kwasów omega – 3 i dlatego potrawy które przygotowujemy na tym oleju są zdrowsze , szkoda że nie wszyscy o tym wiedzą. SKŁADNIKI: 500 g serca drobiowe 100 g śliwki suszone 0,5 szkl czerwone wytrawne wino sól i pieprz 1 cebula tymianek suszony olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: Serca oczyścić, opłukać, przełożyć na patelnię, dodać olej rzepakowy, dusić(...)miękkości. Podczas duszenia dodać sól i pieprz, ciągle mieszając. SOS ŚLIWKOWY Śliwki zalać wodą, odstawić na noc. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju. Do cebuli dodać odlane z wody i osączone śliwki, wino czerwone, pokruszony tymianek, sól i pieprz. Dusić wszystko razem na wolnym ogniu przez parę minut. Następnie zdjąć z ognia, ostudzić, zmiksować. Gotowe serca drobiowe
Kuchnia Danusicebule białe 3 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego kilka ziaren gorczycy kilka ziaren kolendry 0.5 l oleju rydzowego ziemniaki ugotowane w mundurkach (połowa ziemniaka na osobę) kilka wędzonych śliwek łyżeczka pieprzu w ziarnach słoik z weką lub szklana miska Filety moczymy w mleku około 3 godzin. Wyciągamy, nie opłukujemy tylko lekko suszymy ręcznikiem papierowym, kroimy na nieduże kawałki(...)składników naczynie przykrywamy i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Podajemy z gotowanym ziemniakiem i wiejskim chlebem. Fajnie jest ułożyć na plastrach gotowanego ziemniaka śledzie, posypać drobno posiekanymi śliwkami wędzonymi śliwkami i dodatkowo skropić olejem rydzowym. Smacznego
ladykitchenwkoło, ogarnęła jesienna melancholia. Niestety to uczucie owładnęło także moimi myślami. Mam nadzieję, że nie na długo ;) A oto jeden ze smaków jesieni: ~ Jajecznica na słodko z jogurtem naturalnym, śliwką i cynamonem ~ Składniki: 2 jajka 15g otrębów owsianych 5g otrębów pszennych 150g jogurtu naturalnego cukier/miód/stewia cynamon śliwka Żółtka mieszamy z otrębami, słodzidłem, cynamonem i 3 łyżeczkami jogurtu. Białka(...)ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą żółtkową. Całość wylewamy na rozgrzaną patelnię i robimy jak zwykłą jajecznicę. Przekładamy na talerz, dodajemy resztę jogurtu, pokrojoną śliwkę i posypujemy cynamonem
Kuchenny Skrawek Niebazapobiega zakrzepom. Czekolada działa więc jak aspiryna, ale o wiele lepiej smakuje! -Rodzynki to bogactwo miedzi oraz potasu. Stanowią również znaczące źródło fosforu, żelaza oraz witaminy B6. -Suszone śliwki to bogactwo potasu i miedzi oraz źródło witaminy A, B2, B6. -Orzechy włoskie dostarczają do naszego organizmu witaminę E, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak: potas, fosfor(...)cały dzień. Jogurt naturalny listki bazylii, to dobry antydepresant! Do szklanej miski ,włóż na dno, pokrojone w talarki banany- tylko połowę, posyp je wiórkami kokosowymi. I dodaj suszone śliwki pokroojone na mniejsze kawałki. Zblenderuj połówkę banana z jogurtem naturalnym i zalej to wszystko delikatnie. Ale tak by tylko pokryło śliwki i banany. Ja dodałam jeszcze łyżkę dżemu
