buraki - 8865 przepisów (strona:270/591)

Ciecierzyca z botwinką i suszonymi pomidorami 108

olej z suszonych pomidorów lub oliwa (przepis na 3 porcje) Ciecierzycę moczymy przez 12 godzin w wodzie, a następnie gotujemy al dente. W międzyczasie szatkujemy umytą botwinkę, jej małe buraki kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią botwinkę, chwilę smażymy. Po chwili dodajemy do tego pokrojoną w małą kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Pod koniec smażenia

Kardamonovy
Chłodnik z botwinki 92

zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania chłodnika z botwinki. 30 dkg buraków botwiny pęczek świeżego koperku 1 ogórek sałatkowy 100 ml jogurtu naturalnego 400 ml kefiru 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka soku z cytryny 2 duże ząbki czosnku pęczek rzodkiewki(...)użyłam zielonej cebulki. Jeśli macie wybór między cebulką a szczypiorkiem sięgnijcie po to drugie. Lubisz buraczki ćwikłowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zdrowa sałatka z awokado i buraka . The post Chłodnik z botwinki appeared first on MeCooks

mecooks
Sałatka z burakiem, ciecierzycą i serem feta 132

zdrowych tłuszczy, które są także niezbędne dla przyswajalności niektórych witamin (A, D, E i K). Miks warzyw w tym zarówno tych świeżych jak szpinak czy papryka jak i pieczonych – burak, dostarczają witamin i cennych składników odżywczych. Na koniec oczywiście zioła, które są zawsze mile widziane. Nie tylko ze względu na smak, ale także jako antyoksydant redukujące negatywne skutki działania wolnych(...)Taka sałatka zapewni porcję witamin, będzie doskonałym pomysłem na szybki, lekki obiad lub kolację.   SAŁATKA Z BURKIEM, CIECIERZYCĄ I SEREM FETA 2-3 garści szpinaku Pieczony burak Pół czerwonej papryki 2 ogórki konserwowe Łyżka kukurydzy konserwowej 3 łyżki ugotowanej ciecierzycy (lub ze słoika) Plaster sera feta Olej lniany Oregano, bazylia Buraka, paprykę i ogórki pokroić w kostkę

HealthyCreations
KOTLETY Z KASZY, BATATÓW i BURACZKÓW 176

Pyszne, pełne smaku i witamin, kotleciki z ugotowanej kaszy, batatów i buraka. Doprawione kurkumą, czosnkiem i chili. Krótko smażone na odrobinie oleju. W ich składzie nie znajdziecie mąki i jajka, a mimo to dobrze trzymają kształt podczas formowania, choć trzeba się z nimi delikatnie obchodzić podczas smażenia i wykładania na talerz. Odpowiednim spoiwem jest upieczony lub ugotowany do miękkości(...)następnie dobrze odparowany batat.   Przygotowanie kotletów, najlepiej jest rozłożyć w czasie i dzień przed planowanym podaniem upiec buraka i batata oraz ugotować kaszę. W kolejnym dniu wystarczy rozmiksować wszystkie składniki w malakserze, a z powstałej masy uformować zgrabne kotleciki.   Dobre do odgrzewania w kolejnych dniach, na suchej patelni lub w dobrze rozgrzanym piekarniku. SKŁADNIKI / 4 KOTLETY

cool and minty
Wielkanocne, różowe jajka z łososiem 98

przygotowane do jedzenia, mogą stać się dekoracją świątecznego stołu. Nasza propozycja na jajka z łososiem to nie tylko walory smakowe, ale i estetyczne. Różowe jajka barwione świeżymi burakami, z pewnością przyciągną uwagę i zachęcą do próbowania. Post Wielkanocne, różowe jajka z łososiem pojawił się poraz pierwszy w Magazyn kulinarny Codogara

Codogara
Pikle z rzepy i buraka 92

tłustych mięs, wędlin czy kanapek. Wyglądają pięknie a smakują jeszcze lepiej. Teraz warto je zrobić aby potem cieszyć się fajną jarzyną na stole. Warzywne pikle - biała rzepa i buraki. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Różowe jajka faszerowane botwinką i kozim serem 192

Jajka barwione koncentratem barszczu, faszerowane botwinką i kozim serem. Pyszne i wyjątkowo proste do przygotowania. Jajka mają delikatny smak buraków, który idealnie współgra z farszem. Różowe jajka polecam przygotować na zbliżającą się Wielkanoc , na pewno będą zdobić świąteczny stół Składniki: koncentrat barszczu (około 350 ml) 6 jajek 3/4 pęczka botwinki 4 łyżki startego sera koziego (na małych oczkach

