buraki - 8865 przepisów (strona:274/591)

Wegetariańskie wrapy/ buritto z łososiem i mango! 148

bardzo dojrzałe mango (pomarańczowy miąższ) - 4 garście rukoli - świeża papryka żółta i czerwona, po kilka pasków na tortille - 4 łyżki startego parmezanu - kilka plastrów pieczonego buraka - sos czosnkowy Buraki owiń folią aluminiową i upiecz w piekarniku ( 180 stopni 1,5 godziny) Łososia usmaż na oliwie z oliwek, skrop limonką. Tortille podgrzej na suchej patelni posmaruj sosem czosnkowym, posyp startym

SMYKWKUCHNI
Placuszki z botwiny 137

książki Yotama Ottolenghi "Jerozolima". Placuszki pochodzą z Turcji i zajadane są nie tylko przez tureckich Żydów ale przez każdego chętnego. Autor podaje aby użyć do placków buraka liściowego - boćwiny - ja takowego nie miałam i użyłam botwiny wraz z buraczkami. Yotam proponuje także zamianę na szpinak jeśli buraka liściowego nie posiadacie. Z botwiną są znakomite i polecam gorąco, jeśli

Moje Małe Czarowanie
kanapeczki ze śledziem 181

składniki: kromki chleba np. razowego 1 burak czerwony filety śledziowe cebula majonez sól, pieprz wykonanie: Buraki myjemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Filety śledzia kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka lub kosteczkę. Jeśli mamy duże kromeczki to przekrawamy je na mniejsze lub wykrawamy

Domowy Smak Jedzenia
Barszcz na zakwasie 142

jest bardzo duża porcja barszczu. Marchew, seler, por, korzeń pietruszki obrać i pokroić na kawałki. Nie musi być ładnie, wykorzystamy tylko czysty barszcz. Do garnka wlać wodę, dodać buraki, warzywa, kości, boczek wędzony i zagotować. Zdjąć szumy. Barszcz powinien być czysty bez piany. Następnie dodać grzyby suszone, czosnek,majeranek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmniejszyć gaz, gotować

Kuchnia Pokoleń
Zakwas na barszcz czerwony 1116

głębokim smaku. Podobno – bo u mnie w domu tradycji jego nastawiania nie było i nie ma 🙂 barszcz gotowany jest zawsze na świeżo skrojonych burakach, zakwaszany… Artykuł Zakwas na barszcz czerwony pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik

Kolorowy Przepisownik
Wigilijny barszcz czerwony z fasolą 162

pyszny wigilijny barszcz czerwony z fasolą :) Jeżeli ktoś nie lubi uszek lub nie może ich jeść to fasola jest świetną alternatywą :) Składniki na barszcz czerwony: – 1 kg czerwonych buraków – 600 g fasoli – 2 marchewki – 1 pietruszka – 2 łodygi selera naciowego

Kuchenne Wariacje
Uszka z grzybami na dwa sposoby 357

delikatne pierożki, wypełnione aromatycznym grzybowym farszem są zazwyczaj nieodzownym towarzyszem wytrawnego czerwonego barszczu. Jeśli chcemy urozmaicić trochę wygląd i smak uszek, zamiast wody do ciasta możemy dodać sok z buraka. Takie uszka pięknie się prezentują oraz naprawdę dobrze smakują. Polecam! Składniki na ciasto: 100 ml wody (lub 100ml soku z buraka) 1 łyżka masła 1 szklanka mąki 1 jajko sól(...)możemy poukładać je w pojemniczkach i przechowywać w lodówce do 4 dni lub zamrozić *** *** Jeżeli chcemy uzyskać różowe, buraczane uszka, wodę w składnikach na ciasto zamieniamy na sok z buraka. Dalej postępujemy tak samo jak przy zwykłych pierożkach *** *** SMACZNEGO ***         Artykuł Uszka z grzybami na dwa sposoby pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Kolorowy talerz 154

dworze śniegu brak, szaro i ponuro, ale na talerzu moc kolorów i zdrowia. Buraki  - ugotowane w skórce, pokrojone na plasterki Kiszone rzodkiewki Kiszone papryki Kiszona kapusta Pomidorek Brokuł - wodę zagotowujemy, wkładamy różyczki brokuła, od zagotowania gotujemy 5 minut - przecedzamy Fasola Jaś Karłowy - ugotowana Sos koperkowo-czosnkowy  - do naczynia, np słoika wkładamy pęczek koperku, 5 łyżek słonecznika

