śliwka - 11236 przepisów (strona:286/750)

Pierś z gęsi w sosie śliwkowym 185

bardzo wdzięczna za wskazówki.   Składniki: pierś z gęsi marynata do gęsi 2 łyżki majeranku 2 łyżki miodu sok z cytryny sól i pieprz sos do gęsi 0,5kg śliwek 2 łyżki brązowego cukru pół laski cynamonu 1 ziarno kardamonu 1 łyżka pokrojonego świeżego imbiru 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu drobiowego 2 łyżki śmietany 18%  dodatkowo(...)dalej potrzebny. Ważne, żeby skóra z gęsi wytopiła się prawie cała. Inaczej w naszym sosie będzie za dużo tłuszczu.  Następnie wyjmujemy piersi i w tym samym naczyniu podsmażamy śliwki z cukrem, cynamonem, kardamonem i imbirem. Po 5 minutach podlewamy śliwki winem i bulionem. Redukujemy płyn, żeby zostało go tylko trochę na dnie.  Wkładamy ponownie piersi i wstawiamy całość

W kuchni wieczorem
Śledzie ze śliwkami i orzechami 187

świata nie wzięłabym ryby do ust, a co dopiero takiego surowego, oślizgłego śledzia. Od dwóch lat robię kilka ich wersji. W zeszłym roku największym powodzeniem cieszyły się śledzie ze śliwkami i orzechami włoskimi. Przepis znalazłam na  kwestii smaku . Kiedy robię coś po raz pierwszy często tam zaglądam. Osobiście, uwielbiam sałatkę śledziową z curry i ogórkami konserwowymi, którą też(...)szalone dni) przychodzi łatwiej, innym trudniej. Szczególnie ci drudzy powinni skusić się na taki prezent dla siebie. Kiedy jak nie teraz? Składniki 4 śledzie a'la matias 12 suszonych śliwek 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/4 białej cebuli pokrojonej w piórka 5-7 gałązek świeżego tymianku olej sól i pieprz Sposób przygotowania Śledzie moczymy przez noc w mleku. Następnego dnia płuczemy

W kuchni wieczorem
Tartaletki śliwkowe z czekoladą 101

smakuje znakomicie. Kto ma ochotę na tartaletki śliwkowe z czekoladą? Zapraszam." Składniki : szklanka cukru  3 szklanki mąki 200 g masła 2 jajka 1/4 szklanki sezamu Dodatkowo : 12 śliwek 3 łyżki cukru łyżka wody 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sezam i pokrojone na małe kawałki masło, wbijamy jajka i ugniatamy, do momentu utworzenia się(...)ciasta, która następnie ręcznie rozprowadzamy po foremce - ugniatamy. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na około 8-10 minut - pieczemy do złotego koloru.  W tym czasie przygotowujemy śliwki: Owoce myjemy, wydłubujemy pestki i wrzucamy do rondelka. Posypujemy cukrem i polewamy wodą. Dusimy pod przykryciem około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na lekko ostudzone babeczki nakładamy po dwie

Słodkie Przyjemności
Cynamonowe śledzie z jabłkiem 141

spodobał. Taki śledź jest idealny na rodzinne spotkania przy stole, wykwintną kolację we dwoje, czy huczną imprezę. Skuście się, bo na prawdę warto! Składniki : 3 filety śledziowe kiełki luceryny śliwka w zalewie cynamonowej rodzynki  100 ml alkoholu ( ja użyłam wódki) 3 jabłka sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania: Rodzynki zalewamy alkoholem i pozostawiamy na około 15 minut. Śliwki odsączamy(...)drobno kroimy. Śledzie odsączamy z zalewy i również kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do miseczki. Dodajemy odcedzone rodzynki i pokrojone śliwki. Mieszamy – odstawiamy na 30 minut. Jabłka myjemy i kroimy na plasterki o grubości około 3 mm. Lekko nakrapiamy sokiem z cytryny. Na każdy plasterek układamy kiełki luceryny, a następnie porcję farszu śledziowego. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Kurczak faszerowany śliwką i żurawiną 106

Polecam mięsko drobiowe  faszerowane suszoną śliwką i żurawiną. Trochę pomęczymy się  z odfiletowaniem kurczaka, ale później smak wszystko wynagrodzi. SKŁADNIKI 1 duży kurczak o 2 kg. małe opakowanie suszonych śliwek małe opakowanie suszonej żurawiny 2 łyżki sosu sojowego 1 przyprawa do kurczaka 1 łyżka ziół prowansalskich nici do sznurowania mięsa WYKONANIE Kurczaka musimy zluzować, czyli uddzielić od kości(...)układamy w naczyniu. Z sosu sojowego, przyprawy do kurczaka  i ziół robimy marynatę. Nacieramy mięso i odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Na drugi dzień rozkładamy mięso wysypujemy śliwki i żurawinę , rozkładamy równomiernie. Przechodzimy do zwijania rolady.  Robimy robimy  to od strony jednej piersi do drugiej. sznurujemy dobrze nicią. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym , nakrywamy i pieczemy