Z Kuchni Do KuchniPowidła nie robiłam, ale naszła mnie chęć na dżem śliwkowy. A jako ,że u Dr.Oetker wygrałam jakiś czas temu Żelfixy...postanowiłamje wykorzystać. Dostałam również śliwki. Dżem wyszedł rewelacyjny, aż jestem w szoku jak szybko się go robi...i jak szybko potrafi zniknąć! Taki dżem to nic trudnego i przede wszystkim 100% owoców- bo robiony przez nas! To ma kolosalne znaczenie(...)Składniki -1 kg śliwek -1 opakowanie żelfix 2:1 Dr.Oetker cukier- zgodnie z zaleceniem na opakowaniu kwas cytrynowy- pół łyżeczki ,nawet mniej! Umyte i pozbawione pestek śliwki, włóż do naczynia i potraktuj blenderem, tak by powstała papka. Wsyp troszkę kwasku cytrynowego i żelfix. Wymieszaj. Zagotuj. Ja swoje dżemy gotuję w CC Major Kenwood i nie muszę się martwić
Z Kuchni Do Kuchnidomowych niejednokrotnie. Pomaga, wzmacnia i daje tzw.kopa. Składniki -musli Sante -Słoneczne Pola od ziarenkowo -przekąska z Błonnikiem – taki mały spryciarz co potrafi odciagnąć od lodówki -jogurt, u mnie truskawka -śliwka suszona Sante- mam pewene problemy i ta śliwka mi pomaga.. je rozwiązać -jabłuszko Wsyp składniki sypkie do miski, wymieszaj. Dodaj śliwki pokrojonej w paseczki, jedna śmiało wystarczy, gdyż
Z Kuchni Do Kuchnidodatkiem cynamonu, miodu i orzechów. Nie dość, że jest naprawdę przepysznie to jeszcze takie śniadanie dostarczy nam mnóstwo energii na początek dnia :) Zapraszam na owocową wersję z dżemem oraz śliwkami i orzechami w miodzie :) porcja dla 2 dorosłych i 14 miesięcznego malucha ;) 120 g kaszy jaglanej 150 g mleczka kokosowego 2 kopiaste łyżki dżemu Łowicz z owców leśnych 0/5 łyżeczki(...)cynamonu 3 duże śliwki łyżka miodu szczypta cynamonu 3 łyżeczki dżemu Łowicz z owoców leśnych 2 łyżki mieszanki orzechów ( dla dziecka wersja bez) opcjonalnie inne świeże owoce Kaszę płuczemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i czekamy 15 minut aż woda się wchłonie. Możemy to zrobić dzień wcześniej i rano podgrzać ją tylko
Mienta blogLubię łączyć pora z różnymi warzywa i owocami. Intensywny smak pora przełamany słodką kukurydzą i suszoną śliwką to idealny dodatek do pieczonego mięsa. Składniki: 1 por 1 puszka kukurydzy śliwki suszone majonez sól Por pokroić w półtalarki i posolić. Dodać osączoną kukurydzę i majonez. Śliwki drobno pokroić, część dodać do sałatki, a pozostałymi ozdobić. Smacznego
Salonik smakówłyżki dowolnych bakalii (rodzynek, daktyli, suszonego ananasa) 3 łyżki żurawiny suszonej 3-4 łyżki miodu lub innego słodzika 1 cukier waniliowy 4 łyżki ziaren słonecznika 5-6 suszonych śliwek 1 śliwka świeża (opcjonalnie, ja użyłam) 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 jajko Przygotowanie: Połowę szklanki płatków owsianych górskich oraz połowę błyskawicznych mielimy blenderem na mączkę(...)resztę przesypujemy do miski. Nie muszą być idealnie zmielone, jednak większość powinna być rozdrobniona. Śliwki suszone kroimy na drobną kosteczkę. Jeśli używamy dodatkowo świeżych, także kroimy je na drobne kawałki. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Do miski dodajemy miód, jajko i olej. Zagniatamy dokładnie masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Z masy
Mania GotowaniaPrzepis ukradziony Rafałowi, z którym mam przyjemność gotować. Osoba Rafała zasługuje na osobny rozdział, ale o tym później. Robiliśmy ciastko czekoladowe z kremem waniliowym, konfiturą z wiśni i suszonymi śliwkami z miętą. Pycha!! Chcecie spróbować? Oto przepis: 150 g gorzkiej czekolady 250 g brązowego cukru 2 duże jajka 350 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli(...)kefiru 125 ml wody 125 g masła 0,5 l śmietany 30% ziarenka z jednej laski wanilii kilka suszonych śliwek i listki mięty Miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy roztopioną i przestudzoną czekoladę oraz proszek do pieczenia. Dalej miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy kefir, wodę i rozpuszczone masło. Miksujemy. Dodajemy partiami mąkę, nie przerywając miksowania. Łyżką wykładamy małe