Oryginalny smak
Zakwas buraczany - kiszone buraki 96

fosforu, magnezu, wapnia i żelaza oraz witamin. Dlatego zróbcie dużo, część do barszczu na święta, jeśli go gotujecie a reszta do wypicia a jak się skończy zróbcie następny. Kiszone buraki na zdrowie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
PRODUKTY NATURALNE SCHRONISKO SMAKÓW MAGDA GESSLER 208

dodatek. W smaku jest idealna, nie za ostra, nie za mdła - czuć prawdziwe buraki i prawdziwy chrzan. Smakuje jak domowa. Oto prosty skład, dzięki któremu tak pysznie smakuje: burak(77%), ocet spirytusowy, chrzan, cukier, sól Podsumowując: Produkty z restauracji "Schronisko Smaków Magda Gessler" to produkty najwyższej jakości - widać to po składzie, ale też czuć już od pierwszego kęsa. Dzięki

Kuchnia MagdaLeny
PRODUKTY NATURALNE SCHRONISKO SMAKÓW MAGDA GESSLER 208

dodatek. W smaku jest idealna, nie za ostra, nie za mdła - czuć prawdziwe buraki i prawdziwy chrzan. Smakuje jak domowa. Oto prosty skład, dzięki któremu tak pysznie smakuje: burak(77%), ocet spirytusowy, chrzan, cukier, sól Podsumowując: Produkty z restauracji "Schronisko Smaków Magda Gessler" to produkty najwyższej jakości - widać to po składzie, ale też czuć już od pierwszego kęsa. Dzięki

Kuchnia MagdaLeny
Krem z buraków z mlekiem kokosowym 99

Gdyby w dzieciństwie ktoś powiedział mi, że w dorosłym życiu będę zajadać się burakami, z pewnością rzuciłbym w niego najbliższą dostępną zabawką. Jednak czasy się zmieniły, a ja dorosłem i z radością odkrywam smaki tego czerwonego warzywa. Dziś jako pierwsze danie, czyli zupa krem

Vegan Taste
Kotlety mielone z buraczkami 102

Mielone z buraczkami. Dwa w jednym. 1 większy burak, ok. 150 g 3 większe ziemniaki, ok. 300 g 180 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 2 jajka pieprz i sól Buraka i ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy przyprawy i jajka, mieszamy. Następnie dodajemy mięso i ponownie mieszamy, do czasu uzyskania jednolitej masy. Z masy lepimy luźne

Kucharzyca
Pomysły na śniadania w marcu 138

Prosty przepis na pizze Pasztet ze szpinaku i kaszy jaglanej Pasztet z kaszy gryczanej Pasztet z soczewicy czerwonej Pesto ze szpinaku Orkiszowe risotto z białą kiełbasą Ryż z pieczonym burakiem i oliwkami Makaron z pesto szpinakowym Sałatka z kaszą Cielęcina pieczona Pasztet jajeczny Pasztet z jajek Kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem Vege Sushi z burakiem pieczonym Pizza z boczkiem(...)Warzywa na patelnię Sałatka z kurczakiem, awokado, serem pleśniowym i cytrusami Sushi z wędzoną makrelą, ogórkiem i jabłkiem Kopytka jaglane Omlet z jarmużem Surówka z kapusty pekińskiej z pieczonym burakiem, groszkiem i olejem lnianym Pierogi z kaszą gryczaną i serem Artykuł Pomysły na śniadania w marcu pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Jajka marynowane 75

szklanki octu, - 1 szklanka przegotowanej wody, - 1 łyżeczka soli, - pieprz ziarnisty, - ziele angielskie, - listek laurowy, - cebula czerwona pokrojona w plastry, - ząbek czosnku, - mały burak marynowany, - trochę zalewy z buraków marynowanych. Wykonanie : Do zagotowanej wody dodać ocet, sól, ziele, pieprz i listek. Resztę składników włożyć do słoika z jajkami. Całość zalać zalewą i odstawić na minimum dobę

Przepisy Mikołaja
Czarny filet z czerwoną kaszą 87

czerwonym kolorze idealnie pasuje do czarnego mięsa :) Składniki : Czarny filet : - filet z kurczaka, - ostra musztarda, - mak ( użyłem mielonego ), - sól, pieprz, - olej. Czerwona kasza : - szklanka kasza gryczana niepalona, - ugotowany burak, - mała cebula, - 1/4 strąka papryki czerwonej, - sól, pieprz, - ocet winny do smaku, - szczypiorek. Wykonanie : Filety pokroić na plastry. Każdy kawałek mięsa posolić, popieprzyć i posmarować z obu stron musztardą. Panierować(...)maku i smażyć na patelni wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym lekko olejem. Kaszę gryczaną ugotować w dwóch szklankach osolonego wrzątku. W tym czasie buraka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić octem winnym. Cebulę drobno posiekać, a paprykę pokroić. Warzywa zeszklić na małej ilości oleju i wymieszać z burakiem. Całość doprawić na ostro solą i pieprzem. Ugotowaną

Przepisy Mikołaja