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto ze sliwkami 154

składniki * 3 szklanki mąki pszennej * 4 jajka * 1 szklanka cukru * 250 g margaryny * 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 kisiel czerwony * ok. 800 g śliwek Sposób wykonania  Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać same żółtka jaj, margarynę startą na tarce oraz śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, każdą osobno zawinąć(...)drugą do zamrażalnika. Formę do pieczenie (24/30 cm) nasmarować margaryną, wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować nieco ponad wielkość formy i wyłożyć nim dno i boki. Na ciasto wyłożyć śliwki, skórką do dołu. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, aż się cukier rozpuści, a białka będą błyszczące, dodać kisiel i jeszcze chwilę ubijać do połączenia. Ubite białka wyłożyć

Mix smaku
Muffinki śliwkowe 112

składniki * 125 g margaryny * 100 g cukru * 2 jajka * 175 g mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * szczypta soli * 6 śliwek * 12 papilotek Sposób wykonania Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki. Margarynę utrzeć z cukrem i solą na puszysty krem, dodać jajka i jeszcze chwilę ucierać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Szybko wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć(...)papilotkami, wypełnić ciastem nie więcej niż do 2/3 wysokości. Na wierzchu ułożyć po połówce śliwki, lekko wcisnąć. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni, ok. 25 min. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 min. i wyjąć muffinki z formy. Można polać czekoladą lub lukrem

Mix smaku
Kruche z owocami pod bezową pianką 155

mąki krupczatki * 3 łyżki cukru pudru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia piana bezowa i owoce * 5 białek * 1 kisiel poziomkowy * 1/2 szklanki jagód (mrożone) * 3/4 szklanki czerwonej porzeczki (mrożona) * śliwki kruszonka * 50 g margaryny * 1/2 szklanki wiórków kokosowych * 1/3 szklanki cukru pudru * 4 łyżki mąki pszennej  Sposób wykonania Mąkę, proszek do pieczenia, przesiać, dodać cukier, żółtaka, margarynę pokrojoną(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć równomiernie na dno formy, docisnąć dłonią, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni i podpiec na złoty kolor. Wystudzić, ułożyć połówki śliwek, a między  i na śliwki rozsypać jagody i porzeczki. Lekko ubić pianę z białek, dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca, następnie

Mix smaku
Szynka ze śliwką 216

Można ją podawać zarówno na ciepło - jako porcja mięsa do obiadu, jak na zimno - na kanapki. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 12 suszonych śliwek 2 łyżeczki żelatyny łyżka oleju rzepakowego łyżeczka soli 3 łyżeczki majeranku pół łyżeczki pieprzu pół cebuli pokrojonej w krążki Przygotowanie: Mięso dokładnie umyłam i osuszyłam. Śliwki zalałam gorącą wodą i moczyłam je przez 5 minut. Przez(...)środek szynki zrobiłam nożem niewielki tunel, to którego wkładałam obtoczone w żelatynie śliwki. Przyprawy wymieszałam z olejem. Powstałą papką natarłam mięso, a na wierzchu ułożyłam krążki cebuli. Tak przygotowaną szynkę odstawiłam do lodówki na 24 godziny. Piekłam ją w rękawie przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni

Kulinarny Pamiętnik
Sernik kokosowy z czekoladowym spodem i michałkowo-śliwkową polewą 202

sera trzykrotnie mielonego 100 g  margaryny 6 jaj 1/2 szklanki cukru pudru cukier waniliowy 2.5 łyżki manny kieliszek likieru kokosowego Polewa 300 g michałków szklanka kremówki garść śliwek suszonych Wykonanie: Spód Składniki na spoód zagnieść razem i rozłożyć na tortownicy (średniej). Masa serowa Masło utrzeć z cukrem. Żółtka oddzielić od białek. Do masła dodawać po jednym żółtku, cały czas(...)dodać do masy, mieszając już całość łyżką.  Masę serową przełożyć na spód. Piekarnik nastawić na 180 stopni i piec nasz sernik ok. 60 minut. Wyjąć, wystudzić. Polewa: Śliwki drobno pokroić. Cukierki pokroić drobniej dać do rondla, do tego kremówkę i razem gotować na małym ogniu, aż całość się rozpuści. Dać śliwki, wymieszać. Na dobrze ostudzony sernik wylać polewę

