kurczaka. W odpowiedniej otoczce, odpowiednio zadbana, to prawdziwy afrodyzjak i rarytas. A dzisiaj w odsłonie typowo jesiennej, czyli sałatka z wątróbką w sosie malinowym z gotowanym burakiem, figą i dressingiem cytrynowo - malinowym. Składniki na 1 porcję: garść mix sałat 1 burak gotowany 1 figa 200 g wątróbki drobiowej szczypta soli, pieprzu, olej(...)wątróbkę z każdej strony po dwie minuty. Wlej syrop malinowy i duś wątróbkę jeszcze minutę. Ściągnij z patelni wraz sosem. Na talerzu ułóż mix sałat, wątróbkę, pokrojone figi oraz buraka. Składniki dressingu dokładnie wymieszaj aż stanie się gesty i polej nim sałatkę tuż przed podaniem. Na koniec posypuję całość szczypiorkiem lub cebulą dymką. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaZobacz wszystkie przepisy z grzybami leśnymi ! Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów! Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce(...)bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi Zobacz więcej przepisów na wegetariańskie słodkości ! Przepisy sezonowe Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku Zobacz więcej przepisów wielkanocnych Najnowsze
WegePrzepiswięc raz dwa i proszę bardzo. W lodówce miałam jeszcze resztkę fety i efekty macie na zdjęciu. Składniki: pęczek botwinki 1 l bulionu warzywnego 1 szklanka zakwasu z buraków 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki pół łyżeczki octu winnego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka masła śmietana 18% (po płaskiej łyżeczce na porcję) 1 łodyga grubego szczypiorku
Kardamonovyczasie wymieniamy w niej wodę i gotujemy z sodą oczyszczoną, ale dente. Dzięki sodzie zmniejsza się zdecydowanie czas gotowania ciecierzycy. W międzyczasie szatkujemy umytą botwinkę, jej małe buraki kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią botwinkę, chwilę smażymy. Po chwili dodajemy do tego pokrojoną w małą kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Pod koniec smażenia dorzucamy
Kardamonovyzjedzone w ekspresowym tempie, nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Postanowiłam je zrobić drugi raz, żeby podzielić się z Wami tym przepisem. Chyba będę kombinować jeszcze z innymi warzywami – poza burakiem i kalarepą właśnie. Genialne. Składniki: 1 duża kalarepa 2 łyżki pestek dyni parę liści bazylii kawałek parmezanu sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz Kalarepę(...)pestkami dyni i serem. Całość polewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podobne przepisy: Carpaccio z cukinii z orzechami i serem pleśniowym Carpaccio z buraków Artykuł Carpaccio z kalarepy pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovymoździerz. Nie dałam się. Ta pasta i tak nie jest dla mnie, więc nie wiem co się tak miotam. Jeny, przypomniało mi się, że w lodówce mam 3 upieczone buraki. ZNOWU. Nie wiem ile razy już pisałam Wam, że piekę ich za dużo. I znowu to zrobiłam. Myślałam też w sumie o paście, ale papryka jednak wygrała. Jeżeli macie(...)jednak jakieś ciekawe pomysły na pasty do pieczywa z pieczonym burakiem, napiszcie do mnie koniecznie. Ważne żeby był w niej czosnek. Kumin? Niekoniecznie. Składniki: 3 czerwone papryki kawałek imbiru o długości 2 cm płaska łyżka masła orzechowego 1,5 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego (lub więcej, do smaku) szczypta chili (przepis na 1 mały słoik) Papryki
Kardamonovykroimy w plasterki. Liście i łodygi szatkujemy. Na rozgrzaną patelnię z masłem wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po chwili dodajemy do tego plasterki buraczków, smażymy 2 minuty. Do buraków dodajemy pokrojone w kostkę obrane ziemniaki, liście i łodygi botwinki, a także rozdrobniony czosnek, smażymy kolejne 2 minuty. Całość zalewamy gotowym bulionem, gotujemy na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków
Kardamonovychochelką zupy oraz sok z cytryny. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy do smaku wedle uznania. Zupę podajemy udekorowaną posiekanymi koperkiem. Można też dodać kilka surowych plasterków botwinki lub młodych liści buraków (można z łatwością wyhodować je samemu). Film instruktażowy jak wykonać ten przepis znajdziecie TUTAJ
CzarnawisienkaSkładniki na warstwową sałatkę ze śledzia: - filety śledziowe około 300 g - ziemniaki średniej wielkości około 3- 4 sztuk - średnia cebula - kilka konserwowych ogórków - lekki majonez - świeżo mielony pieprz, sól - buraki upieczone kilka sztuk, obrane, zimne - ser żółty tarty - natka pietruszki i szczypior do dekoracji Szuba. Jak zrobić śledzia pod pierzynką: Ugotuj ziemniaki w łupinkach, następnie wystudź je i pokrój(...)twardo, a filety pokrój w paseczki lub kostkę. Ogórki i cebulę pokrój w kosteczkę. Jaja i ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. To samo dotyczy gotowanego buraka. W szklanej salaterce ułóż kolejno warstwy: śledzie, cebulkę, trochę majonezu, ogórki, ziemniaki, znów majonez, buraczki, majonez, jaja, majonez i tarty ser na koniec. Każdą warstwę majonezu posyp świeżo mielonych pieprzem
Z Kuchni Do Kuchniwięcej przepisów na wegetariańskie słodkości ! A może coś na słono? Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce(...)Kotlety jajeczne Zobacz więcej wegetariańskich przepisów Przepisy sezonowe Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku Zobacz więcej przepisów wielkanocnych Najnowsze przepisy Gofry bananowe z płatkami owsianymi Jak ugotować kaszę jaglaną
WegePrzepisbardzo lubię robić pizzę na spodzie z cukinii . Dodasz do niej ulubione warzywa oraz ser żółty. Z zapasów kiszonej kapusty zrobisz szybką i tanią kapustę kiszoną zasmażaną . Natomiast z buraków wykonasz pieczone kotlety z buraka , które świetnie smakują polane sosem czosnkowym. Tani i szybki obiad to przede wszystkim zupy Wszystkie moje przepisy na zupy znajdziesz w dziale https://ania-gotuje.pl
Ania gotujezaskakująca surówka to duża niespodzianka kulinarna – niespotykany kolor i wyjątkowy smak. Udane połączenie marchewki, buraka i orzechów włoskich to pomysł Ewy Wachowicz. Zdecydowanie polecam, my jedliśmy ją jako dodatek do schabu w sosie pieczarkowo-jabłkowym. Składniki: ? 1 kg marchwi ? 1/2 kg surowego buraka ? 1 jabłko ? 1/2 szklanki orzechów włoskich ? 1 ząbek czosnku ? sól, cukier do smaku ? 3 łyżki majonezu(...)łyżki śmietany ? sok z 1/2 cytryny Wykonanie: ? Obraną marchew i buraka zetrzeć na drobnej tarce. ? Obrane jabłko zetrzeć na grubej tarce. ? Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. ? Wymieszać warzywa, doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. ? Wymieszać z majonezem, śmietaną i na koniec dodać orzechy włoskie
To co kochamorzechowym z siemieniem lnianym Pizzerinki na serku wiejskim Boczniaki ala strogonow Keto panini Gnocci kalafiorowe Zobacz więcej keto przepisów Przepisy sezonowe Frittata ze szpinakiem Zupa dyniowa (wegańska) Kotlety z buraka (wegańskie) Quiche z kurkami i serem Krem z brokułów Flaki z koziej brody Pieczone placki z cukinii (keto) Chłodnik litewski z burakami Curry z cukinią Gnocci kalafiorowe Jajeczne placki
WegePrzepisIdealne danie na jesienne obiady czy kolacje! Aromatyczne udka kurczaka od Lipowe Wzgórza z burakiem i pomidorami to super opcja na rozgrzanie! Składniki: 250 g udka kurczaka 200 g obranego buraka 300 g pomidorów przyprawy: pieprz, sól, oregano, zioła prowansalskie, czosnek granulowany Sposób przygotowania: Udka kurczaka obtoczyć w przyprawach. Odłożyć do lodówki na całą noc. Przed upieczeniem buraka
Truskawkowa FiestaZupa z młodych buraczków Szybka, łatwa i aromatyczna zupa z młodych buraczków ich łodyżek i liści. Ta zupa buraczkowa to świetny sposób na wykorzystanie wszystkich części buraków :) Zupę podaję z jajkami ugotowanymi na twardo, z pokruszonym serem feta albo z gęstą, kwaśną śmietaną. Głównymi składnikami zupy buraczkowej są: młode buraczki razem z botwinką, ziemniaki, marchewka
Moja Książka Kucharska