Gdyby w dzieciństwie ktoś powiedział mi, że w dorosłym życiu będę zajadać się burakami, z pewnością rzuciłbym w niego najbliższą dostępną zabawką. Jednak czasy się zmieniły, a ja dorosłem i z radością odkrywam smaki tego czerwonego warzywa. Dziś jako pierwsze danie, czyli zupa krem
Vegan TasteMielone z buraczkami. Dwa w jednym. 1 większy burak, ok. 150 g 3 większe ziemniaki, ok. 300 g 180 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 2 jajka pieprz i sól Buraka i ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy przyprawy i jajka, mieszamy. Następnie dodajemy mięso i ponownie mieszamy, do czasu uzyskania jednolitej masy. Z masy lepimy luźne
KucharzycaProsty przepis na pizze Pasztet ze szpinaku i kaszy jaglanej Pasztet z kaszy gryczanej Pasztet z soczewicy czerwonej Pesto ze szpinaku Orkiszowe risotto z białą kiełbasą Ryż z pieczonym burakiem i oliwkami Makaron z pesto szpinakowym Sałatka z kaszą Cielęcina pieczona Pasztet jajeczny Pasztet z jajek Kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem Vege Sushi z burakiem pieczonym Pizza z boczkiem(...)Warzywa na patelnię Sałatka z kurczakiem, awokado, serem pleśniowym i cytrusami Sushi z wędzoną makrelą, ogórkiem i jabłkiem Kopytka jaglane Omlet z jarmużem Surówka z kapusty pekińskiej z pieczonym burakiem, groszkiem i olejem lnianym Pierogi z kaszą gryczaną i serem Artykuł Pomysły na śniadania w marcu pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujeszklanki octu, - 1 szklanka przegotowanej wody, - 1 łyżeczka soli, - pieprz ziarnisty, - ziele angielskie, - listek laurowy, - cebula czerwona pokrojona w plastry, - ząbek czosnku, - mały burak marynowany, - trochę zalewy z buraków marynowanych. Wykonanie : Do zagotowanej wody dodać ocet, sól, ziele, pieprz i listek. Resztę składników włożyć do słoika z jajkami. Całość zalać zalewą i odstawić na minimum dobę
Przepisy Mikołajaczerwonym kolorze idealnie pasuje do czarnego mięsa :) Składniki : Czarny filet : - filet z kurczaka, - ostra musztarda, - mak ( użyłem mielonego ), - sól, pieprz, - olej. Czerwona kasza : - szklanka kasza gryczana niepalona, - ugotowany burak, - mała cebula, - 1/4 strąka papryki czerwonej, - sól, pieprz, - ocet winny do smaku, - szczypiorek. Wykonanie : Filety pokroić na plastry. Każdy kawałek mięsa posolić, popieprzyć i posmarować z obu stron musztardą. Panierować(...)maku i smażyć na patelni wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym lekko olejem. Kaszę gryczaną ugotować w dwóch szklankach osolonego wrzątku. W tym czasie buraka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić octem winnym. Cebulę drobno posiekać, a paprykę pokroić. Warzywa zeszklić na małej ilości oleju i wymieszać z burakiem. Całość doprawić na ostro solą i pieprzem. Ugotowaną
Przepisy Mikołajawielkości ogórków kiszonych 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 mały słoik buraczków w zalewie octowej (200 g - waga samych buraczków) sól, pieprz 2 łyżki majonezu do dekoracji posiekana natka pietruszki Buraki odlać z zalewy i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki drobno pokroić. Jajka obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przesypać do miski. Dodać majonez
UgotowaćDzień dobry :) Lubicie buraczki?bo ja bardzo, mogła bym je jeść na okrągło. Dzisiaj propozycja sałatki raczej z tych co mam w lodówce. Do sałatki oprócz buraków dałam śledzia, jajka, seler naciowy(...)kilka listków sałaty rzymskiej,ogórek korniszon i oliwki moje ulubione. Prosta i szybka w przygotowaniu. Zapraszam :) Składniki: 1 puszka ugotowanych buraczków na parze Bonduelle lub jeden duży ugotowany burak pokrojony w kostkę 4 liście sałaty rzymskiej 1łodyga selera naciowego 2 ogórki korniszony 4 jajka 2 płaty śledzia z zalewy octowej 2 łyżki majonezu lub według uznania sól, pieprz
Sama słodycz i szczypta chilidzieci na różnego rodzaju uroczystości powinny nie tylko dobrze smakować ale również ciekawie wyglądać, być atrakcją dla uczestników imprezy. Przygotowałam burgery dla dzieci z chrupiącymi chipsami z buraka i cukinii, frytkami z batatów, ośmiorniczkami z parówek z szynki - Henryk Kania i ketchupem z mango. Bułeczki zrobiłam samodzielnie, bo wiadomo, że własnie takie są najlepsze! Miałam dwóch recenzentów tego(...)fosforanów. Byłam ciekawa, jak zareagują na chipsy z warzyw i najbardziej spodobało mi się pytanie Tobiaszka: "Ciocia a co to jest takie dobre i fajne?" (pytał pokazując chipsy z buraka!), co utwierdziło mnie w przekonaniu, że dzieci lubią warzywa, tylko trzeba im je ciekawie przemycać. Ketchup z mango to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego. Polecam przepis bo burgery