ladykitchenKOBIET, bo są piękne, dodatkowo potrafimy docenić jakość tych naczyń :) A teraz przejdźmy do praktyki. Chcę Wam pokazać krok po kroku jak wyglądało przygotowanie Grillowanego kurczaka z karmelizowanymi śliwkami. Kiedyś jak tylko przestanę się wstydzić obiektywu kamery pokażę Wam to wszystko w formie filmik :) Tymczasem poniżej zobaczycie jak "czysto" grilluje się mięsko i jak wygodnie obok równocześnie można sobie karmelizować(...)śliwki.Poniżej widać jak zamarynowane mięsko z kurczaka grilluje się na suchej patelni. Nic nie przywiera, smaży się bardzo ładnie i czysto :) A tu już dodałam ocet balsamiczny z syropem klonowym. Rozmiar patelni umożliwia nam ułożenie mięsa z boku na patelni i możemy zająć się karmelizowaniem śliwek. Widać nawet, że płyn nie przypala się. Zero tłuszczu i patelnia grillowa
Blondynka GotujeBigos robię wyłącznie z kiszonej kapusty, w domu lubimy jak jest taki charakterny. Oczywiście nie może w nim też zabraknąć suszonych grzybów, śliwek i czerwonego wina ! Najlepszy bigos to taki, który gotujemy przez kilka dni, podgrzewając i chłodząc go na przemian. Bigos Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 250 g pieczarek(...)schabu 300 g cienkiej kiełbasy 1/2 butelki czerwonego wina 1/2 szklanki suszonych grzybów 1/2 szklanki suszonych śliwek 1 duża cebula 2 łyżki przyprawy do dań z kapustą 2 łyżki smalcu sól pieprz Wykonanie: Suszone grzyby namaczamy na noc. Rano je odcedzamy, zachowując wodę, w której się moczyły. Kiszoną kapustę lekko odciskamy z nadmiaru soku, kroimy i wrzucamy
Kulinarne przygody GatityRobiłam już kilka wersji tego deseru. Pierwszy raz jednak użyłam jeszcze ciepłych owoców. Muszę przyznać, że wyszło idealnie. Lekko ciepłe śliwki, cynamon plus cynamonowe bezy. Rozpusta idealna. Wykonanie: 400 g śliwek 2 - 3 łyżki cukru 250 g śmietany kremówki 1 łyżeczka cynamonu 3 -5 bez (u mnie cynamonowe) Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni(...)Umyte, wydrylowane śliwki układamy w naczyniu i posypujemy cukrem. Zapiekamy przez około 20 minut, aż śliwki będą miękkie i puszczą sok. Studzimy je przez kilka, kilkanaście minut. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cynamon. Bezy kruszymy. Układamy w naczyniu bezy, ubitą śmietanę i warstwę śliwek. Na to znowu bezy ze śmietaną
Sto kolorów kuchniDrożdżówka ze śliwkami i makiem to rustykalne ciasto, które znalazłam u Łucji . Zachwyciła mnie przede wszystkim nietypowym kształtem, który od razu zwraca uwagę. Taka drożdżówka pięknie się prezentuje, a wcale nie trudno ją zrobić. Wystarczy tylko tortownica o średnicy 26 cm. Zdecydowanie najlepiej smakuje jeszcze ciepła! Masę makową można jeszcze doprawić np. bakaliami, a smak będzie jeszcze lepszy. Sezon śliwkowy(...)maku (3/4 szklanki) * 80 ml mleka (1/3 szklanki) 50 g cukru (4 i pół łyżki) 1 łyżka mielonych migdałów (opcjonalnie) 1 kropla aromatu migdałowego Dodatkowo: ok. 700 g śliwek węgierek cukier do posypania śliwek cukier puder do posypania ciasta listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ciasto drożdżowe: Mąkę wraz z solą wsypujemy do dużej miski. Drożdże rozpuszczamy
Poezja smaku