Składniki: 1 duży burak ugotowany w skórce al dente pieprz, sól do smaku 1 łyżeczka miodu 1-2 łyżki pokrojonego szczawiu świeżego do zakwaszenia buraka,wymieszane z miodem oliwa z oliwek 2-3 ząbki czosnku Wykonanie Buraka ugotować al dente w małej ilości wody ,tylko tyle ,aby był zakryty wodą . Po przestudzeniu obrać ze skórki i pociąć na wstążki
w mojej kuchninatki pietruszki ząbek czosnku 1/2 łyżeczki curry 2 łyżeczki bułki tarte + do obtoczenia 2 łyżeczki mąki pszennej 1 jajko sól i pieprz Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki oraz buraki zblendować lub przepuścić przez praskę. Cebule posiekać drobno i wraz posiekanym czosnkiem zeszklić na patelni. Cebulę razem z posiekaną natka pietruszki dodać do masy ziemniaczanej. Rozbić
ChilliJemySkładniki: (na 1 litr hummusu) 1 szklanka ugotowanej ciecierzyca 3-4 łyżki tahiny 1/3szklanki lodowatej wody 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 2łyżeczki sody oczyszczonej do wersji z burakiem: spory upieczony burak lub 3-4 małe buraczki z botwinki do smaku: sól pieprz sumak do podania: oliwa z oliwek natka pietruszki ulubione warzywa pieczywo Wykonanie: 1. Ciecierzycę mocze przez(...)zagotowaniu przykrywam pokrywką garnek z gotującymi sie strączkami. 3. Ugotowaną cieciorkę odcedzam, płuczę i przekładam do sporego naczynia wraz z czosnkiem,tahiną, sokiem z cytryny i przyprawami (oraz burakiem jeśli chcę wariant buraczkowy). Blenderuję kilka minut,a następnie wciąż miksując wlewam powoli zimną wodę. 4. Gotowy hummus próbuję, dodaję przypraw do smaku i pakuje do słoika. 5. Hummus można przechowywać
U FiolkiDzisiaj buraczana sałatka, która przypadła do gustu nawet tym, którzy na co dzień nie przepadają za burakami. Ta smakowita bulwa uprawiana była już w I wieku p.n.e. Oprócz cennych witamin i soli mineralnych zawiera także sporą ilość błonnika, kwasu jabłkowego i cytrynowego, czyli substancji, które bardzo korzystnie wpływają na proces trawienny i mogą wspomagać różnego rodzaju prozdrowotne diety. Jeśli
PichceniomaniaKolejna odsłona placuszków z buraka, ale tym razem na słodko! Pulchne, słodkie i znakomite placuszki zje nawet największy niejadek oraz osoba, która nie przepada za warzywami. Składniki: 2 jaja 10 tabletek słodziku 3 łyżki mąki żytniej szczypta proszku do pieczenia cynamon aromat burak Sposób przygotowania: Jaja ucieramy ze słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, aromat(...)Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec wrzucamy obranego, umytego i startego na grubych oczkach buraka. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Smacznego
Truskawkowa Fiestadodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Upieczonego królika podawać z surówką lub sałatką. Jeden kawałek podałam z rukolą i pomidorkami koktajlowymi. Równolegle z królikiem piekłam (przez 20 minut) kolorowe buraki pokrojone na plastry o grubości kilku milimetrów. A potem podałam je oprószone solą i z łyżeczką chrzanu do drugiego kawałka królika pieczonego z liściem chrzanu. O "Niebie pod Śnieżką
Weekendy w domu i ogrodziewarzyw i soków warzywnych. Zazwyczaj jest to rozcieńczony wodą świeżo wyciśnięty sok z marchewki, buraka, selera, zielonej pietruszki, a także koktajl warzywny z ogórka, selera naciowego, zielonej pietruszki, pomidorów, sok z kwaszonej kapusty. Warzywa, które powinny być składnikiem diety oczyszczającej, to marchew, seler, buraki, brokuły, por, pietruszka, ogórek, kabaczki, papryka, pomidory, cukinia, sałata. Warzywa można podawać w formie surowej
Słodkie okruszkiBardzo ciekawa i kolorowa propozycja na Wielkanoc. Dzięki naturalnemu barwnikowi z buraków otrzymujemy zaskakujący efekt. Moje jajka były w zalewie 12 godzin, ale im dłużej tym bardziej będą one różowo - bordowe. Składniki: 6 jajek, 2 -3 łyżki octu jabłkowego, pół szklanki wody, pół szklanki koncentratu buraczkowego, 2-3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 5 ziarenek czarnego pieprzu, szczypta soli
