gorzkiej czekolady Goplana ½ łyżeczki mielonej wanilii 3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli morskiej Lukier buraczany 2 łyżeczki soku z buraka 1 1/2 łyżki cukru pudru (zamiast cukru pudru można użyć białej czekolady i zabarwic ją sokiem z buraka) Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj wanilię, olej a następnie dodaj mleko i wymieszaj(...)minut lub do momentu suchego patyczka. Wyjąć babeczki z formy i wystudzić. Następnie przygotować buraczany lukier. Do miseczki przełożyć łyżkę cukru pudru wlać jedna łyżeczkę soku z buraka i wymieszać. Jeśli jest za gęste dodać jeszcze jedna, a jeśli rzadkie dodaj jeszcze pudru. Udekoruj babeczki. Smacznego
AZgotuj!tylko polewa w roli krwi nie sprawdziła się najlepiej, bo zamiast krwistej czerwieni uzyskałam dość intensywny fiolet. Ale tak to jest, jak się do barwienia polewy używa soku z buraków… Jednak mam coś na swoje usprawiedliwienie. Nie ustalono bowiem jaki kolor krwi mają czarownice, więc dla dobra tego przepisu uznaję, że istnieje duże prawdopodobieństwo, że jest ona właśnie(...)morskiej ok. 22 sztuki migdałów obranych ze skórki Polewa 2 łyżki musu kokosowego 2-3 łyżki gęstego mleka kokosowego kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego u mnie sok z buraka Sposób przygotowania Wszystkie składniki ciastek zagnieść razem w celu uzyskania jednolitego ciasta. W tym celu gorąco polecam użyć mikser planetarny ze specjalną przystawką do ucierania ciasta - 2 minuty i gotowe. Ciasto
Modern Cave Girlczekało na przepis więc jest. Sałatka sezonowa z figami. Zaczynają pojawiać się figi na straganach i są pyszne, soczyste. Warto je wykorzystać a tutaj w sałatce są znakomitym połączeniem buraków i sałaty rzymskiej. Polecam do szybkiego zrobienia. Dodam że sałatka jest bardzo zdrowa i odżywcza. Buraczana sałata z figami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieosolonej wodzie z dodatkiem odrobiny octu. W tym czasie ogórka i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę lub trzemy na tarce o grubych oczkach. Ugotowane, ostudzone buraki kroimy w ten sam sposób. Do pokrojonych warzyw dodajemy posiekany koperek i szczypiorek i zalewamy kefirem lub jogurtem. Można dodać także kwaśnej śmietany. Jeżeli chłodnik jest zbyt gęsty można dolać trochę wody pozostałej
Gotujemy i jemysprawdzone przepisy? PEŁNOZIARNISTE BUŁECZKI BURACZANE I PIETRUSZKOWE Buraczane Składniki na 3 większe lub 4 mniejsze bułeczki 2 jajka 50 g płatków jaglanych 60 g mąki orkiszowej Średniej wielkości surowy burak 6 łyżek jogurtu Sól, pieprz, oregano, zaatar Buraka obrać ze skórki i umyć, pokroić go z kostkę i zblendować z jajkami na gładką masę (lub możecie zblendować tak, że zostaną(...)małe kawałki buraka jeśli chcecie czuć je w gotowych bułeczkach) Do masy dodać mąkę oraz płatki i jogurt, wymieszać dokładnie Masę doprawić Przelać masę do ceramicznych kokilek Piec około 40-45 minut w 190 stopniach Pietruszkowe Składniki na 2 bułeczki Natka pietruszki 1 jajko 4 łyżki jogurtu 50 g płatków jaglanych 30 g mąki orkiszowej 4-5 oliwek Suszone
HealthyCreationstaki sposób buraczków jeszcze nie robiłam, no i postanowiłam wypróbować i wyszło całkiem nieźle. 3 kg buraków 1 kg cebuli 0,5 szkl. octu 0,5 szkl. oleju 0,5 szkl. cukru sól,pieprz do smaku Buraczki umyć i ugotować do miękkości.Obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.W dużym
