buraki - 8865 przepisów (strona:283/591)

Mini burgery buraczano-jaglane 107

samodzielne kotlety. Nie spodziewałam się, że mogą być takie dobre! Źródło przepisu TUTAJ. PS. Zdjęcia znów robione na szybko, podczas Pikniku     Składniki /ok. 17 burgerów/: 2 surowe buraki 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka uprażonych nasion słonecznika 1/2 szklanki uprażonych nasion sezamu 1 posiekana cebula 1/2 Czytaj dalej... Artykuł Mini burgery buraczano-jaglane pochodzi

Pasja Smaku
Buraczkowe kotlety z kaszy jaglanej z surówką z młodej kapusty 129

większa cebula 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Buraki wyszorować i ugotować (w skórce) do miękkości. Wystudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej lub drobno pokroić. Płatki jaglane ugotować w 1/2 l. osolonej wody. Przestudzić. Cebulę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Warzywny gar z ciecierzycą 129

tyle opinii, ale właśnie rafinowany do smażenia jest idealny) 200 g pieczarek 100 ml czerwonego półwytrawnego bądź wytrawnego wina 70 g selera 1 marchew (ok. 100 g) 1 średni burak 1 mała cukinia 0,5 l bulionu warzywnego 250 ml przecieru pomidorowego (u mnie własnej roboty) 2 ząbki czosnku 350-500 g ugotowanej ciecierzycy. parę gałązek świeżego tymianku i świeżej(...)również na większym ogniu pozwalamy mu odparować (informacyjnie – alkohol podczas obróbki w wysokich temperaturach, w tym przypadku również, odparowuje). Po intensywnym odparowaniu wina, zmniejszamy ogień. Seler, marchew i buraki pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Dodać pokrojoną w większą kostkę cukinię. Dodać do całości. Wlać bulion warzywny, dodać świeże zioła

gutfut
Szybki chłodnik z botwinki 153

buraczków Botwinkę dokładnie myjemy pod bieżącą woda. Następnie buraczki obieramy i kroimy w drobną kostkę, liście siekamy na kawałki. W garnku podgrzewamy wywar, kiedy zacznie wrzeć dorzucamy same buraki. Gotujemy na małym ogniu kilka minut. Następnie dorzucamy liście i gotujemy jeszcze 5 minut. Dodajemy sok z cytryny i ocet winny, doprawiamy i po chwili zestawiamy z ognia

Kolizje Smaków
Hummus w słoiku. 182

Składniki: (na 1 litr hummusu) 1 szklanka ugotowanej ciecierzyca 3-4 łyżki tahiny 1/3szklanki lodowatej wody 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 2łyżeczki sody oczyszczonej do wersji z burakiem: spory upieczony burak lub 3-4 małe buraczki z botwinki do smaku: sól pieprz sumak do podania: oliwa z oliwek natka pietruszki ulubione warzywa pieczywo Wykonanie: 1. Ciecierzycę mocze przez(...)zagotowaniu przykrywam pokrywką garnek z gotującymi sie strączkami. 3. Ugotowaną cieciorkę odcedzam, płuczę i przekładam do sporego naczynia wraz z czosnkiem,tahiną, sokiem z cytryny i przyprawami (oraz burakiem jeśli chcę wariant buraczkowy). Blenderuję kilka minut,a następnie wciąż miksując wlewam powoli zimną wodę. 4. Gotowy hummus próbuję, dodaję przypraw do smaku i pakuje do słoika. 5. Hummus można przechowywać

Fiolka w kuchni
Kolacja degustacyjna w Fokim z @yelpwarszawa. 127

Wręcz przeciwnie. Wnętrze jest tylko zapowiedzią tego co nas czeka – klasyka połączona z nowoczesnością – Azja w nowszym, świeższym wydaniu. Sushi z guacamole, batat w tempurze, a może rolka z burakiem. To wszystko ma sens. Każde danie jest przemyślane i składa się na spójną historię. Zaczynamy od słowniczka. To w nim znajdziecie wyjaśnienia wszystkich nieznanych pojęć i dziwnych składników(...)był ten z mango i rybą maślaną. Nigdy nie jadłam sushi z mango i cieszę się, że dokładnie po 26 latach się to zmieniło. Ciekawa była też rolka z burakiem i pieczonym awokado (26,90zł), oraz z łososiem (34,90zł). Z dań głównych zostaliśmy poczęstowani sałatką Fokim Seafood (42,60zł), Kurczakiem Yakitori, Żeberkiem Wołowym BBQ oraz bohaterem stołu tofu

Fill The Bowl
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 161

food i powrotu do polskiej kuchni. Jak przystało na książkę o warzywach, blisko 3/4 przepisów to dania wegetariańskie i bezmięsne. W książce czytelnik znajdzie siedem zapomnianych, rzadko jadanych składników: burak, rabarbar, wracający do łask jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew oraz topinambur w zadziwiających kompozycjach. O autorach: Paweł Łukasik – technolog żywienia, a prywatnie pasjonat gotowania. Odpowiada za część merytoryczną, gotowanie oraz(...)Sernik z topinamburem i kasztanami – Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym – Hummus buraczany – Ciasto buraczano-czekoladowe z lukrem buraczanym – Lody z pieczonych buraków z truskawkami, czekoladą i kruszonymi migdałami Książka w księgarniach do kupienia od 8 czerwca

WojnaNaSmaki.pl
Zupa jarzynowa z buraczkami 152

kolorowe, pachnące, można kombinować ile wlezie, a i tak będzie dobrze ;-) np. zupa, o której dzisiejszy post, to taka zwykłą letnia jarzynowa tyle że wzmocniona burakiem... Polecam Wam to połączenie :-) delikatne młode warzywa, słodycz buraków, czego chcieć więcej...  SKŁADNIKI 1/4 młodej kapusty 3 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 3 młode buraczki  kawałek selera 2 cebulki ze szczypiorem