SMYKWKUCHNISkład: Truskawka-czarna porzeczka-cytryna – przecier bananowy w proszku, jabłko suszone z przecierem bananowym (jabłka, przecier bananowy), truskawki suszone 13,6%, sok z czarnych porzeczek w proszku 4,5%, buraki suszone, sok z granatu w proszku, sok cytrynowy w proszku 3,8%, czarne porzeczki suszone 1,5%. Jabłko-banan-mango – jabłko suszone 33%, przecier bananowy w proszku(...)owoców. Słodycz była na idealnym poziomie, jednak całość była nieco mdła. Nie było w nim czuć jakiegoś dominującego smaku owocu a pod koniec wyraźnie do głosu dochodził proszek z buraka i lekki aromat niczym z kwasku cytrynowego. Jabłko-banan-mango – Tego smaku byłyśmy bardzo ciekawe, bo zastanawiało nas dodanie curry do miksu. Niestety nie był to naszym zdaniem udany eksperyment
Candy Pandaswspółgrać – jak dla mnie lunch idealny. Dla czterech osób potrzebujemy: 160 g niepalonej kaszy gryczanej garść świeżego jarmużu 1 opakowanie serka Almette z ziołami 4 jajka 1 surowy burak 8 sztuk pieczarki brunatnej łyżka octu 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego Kaszę gryczaną namaczamy na noc. Na drugi dzień opłukujemy, wsypujemy do garnka, dolewamy wody(...)wcieramy w nie rękoma odrobinę oliwy i soli. Rozkładamy listki na blaszce piekarnika i pieczemy je w 180°C przez kilka minut. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Buraka obieramy i trzemy na grubych oczkach lub na mandolinie z końcówką na zapałki. Pieczarki kroimy w ćwiartki, podsmażamy na patelni z łyżką oliwy z oliwek, doprawiamy solą. Odstawiamy. Jajka wybijamy
Poezja smakumąki 250 g słodziwa 4 jajka 250 ml mleka 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej czerwony barwnik spożywczy lub łyżka proszku z buraka (można wykorzystać również sok z buraka zastępując pół szklanki mleka, pół szklanki soku – wtedy składniki należy podzielić na pół i rozrobić w osobnych miskach) dwie garści orzechów włoskich szklanka mrożonych(...)wiśni lub czereśni Krem: 1 opakowanie budyniu malinowego bez cukru 1 szklanka mleka 200 g śmietanki 30 % 2-3 łyżki słodziwa opcjonalnie: czerwony barwnik spożywczy lub sok z buraka Ciasto: Składniki suche łączymy ze sobą. Masło ucieramy ze słodziwem. Nadal ucierając dodajemy po jednym jajku. Dodajemy suche składniki oraz mleko i ucieramy masę, aż stanie się gładka i jednolita. Masę
Kucharzycaburak * 1 żółta papryka * 1 cebula czerwona * 1/3 szklanki oliwy * 2 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur "Do greckiej sałatki" * 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur "Do ziemniaków z ziołami" * 1 łyżeczka miodu * szczypta soli Jajko w koszulce: * wrząca woda * po 1-2 jajka na osobę * 1 łyżeczka soli * 1 łyżeczka octu jabłkowego * czarny sezam do posypania Przygotowanie: Ziemniaki, marchewkę, cebulę oraz buraki obrać ze skórki i wraz z papryką, cukinią pokroić w większe kawałki. Główki czosnku i większe brukselki przeciąć na pół (mniejsze zostawić w całości). Warzywa posypać Vegetą Natur oraz szczyptą soli i dokładnie wymieszać, a następnie polać oliwą wymieszaną z miodem i ponownie całość przemieszać. Warzywa przełożyć na sporej wielkości blaszkę do pieczenia, zakryć folią i wstawić do nagrzanego
Kraina Miodem Płynącajajko, tak aby każdy mógł wziąść tyle na ile potrzebuje osób 1 jajko 20 g ser topiony – u mnie serek kiri i topiony kremowy pół na pół 20 g burak gotowany,lub ćwikła sol i pieprz do smaku zielone listki ziół do dekoracji Wykonanie Ugotować jajka na twardo, ostudzić ,obrać ,przeciąć na pół i wyjąć żółtka. Buraka ugotować(...)upiec ,ostudzić . Żółtka ,pocięty na kawałki burak ,serek zmiksować na krem. Gotowy krem włożyć do woreczka z końcówka jaka chcemy i wypełnić puste pola w białkach.:)) Jajka faszerowane buraczkami - ładne ,dekoracyjne danie ,godne postawienia na świątecznym stole. ps. można na każde jajko dodać 20 g śledzia ,lub wędliny,wtedy miksujemy z tymi dodatkami krem. Jeśli dodasz ćwikłe to nie trzeba
mojej kuchniliśćmi 4 duże ząbki czosnku 1 cebula 70 ml. octu winnego 70 ml. oliwy z oliwek sól WYKONANIE: Buraczki myjemy, obieramy, odcinamy grube łodygi i wyrzucamy, zachowujemy liście. Gotujemy buraki z liśćmi w osolonej wodzie. Gdy bedą miękkie odcedzamy i zostawiamy do ostudzenia. Następnie do szerokiej misy wrzucamy ostudzone i pokrojone w ćwiartki buraczki i liście, czosnek pokrojony
Rita creativeApetyczna i zdrowa przekąska, którą możemy podawać solo lub jako dodatek do mięs. Z pewnością ozdobi nasz stół i zachęci wyglądem do skosztowania. Składniki 2 średnie buraki serek biały puszysty(...)użyłam serek almette 3 łyżki orzechów włoskich natka pietruszki siekana 1 łyżka 2 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego sól, pieprz Większość przepisów przygotowana … Czytaj dalej Carpaccio z buraka
gotuj ze mną