Moje pyszne gotowanie
GRUSZKI KARMELIZOWANE Z BAKALIAMI, CZEKOLADĄ I BITĄ ŚMIETANĄ 204

powstała dość zwarta masa. Mocno schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno, dodając pod konieccukier puder. Wstawiam z powrotem do lodówki.W rondelku odparowuję wino, w którym moczyły się śliwki z miodem.Jeśli nie będzie chciało zgęstnieć, warto dodać odrobinę skrobi ziemniaczanej.Gruszki myję, suszę, przekrawam na pół i wydrążam środek. Na patelnirozgrzewam 2 łyżeczki miodu, a kiedy zacznie wrzeć, wrzucam gruszki.Karmelizuj

W kuchni Karmel-itki
Staropolski bigos mojej Mamy 4728

się zawsze na Święta. Moja Mama mówiła, że dobry bigos zależy od rodzaju kapusty i jej przygotowania. W tym przepisie wykorzystałam kapustę kwaśną i słodką, suszone grzyby i śliwki, które dodają kapuście słodkawego posmaku. Jeśli macie możliwość dodajcie różne gatunki mięsa. Im więcej, tym lepiej. Znakomity efekt smakowy uzyskamy, dodając kawałek gęsiny lub dziczyzne. Warto pamietać, że czerwone wytrawne(...)osob:1kg kapusty kiszonej1 kg kapusty słodkiejpo ½ kg wołwiny lub wieprzowiny( u mnie karkówka)½ kg kiełbasy¼ kg boczku wędzonego4 ziarna ziela angielskiego3 liście laurowe2 ziarenka jagód jalowcagarść grzybów suszonych10 śliwek suszonych bez pestek1 mała cebulapieprz, sól, tłuszcz do smażeniaGrzyby zalewamy wodą i moczymy ok. 30 min. Kapustę kwaszoną odciskamy z soku(soku nie wylewamy, bo być może będzie potrzebny

Mia Cucina Sofieta
Chutney figowo-śliwkowy podany z ciepłym camembertem i świeżymi orzechami włoskimi 134

takiej wersji (czyli na ciepło ze słodkimi dodatkami) camembert najlepiej mi smakuje. Postanowiłam wykorzystać najlepsze dobra jesieni i zastosowałam śliwki-węgierki, figi i uwaga.....świeże włoskie orzechy :D Składniki na chutney:ok. 10 śliwek - węgierek3 świeże figi1 plasterek  świeżego imbiru1 ząbek czosnku1 mała cebula2 łyżki octu balsamicznego2 łyżki porto1 łyżeczka brązowego cukru1/2 łyżeczki płatków chili albo chili

Bon Appetit Małgorzaty
Szampańska galaretka z Nestea, papają i karmelizowanym popcornem 111

rodziny musiałam deser zrobić ponownie :) Co mnie bardzo ucieszyło, bo lubię jak rodzinie smakują moje kulinarne nowości. Składniki na 2 porcje galaretki:250 ml Nestea Zimowa Śliwka*100 ml słodkiego, wina musującego2-3 łyżeczki żelatynySkładniki na bitą śmietanę:250 ml śmietanki 30 %1 łyżka cukru pudru2 szczypty kardamonuSkładniki na karmelizowany popcorn:1 szklanka popcornu1 łyżka masła1 łyżka(...)mioduDodatkowo:1 owoc papai albo marakui*W związku z zaproszeniem do konkursu przepis został skomponowany do Nestea Zimowa Śliwka.Nestea Zimową Śliwkę podgrzewamy, dodajemy do niej wino musujące oraz żelatynę. Mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia następnie wlewamy do pucharków. Galaretkę chłodzimy w lodówce do stężenia.W tym czasie ubijamy schłodzoną śmietankę, dodajemy cukier puder oraz kardamon

Bon Appetit Małgorzaty
Piernik z suszoną śliwką 161

tradycje.Dlatego na stole świątecznym nie powinno zabraknąć piernika. Prawdziwy dojrzewający przygotowujemy na miesiąc przed świętami. Dzisiaj proponuję dość szybki, smaczny i dobry do jedzenia zaraz po upieczeniu. Dodatek suszonych śliwek i powidła śliwkowe, nadają ciastu prawdziwy piernikowy smak.SKŁADNIKINa długą keksówkę.250 g mąki pszennej 200 g suszonych śliwek150 g cukru120 g miodu120 g masła50 ml mleka80 g białej(...)dodać do nich ostudzoną mieszankę, ekstrakt  i skórkę pomarańczową, zmiksować.Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy, mieszając lub miksując na niskich obrotach.Pokrojone śliwki oprószyć jedną łyżką mąki, wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać.Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto, wyrównać, wstawić do nagrzanego, do 175 stopni piekarnika, piec około 1 godz

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania