mało :) Zupy robię często ale jakoś nie ,,focę" ich tak jak innych dań. Pora to zmienić. Zapraszam na barszcz ukraiński Składniki: 1 szkl fasoli karłowej Jaś 3 buraki ugotowane 4 ziemniaki duże 1 pietruszka 2 marchwie 1,4 selera pól szklanki zielonego groszku 4 liście kapusty liść laurowy 2 ziela angielskie 3litry bulionu warzywnego sól,pieprz śmietana(...)fasoli,dorzucamy ziemniaki pokrojone w sporą kosteczkę,oraz pietruszkę, ,marchew i selera, tez pokrojone w duże kawałeczki.Gotujemy do momentu miękkości ziemniaków. Dorzucamy starkowane na dużych oczkach buraki, dodajemy zielony groszek.Gotujemy jeszcze ok.5 minut. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy solą i pieprzem.W szklance hartujemy gorącą zupą śmietanę,po czym zabielamy zupkę
Z Majeczką w kuchniwyobrażam sobie bez nich niskobudżetowej imprezy :) Składniki: 2 szklanki drobno startych buraków, półtorej szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 szklanka uprażonego słonecznika, pół szklanki uprażonego sezamu, 1 cebula pokrojona w drobną kostkę, pół szklanki otrębów pszennych, trochę pestek dyni (garść), 1/4 szklanki oleju, 4 łyżki mąki pszennej (żeby zlepić towarzystwo - jeśli ktoś nie może jeść- można próbować(...)kotleciki, wkładamy do piekarnika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni na każdej stronie po ok. 25 min. (ale warto sprawdzić przed wyciągnięciem, czy buraki się upiekły). Poniżej krótka fotorelacja... Smacznego
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyKolejna odsłona śledzika. Bardzo efektowny wygląd, a smak wyśmienity. Składniki: 2 płaty śledziowe 4 średnie czerwone cebule 20 ml soku z buraków 1 łyżka octu balsamicznego 100 ml oliwy z oliwek 100 ml oleju rzepakowego rozmaryn, zioła prowansalskie Śledzie najpierw moczymy (ok. 4 godzin, w zależności jak bardzo(...)słone). Kroimy na kawałki ok. 2-3 cm. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do śledzi. Do naczynia wlewamy oliwę z oliwek, olej, ocet balsamiczny, sok z buraków i dokładnie mieszamy. Dodajemy do śledzi. Na koniec dodajemy przyprawy: rozmaryn i zioła prowansalskie. Ilość jest uzależniona od tego, jak bardzo mają być aromatyczne nasze śledzie. Wszystko dokładnie mieszamy
tojestpyszne.blogspot.comMoje najulubieńsze warzywko do obiadu Składniki: 2 buraki ew. sól/pieprz Wykonanie: Buraki umyć i ugotować na parze do miękkości. Następnie ostudzić i zetrzeć na tarce o większych oczkach. Buraczki można doprawić np.solą pieprzem. Ja zjadam takie samiuśkie. Takie mi idą najlepiej. Smacznego
Moje pyszne gotowanieSałatka jest szybka i smaczna. Idealna dla amatorów buraczkowych wynalazków. Składniki: 4 buraki 4 jajka(...)ogórki kiszone 1 czerwona papryka 1 jabłko 2 czerwone cebule (średniej wielkości) 4 łyżki majonezu 4 łyżki koperku 1-2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Buraki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (możemy też je upiec). Wszystkie składniki sałatki kroimy w drobną kostkę. Dodajemy majonez, musztardę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do sałatki
IMPRESJA SMAKUświęta, wychodzi pyszna i nadaje się do pieczonego mięska :D Składniki: 5 buraków 2 lub 3 łyżki chrzanu startego (ja kupiłam chrzan świeżo starty na targu) Wykonanie: Buraki umyć i ugotować na parze do miękkości. Ostudzić i zetrzeć na drobnej tarce, do miseczki. Następnie dołożyć chrzanu, ja dałam 2, ale dokładamy, aby ćwikła była ostrowa, więc można dodać
Moje pyszne gotowanieśrednich buraków * ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, sól, cukier * 2 ząbki czosnku * jabłko * sok z cytryny Przygotowanie : Przygotować bulion z warzyw i przypraw. Przecedzić. Obrać buraki, pokroić. Dodać do ciepłego wywaru razem z czosnkiem i jabłkiem. Przykryć, odstawić najlepiej na całą noc. Zagotować, przecedzić. Doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Barszcz podawać mocno
Magiczne Życie Martysię uda spełnić w nadchodzącym 2015. Do siego roku ! Wytrawnie Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Sałatka(...)ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Meksykańska sałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Wraps z kurczakiem Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami
Kulinarne przygody GatityJest jeden plus upałów....można bezkarnie jeść chłodniki! :D Składniki: 2 wiązanki botwiny (liście, łodygi i buraczki) albo 1 l soku z buraków z kartonu np. z Hortexu o nazwie "barszczyk czerwony" zsiadłe mleko albo kefir 1 ogórek zielony pęczek rzodkiewek szczypiorek koperek jajka - ilość(...)upodobań młode ziemniaki - ilość zależna ile chcemy zjeść. Botwinkę myjemy, kroimy z łodygami i buraczkami. Gotujemy w niewielkiej ilości wody. Albo zamiast gotowania botwiny od razu wykorzystujemy sok z buraków. Ogórki i rzodkiewki myjemy i obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, lub drobniutko kroimy w kosteczkę. Koperek i szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Zupę doprawiamy do smaku
Bon Appetit MałgorzatySkładniki na 4 - 5 szklanek: 2 buraki (opcjonalnie sok buraczany) 3 duże pomidory zielony ogórek 1duża marchew (albo sok z marchwi) pół jabłka (opcjonalnie sok z jabłek) 1 czerwona(...)papryka 4 łodygi selera naciowego pół małej cebuli woda sól, pieprz zioła: natka pietruszki, bazylia tymianek, koperek jeśli lubimy pikane soki to możemy dodać czosnek albo papryczkę chilli Buraki obieramy i gotujemy. Ugotowane kroimy w kostkę. Paprykę i cebulę pieczemy w piekarniku w 220 stopniach aż pomarszczy się skórka. Po upieczeniu obieramy paprykę ją ze skórki i usuwamy
Bon Appetit MałgorzatyWigilii już tylko kilka dni. Już trochę późno, ale - lepiej późno niż wcale. Dlatego, kto jeszcze nie nastawił zakwasu na barszczyk czerwony, ma ostatni dzwonek. Składniki: * 1 kg buraków(...)kromka razowego chleba * czosnek * liście laurowe * ziele angielskie * ziarna pieprzu czarnego * przegotowana, zimna woda Wykonanie: Buraczki wyszorować, obrać ze skóry i pokroić w plastry. W słoiku układać plasterki buraków, wsypać kilka ziaren pieprzu, 3-4 ziarnka ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, 2-3 ząbki czosnku. Przykryć następną partią pokrojonych buraczków. Ponownie wsypać przyprawy i czosnek. Ułożyć ostatnią warstwę
kolorowotorcikowojuż ostatni moment na przygotowanie domowego zakwasu buraczanego na wigilijny barszcz. Składniki: 1,5 kilograma niedużych buraków czerwonych(...)litry wody 2 płaskie łyżki soli kilka ząbków czosnku 2-3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu kilka ziaren jałowca kromka razowego chleba na zakwasie żytnim Buraki obrać, pokroić w średniej wielkości plastry i ułożyć w szklanym lub kamionkowym naczyniu. Dodać kilka ząbków czosnku, przyprawy i zalać letnią, przegotowaną wodą, w której rozpuściła się sól
Czerwień i błękitSKŁADNIKI 1 kg buraków czerwonych 1 litr wody przegotowanej gorącej 6 ząbków czosnku 2 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego płaska łyżka cukru kromka chleba razowego WYKONANIE Buraki płuczemy, obieramy i kroimy w grubsze talarki. Wsypujemy do naczynia, dodajemy sól, cukier, zmiażdżony liść laurowy , ziarna ziela angielskiego , czosnek skrojony w drobną kostkę. Wszystko zalewamy gorącą wodą
W kuchennym oknie Ewyodpowiada czy może jednak poczekać na coś innego… Śledzie z buraczkami i jabłkami Składniki (2 porcje) 3 płaty śledziowe (u mnie a la matjas z oleju) 2 buraki, ugotowane 1 jabłko, kwaśne 1 mała cebula(...)łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego (u mnie grecki) sok z cytryny, pieprz Śledzie osuszamy z zalewy ręcznikiem papierowym, kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Ugotowane buraki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Jabłko obieramy ze skórki i również ścieramy na tarce. Cebulę po obraniu kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy dodając majonez, jogurt
UgotujmyTo.plktóre użyłam do barszczu :) Do tego domowy dżem malinowy i ulubiony naturalny jogurt dla przełamania słodkiego smaku! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: - mąka – 2 szklanki - mleko – ok.400 ml - sok z buraków – ok.50 ml - jajko – 2 szt - olej(...)łyżki - proszek do pieczenia – 2 łyżeczki - sól – szczypta NADZIENIE: - maliny / dżem – 150 g -jogurt naturalny – 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę , mleko , sok z buraków , proszek do pieczenia , jajka , olej i sól dokładnie mieszamy mikserem na gładkie ciasto. Na rozgrzanej patelni muśniętej olejem smażymy średniej wielkości naleśniki. Uwaga! Z jednej strony smażymy dłużej , a z drugiej
Ostra na Słodko