Mówią że jedna jaskółka wiosny nie czyni ale jedna botwinka na talerzu dla mnie zdecydowanie tak :). Gdy pojawiają się w sklepie pierwsze młode buraczki nie mogę
Mama z miastaszklanki posiekane orzechy włoskie 1/2 szkl burak 2 sztuki (dość małe) marchew 2 sztuki proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki płaska łyzeczka sody cukier trzcinowy/ ksylitol 3/4 szklanki Polewa: 2 czubate łyżki surowego kakao 2 łyżki zimnej wody 6 łyżek cukru trzcinowego ciemnego/ lub jaki masz łyżka masła/ lub oleju kokosowego Marchewki i buraki zetrzeć na tarce o dużych
AZgotuj!przedstawiało się menu festiwalowe: Przystawka: s ałatka marchewkowa z koprem włoskim i z pestkami dyni na chrupiąco z olejem z trawy cytrynowej Danie główne: r isotto z pieczonymi burakami i serem wędzonym scamorza Deser: t rzy tajemnice dobrego smaku czyli kakao, kawa, wanilia Byłam bardzo ciekawa niektórych składników przystawki i deseru. Miałam przyjemność rozmawiać z szefem kuchni, panem Patrykiem(...)haloumi na puree z pieczonego selera i kwaśnej śmietany Deser Małdrzyki z sorbetem jabłkowym na cydrze Wesele (ul. Rynek 20-23) Przystawka Roladka z grillowanej cukinii mus z pieczonego buraka i kozi ser Danie główne Gołąbek z nadzieniem z kaszy gryczanej i borowików , sos paprykowy i szparagi Deser Ciasto marchewkowe z lukrem pomarańczowym Lukr (ul. Kopisto 1/198) Przystawka Krem
Qlinarnie i Qlinarniesię lekko. Składniki 2 bataty lub 2 duży mieszanka azjatycka na patelnię z grzybami mun rzodkiewka jagody goji pestki dyni świeża bazylia olej kokosowy olej lniany parmezan marynowane plastry buraka sól himalajska drobna różowa do smaku Olej kokosowy rozgrzej na dużej patelni, wrzuć mieszankę azjatycką i pokrojone w cząstki bataty. Dosmacz solą i pieprzem. Duś pod przykryciem. Gdy wszystko(...)opcjonalnie. Dodaj świeże listki bazylii. Posyp prażonymi pestkami dyni, jagodami goji oraz parmezanem. Przed podaniem bezpośrednio na talerzach dosmacz całość olejem lnianym. Po dwie łyżeczki na talerz. Dodaj marynowane buraki pokrojone w paski. Smacznego i zdrowia
Z Kuchni Do Kuchnibędzie się wtedy elegancko prezentować na świątecznym stole. Przepis powstał w ramach akcji "Wielkanocne przepisy Seko" Składniki: 300 g. filetów śledziowych solone a’la Matjas Seko 1 średniej wielkości burak, ugotowany lub pieczony średnia cebula 1 jabłko 3 ogórki kiszone pieprz 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu Śledzie moczymy przez co najmniej 2 godziny w wodzie, następnie drobno kroimy(...)Buraka obieramy i kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z cebulą, jabłkiem i ogórkami. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy pieprzem, dodajemy jogurt i majonez. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, by sałatka się przegryzła. Smacznego
Cynamonowe szczęściesałatkę z buraczkami, która idealnie nadaje się do podania z wędliną. Sałatka jest prosta w przygotowaniu i smaczna, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować: 1 ugotowany burak (około 250 g) 1 puszka 400 g groszku około 400 g ogórków kiszonych 150 g sera żółtego około 400 g jabłek winnych 1 duża cebula (około(...)dostawiam do odsączenia i wystygnięcia. Ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach. Jabłka obieram ze skórki, ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do ogórków. Ugotowane i obrane buraki również ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do pozostałych składników. Ser ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do sałatki. Dodaję odsączony groszek, wystudzoną i odsączoną
Uwaga Babcia GotujePysznie, zdrowo i kolorowo, czyli moje wiosenne śniadanie. Sałatkę posypałam ekspandowaną gryką, jagłą i burakami od Cenos . Wyszła doskonała. Takie zboża świetnie smakują nie tylko z sałatką ale jako samodzielna przekąska ;) Wam też polecam(...)mixu sałat z roszponką 2 jajka kilka suszonych pomidorów z zalewy 1/3 op. fety kilka plasterków czerwonej cebuli 1-2 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki zbóż ekspandowanych gryka+jagła+burak Cenos Na talerzach układamy porcje sałaty, pokrojone jajka, pomidory i fetę, krążki cebuli. Całość polewamy olejem i posypujemy ekspandowanymi zbożami. Można posypać szczyptą ziół do sałatek
Smakołyki AsiBroke Sisters Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami ; blog: Czerwień i błękit Zupa krem z topinambura i ciecierzycy ; blog: La grande e la piccola cuoca Ciecierzyca z burakiem szpinakowym i toskańskim jarmużem ; blog: Smakołyki Angeli Humus - deep z cieciorki ; blog: Smaki Prowincji Coś dobrego dla jednego. I miska ryżowa z ciecierzycą i brokułem ; blog: Lejdi of the house(...)Czerwień i błękit Gruzińskie ciasto z czerwonej fasoli ; blog: Hajduczek naturalnie Fasolka po bretońsku ; blog: To i owo stokrotki Fasolowe curry z morszczukiem ; blog: U stóp Benbulbena Sałatka z buraków i czerwonej fasoli ; blog: Mops w kuchni Minestrone z fasolką i makaronem ; blog: lejdi of the house Biała fasola z pietruszką i papryką ; blog: teczasmakow SOCZEWICA Krem z marchwi
