Gdy byłam mała, co roku jeździliśmy na cmentarze. Na ten dobrze znajomy, który często odwiedzałam z Babcią, gdzie leży mój Pradziadek. Nigdy go nie poznałam, zmarł
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJabłka, cynamon, imbir, gorąca herbata...hmmm bez wątpienia zapach zimy, domowego ciepła i rodzinnej atmosfery. Dzisiaj postanowiłam sobie fundnąć odrobinę tego klimatu w ten zimny warszawski
pieprzny smaczekTo jedno z najprostszych ciast i błyskawiczne w przygotowaniu. W sam raz dla niespodziewanych gości… Składniki: 5 dużych jabłek (słodko-kwaśnych) 4 jajka 1 szklanka
Oryginalny smakSkładniki: 50 dag mąki, ½ szklanki cukru pudru, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka cukru, (do jabłek) 25 dag masła, jajko, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1
Walijskie PichcenieSzybkie ciasto bez pieczenia. Nie wymaga dużego nakładu pracy, skomplikowanych składników ani specjalnych umiejętności kulinarnych bo... zawsze wychodzi :)) Składniki: 1 litrowy słoik
Walijskie PichcenieProste kruche ciasto przełożone warstwą prażonych jabłek i śmietankowym budyniem. Bardzo smaczna kombinacja smakowa ... polecam! Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maki
Walijskie PichcenieSkładniki na ciasto: 1 szklanka mielonych migdałów, 1 szklanka otrębów owsianych, 1/4 szklanki cukru trzcinowego, 50 g masła, Składniki na masę 1 kg jabłek, 1 gałązka
Anioły w kuchniInna od tradycyjnej, ale równie smaczna. Ciasto ucierane robi się szybko za pomocą miksera. Można do niej dodać owoce świeże, mrożone lub suszone. Składniki: 1 margaryna
Anioły w kuchniCiasto w słoiku? Czemu nie. To świetny pomysł, również na majówkę;) Kochani jeszcze nigdy wyjście z domu z ciastem nie było takie proste;) No to idziemy
Anioły w kuchniCudowna kwaśność naszych polskich jabłek w połączeniu z chrupką na zewnątrz, a mięciutką w środku pianką. Ideał! Do tego delikatne, kruche spody, które
sama złodyczciasto bardzo dobrze pamiętam z dzieciństwa. Mama robiła je bardzo często. Dodawała do niego domowe powidła. Potem z tego przepisu robiła też szarlotkę, ale już bez dodatku kakao. Pleśniaka nie jadłam jednak od wielu lat. Ostatnio kiedy przeglądałam zeszyt z przepisami mojej mamy, odnalazłam przepis na pleśniak. Zrobiłam więc sama, ale zamiast powideł dałam mocno
Sto kolorów kuchniOryginalny przepis na to ciasto to przepis na szarlotkę, ale jako, że sezon rabarbarowy w pełni jabłka postanowiłam częściowo zastąpić rabarbarem. Efekt więcej niż zadawalający :-) Ciasto jest bardzo delikatne, rabarbar kwaskowy a beza słodka ! Kruche ciasto rabarbarowe Składniki: 1 kostka masła 5 jajek 2 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru cukier waniliowy 1 jabłko
Kulinarne przygody Gatitysię za przetwory ! Nie suszyłam do tej pory nigdy wiśni, raczej zamykałam je w słoiku, wydrylowane, zasypane 2 łyżkami cukru. W takiej postaci są idealne jako dodatek do mojej szarlotki, ale wypatrzyłam na blogu chillibite przepis na suszone wiśnie. Jakie to jest proste, tym bardziej, że mam suszarkę do owoców i warzyw ! Proste i pyszne zarazem
Kulinarne przygody GatityDzisiejszy przepis bazuje na przepisie na kruche ciasto z lekką pianką i borowkami . Tak na prawdę to oryginalny przepis był szarlotką i dostałam go od cioci mojego męża, jest z nami od ponad 25 lat. Stopniowo z upływem czasu przepis ewoluował i szczerze powiedziawszy jest doskonały z każdymi owocami. Można też dodać bakalie, suszone
Kulinarne przygody Gatitycierpliwie czekałam aż pojawią się tej jesieni. W tamtym tygodniu odwiedzając ulubiony warzywniak w końcu powiedziałam „są!” i od razu kupiłam 3,5 kilo szarej renety :) Uwielbiam szarlotki z dużą ilością jabłek a ta jest naprawdę wyjątkowa :) Przepis z bloga ChilliBite.pl. Po oryginał zapraszam tu —>KLIK, a u mnie z delikatnymi zmianami poniżej, polecam
Mienta blog