Lena Gotujelecie najlepiej sprawdzają się wszelkiego rodzaju smoothie. Najlepiej zawierające warzywa i owoce, by dostarczały nam jak najwięcej składników odżywczych. Polecam Wam na przykład ten piękny różowy koktajl z buraka i malin, oraz z dodatkiem kawy zbożowej Inka. Aby nadać mu bardziej deserowy charakter, podałam go z bitą śmietaną. Chyba przyznacie, że wygląda uroczo? ;) A ja gwarantuję, że smakuje świetnie(...)porcje: ok. 160 g malin średni ugotowany burak (ok. 120 g) 200 ml wody mineralnej 3 kopiaste łyżeczki kawy zbożowej Inka Bio z figami 2 łyżeczki cukru trzcinowego 50 g jogurtu naturalnego 100 ml schłodzonej śmietanki 30% łyżeczka cukru pudru trzcinowego puder buraczany do posypania Buraka miksujemy z malinami, cukrem, jogurtem i kawą rozpuszczoną w wodzie. Przelewamy do szklanek. Śmietankę
Mienta blogprzygotowaniu. Nadaje się na dodatek do obiadu, nawet jako zamiennik ziemniaków oraz na samoistną przekąskę. U mnie ostatnio zniknęła z wafelkami ryżowymi Sonko . 4 ugotowane/upieczone ziemniaki 2 ugotowane/upieczone buraki (uwielbiam pieczone - klik ) 1 jabłko (kwaśne) 1 cebula Dodatkowo: 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego) sól, pieprz Wszystkie warzywa należy pokroić w kostkę
Di gotujełyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 30g startego parmezanu sól, pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 2 ugotowane buraki (ja użyłam gotowych z Lidla, wystarczy je zetrzeć i gotowe) Pasternak i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować w osolonej (pod koniec gotowania) wodzie 15 minut. Rozgnieść widelcem(...)pasternaku, posypać parmezanem. Zapiekać około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż się zrumienią. Podawać z dowolnymi dodatkami np. z rukolą lub (tak jak u mnie) z tartym burakiem ćwikłowym. 1 porcja to ok. 400 kcal , węglowodany: 24g, białko: 34g, tłuszcz: 19g SMACZNEGO
Dietologjest zwolenniczką domowych przetworów. Miło jest zimą otworzyć słoiczek gotowej sałatki do obiadu, więc zachęcam do wypróbowania tego przepisu. SAŁATKA BURACZKOWA NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 6 kg buraków 1 kg papryki 10 średnich cebul ZALEWA 1 i 1/4 szkl wody 1 i 1/4 szkl octu 3/4 szkl cukru 2 łyżki soli Z podanych składników ugotować zalewę, dodać pokrojoną
Pieguskowa Kuchniałyżeczki musztardy 150 ml oliwy świeżo zmielony pieprz do smaku 2-3 łyżki posiekanego ogórka 2-3 łyżki posiekanej czerwonej papryki 1 łyżeczka siekanego cienkiego szczypiorku młode listki czerwonego buraka do dekoracji Wykonanie: Filety ryby ułożyć w płaskim pojemniku, oprószyć pieprzem i zasypać grubą warstwą gruboziarnistej soli. Odstawić na minimum 24 godziny do lodówki. Jeśli ryba była wcześniej mrożona(...)dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić filety w małe kawałki i wymieszać w winegrecie. Dodać posiekany ogórek, szczypiorek i czerwoną paprykę. Układać po kopczyku zamarynowanej ryby na plastrze ugotowanego czerwonego buraka. Przybrać młodym listkiem czerwonego buraka. Podawać schłodzone. bron:EmTe
Sztuka gotowania w/g Samirypewno już pamiętacie o tym, że jestem fanką makaronów i dań z nim przyrządzonych. Kombinacji z burakiem jednak wcześniej nie próbowałam i prawdę mówią do końca nie wiedziałam, co z tego wyjdzie. Jednak efekt przerósł moje oczekiwania, a całą porcję zjadłam praktycznie sama! Sporą porcję, zaznaczam :D Banalne w przygotowaniu, w miarę szybkie i ze składników dostępnych praktycznie od ręki(...)grządki, do sklepu lub na splewy do sąsiada i przygotujcie to pyszne danie na dzisiejszy obiad. Nie będziecie żałować :) Składniki dla 2 osób: 200g makaronu penne 3 średniej wielkości buraki z liśćmi 2 ząbki czosnku 4 łyżki pestek słonecznika ½ jabłka 1 garść kiełków rzodkiewki 1 łyżeczka soku z limonki 2 łyżki oleju rzepakowego Świeżo mielona sól morska Świeżo mielony
Kuchnia w czekoladzieszklanka soku z buraków 2 cytryny cienko obrane Wykonanie Obrać cienko cytryny,usunąć pestki,zmiksować . Do zmiksowanej cytryny dodać miód, startą marchew ,świeżo wyciśnięty sok z marchwi i buraka. Całość wymieszać . Następnie dodać drobno pokrojone orzechy i rodzynki. I jeszcze raz zmiksować wszystkie składniki. Smaczna i zdrowa bomba witamin gotowa. Przechowywać w szklanym słoiku w lodówce. Brać trzy razy
w mojej kuchni