Powidło śliwkowe ( na zimę ).

Powidło śliwkowe ( na zimę ).

Powidło śliwkowe ( na zimę ).

      Składniki : 4 kg dojrzałych śliwek węgierek 12 łyżek cukru trzcinowego 1/4 szklanki wody  1 opakowanie pektyny ( 30 g ) opcjonalnie Sposób wykonania :   Ś liwki płuczemy, przekrawamy na połówki, drylujemy, miąższ kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojone śliwki wsypujemy do garnka lub rondla, wlewamy wodę , mieszamy. Garnek stawiamy na małym ogniu, smażymy śliwki bez przykrycia, często mieszamy drewnianą łyżką. Czym częściej będziemy mieszać tym szybciej odparuje woda i nasze powid... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy i porady kulinarne

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.