Moje domowe kucharzenieCzerwony barszcz wigilijny wg przepisu Magdy Gessler Zapraszam również po inne świąteczne przepisy tutaj: Przepisy na Boże Narodzenie Czerwony barszcz wigilijny wg przepisu Magdy Gessler – Składniki: 1 kg buraków 1 borowik (sam The post Czerwony barszcz wigilijny wg przepisu Magdy Gessler appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeJuż nie mogę doczekać się Świąt! A Wy? Wybaczcie za aparat, co się odbił w zupie na 2 zdjęciu ;p Składniki Buraki 2kg Bulion warzywny 1,5l Czosnek 1 ząbek Liść laurowy Pieprz czarny ziarnisty 4 ziarna Ziele angielskie 2 ziarna Ocet The post Tradycyjny barszcz czerwony (wigilijny) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojebardzo często. Ostatnim moim faworytem jest klasyczna sałatka grecka z dodatkowymi warzywami, bo według mnie im więcej warzyw tym lepiej 😄 Oprócz podstawowego pomidora i ogórka znalazł się tu także burak, który ze słonym serem feta komponuje się idealnie. Całość doprawiona greckim sosem sałatkowym. Po prostu pycha. Składniki (1 porcja): 1/2 opakowania dowolnego miksu sałat 1 pomidor 1 ogórek gruntowy(...)ugotowany burak 3 małe papryczki różnokolorowe lub pół zwykłej 1 mała cebula czerwona garstka zielonych oliwek 75 g sera feta 1 łyżka szczypiorku kilka listków świeżej bazylii pół opakowania sosu sałatkowego greckiego Knorr Sposób przygotowania: Pomidora, paprykę, ogórka i buraka pokrój w preferowane kształty. Cebulę posiekaj w piórka. Do naczynia wyłóż
Zdrowie na języku :PJedno z pyszniejszych dań jakie jadłam. Moje ulubione buraki i kasza w jednym daniu to jest naprawdę super. Polecam wszystkim bez wyjątku, idealne aby włożyć do pudełka i zabrać do pracy. Przepis pochodzi z diety 1000 kalorii. Buraczane kaszotto. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieząbek czosnku – sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania wywaru z botwiny – botwinę wraz z liśćmi siekamy drobno, zalewamy małą ilością wody (tak, żeby woda przykryła buraki) i gotujemy ok. 10 minut. Wywar zakwaszamy sokiem z cytryny i schładzamy. Najlepiej przygotować wywar dzień wcześniej i chłodzić w lodówce całą noc. Chłodnik z botwiny doprawiamy do smaku
I LOVE LIFEBuraki to jedno z najzdrowszych warzyw naszego polskiego stołu. Jednak jest pomijany w naszym menu. Wolimy marchew czy seler a buraczki na dalszym planie. Burak jest skarbnicą wszelakich dobroci i powinno się go zajadać jak najczęściej, ja lubię, Przemek też a Ty? Zupę - mus można zajadać na zimno jak i na ciepło. Buraczany mus z orzechami włoskimi. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieulubiony smak szkoda że tak szybko się skończył. -sok burak z dodatkiem soli kuchennej 200ml do tego smaku podeszłam z delikatnym dystansem, bo zawsze się oganiałam od soku z buraków ale teraz się do niego przekonałam i na pewno będę po niego częściej sięgać. Sok posiada delikatny osad ale to wszystko przez jego naturalne składniki. -sok jabłko, marchew 200ml
Dziś Ja gotujewcale nie mdły i nie nudny, bo z dodatkiem boćwiny i sera feta. Jako że mamy na wsi zwykłe buraki ćwikłowe, to wykorzystałam ich liście, można jednak dodać burak liściowy, który oprócz smaku ma także dużą zawartość minerałów i witamin. Najlepsze są ugotowane, choć po odsmażeniu następnego dnia też były dobre. Bardzo nam posmakowały takie pierogi z boćwiną
Obiad gotowykolorowo i wiosennie zarazem cenię sobie tradycję i jajka faszerowane to obowiązkowa potrawa której nie może zabraknąć na świątecznym stole.Tym razem pojawią się naturalnie barwione jajka w soku z buraka i kurkumie. 12 porcji 6 jajek 1 szklanka soku z buraka 1 szklanka gorącej wody wymieszanej z 1 łyżką kurkumy Jajka gotujemy na twardo studzimy i obieramy. Szykujemy dwie miski(...)jednej wlewamy sok z buraka do drugiej wlewamy wodę z kurkumą. do każdej wkładamy po trzy jajka i odkładamy na kilka godzin do lodówki.Jajka w kurkumie należy co jakiś czas zamieszać. Po tym czasie jajka opłukać i przekroić na połowę wydrążyć żółtka dodać łyżkę masła, łyżkę majonezu oraz odrobinę drobno posiekanej zielonej pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem. Faszerujemy jajka
Andzia Pichci