śliwka - 11236 przepisów (strona:291/750)

Pompadurki z brzoskwiniami ciasteczkowymi 130

Pompadurki z brzoskwiniami - pyszność z ciasta twarogowego Pompadurki to pyszne ciastka z ciasta twarogowego oryginalnie nadziewanie śliwkami węgierkami. Z braku śliwek w zaprzyjaźnionym warzywniaku postanowiłam zaeksperymentować  i upiec pompadurki z brzoskwiniami ciasteczkowymi tzw. ufo. Składniki na pompadurki 250 g mąki 250 g twarogu 250 g margaryny cukier waniliowy – opcjonalnie 5 - 6 brzoskwiń ciasteczkowych cukier puder do dekoracji Twaróg zmielić

Gotujemy i jemy
Jogurtowe ciasto ze śliwkami i kruszonką 318

kubeczek oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 100 g masła 1 i 1/3 kubeczka mąki 2/3 kubeczka cukru około 70-100 g orzechów laskowych Dodatkowo: 10-15 sztuk śliwek węgierek Jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Obroty miksera zmniejszamy, wlewamy olej. Dodajemy jogurt w temperaturze pokojowej. Na samym końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem(...)Miksujemy na najmniejszych obrotach miksera (lub mieszamy szpatułką) do połączenia. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę 25×25 cm lub nieco większą*. Na cieście rozkładamy wypestkowane śliwki (skórką do dołu). Orzechy laskowe przesypujemy na rozgrzaną, suchą patelnię. Prażymy, co jakiś czas potrząsając patelnią, aż z orzechów zacznie schodzić skórka. Przekładamy je na ręcznik papierowy i pocierając

Smaki Na Talerzu
Powidła ze śliwek węgierek 59

przepis na powidła śliwkowe nazwę powidłami ze śliwek dla leniwych … albo dla niecierpliwych – co by chcieli szybko zrobić i szybko je zjeść ;-) Miałam dużo śliweczek pod ręką (czytaj: aż 6 sztuk ;p), więc wyszła mi ilość powideł aku The post Powidła ze śliwek węgierek appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Pasztet drobiowy ze śliwkami 90

Składniki Wątróbka drobiowa 550g Pierś kurczaka 350g Cebula 1 duża Pietruszka 1 pietruszka Marchew 3 średnie marchewki Jajko 2 całe jajka + 1 żółtko Śliwki suszone 150g Sól Pieprz Liść laurowy 1 liść Ziele angielskie 2 ziarenka Vegeta 1 łyżeczka The post Pasztet drobiowy ze śliwkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Świąteczny pasztet z pomarańczowej soczewicy na Wielkanoc 135

płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku sól pieprz olej do smażenia łyżka czarnych porzeczek z nalewki lub likieru (zawsze je zostawiam, przygotowując cassis ) kilka suszonych moreli kilkanaście połówek wędzonych śliwek Soczewicę wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami. Do soczewicy wlać dwie szklanki wody. Zagotować, a potem zmniejszyć moc palnika i gotować do zniknięcia płynu w garnku. Przykryć(...)przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Część masy wyłożyć do keksówki. Wyrównać. Na masie ułożyć na środku rządek suszonych moreli, a po bokach rządki wędzonych śliwek. Na suszone owoce wyłożyć resztę masy. Docisnąć do dna i wyrównać powierzchnię. Piec ok. godziny. Po upieczeniu zostawić pasztet w keksówce do lekkiego ostudzenia. Potem wyjąć go w papierze

Weekendy w domu i ogrodzie
Płatki owsiane z owocami i kokosem – pyszne i zdrowe śniadanie 132

zdrowe śniadanie z płatkami owsianymi i owocami. Do przygotowania płatków będziemy potrzebowali: 1 szklanka płatków owsianych górskich lub innych (250 ml) 2 banany 2 łyżki wiórków kokosowych kilka suszonych śliwek duże jabłko kubek 400 g jogurtu naturalnego kremowego około 2 łyżek soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przygotowaniem: Płatków owsianych z owocami Przygotowanie: Płatki owsiane wsypuję(...)miski, dodaję jogurt, dokładnie mieszam i odstawiam na około 30 minut, aby płatki zmiękły i napęczniały. Następnie banany i śliwki drobno kroję i dodaję do płatków. Jabłko razem ze skórką ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do płatków. Dodaję wiórka, sok z cytryny i dokładnie mieszam – śniadanie jest gotowe. Płatki owsiane z owocami są gotowe, można podawać. Życzę

