buraki - 8865 przepisów (strona:276/591)

Kapusta kiszona z burakami i kminkiem 196

Kolejny pomysł na pyszną, domową kiszonkę czyli Smaczna Pyza znowu sieje ferment! Dzisiejsza propozycja, i ostatnio moja ulubiona surówka, to kapusta kiszona razem z tartym burakami, o piękny kolorze i wspaniałym smaku. Właściwie jest to już gotowa surówka, nie wymagająca doprawiania, będąca dobrym dodatkiem do wielu dań obiadowych. Możecie przygotować ją w mniejszych słoikach, takich do zużycia przy jednym

Smaczna Pyza
botwinka - pyszna zupa na lato 177

równie dobrze możecie podać botwinkę z ziemniaczanym puree okraszonym cebulką i skwarkami. Ja zdecydowanie wybieram drugą wersję :-) składniki: 750 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego) pęczek botwinki 1 średni burak  ząbek czosnku  150 ml śmietany kremówki sok z połowy cytryny sól, pieprz pęczek koperku wykonanie: Botwinkę dokładnie myję i kroję w 1-2 cm kawałki, umyty burak kroję

babka w formie
Duszony łosoś z awokado i pomidorkami koktajlowymi [ENG] 158

duś przez około 10-15 min w zależności od grubości fileta. Po tym czasie zdejmij z patelni i przełóż na talerz. Możesz podawać np. z sałatką z surowych buraków tylko bez kurczaka :) (link poniżej). PREPARATION Rinse and dry the salmon fillet with a paper towel. Make some small, across cuts (be careful not to demage the skin). Avocado(...)aside. You can serve it with a raw beetroot salad only without the chicken :) (link below). ... Smacznego :) ... Bon appetit! Zobacz też:  Sałatka z surowym burakiem

Better Life By Auntie Ju
Chłodnik 132

maślanki 1 pęczek botwinki 1 ogórek ok. 6 rzodkiewek garść posiekanego koperku sól pieprz Botwinę myję. Bulwy buraka obieram i kroję w kostkę. Łodygi i liście kroję drobno. Wrzucam go garnka, zalewam wodą – nie dużo tak, żeby ledwie zakryła buraki. Gotuję około 15 minut. Studzę. Gdy są letnie dodaję maślankę, posiekaną w kostkę rzodkiewkę, obranego ze skórki

MojaQchnia.pl
Chlebki lniane suszone - Papagrin 125

siemię lniane 60%*, słonecznik*, sezam naturalny*, cebula 11%*, czosnek 1%*, sól morska* pomidor i bazylia – siemię lniane 86%*, suszone pomidory 6%*, bazylia 2%*, sól morska, szczypiorek*, słodka papryka. buraczek – burak*, siemię lniane*, marchewka*, słonecznik*, cebula*, czosnek*, sól morska, majeranek*, imbir*. * produkt ekologiczny Masa netto: 70g Wartości odżywcze: cebula i czosnek - 100g/ 506 kcal, tłuszcz – 38g w tym kwasy tłuszczowe nasycone(...)goryczką. Na drugim planie do głosu dochodziła bazylia, nam brakowało tutaj ziół prowansalskich czy po prostu oregano. Całość dobra i nadal fajnie chrupka ale bez większego szału. buraczek: Kochamy buraki! Mogłybyśmy jeść je niemalże codziennie, dlatego potencjalnie najlepszą wersję zostawiłyśmy na koniec. Dobrze zrobiłyśmy, bo te chlebki to absolutny hit. Są delikatnie słodkie jak to na buraczka i marchewkę

Candy Pandas
Chłodnik buraczano - porzeczkowy z quinoą i "kawiorem" z czarnej porzeczki 163

laktozy, wegański chłodnik. Do jego zrobienia wykorzystałam Barszcz Czerwony Krakus, czarne porzeczki, mleko kokosowe i quinoę do zagęszczenia. Do ozdoby użyłam "kawior" z czarnej porzeczki i agaru, kiełki buraka, liście czerwonego szczawiu i bratki. Wyszło bardzo smacznie i zdrowo :)  Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy pół szklanki Barszczu Czerwonego Krakus 1 szklanka mleka kokosowego około 150 gram czarnej porzeczki(...)łyżki soku z cytryny pół łyżeczki startego świeżego imbiru pół łyżeczki agaru 2 łyżki wody pół szklanki zimnego oleju (do wykonania "kawioru")  kiełki buraka kilka liści czerwonego szczawiu kilka bratków Wykonanie: Porzeczki obieramy z gałązek, blendujemy i przecieramy przez sito. 2 łyżki przecieru z porzeczek łączymy z 2 łyżkami wody i agarem, dokładnie mieszamy podgrzewając, aż do zagotowania. Gorący

Quinoa Raz!
Chłodnik buraczkowy z gotowanym jabłkiem, arbuzem i mlekiem kokosowym 115

smakiem ;)  dlatego zrobiłam takie jabłka Dziewczynkom na podwieczorek, a ponieważ zostały trzy niezjedzone, wymyśliłam sobie połączyć je z kilkoma składnikami w chłodniku na obiad.  Zamiast gotować buraki użyłam koncentratu barszczu #Krakus - bardzo przyspieszył przygotowanie i zaoszczędził mi roboty oraz czerwonych rąk ;) czyli #sprytnieizdrowo ;) do tego jeszcze arbuz, który ostatnio Dziewczynki wyjątkowo(...)sobie upodobały i jest na tapecie niemal codziennie, mleko kokosowe i jogurt naturalny. Wszystkie składniki nieco złagodziły buraczkowy posmak, a to bardzo dobrze, bo moje dzieci lubią sok z buraka, ale pod warunkiem, że jest w połączeniu z owocami - nie było więc problemu, by taki #chłodnik zjadły, smakowało ;) Chłodnik na talerzach podałam z delikatnymi w smaku rozetkami z ziemniaczanego pure