Weekendy w domu i ogrodzieprzedstawiam buraczki w towarzystwie jabłka, ogórka kiszonego, cebuli oraz aromatycznych dodatków. Najlepiej dzień wcześniej buraczki upiec lub ugotować. Te pieczone maja intensywniejszy smak i kolor, dlatego polecam zawinąć każdy burak w folie i piec w piekarniku przez godzinę, w temperaturze 200 stopni. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki na sałatkę: -2 upieczone buraki średniej wielkości -1 nieduże jabłko -1 mała cebula -2 kiszone ogórki -1 łyżeczka cukru -1 łyżka oleju -1 łyżka musztardy francuskiej -dowolna zielenina -sól, pieprz
Kulinarne przemysleniajest bardzo efektowne wizualnie. Znaleźć jednak się w tym miejscu, na stronie o takiej tematyce MUSI. Składniki na 2 l słoik: 1 duża główka białej kapusty, 1 duży burak, 3 łyżeczki soli kamiennej. Wykonanie: Z kapusty usuwamy kilka zewnętrznych liści i odkładamy na bok. Główkę kapusty dzielimy/kroimy na 4 części i usuwamy trzon. Buraka obieramy ze skórki. Szatkujemy kapustę(...)buraka. Umieszczamy w dużej misce i solimy. Zagniatamy kapustę, aż zacznie puszczać wodę. Odstawiamy na kwadrans i ponownie zagniatamy. Czynność tę powtarzamy kilkakrotnie do momentu, aż kapusta puści dużą ilość soku. Przenosimy kapustę do dwulitrowego słoja i mocno ubijamy, tak by kapusta była w pełni zanurzona w wodzie. Na wierzchu umieszczamy liście kapusty. Uciskamy kapustę ciężarem (u nas- słoik wypełniony
Jeść, by żyć w zdrowiumasła -łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny -sól, pieprz do smaku -łyżeczka cukru ( można pominąć ) -jogurt naturalny -dowolna zielenina Dzień wcześniej upiec w piekarniku buraki. Każdy burak dokładnie umyć, zawinąć w folie aluminiową i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zalecam również ugotować wcześniej bulion.Włoszczyznę ( 3 marchewki, 2 pietruszki, spory kawałek korzenia selera
Kulinarne przemysleniaimbirem i świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Po ugotowaniu zblendowałam na gładki krem i podałam z kremowym twarożkiem chrzanowym oraz świeżymi kiełkami. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 650 g małych buraków 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 cm kawałek imbiru 3 łyżki czerwonej soczewicy sok z 1/2 pomarańczy 2-3 szklanki gorącego bulionu
cool and mintymleka 1⅓ szklanki wody mineralnej gazowanej 3 jajka szczypta soli 60 g roztopionego masła oraz: ½ - ¾ szklanki rozdrobnionego szpinaku (rozmrożonego) ½ szklanki soku z buraczków (lub 1 średni burak zmiksowany) 1-2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki kakao trochę dodatkowej mąki i mleka lub wody Przygotowanie: Jajka, sól, mleko, przesianą mąkę miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni(...)dodajemy składnik, który doda koloru. Do ciasta ze szpinakiem być może trzeba będzie dodać trochę mleka lub wody, aby miało odpowiednią konsystencję. Natomiast do ciasta z sokiem z buraków dosypujemy trochę mąki Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Naleśniki mogą być wytrawne (np. z pieczarkami, ze szpinakiem, z szynką i żółtym serem) lub tradycyjne z twarożkiem
bistro mamaPokombinowałam i wyszło danie, które w sam raz możecie zabrać do LunchBoxa solo lub podać z kawałkiem pieczonego mięsa. Składniki na 2 porcje: 100g kaszy gryczanej palonej 1 średni burak ½ cebuli 1,5 łyżki łuskanych pestek słonecznika 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny Sól Pieprz Przygotowanie: Kaszę(...)ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Buraka obrać, pokroić na grube plastry, gotować około 20 minut do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na 1 łyżeczce oliwy. Do miski wsypać kaszę, przełożyć zeszkloną cebulę, dodać pokrojonego w kostkę buraka, pietruszkę oraz natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz octem balsamicznym lub sokiem z cytryny. Jeżeli sałatka jest
Fabryka pomysłówHortex 500 ml, budyń śmietankowy 2 opakowania, mąka ziemniaczana 2 łyżeczki, biszkopty okragłe 300 gram, śmietana 30% 330 ml, cukier puder 2 łyżki, śmietan fix 1 opakowanie, sok z buraka 1/4 szklanki, starta czekolada mleczna 100 gram wysoka blaszka 25x18 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozsypać warstwę biszkoptów 400 ml soku jabłko-mięta wlać do garnka i zagotować(...)powciskać biszkopty, schować do lodówki do stężenia następnie tak samo zrobić z sokiem jabłko-truskawka-mięta i też na wierzch powciskać biszkopty, schować do lodówki z wyciśniętego soku z buraków wlać 1/4 szklanki do pojemnika, dodać puder cukier, śmietan fix, wlać zimną śmietanę i mikserem ubić na bitą śmietanę ubitą śmietanę wyłożyć na deser, wyrównać wierzch, schować do lodówki
W Mojej Kuchni Lubię