Uwaga Babcia Gotuje
Tarta z kozim serem 217

Tarta zwykle kojarzona jest z kruchym lub francuskim ciastem, kremem i owocami. Coraz częściej występuje również w wytrawnej postaci. Tarta z kozim serem to połączenie klasyki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasztet z fasoli mung 131

pasztet nie był zbyt suchy) jajko 3 gałązki natki pietruszki 2 łyżki sosu worcestershire łyżeczka mielonej kozieradki łyżeczka ostrej papryki sól pieprz czarny olej do smażenia ewentualnie: wędzone śliwki Fasolę mung zalać wodą i moczyć przynajmniej 4 godziny.  Odcedzić, zalać 800 ml wody i dodać cząber. Zagotować, zmniejszyć moc palnika i gotować do miękkości (15 - 20 minut). Odcedzić(...)Włączyć piekarnik na 210 stopni C. pieczenie góra/dół. Wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia. Część masy wyłożyć do keksówki, dociskając do jej dna. Pośrodku, wzdłuż linii ułożyć wędzone śliwki. Wyłożyć resztę masy i wyrównać powierzchnię. Wstawić keksówkę do nagrzanego piekarnika. Piec 10 minut, a potem jeszcze 40 minut, zmniejszając temperaturę do 180 stopni C. Gorący pasztet wyjąć z papierem

Weekendy w domu i ogrodzie
Placek po węgiersku 253

Placek po węgiersku w niektórych regionach zwany również plackiem po zbójnicku, lub plackiem zbójnickim to tak naprawdę placek ziemniaczany podany z gęstym gulaszem i gęstą kwaśną

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami i wędzoną śliwką - wege bigos 214

suszonych grzybków (u mnie podgrzybki) 1 cebula 1 marchewka 2 łyżki oleju/masła ghee sól, pieprz 2-3 listki laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego około 10 wędzonych śliwek 1 łyżeczka kminku - opcjonalnie 1 szklanka wody Przygotowanie: grzyby zalać szklanką gorącej wody  i odstawić. Na jak długo zależy jak grubo zostały pocięte grzyby do suszenia. Od 10 minut(...)dolać wody, dodać przyprawy i dusić kapustę do miękkości. Dusiłam 40 minut, ale grubiej poszatkowa może wymagać nawet 1 godziny lub wiącej. Pod koniec duszenia dodać pokrojone w paseczki śliwki doskonale się przechowuje, a odgrzewany jest jeszcze smaczniejszy. Nadmiary mośna zamrażać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kruche ciasto z mięsem i kapustą kiszoną 110

zimnej wody 20 dkg masła szczypta soli Nadzienie: 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (np. łopatka) 2 średnie białe cebule 2 łyżki masła 50 dkg kapusty kiszonej 6 sztuk suszonych śliwek 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka mielonego kminku 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczka pieprzu 3 jajka Jak przygotować wytrawne ciasto kruche . Ciasto: do miski wsypać mąkę, dodać(...)średnim ogniu przez dwie minuty. Do cebuli dodać mięso mielone. Kontynuować smażenie przez kolejnych 15 minut. Po 15-u minutach dodać kapustę kiszoną, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, śliwki pokrojone w drobną kostkę, sól oraz pieprz. Zmniejszyć ogień na mały i smażyć do odparowania sosu (mi zajęło to 1,5 godziny). Podsmażone składniki wystudzić. Kiedy zimne, dodać dwa jajka

mecooks
Karkówka w sosie śliwkowo – piwnym 164

smaku sosie piwnym z wyczuwalną nutką grzybowo – śliwkową. Bardzo smaczny obiad, polecam!     Składniki: 0,5 kg karkówki 1 cebula 2 ząbki czosnku 5-6 suszonych śliwek kilka suszonych grzybków 150g ciemnego piwa 300g wody 1 łyżka mąki przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, odrobina chilli, świeża zielona pietruszka olej do smażenia     *** Karkówkę kroimy w około(...)podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Następnie na patelnie ponownie dokładamy podsmażone mięso *** *** Całość zalewamy wodą, dodajemy suszone śliwki oraz grzyby. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz chilli. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie wlewamy piwo i dusimy na niewielkim ogniu, do miękkości mięsa

Blog z Apetytem
ciasto z suszonymi śliwkami i morelami 137

składniki: 100 g suszonych śliwek Helio 100 g suszonych moreli Helio 300 g mąki 210 g margaryny 200 g cukru 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 80 ml wody 3 łyżki kakao, płaskie 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Śliwki oraz morele kroimy na mniejsze kawałki. Margarynę, wodę, kakao oraz cukier podgrzewamy na małym ogniu

Domowy Smak Jedzenia
ciasto z musem śliwkowym 108

następnie masła. Ciasto przekładamy do foremki (ok.21x23cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 min. w 170-180 st. C. składniki na mus śliwkowy: 1500 g śliwek bez pestek 4 galaretki np. wiśniowe cukier do smaku wykonanie: Śliwki gotujemy w takiej ilości wody aby otrzymać 2000 ml musu. Dodajemy suche galaretki mieszamy do rozpuszczenia, ewentualnie dosładzamy. Odstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Keks z suszonymi owocami 132

margaryny 5 jajek pół łyżeczki proszku do pieczenia około 70 g suszonych moreli (u mnie Helio) około 100 g rodzynek (u mnie Helio) około 70 g suszonych śliwek (u mnie Helio) Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Wymiary keksówki 40 x 12 cm. Morele i śliwki kroimy na małe kawałki. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z połową cukrem

PatiGotuje

Proponowane wyszukiwania