buraki - 8865 przepisów (strona:269/591)

Chłodnik z botwinki 221

ząbek czosnku – sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania wywaru z botwiny – botwinę wraz z liśćmi siekamy drobno, zalewamy małą ilością wody (tak, żeby woda przykryła buraki) i gotujemy ok. 10 minut. Wywar zakwaszamy sokiem z cytryny i schładzamy. Najlepiej przygotować wywar dzień wcześniej i chłodzić w lodówce całą noc. Chłodnik z botwiny doprawiamy do smaku

I LOVE LIFE
Mus z buraków z orzechami 86

Buraki to jedno z najzdrowszych warzyw naszego polskiego stołu. Jednak jest pomijany w naszym menu. Wolimy marchew czy seler a buraczki na dalszym planie. Burak jest skarbnicą wszelakich dobroci i powinno się go zajadać jak najczęściej, ja lubię, Przemek też a Ty? Zupę - mus można zajadać na zimno jak i na ciepło. Buraczany mus z orzechami włoskimi. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
RECENZJA SOKÓW - SADY DOLINA NOTECI 82

ulubiony smak szkoda że tak szybko się skończył. -sok burak z dodatkiem soli kuchennej 200ml do tego smaku podeszłam z delikatnym dystansem, bo zawsze się oganiałam od soku z buraków ale teraz się do niego przekonałam i na pewno będę po niego częściej sięgać. Sok posiada delikatny osad ale to wszystko przez jego naturalne składniki. -sok jabłko, marchew 200ml

Dziś Ja gotuje
Pierogi z boćwiną, szpinakiem i fetą 113

wcale nie mdły i nie nudny, bo z dodatkiem boćwiny i sera feta. Jako że mamy na wsi zwykłe buraki ćwikłowe, to wykorzystałam ich liście, można jednak dodać burak liściowy, który oprócz smaku ma także dużą zawartość minerałów i witamin. Najlepsze są ugotowane, choć po odsmażeniu następnego dnia też były dobre. Bardzo nam posmakowały takie pierogi z boćwiną

Obiad gotowy
Kolorowe jajka faszerowane 140

kolorowo i wiosennie zarazem cenię sobie tradycję i jajka faszerowane to obowiązkowa potrawa której nie może zabraknąć na świątecznym stole.Tym razem pojawią się naturalnie barwione jajka w soku z buraka i kurkumie. 12 porcji 6 jajek 1 szklanka soku z buraka 1 szklanka gorącej wody wymieszanej z 1 łyżką kurkumy Jajka gotujemy na twardo studzimy i obieramy. Szykujemy dwie miski(...)jednej wlewamy sok z buraka do drugiej wlewamy wodę z kurkumą. do każdej wkładamy po trzy jajka i odkładamy na kilka godzin do lodówki.Jajka w kurkumie należy co jakiś czas zamieszać. Po tym czasie jajka opłukać i przekroić na połowę wydrążyć żółtka dodać łyżkę masła, łyżkę majonezu oraz odrobinę drobno posiekanej zielonej pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem. Faszerujemy jajka

Andzia Pichci
Ciecierzyca z botwinką i suszonymi pomidorami 114

olej z suszonych pomidorów lub oliwa (przepis na 3 porcje) Ciecierzycę moczymy przez 12 godzin w wodzie, a następnie gotujemy al dente. W międzyczasie szatkujemy umytą botwinkę, jej małe buraki kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią botwinkę, chwilę smażymy. Po chwili dodajemy do tego pokrojoną w małą kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Pod koniec smażenia

Kardamonovy
Chłodnik z botwinki 99

zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania chłodnika z botwinki. 30 dkg buraków botwiny pęczek świeżego koperku 1 ogórek sałatkowy 100 ml jogurtu naturalnego 400 ml kefiru 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka soku z cytryny 2 duże ząbki czosnku pęczek rzodkiewki(...)użyłam zielonej cebulki. Jeśli macie wybór między cebulką a szczypiorkiem sięgnijcie po to drugie. Lubisz buraczki ćwikłowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zdrowa sałatka z awokado i buraka . The post Chłodnik z botwinki appeared first on MeCooks

mecooks
Sałatka z burakiem, ciecierzycą i serem feta 141

zdrowych tłuszczy, które są także niezbędne dla przyswajalności niektórych witamin (A, D, E i K). Miks warzyw w tym zarówno tych świeżych jak szpinak czy papryka jak i pieczonych – burak, dostarczają witamin i cennych składników odżywczych. Na koniec oczywiście zioła, które są zawsze mile widziane. Nie tylko ze względu na smak, ale także jako antyoksydant redukujące negatywne skutki działania wolnych(...)Taka sałatka zapewni porcję witamin, będzie doskonałym pomysłem na szybki, lekki obiad lub kolację.   SAŁATKA Z BURKIEM, CIECIERZYCĄ I SEREM FETA 2-3 garści szpinaku Pieczony burak Pół czerwonej papryki 2 ogórki konserwowe Łyżka kukurydzy konserwowej 3 łyżki ugotowanej ciecierzycy (lub ze słoika) Plaster sera feta Olej lniany Oregano, bazylia Buraka, paprykę i ogórki pokroić w kostkę