Czary - gary w kuchni
Burger jaglano-buraczany w tofu 125

Burger jaglano-buraczany w tofu Przepis na ok. 6 burgerów Potrzebujemy: 3 kostki tofu naturalnego (z tego wyjdzie nam 6 małych burgerów) 1/3 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej 1 duży burak 1 duża marchew  1 cebula 1,5 łyżki mąki z ciecierzycy (lub innej) + 2 łyżki do obtoczenia tofu 2 łyżki ziaren prażonego siemienia lnianego (lub sezamu czy słonecznika(...)pół łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz Przygotowanie: Kaszę jaglaną przelewamy na sitku wrzątkiem. 1/3 szklanki kaszy zalewamy 2/3 szklankami wody i gotujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy kasza się gotuje, buraka i marchew obieramy ze skórki. Z buraka odkrajamy 6 plasterków, a resztę ścieramy na tartce do miski, w której będziemy robić masę na kotlety. Marchew kroimy na pół - jedną część

Bananowe Pole
Wegetariański barszcz na botwince 199

zupę i popędziłam czym prędzej przygotować sobie ten lekki, wegetariański barszcz! Zobacz również inne przepisy na -----> barszcz Wegetariański barszcz na botwince - przepis: Składniki: 2 pęczki botwinki (z większymi burakami) pęczek świeżej marchewki (4-5 marchewek) 1/4 selera (jeśli seler jest duży) 3-4 większe młode ziemniaki 1 pietruszka 1 średniej wielkości cebula 2 ząbki czosnku 1 duży pęczek

Moje Qulinaria
Cytrynowe pałeczki z kurczaka i sałatką z rukoli 110

mogą wystąpić jako lekkie, ciekawe danie, które można bez obaw zaserwować gościom. Danie to jest idealne na gorące letnie dni. Cytrynowy smak kurczaka i lekka sałatka z rukoli i buraka spowoduje, że będziesz częściej wracać do tego dania. Cytrynowe pałeczki z kurczaka oraz sałatką z rukoli Pałeczki z kurczaka są łatwe i szybkie do przyrządzenia. Czas przygotowania wydłuża się jedynie(...)tyle długi, żeby mięso było miękkie i soczyste. Ciekawym dodatkiem jest sałatka z rukoli. Jest szybka i prosta. Wystarczy na talerzu rozłożyć umytą rukolę, ugotowane i cienko pokrojone buraki, pokruszony ser. Całość polewany przygotowanym sosem z cebulą i pistacjami. W ten sposób przygotowane pałeczki mogą być również grillowane. Będą wówczas pyszną przekąską do letnie popołudnia. Artykuł Cytrynowe pałeczki

Ciasna Kuchnia
Ukraińskie klimaty 141

dzieciństwie nie przepadałam. Co innego barszczyk klarowny, taki wigilijny z uszkami. Mmm, pycha! Ale ostatnio zaczęłam szaleć i eksperymentować z zupami. I jakoś tak tak mnie wzięło na buraki. Zrobiłam więc barszcz ukraiński, ale jednak trochę inny - taki mój. Nieskromnie mówiąc - JEST PYSZNY!!! Czytaj więcej

Moje Pyszne Siódme Niebo
Chipsy buraczane 112

Już dawno porzuciłam nawyk kupowania sklepowych chipsów. Zastąpiłam je zdrowymi, domowymi chipsami, które nie tylko są tanie, ale i szybkie w przyrządzeniu. Dzisiaj przepis na buraczane chipsy z buraka :) Można je przyrządzać na dwa sposoby. W piekarniku lub na patelni.  Składniki: 1 burak 1 łyżka oliwy ulubione przyprawy ( bazylia, papryczka chilli, słodka papryka....) Przygotowanie:  Buraka obrałam,umyłam.Pokroiłam

Kukuleczki
Kolacja degustacyjna w Fokim. 102

Wręcz przeciwnie. Wnętrze jest tylko zapowiedzią tego co nas czeka – klasyka połączona z nowoczesnością – Azja w nowszym, świeższym wydaniu. Sushi z guacamole, batat w tempurze, a może rolka z burakiem. To wszystko ma sens. Każde danie jest przemyślane i składa się na spójną historię. Zaczynamy od słowniczka. To w nim znajdziecie wyjaśnienia wszystkich nieznanych pojęć i dziwnych składników(...)rybą maślaną. Nigdy, przenigdy nie jadłam sushi z mango i cieszę się, że dokładnie po 26 latach życia w niewiedzy, Fokim to zmienił. Ciekawy był też roll z burakiem i pieczonym awokado (26,90zł), oraz z łososiem (34,90zł). Z dań głównych zostaliśmy poczęstowani sałątką Fokim Seafood (42,60zł), Kurczakiem Yakitori, Żeberkiem Wołowym BBQ oraz bohaterem stołu tofu z pieczonymi

Fill The Bowl
Buraczki zasmażane 147

jeść codziennie... Mam też plan, że przygotuję w tym roku mnóstwo słoiczków z buraczkami, by mieć na całą zimę. Dzisiaj przepis na obłędne buraczki zasmażane. Składniki: 0,5kg buraków 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki masła 1 łyżka cukru 100ml wody sok z jednej cytryny szczypta soli, pieprz Buraczki gotujemy na miękko – w wodzie, piekarniku lub na parze. Moje

Gotowanie i blogowanie