buraki - 8865 przepisów (strona:266/591)

Zupa z botwinki – prosta i szybka 78

średnia marchewka 1 średnia pietruszka 200 ml śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki soku z cytryny * jeśli botwinka nie ma buraczków, to można dodać 1-2 średnie buraki. Należy je również bardzo drobno pokroić w kosteczkę, aby ugotowały się z resztą warzyw. Przygotowanie zupy z botwinki: Zupa z botwinki wymaga bulionu. Przygotuj zatem bulion, jeśli nie masz

Moja Delicja
sałatka Ani z buraków fety i rukoli 70

Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki: 3-4 buraki upieczone lub ugotowane (po upieczeniu lub ugotowaniu obieramy) 2 garście rukoli 150 g sera feta 3 – 4 łyżki słonecznika lub pestek dyni 1 mała czerwona cebula wykonanie: Wystudzone buraczki, fetę i cebulę kroimy w kostkę. Słonecznik lub pestki dyni prażymy na suchej patelni. Rukolę grubo

Domowy Smak Jedzenia
Zupa krem z botwinki i rzodkiewek 61

Zala\u0107 wod\u0105, do\u0142o\u017cy\u0107 kostk\u0119 roso\u0142ow\u0105.\r","Zagotowa\u0107.\r","Ca\u0142o\u015b\u0107 zblendowa\u0107 na krem."],"recipeYield":"6","keywords":"botwinka,buraki,rzodkiewka,warzywa,zupa,zupa-krem","totalTime":"PT0H30M"} Drukuj Zupa krem z botwinki i rzodkiewek Czas przygotowania: 10 minut/y Czas gotowania/pieczenia: 20 minut/y Czas całkowity: 30 minut/y Porcje: 6 Składniki

Bardzo Gruby Smok
Sałatka z buraczków. Buraczki z papryką na zimę. 86

razem robiłam buraczki tak jak co roku, gdyż wszyscy je bardzo lubimy. Zawsze przygotowuję około 40 słoiczków. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka z buraczków Składniki Składniki: 3 kg buraków ½ kg papryki czerwonej 3 duże cebule (najlepiej cukrowe) Składniki na zalewę: 1 szklanka wody (250 ml) ¾ szklanki octu (250 ml) ¾ szklanki cukru 1 płaska łyżka soli Dodatkowo: 1 szklanka oleju

To co lubię - gotuję i polecam
Zupa warzywna. 118

naprawdę możecie ją modyfikować dowolnie w zależności od tego, które warzywa lubicie najbardziej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa warzywna. Składniki garść fasolki żółtej garść fasolki zielonej 2-3 średnie buraki razem z liśćmi 2 średnie marchewki pół średniego kalafiora 1 średnia pietruszka 3-4 średnie ziemniaki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 100 ml słodkiej śmietanki 1 łyżka masła (jeśli

To co lubię - gotuję i polecam
Ogórki marynowane po rosyjsku 85

occie – te przydają się dla podkreślenia smaku kanapek i burgerów, do sałatek i surówek jako dodatek, jako zakąska na przyjęciach. Ogórki po rosyjsku to marynata barwiona kawałkiem buraka na różowo. Można tu użyć malutkich buraczków w całości lub dużych pokrojonych w kawałki. Jeśli interesują was przetwory z ogórków zajrzyjcie do wpisu Przetwory z ogórków . PRZEPIS OGÓRKI MARYNOWANE PO ROSYJSKU(...)Składniki: 3 kg ogórków – mogą być te większe kwiaty kopru świeże lub suszone nasiona kopru burak lub malutkie buraczki czosnek gorczyca zalewa: 1 szkl cukru 7 szkl wody 2 łyżeczki soli kamiennej 1 szkl octu 10% Jak zrobić ogórki marynowane po rosyjsku: Najpierw ogórki myjemy dokładnie i kroimy wzdłuż w kawałki (ćwiartki lub polówki). Następnie do słoików wrzucamy

Dorota Smakuje
Sałatka z buraczków i kiszonych ogórków 98

Buraki, niezwykle zdrowe warzywo dostarczające wiele witamin i mikroelementów świetnie komponuje się z kwaśnymi dodatkami. Tym razem wykorzystałam kiszone ogórki, pełne probiotycznych bakterii kwasu mlekowego wspomagające naszą odporność. Ta sałatka to samo zdrowie, polecam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
"Domowe kiszonki które leczą" recenzja książki 134

jest gotowa. Kolejna część książki prezentuje przepisy opatrzone fotografiami na kiszonki oraz przepisy na dania z kiszonek. Możemy zakisić jabłka, śliwki, cytryny, fasolkę szparagową, cebulę, paprykę, pomidory, dynię, cukinię, buraki, kapusty: białą, czerwoną i pekińską, ogórki, rzodkiewki, białą rzodkiew, seler korzeniowy. Teraz jest najlepszy moment, aby przygotować w słoikach przetwory, które leczą.  Bardzo dziękuję wydawnictwu RM za egzemplarz(...)książki. Kiedy czytałam niniejszą książkę od razu przyszedł mi do głowy przepis na warzywny koktajl - chłodnik z soku z kiszonego buraka, awokado, kiszonego ogórka i kopry z dużą ilością czarnego pieprzu. A teraz zabieram się za robienie kiszonek z papryki, kalafiora, marchewki i cukinii