Szkrab Je Sam
Zakwas z buraków… 1038

czemu mam mniej stresu już przed samym wydarzeniem. Zwłaszcza teraz w grudniu, przed zbliżającym się wielkimi krokami Bożym Narodzeniem,staram się być jak najlepiej… Continue reading Zakwas z buraków

brunetkawkuchni
Aromatyczna zupa buraczkowa 130

czasu do czasu mieszając. Dodać przyprawy - anyż, jałowiec, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i imbir, wymieszać i chwilę smażyć. Jeżeli warzywa mają zbyt sucho podlać niewielką ilością wody. Dodać buraki, zalać bulionem, dodać ocet winny, wódkę lub gin, sól i pieprz, przykryć i zagotować, po czym zmniejszyć gaz i powoli gotować przez około 20 minut lub do czasu aż marchewka

Codzienne Gotowanie
Zdrowe soki owocowo-warzywne i wyciskarka wolnoobrotowa UNOLD 78255 187

wyciskarki Unold 78255 . O niej chcę Wam dzisiaj opowiedzieć i pokazać dwa pyszne i zdrowe soki, jakie w niej przygotowałam. Sok z buraka, marchwi, jabłek i gruszek - smakuje jak barszczyk Składniki na 2-3 porcje: 2 średnie buraki (najlepsze są podłużne) 4-5 średnich marchewek 2 duże kwaskowate i twarde jabłka 1 duża gruszka Warzywa wyszorować i obrać. Jeśli

Codzienna kuchnia niecodzienna
Różowe schabowe z fioletowymi chipsami i musem jabłkowym 136

zaskoczcie swoich bliskich taką formą podania :) 4 porcje: kotlety: 4 kawałki schabu bez kości o grubości 1,5-2 cm jajko 50 g bułki tartej 40 g sproszkowanego buraka sól i pieprz olej Wielkopolski do smażenia chipsy: 500 g fioletowych ziemniaków łyżka oleju Wielkopolski Rzepakowy z Oliwą z Oliwek Extra Virgin pół łyżeczki soli łyżka posiekanej natki pietruszki starta skórka(...)Taką ilość piekłam na 2 blachy, przez 20 minut (po 10 minutach zamieniłam górę z dołem). W tym czasie kotlety rozbijamy tłuczkiem. Jajko roztrzepujemy, bułkę tartą mieszamy ze sproszkowanym burakiem, szczyptą soli i pieprzu. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w jajku i różowej panierce. Smażymy z obu stron. Burak szybko ciemnieje, więc po usmażeniu, kotlety możemy jeszcze delikatnie opruszyć pudrem buraczanym

Mienta blog
Dziki łosoś z kiszonymi burakami 212

ciecierzyca  ugotowana, podana z odrobiną masła i czosnku przecisnietego przez praske  #kiszone  buraki  #dziki  łosoś ugotowany na parze  #kasza   #gryczana  nie palona - ugotowana i podana z odrobiną oleju rzepakowego  #brukselka  ugotowana na parze

Szkrab Je Sam
Cukierkowy koktajl 196

Koktajl   #mus   - mandarynka  - 1/2 avocado  - pasternak  - 1/2 średniego buraka - banan - jabłko - 1 łyżeczka chia - łyżka zmielonych pestek z dyni Mandarynke , pasternak , burak i jabłko wrzucamy do sokowirowki. Do soku dodajemy chia i odstawiamy. Do wiorek dodajemy banan i avocado - blendujemy na gładką masę. Dodajemy sok z chia oraz zmielone pestki dyni. Dokładnie mieszamy. Podajemy

Szkrab Je Sam
Jesienna sałatka dobrze przyprawiona godna mistrza 152

Produkty potrzebne: polędwiczka wieprzowa - 300 gr burak- 80 gram dynia( obrana)- 80 gram rukola- 300 gr owoce leśne( malina, jeżyna, czarna porzeczka, czerwona porzeczka)- 200 gr musztarda(dijon)- 2 łyżeczki miód- 2 łyżeczki ser kozi- 200 gr oliwa z oliwek - 50 ml ząbek czosnku migdały- 30 gram sól himalajska- 1 łyżeczka pieprz kolorowy i rózowy- po pół łyżeczki papryczka chili(...)Owoce blendujemy dodając musztardę i miód, następnie wsadzamy do lodówki na 1,5 godziny Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i skrapiamy nasze warzywa oliwą. Wkładamy owinięte w folię spożywczą buraka i dynię na godzinę czasu. po 30 minutach c nagrzewamy grilla lub patelnię grilową, skropioną resztą oliwy i podsmażamy nasze zamarynowane medaliony z polędwiczki po 4 minuty z każdej strony

pichciszto