Kolorowy Przepisownik
Botwinka 253

jest jeszcze dostać botwinę z buraczkami możemy dokupić jednego starego buraka. pęczek botwiny razem z buraczkami pęczek młodej włoszczyzny koperek 4 ziemniaki łyżka masła 4 ząbki czosnku pół cytryny łyżka cukru sól Warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w kostkę, pora zostawiamy w całości. Odcinamy buraki z botwiny, obieramy i kroimy w je kostkę. Warzywa wrzucamy

Dieta bez mleka
CHŁODNIK 159

SKŁADNIKI (4-6 porcji): 2 duże ugotowane buraki 4 ogórki gruntowe pęczek rzodkiewek koperek 0,5 l zsiadłego mleka 0,5 l jogurtu naturalnego świeżo mielony pieprz kolorowy sól morska jajko na każdą porcję SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ugotowane buraczki, ogórki oraz rzodkiewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy posiekany koperek. Wszystko mieszamy razem z zsiadłym mlekiem oraz jogurtem naturalnym

wege i kropka
LEKKA SAŁATKA Z BURAKIEM I POMIDORKAMI 161

warzywami , idealna na drugie śniadanie .Zarówno można ją zjeść w domu czy zabrać do pracy i szkoły.  Polecam i Smacznego :)  SKŁADNIKI dla 4 osób : Sałatka 1 burak 3 garście mix sałat 10 pomidorków koktajlowych Sól i pieprz do smaku Sos 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonego kopru Sól i pieprz(...)smaku 2 łyżki wody 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka octu balsamicznego PRZYGOTOWANIE:  Buraka obieram a następnie kroję na bardzo cienkie słupki, zapałki. Na półmisek wykładam mix sałat. Następnie dodaję buraka. Pomidorki myję i kroję na połówki. Kładę na sałatę. Międzyczasie przygotowuję sos. Polewam przed samym podaniem. Całą sałatkę jeszcze dokładnie doprawiam świeżo mielonym pieprzem. Smacznego

Gotowanie Patki
Łosoś na pierzynce z pora z pieczonymi warzywami 128

marchewki 1 seler 3 pietruszki (korzeń) 3 buraki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka rozmarynu 2 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz PRZYGOTOWANIE warzyw: Warzywa (marchewka, burak, seler, pietruszka) myjemy, obieramy i osuszamy. Warzywa kroimy na 0,5 cm kawałki, przekładamy do miski i wlewamy oliwę. Doprawiamy rozmarynem, papryką, solą i pieprzem. Warzywa mieszamy w oliwie z przyprawami

kulinarnyJa
Muffinki w lodowych wafelkach i e-book z okazji Dnia Dziecka 199

m.in. mój przepis na... Muffinki w lodowych wafelkach  Dzieci lubią i lody i muffinki. Dlatego łącząc jedno z drugim mamy pyszny deser 2w1, zabarwiony na różowo naturalną metodą - burakiem. W wykonaniu przepis jest tak prosty, że i dziecko sobie poradzi. Składniki: 2,5 szkl. mąki pszennej 4 jajka 400 g jogurtu naturalnego 3/4 szkl. cukru 5 łyżek oleju(...)łyżka soku z cytryny 1 łyżka sproszkowanego buraka czerwonego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę, łączymy ze sproszkowanym burakiem, solą i proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski wbijamy jajka, blenderem lekko ubijamy wraz z cukrem, dodajemy jogurt i sok z cytryny, blendujemy. Płyn przelewamy do suchych składników i dokładnie łączymy (to też

Kolorowy Przepisownik
Botwinka 222

swej prostocie, gotuje się prawie sama :) Składniki: 2 pęczki botwinki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera łyżka kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz 2 litry bulionu drobiowego Botwinkę myjemy.  Buraki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy bulion i dodajemy pokrojone warzywa. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy pokrojone łodygi i liście botwinki. Gotujemy

Czerwona Porzeczka
Surówka z kiszonej kapusty i buraka w 5 minut. 173

Polecam pyszne zestawienie świeżych smaków, surówka do obiadu i nie tylko.  Potrzebujemy: 1/2 kg odciśniętej kapusty, średniego obranego  buraka, 2 marchewki, cebulę,  coś zielonego, 3 łyżki oleju roślinnego, 1 łyżeczkę cukru, pieprz, sól, zioła. Kapustę drobno kroimy, buraka-marchewkę-cebulę ucieramy... doprawiamy cukrem, pieprzem, ziołami, dolewamy olej, solimy lub nie wg swojego smaku i dokładnie mieszamy. Surówka

chleba naszego
Salatka z botwiny 221

Botwina to jedna z najpopularniejszych nowalijek. Warto po nią sięgać, zwłaszcza teraz, kiedy jest jeszcze młoda i najbardziej wartościowa. Buraki są znane ze swoich właściwości odtruwających i odkwaszających. Ponadto(...)istna bomba wapnia i żelaza. Jest przepyszna zarówno na surowo, jak i gotowana. Podczas gotowania pamiętajmy, aby "pierwszą wodę" zlać. Dzięki temu zmniejszymy znacznie obecność kwasu szczawiowego. Botwinę oraz buraka szczególnie polecamy ciężarnym, ze względu na wysoki poziom kwasu foliowego. Ponadto powinny po nią sięgać osoby ze zgagą oraz z problemami wątrobowymi, a także odchudzające się (to tylko 19 kcal/100

Kuchnia od dwojga