HealthyCreations
KOTLETY Z KASZY, BATATÓW i BURACZKÓW 181

Pyszne, pełne smaku i witamin, kotleciki z ugotowanej kaszy, batatów i buraka. Doprawione kurkumą, czosnkiem i chili. Krótko smażone na odrobinie oleju. W ich składzie nie znajdziecie mąki i jajka, a mimo to dobrze trzymają kształt podczas formowania, choć trzeba się z nimi delikatnie obchodzić podczas smażenia i wykładania na talerz. Odpowiednim spoiwem jest upieczony lub ugotowany do miękkości(...)następnie dobrze odparowany batat.   Przygotowanie kotletów, najlepiej jest rozłożyć w czasie i dzień przed planowanym podaniem upiec buraka i batata oraz ugotować kaszę. W kolejnym dniu wystarczy rozmiksować wszystkie składniki w malakserze, a z powstałej masy uformować zgrabne kotleciki.   Dobre do odgrzewania w kolejnych dniach, na suchej patelni lub w dobrze rozgrzanym piekarniku. SKŁADNIKI / 4 KOTLETY

cool and minty
Wielkanocne, różowe jajka z łososiem 101

przygotowane do jedzenia, mogą stać się dekoracją świątecznego stołu. Nasza propozycja na jajka z łososiem to nie tylko walory smakowe, ale i estetyczne. Różowe jajka barwione świeżymi burakami, z pewnością przyciągną uwagę i zachęcą do próbowania. Post Wielkanocne, różowe jajka z łososiem pojawił się poraz pierwszy w Magazyn kulinarny Codogara

Codogara
Pikle z rzepy i buraka 102

tłustych mięs, wędlin czy kanapek. Wyglądają pięknie a smakują jeszcze lepiej. Teraz warto je zrobić aby potem cieszyć się fajną jarzyną na stole. Warzywne pikle - biała rzepa i buraki. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Różowe jajka faszerowane botwinką i kozim serem 203

Jajka barwione koncentratem barszczu, faszerowane botwinką i kozim serem. Pyszne i wyjątkowo proste do przygotowania. Jajka mają delikatny smak buraków, który idealnie współgra z farszem. Różowe jajka polecam przygotować na zbliżającą się Wielkanoc , na pewno będą zdobić świąteczny stół Składniki: koncentrat barszczu (około 350 ml) 6 jajek 3/4 pęczka botwinki 4 łyżki startego sera koziego (na małych oczkach

Oryginalny smak
Zakwas buraczany - kiszone buraki 102

fosforu, magnezu, wapnia i żelaza oraz witamin. Dlatego zróbcie dużo, część do barszczu na święta, jeśli go gotujecie a reszta do wypicia a jak się skończy zróbcie następny. Kiszone buraki na zdrowie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
PRODUKTY NATURALNE SCHRONISKO SMAKÓW MAGDA GESSLER 218

dodatek. W smaku jest idealna, nie za ostra, nie za mdła - czuć prawdziwe buraki i prawdziwy chrzan. Smakuje jak domowa. Oto prosty skład, dzięki któremu tak pysznie smakuje: burak(77%), ocet spirytusowy, chrzan, cukier, sól Podsumowując: Produkty z restauracji "Schronisko Smaków Magda Gessler" to produkty najwyższej jakości - widać to po składzie, ale też czuć już od pierwszego kęsa. Dzięki

Kuchnia MagdaLeny
PRODUKTY NATURALNE SCHRONISKO SMAKÓW MAGDA GESSLER 218

dodatek. W smaku jest idealna, nie za ostra, nie za mdła - czuć prawdziwe buraki i prawdziwy chrzan. Smakuje jak domowa. Oto prosty skład, dzięki któremu tak pysznie smakuje: burak(77%), ocet spirytusowy, chrzan, cukier, sól Podsumowując: Produkty z restauracji "Schronisko Smaków Magda Gessler" to produkty najwyższej jakości - widać to po składzie, ale też czuć już od pierwszego kęsa. Dzięki

Kuchnia MagdaLeny