AZgotuj!
BOTWINKA MOJEJ MAMY 104

botwinkę, którą robiła jeszcze i babcia. Z dodatkiem młodych ziemniaków. Pyszna, lekka, ale sycąca, idealnie doprawiona. Najlepsza botwinka, jaką jadłam! Polecam! SKŁADNIKI: * botwinka ( liście, łodygi,buraczki ) – 500 g * burak – 1 szt * marchew – 1 szt * młode ziemniaki – 5-8 szt * bulion warzywny – ok. 750 ml * śmietana słodka 30% – ok. 100 ml * sól, pieprz(...)cytryny * świeża pietruszka i koper SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do gotującego bulionu dodajemy startą marchew oraz pokrojone, obrane ziemniaki. Wrzucamy buraka pokrojonego w plastry, gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy posiekaną botwinkę ( łodygi, liście i buraczki ) i gotujemy kilkanaście minut, aż warzywa będą miękkie. Wlewamy śmietanę ( hartując wcześniej ). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz świeżym koprem i pietruszką. Podajemy

Ostra na Słodko
ZUPA Z CZERWONYCH BURACZKÓW I GRANATU Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 101

cenne substancje o działaniu leczniczym, ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, działa przeciwwirusowo, poprawia krążenie krwi. Przygotowanie: 20 min. Gotowanie : 3 min. Porcja dla 4 osób : ● 1 ugotowany czerwony burak ● 1 owoc granatu ● 20 g świeżego korzenia imbiru ● 5 g świeżego kłącza kurkumy   (lub ok. 1 łyżeczka mielonej kurkumy) ● Kilka listków kolendry ● 2 torebki herbaty chai masala (czarnej herbaty(...)zetrzyj na tarce. Owoc granatu rozkrój na pół, wyłuskaj nasiona. W garnuszku zagotuj 40 cl wody, zdejmij z ognia, zaparz 2 torebki herbaty przez około pięć   minut. Ugotowanego buraka obierz, pokrój w kostkę. Z garnuszka usuń torebki herbaty, przelej zaparzoną herbatę do misy miksera. Dodaj pokrojonego w kostkę buraka, ziarenka granatu, mleczko kokosowe, limonkę, starty imbir, kurkumę, cynamon, szczyptę

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kulinarna wyprawa do Gruzji, czyli smaki Adżarii cz.1 89

się od różnorodnych, kolorowych potraw. Zaczęliśmy od zimnych przystawek, które są obowiązkowym elementem każdej Supry. Na stole królowały: pchali , czyli kolorowe pasty warzywne, najczęściej z bakłażana, buraków lub buraka ćwikłowego. A obok nich wybór lokalnych krowich i kozich serów i obowiązkowa sałatka z pomidorów, ogórków i cebuli. Zachwyciło mnie Badrid żani , zrolowane plastry bakłażana z farszem orzechowym. Potem

kuron.com.pl
Zupa z botwinki – rodzinny przepis FIT 70

litry bulionu warzywnego (2 litry wody + 4 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 2 pęczki botwiny z buraczkami – 2 marchewki – 1 pietruszka – 1 mały burak (opcjonalnie, wystarczą też te z botwinki) – 2 łyżki soku z cytryny – 1 łyżeczka masła/oleju kokosowego – szczypta cukru – sól, pieprz *opcjonalnie: jogurt do zabielenia, jajko na twardo(...)wrzucamy do gorącego bulionu, gotujemy 5 minut. Botwinkę dokładnie myjemy, usuwamy z żółtych liści i cienkich korzonków, całą siekamy. Buraka/buraczki trzemy na tarce o dużych oczkach. Posiekane listki i buraka dusimy na maśle przez 5-10 minut (lub wrzucamy z masłem do bulionu i gotujemy tyle samo czasu). Do duszonej botwinki wlewamy wywar, zagotowujemy i doprawiamy solą, cukrem oraz sokiem

Be Fit Be Strong
Koktajl owocowo - warzywny 119

Dzień dobry :-) Nowy tydzień zaczynamy koktajlem owocowo - warzywnym z burakiem, marchewką, jabłkami, ananasem i bananem. Taka bomba witaminowa, bardzo smaczna i odżywcza :-) Robicie takie koktajle? My dość często :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki dla 4 osób: 1/2 ananasa 4 jabłka 1 średni burak 3-4 marchewki 2 banany 1. Wszystkie owoce oprócz bananów i ananasa porządnie szoruję szczotką. Banany obieram(...)miksuję blenderem.  2. Jabłka kroję na ćwiartki, ananasa obieram i kroję w paski, buraka też w ćwiartki. Wszystkie owoce przepuszczam przez wyciskarkę wolnoobrotową. Mieszam ze zmiksowanymi bananami i gotowe :-) Smacznego

kruche babeczki
Zupa buraczkowa 112

kawałek wołowiny z kością 3 l wody 2 liście laurowe 2 ziela angielskie szczypta ziaren pieprzu łyżka soli duża marchewka pietruszka kawałek selera biała część pora 6 małych, ugotowanych buraków 2 średnie ziemniaki 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól i pieprz do smaku koperek/natka pietruszki do podania Przepis 1 Mięso zalewamy 3 l zimnej wody. Wstawiamy na średni ogień

Kuchnia Bazylii