Bo ja już sama nie wiem... Choć doskonale zdaję sobie sprawę, że jabłka to jesienne owoce, w dzisiejszym świecie pełnym wybryków niekoniecznie natury są dostępne cały
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMój blogu kochany! Wczoraj, zaledwie trzydzieści pięć minut po północy, Pożeraczka skończyła trzy latka. Hmm... Ani dużo, ani mało, tak w sam raz. Chyba właśnie na
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJa tutaj ciągle na jesień narzekam, a tak naprawdę kilka ostatnich dni zaskoczyło nas śliczną pogodą. Na porannym spacerze z Ptysią musiałam zdjąć bluzę, tak było
Pożeraczka, czyli raz adobrzeI mamy październik. Wrzesień minął sama nie wiem kiedy, zleciał w tym roku wyjątkowo szybko. Tyle rzeczy się wydarzyło, ale czas oczekiwania pomiędzy nimi zlał się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGdy byłam mała, co roku jeździliśmy na cmentarze. Na ten dobrze znajomy, który często odwiedzałam z Babcią, gdzie leży mój Pradziadek. Nigdy go nie poznałam, zmarł
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJabłka, cynamon, imbir, gorąca herbata...hmmm bez wątpienia zapach zimy, domowego ciepła i rodzinnej atmosfery. Dzisiaj postanowiłam sobie fundnąć odrobinę tego klimatu w ten zimny warszawski
pieprzny smaczekTo jedno z najprostszych ciast i błyskawiczne w przygotowaniu. W sam raz dla niespodziewanych gości… Składniki: 5 dużych jabłek (słodko-kwaśnych) 4 jajka 1 szklanka
Oryginalny smakSkładniki: 50 dag mąki, ½ szklanki cukru pudru, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka cukru, (do jabłek) 25 dag masła, jajko, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1
Walijskie PichcenieSzybkie ciasto bez pieczenia. Nie wymaga dużego nakładu pracy, skomplikowanych składników ani specjalnych umiejętności kulinarnych bo... zawsze wychodzi :)) Składniki: 1 litrowy słoik
Walijskie PichcenieProste kruche ciasto przełożone warstwą prażonych jabłek i śmietankowym budyniem. Bardzo smaczna kombinacja smakowa ... polecam! Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maki
Walijskie PichcenieSkładniki na ciasto: 1 szklanka mielonych migdałów, 1 szklanka otrębów owsianych, 1/4 szklanki cukru trzcinowego, 50 g masła, Składniki na masę 1 kg jabłek, 1 gałązka
Anioły w kuchniInna od tradycyjnej, ale równie smaczna. Ciasto ucierane robi się szybko za pomocą miksera. Można do niej dodać owoce świeże, mrożone lub suszone. Składniki: 1 margaryna
Anioły w kuchniCiasto w słoiku? Czemu nie. To świetny pomysł, również na majówkę;) Kochani jeszcze nigdy wyjście z domu z ciastem nie było takie proste;) No to idziemy
Anioły w kuchniCudowna kwaśność naszych polskich jabłek w połączeniu z chrupką na zewnątrz, a mięciutką w środku pianką. Ideał! Do tego delikatne, kruche spody, które
sama złodyczciasto bardzo dobrze pamiętam z dzieciństwa. Mama robiła je bardzo często. Dodawała do niego domowe powidła. Potem z tego przepisu robiła też szarlotkę, ale już bez dodatku kakao. Pleśniaka nie jadłam jednak od wielu lat. Ostatnio kiedy przeglądałam zeszyt z przepisami mojej mamy, odnalazłam przepis na pleśniak. Zrobiłam więc sama, ale zamiast powideł dałam mocno
Sto kolorów kuchni