buraki - 8865 przepisów (strona:274/591)

Spiralna tarta z warzywami 167

przygotować, zarezerwujcie sobie połowę dnia, bo tyle możecie spędzić w kuchni, chyba, że znajdziecie pomocnika. Polecam również wyposażyć się w porządną obieraczkę i rękawice, szczególnie w kontakcie z burakiem. W wersji dla zatwardziałych mięsożerców, radzimy dołożyć po kilka warstw bekonu. Poziom zaawansowania: Trudny Składniki na formę o średnicy ok. 26 cm: Kruchy spód 200 g mąki pszennej tortowej(...)zimnego masła 1 jajko ½ łyżeczki soli Farsz 3 duże marchewki 2 średnie cukinie 6 średnich ziemniaków 3/4 dużego buraka 1 bakłażan 1 średni ząbek czosnku tymianek sól i pieprz Sos 1 łyżka oliwy 5 łyżek śmietany 18% 4 łyżki śmietanki 30% 2 małe ząbki czosnku garść pokruszonych pistacji garść liści bazylii 10 g sera (gouda/kozi) łyżeczka soku z cytryny łyżeczka

Pyszny Duet
DIY - Jak naturalnie zabarwić jajka na Wielkanoc na różne kolory? 141

przypadku innych kolorów poleca się raczej barwienie już ugotowanych jajek poprzez zalanie ich gotowych barwnikiem. Naturalnie barwione jajka wielkanocne - Jak uzyskać różne kolory? Kolor różowy: 2 kubki posiekanego surowego buraka (4 sztuki) + 2 kubki wody + 2 łyżki octu po godzinie moczenia - delikatny róż, po całej nocy - kolor czerwono-brązowy Kolor bordowy: 2 kubki łupinek czerwonej cebuli(...)wymieszany z 1 kubkiem składnika barwiącego starczy na zabarwienie 3-4 jajek. 2. Jajka ugotuj na twardo i ostudź. Zgromadź potrzebne składniki barwiące. Warzywa takie jak czerwona kapusta czy buraki należy w pierwszej kolejności drobno posiekać.  3. Do rondelka wlej potrzebną ilość wody, w moim przypadku są to 2 kubki. 4. Dodaj wybrany składnik barwiący (np. kurkumę, szpinak

Chilli Czosnek i Oliwa
Buraczki na rukoli 121

s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -1 upieczony, średniej wielkości, burak -pół opakowania rukoli -50 g sera feta -garść posiekanego szczypiorku - sos winegret Upieczonego buraka kroimy w cienkie paseczki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na talerz wykładamy rukolę(...)niej układamy startego buraka, posypujemy pokruszonym serem i posypujemy szczypiorkiem. Na koniec obficie polewamy sosem

Kulinarne przemyslenia
Faszerowane jajka z burakami 151

jajko, tak aby każdy mógł wziąść tyle na ile potrzebuje osób 1 jajko 20 g ser topiony – u mnie serek kiri i topiony kremowy pół na pół 20 g burak gotowany,lub ćwikła  sol i pieprz do smaku zielone listki ziół do dekoracji Wykonanie Ugotować jajka na twardo, ostudzić ,obrać ,przeciąć na pół i wyjąć żółtka. Buraka ugotować(...)upiec ,ostudzić . Żółtka ,pocięty na kawałki burak ,serek zmiksować na krem. Gotowy krem włożyć do woreczka z końcówka jaka chcemy i wypełnić puste pola w białkach.:)) Jajka faszerowane buraczkami - ładne ,dekoracyjne danie ,godne postawienia na świątecznym stole. ps. można na każde jajko dodać 20 g śledzia ,lub wędliny,wtedy miksujemy z tymi dodatkami krem. Jeśli dodasz ćwikłe to nie trzeba

w mojej kuchni
Naleśniki z pesto z buraka 136

Agnieszki w domu, a przynajmniej w kuchni, mogę nieraz poszaleć 😁. Przykładowo  wyciągnąć pesto z buraka z lodówki i posmarować dwa ostatnie naleśniki. Zjeść i stwierdzić, że to dobra👍 kompilacja by podać jako nowy przepis, nowe rozwiązanie na danie, na jakikolwiek posiłek.      Dzięki takiej kombinacji unikamy naleśników z dżemem, które są bombą💣 kaloryczną, a potem ktoś dziwi(...)warzyw, to droga jest chyba oczywista...      Wybór należy do Ciebie❗ Chcesz być zdrowy❓ Chcesz być szczupła❓ Chcesz być szczupły❓ Chcesz mieć zgrabną sylwetkę❓ Składniki: pesto z buraka naleśniki Przygotowanie: Krok 1. Poszukać przepis na pesto z buraka, który jest na naszym blogu i przygotować. Krok 2. Znaleźć na naszym blogu przepis na naleśniki... Dowolnie jakie chcemy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
deser z soków:łatwy,tani,pyszny... 124

powciskać biszkopty, schować do lodówki do stężenia następnie tak samo zrobić z sokiem jabłko-truskawka-mięta i też na wierzch powciskać biszkopty, schować do lodówki z wyciśniętego soku z buraków wlać 1/4 szklanki do pojemnika, dodać puder cukier, śmietan fix, wlać zimną śmietanę i mikserem ubić na bitą śmietanę ubitą śmietanę wyłożyć na deser, wyrównać wierzch, schować do lodówki

