buraki - 8865 przepisów (strona:268/591)

Pizza z burakiem i chorizo 152

Pyszne ciasto i ciekawe kolorowe dodatki to sposób na urozmaiconą domową pizzę z burakiem.… Czytaj dalej Pizza z burakiem i chorizo

Pij soki wyciskane
4x inspiracje IV: kiszone rzodkiewki, sałatka z pieczonych buraków, fondant, pasztet z grochu 146

rzodkiewki. Mam w planach zrobić duże zapasy. Przepis pochodzi z książki Kuchnia polska (Biedronka).   2. Sałatka z pieczonego buraka Co sałatka, to u mnie inna wersja. Tradycyjnie: jakiś ser (najczęściej używam wędzonego twarogu, były również gorgonzola i feta) + pieczone buraki (5-6 sztuk) + prażone pestki słonecznika (2-3 garście) + warzywa surowe, najlepiej zielone, robiłam już z: rukolą, szpinakiem

Qlinarnie i Qlinarnie
Jaja faszerowane na 3 sposoby 151

kilka składników, a efekt jest zdumiewający. Jaja faszerowane na 3 sposoby: 1 serek Almette z chrzanem 1 serek Almette śmietankowy 12 jajek ugotowanych na twardo kilka łyżek soku z buraka kiszonego lub zwykłego soku z buraka świeży szczypiorek płatki chilli lub pieprz cayenne sól Obierz jajka i pokrój je na połówki. Wyjmij żółtka, rozgnieć je widelcem, dopraw solą i rozłóż(...)również wymieszaj z rozgniecionymi żółtkami. Ponadziewaj połówki jajek pastą, zrobioną z żółtek i Almette z chrzanem. Udekoruj je szczypiorkiem. Połowę pasty z żółtek i Almette śmietankowego zafarbuj sokiem z buraka. Ponadziewaj nią połówki jajek. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Pozostałą połowę pasty wymieszaj z płatkami chilli lub pieprzem cayenne i nią również nadziewaj połówki jajek. Serwuj od razu. Wersja Davida Moja wersja

Poezja smaku
Barszcz czerwony z kiszoną kapustą 100

sobą połączą, a barszcz nabierze pięknego, mocno czerwonego koloru.  Składniki na porcję dla 3-4 osób: 1 l wody 1 czubata szklanka kiszonej kapusty (150 g) 2 duże buraki 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego sok z 1/2 cytryny sól, pieprz Warzywa umyć, obrać

Ugotować
Smażone buraczki 70

Smażone buraczki to kolejne danie, które na mapie naszych kulinarnych podróży okazało się nowością dla jednego z nas. Polska kuchnia potrafi zaskakiwać i odrywać przed jedzącymi

niecodziennikpary
Chipsy z warzyw korzeniowych 66

temperatura oleju jest odpowiednia i można rozpocząć smażenie pierwszej partii chipsów. Smażenie warzyw rozpocząć od pietruszki lub selera, jako trzecie warzywo wrzucać na olej marchew, a na końcu plasterki buraków. Plasterki warzyw wrzucać na gorący olej, smażyć przez 10-20 minut – w zależności od temperatury oleju, grubości plasterków i ilości wrzuconych warzyw. W trakcie smażenia warzywa kilka razy

niecodziennikpary
Makaron z oliwą, czosnkiem i marchewką – kryzysowe danie 68

tani, ale warto wzbogacić całość dania w wartości odżywcze i podać go jeszcze z surówką. Ja podałam go z bardzo prostymi, tanimi, sezonowymi i zdrowymi dodatkami: kapustą kiszoną i burakami pieczonymi . PRZEPIS MAKARON Z OLIWĄ, CZOSNKIEM I MARCHEWKA Składniki na Makaron z oliwą, czosnkiem i marchewka: 300-400 g makaronu spaghetti, nitki, krajanka czy inny drobny 10-15 łyżek(...)solimy i pieprzymy. Następnie dodajemy natkę pietruszki i mieszamy wszystko. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą, pieprzem lub większą ilością oliwy. Podajemy w towarzystwie warzyw – ja miałam pieczonego buraka i kapustę kiszoną. Artykuł Makaron z oliwą, czosnkiem i marchewką – kryzysowe danie pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Zapasy żywności – co warto mieć – lista 95

inne korzeniowe, buraki, kapusta i inne warzywa krzyżowe, czosnek. Warto też mieć szczypiorek i zioła w doniczkach, kiełki hodować . Warto też robić kiszonki (kapustę kiszoną, zakwas z buraka). – suszone Inne – nie jedzenie, ale warto mieć też zawsze zaopatrzoną apteczkę, latarkę, baterie i zapałki oraz świece, kuchenkę kempingową. Zobacz też: Zapasy żywności – po co? jak? czy warto

Dorota Smakuje
Sałatka ze śledziem, jajkiem i buraczkami 91

zaczyna się chmurzyć. Nie macie dość już tej pogody? Bo ja mam :-( Wiosnę chcę :-) Dziś mam przepis na pyszną i szybką sałatkę ze śledziami. Dodałam do nich jajka i buraka. Tak na szybko. Jak chcecie to możecie dodać jeszcze inne składniki i też będzie super :-) Miłego dnia :-) Składniki: 1 opakowanie filetów śledziowych z papryczką jalapeno u mnie Dega 2 jajka(...)większy burak majonez 1. Jajka i buraka gotujemy. Buraczka obieramy po ugotowaniu i wystudzeniu ze skóry i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Jajka obieramy i również ścieramy na tarce. 2. Filety śledziowe oddzielamy od cebuli i papryki. Kroimy w kostkę układamy na spodzie u mnie w ringu, na śledzie dajemy cebulę i papryczki jalapeno i 2-3 łyżki majonezu

kruche babeczki
Pieczony pstrąg i frytki warzywne z piekarnika 91

łyżeczki masła 2 ząbki czosnku 4 łodyżki natki pietruszki Frytki: 2-3ziemniaki 1-2 marchewki 1 niewielka cukinia 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej 1-2 buraki ok 2 łyżki oliwy lub oleju przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona – słodka i ostra, suszone oregano i bazylia       *** Wypatroszone pstrągi dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy(...)nacieramy w środku i na wierzchu solą oraz pieprzem cytrynowym i odkładamy na co najmniej jedną godzinę, aby przeszła przyprawami *** *** Po tym czasie przygotowujemy frytki warzywne: ziemniaki, marchew oraz buraka obieramy i kroimy w dość grube paski. Wszystko przekładamy na dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, polewamy olejem lub oliwą i dokładnie mieszamy. Następnie warzywa posypujemy przyprawami

Blog z Apetytem
Owsianka z burakiem 119

Składniki: 200 g płatków owsianych 1 duży ugotowany burak (ok. 250 g) 4 jajka 1 łyżka kakao 100 g śliwek suszonych 1/2 szklanki słodzidła, u mnie erytrytol Przygotowanie: Ugotowanego buraka … Czytaj dalej Owsianka z burakiem

czarrna od kuchni
Sałatka z buraczków i pestek granatu 85

pestek granatu to smaczny dodatek do drugiego dania, ponadto prawdziwa skarbnica witamin i mikroelementów. Dodatek pestek z granatu z ogromnym potencjałem antyoksydacyjnym czyni z sałatki prawdziwą bombę witaminową. Słodkie buraki i kwaśne, orzeźwiające w smaku pestki granatu to znakomity duet. Sałatka podana z plastrami białego sera to pyszny lunch lub kolacja dla wegetarian i wszystkich dbających o linię

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!