zaproponowałam do dzisiejszego crumble jest moją ulubioną. Wychodzi zawsze rewelacyjnie chrupiąca, a do tego przygotowuje się ją w niecałe 5 min. Używam jej zarówno do drożdżówek, muffinów, jak i szarlotki. Jest świetna, a cały sekret tkwi w proporcjach. Mąki ma być dwa razy tyle co cukru. Natomiast masła ma być dokładnie tyle, ile cukru. Prawda, że proste? Od kiedy zrobiłam
Ratunku obiadsmakowych. Ulubiony jesienny lakier do paznokci? W kolorze nude. Ulubiony jesienny napój? Zielona herbata z pomarańczą lub opuncją. Ulubiony jesienny zapach/świeca/perfumy? Zapach mocno cynamonowej szarlotki i mroźnego powietrza o poranku i suchych liści... Ulubiony szal/chusta? Mam bardzo dużo różnych szali, chust itp itd ale największy sentyment mam do jednego z nich... To bardzo dłuuuugi
Miksturownikdomowy chrzan, na chleb owsiany, śledzie, zupy i kremy. Jest również spaghetti. Są gołąbki, ale w żurku. Gęś, rybka, krokiety... No i ciasta... Niby nic odkrywczego... Ale są szarlotki, serniki, rafaello, snickers, cappuccino, piernik na święta - wszystko co dobre pod ręką ;) Chętnie wypróbuję ciasto na maślance. Widać, że wszystko jest przygotowane z pasją. Mnóstwo jest teraz książek, które gwiazdy "przyklepują
Kraina Tysiąca Smakówpowinno załatwić kwestię zapachów w kuchni... A na słodko, z cukrem czy śmietaną nigdy placków nie jadłam, zawsze mnie dziwiło takie zestawienie;) m.dawid 2011/12/09 17:14:55 merci:) szarlotek 2011/12/09 20:33:45 Łaaał! Takich jeszcze nie próbowałam a zapowiadają niesamowite doznania smakowe :) Oczywiście do wypróbowania :) ren-ya 2011/12/11 16:03:48 A jednak się skusiliśmy:) I pycha było
Zdrowa Kuchnia SowyMiałam robić szarlotkę, ale zmieniłam zamiar na tartę. Przepis wymyśliłam na poczekaniu, a właściwie to nie czekałam, tylko kombinowałam i robiłam;) Aż taka improwizacja to jednak rzadko mi się zdarza, ale się opłaciło, choć na to nie wskazywało;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyGenialna szarlotka z tego przepisu zamieniła się w genialne ciasto z rabarbarem:) Przepis lekko pozmieniałam, przede wszystkim użyłam mąki z amarantusa (którą dopiero co zakupiłam i chciałam wypróbować) wymieszanej z mąką gryczaną. Zrobiłam w niewielkiej ilości, bo obawiałam się, że tylko ja będę amatorem, a okazało się, że miałam wspólnika:) Wyszedł cud - miód, choć bez miodu;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowywraz z największymi szefami restauracji. Jak z szefami, to ciasto musi być pyszne. Polecam bardzo!! Bakaliowiec jabłkowy w cieście filo Składniki: 250 g ciasta filo 700 g jabłek( na szarlotkę) Skórka i sok z cytryny(biologicznej) 50 g orzeszków pinii 100 g rodzynek 100 g owoców kandyzowanych 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczówej 300 g serka ricotta 1 jajko
Mia Cucina SofietaJesienią zawsze królują szarlotki... Jednak lubię czasem zaszaleć i upiec coś wyjątkowego:) Taka jest właśnie ta delicja;) Kruche ciasto, masa jabłkowa, delikatna masa serowa i lekka truskawkowa pianka. Całość wieńczy starta czekolada. Moi chłopcy bardzo je lubią i najchętniej chcieliby, żebym co tydzień je piekła;) Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru pudru, 4 żółtka, 250g masła lub margaryny
Z miłości do słodkościRazem z cieplem po mieszkaniu rozchodzil sie zapach cynamonu. Ja zas z niecierpliwoscia czekalam na chwile gdy zasiade sobie na kanapie z filizanka pysznej, cieplej herbatki i kawalkiem ciasta. Szarlotka z budyniem skladniki: 1 kostka margaryny 4 jajka 1,5 szklanki cukru 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka maki ziemniaczanej maly proszek do pieczenia 2 budynie smietankowe 3/4 l mleka
Przysmaki Karolkitego brakowac. Tym razem oprocz kwiatow dostalam tez sporo jablek. Przyjelam je z wielka radoscia, bo od razu pomyslalam, ze zrobie z nich przecier, ktory wykorzystam do pysznej szarlotki. Oj tak, to zdecydowanie moje ulubione ciasto z jablek. Po powrocie do domu wynioslam siateczke z owocami na balkon i o nich zapomnialam na kilka dni. Na szczescie to oczekiwanie
Przysmaki KarolkiKomarka 4. Majanka 5. Malgosia 6. Ania 7. Atinka 8. Atria C 9. Viridianka 10. Kasiaaa24 11 . Tili 12. Monika L. 13. Ania 14 . KasiaC 15. Karolina 16. Szarlotek
Przysmaki Karolkiciasto także z jabłkami ale prostsze, szybsze bo ucierane. Przepis pochodzi z zakamarków moich notatek, z Poradnika domowego sprzed kilku lat. Ciasto idealne dla tych co nie lubią typowych szarlotek. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzepis na to pyszne ciasto dostałam od koleżanki z pracy Doroty. I się nie zawiodłam, bo jest pyszne, a rodzina stwierdziła ze takie szarlotki mogą jeść codziennie. Połączenie kruchego ciasta, budyniu i cytrynowych lub agrestowych jabłek jak u mnie to strzał w dziesiątkę. Tak wiec długo się nie będę rozpisywać tylko zapraszam do upieczenia póki trwa najlepszy czas na jesienne
Bernika - moj kulinarny pamietnikPodsumowanie mijającego tygodnia zaczynam od dzisiejszej akcji wspólnego pieczenia szarlotek przez super dziewczynki ! Cieszę się , że wszystko dobrze poszło i mimo stresu Durszlak.pl nas ładnie podsumował! Mamy swoje 12 wpisów - jeden po drugim . Planujemy już grudniowe Wyzwanie Blogerek - więc już teraz zapraszam Was ponownie do zabawy! A teraz przechodzimy do podsumowania w zdjęciach belgijska czekolada - idealna na jesień - pyszna ! pyszne
Magiczne Życie MartyWitam :) Dalej pozostajemy w klimatach owoców sezonowych - dzisiaj w roli głównej śliwka. Mini szarlotki rozeszły się w szybkim tempie z komentarzem "Pycha!", więc trzeba było zrobić coś następnego, a śliwki w kuchni kusiły :) Przejrzałam sporo przepisów, znalazłam jedynie ciasta ucierane, ale to mnie nie interesowało... W końcu wpadłam na pomysł zrobienia kruchych babeczek, wypełnionych budyniem i śliwką. Czytaj
Pora coś zjeść