W Mojej Kuchni Lubię
Śniadaniowe smoothie buraczano-bananowe z nasionami chia 137

końca ulubione składniki. Na dobry początek dnia polecam pełną magnezu, potasu i błonnika mieszankę bananów, buraków i nasion chia. Składniki (1 porcja) -banan -1/2 ugotowanego dużego buraka -łyżka nasion chia -1/2 łyżeczki esencji waniliowej lub naturalnego cukru waniliowego -1 szkl. mleka 2% lub migdałowego -1 łyżeczka miodu Przygotowanie Wszystkie składniki umieścić w blenderze. Zmiksować. W ciepłe

Zielona Kuchnia
Makaron z pesto buraczanym 144

Dziś kolejny pomysł co zrobić z pesto z buraków, poza opcją kanapek.      Jak się okazało fantastycznie zdaje egzamin jako dodatek do spaghetti.🍝 Aby nie iść na łatwiznę, to Agnieszka dodała pewną innowację. Tym razem makaron (spaghetti) był razowy... Szkoda tylko, że minimalizuje ilość węglowodanów, bo nadmiar mi bokiem wychodzi i to dosłownie, a chcę

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Szybka sałatka z burakiem podana z tostem 163

Szybka sałatka z burakiem podana z tosem Propozycja na pyszne śniadanie lub kolację z serii przepisów "Szybko, smacznie i zdrowo" 🍃🍴🍲 Składniki (porcja dla 2 osób): - garść wybranej sałaty - garść rukoli - 1 mały burak - 3 łyżeczki serka twarogowego - 1 łyżka kukurydzy - 2 pieczarki - garść mini grzanek - sól morska - pieprz świeżo mielony Sos: - 1 łyżka musztardy - 1 łyżka oliwy - 1 łyżka wody(...)pieczywa ciemnego - 2 plastry sera - 2 plastry chudej wędliny - 2 suszone pomidory - oregano Sposób przygotowania: - na talerzach ułóż sałatę, pokrojone pieczarki, posyp kukurydzą i mini grzankami; - upieczonego (wcześniej upieczony burak może być przechowywany w lodówce - wówczas może być dodawany do sałatek czy kanapek) lub grillowanego w plastrach dodaj do sałatki, - przyrządź tosty: 1 tost = 1 plaster sera, 1 plaster wędliny

MintTaste
PIECZEŃ Z BURAKÓW 138

Pieczone buraki są według mnie tak pyszne, że nawet bez żadnych dodatków można je jeść ze smakiem. W mojej lodówce od dawna zalegało opakowanie ciasta francuskiego, stąd pomysł na pieczeń. Czytaj więcej

Kasia Sarna
Barszcz ukraiński 310

zalej mięso 3 l gorącej wody. Dodaj ziele angielskie, listki laurowe i czubatą łyżeczkę soli. Gotuj mięso przez około 40-60 minut. W międzyczasie obierz warzywa (marchew, pietruszka, seler, buraki) i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni podgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim starte warzywa. Smażenie powinno trwać ok 10 minut. Jeśli gotujesz bulion

nietylkopasta.pl
Wegetariańskie wrapy/ buritto z łososiem i mango! 143

bardzo dojrzałe mango (pomarańczowy miąższ) - 4 garście rukoli - świeża papryka żółta i czerwona, po kilka pasków na tortille - 4 łyżki startego parmezanu - kilka plastrów pieczonego buraka - sos czosnkowy Buraki owiń folią aluminiową i upiecz w piekarniku ( 180 stopni 1,5 godziny) Łososia usmaż na oliwie z oliwek, skrop limonką. Tortille podgrzej na suchej patelni posmaruj sosem czosnkowym, posyp startym

SMYKWKUCHNI
Placuszki z botwiny 131

książki Yotama Ottolenghi "Jerozolima". Placuszki pochodzą z Turcji i zajadane są nie tylko przez tureckich Żydów ale przez każdego chętnego. Autor podaje aby użyć do placków buraka liściowego - boćwiny - ja takowego nie miałam i użyłam botwiny wraz z buraczkami. Yotam proponuje także zamianę na szpinak jeśli buraka liściowego nie posiadacie. Z botwiną są znakomite i polecam gorąco, jeśli

Moje Małe Czarowanie
kanapeczki ze śledziem 168

składniki: kromki chleba np. razowego 1 burak czerwony filety śledziowe cebula majonez sól, pieprz wykonanie: Buraki myjemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Filety śledzia kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka lub kosteczkę. Jeśli mamy duże kromeczki to przekrawamy je na mniejsze lub wykrawamy

Domowy Smak Jedzenia
Barszcz na zakwasie 134

jest bardzo duża porcja barszczu. Marchew, seler, por, korzeń pietruszki obrać i pokroić na kawałki. Nie musi być ładnie, wykorzystamy tylko czysty barszcz. Do garnka wlać wodę, dodać buraki, warzywa, kości, boczek wędzony i zagotować. Zdjąć szumy. Barszcz powinien być czysty bez piany. Następnie dodać grzyby suszone, czosnek,majeranek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmniejszyć gaz, gotować

Kuchnia Pokoleń