buraki - 8865 przepisów (strona:289/591)

Barszcz ukraiński 167

oczywiście namoczyć wcześniej (najlepiej na całą noc) i następnie ugotować w zupie, jednak ta z puszki pozwala znacznie zaoszczędzić na czasie. Inspiracja: ( klik ) Składniki: 1/2 puszki fasoli 500 g buraków 100 g marchewki 150 g ziemniaków 75 dag białej kapusty 50 g selera 50 g pora 50 g pietruszki 1/3 cebuli 1,2 litra wody kostka bulionowa 2 liście

My simple kitchen
Detoks - dzień 5 199

się udały! Po wyjęciu z piekarnika były pysznie chrupiące. Niestety po zapakowaniu do plastikowego pojemnika (do pracy), po kilku godzinach zgumowaciały :( więc najlepiej jeść na świeżo, albo pakować próżniowo? Buraki i seler pokroiłam na cienkie plasterki (około 1 mm). Zmieszałam z przyprawami (sól himalajska, bazylia, czosnek granulowany, papryka słodka i chili). Piekłam je na kratce, na papierze do pieczenia(...)Śniadanie: woda z cytryną sałatka (sałata rzymska, pomidor, ogórek kiszony, koperek, pietruszka sos "vinegrette", czyli woda z sokiem z cutryny i przyprawy) czipsy jabłkowe Obiad: - leczo Przekąska: - czipsy z buraka i selera :) Kolacja: - ogórko-kapuśniak (więcej już nie ma, a szkoda) - jabłko - smoothies z selera naciowego, ogórka, szpinaku i jabłka - kilka ogórków - grapefruit Poszalałam z tą kolacją

pyszne zdrowości
Detoks - dzień 4 178

menu: Śniadanie: - zupa krem z buraków - ogórki kiszone - jabłko II śniadanie: świeżo tłoczony sok z marchwi Obiad: - wczorajszy eksperymentalny ogórko-kapuśniak jest pyszny :) nawet Mąż zajadał :) - chipsy z buraka - pomidory z ząbkiem czosnku i koperkiem - leczo zielony sok z jabłek i selera naciowego Kolacja: - zielony sok z jabłek i selera naciowego (świeżo tłoczony) - pomidory i ogórki kiszone (jakoś

pyszne zdrowości
Szpinakowe i brokułowe muffiny nadziewane fetą 164

pewnego zagranicznego bloga, tamte były na słodko, ja przerobiłam je na wytrawne, i dodatkowo zrobiłam buraczane, żeby było jeszcze bardziej kolorowo.  Składniki :  Na buraczkowe muffiny : - 1 średni burak - 1 i 1/2 szklanki mąki (ja użyłam owsianej) - 2 jajka - 2 łyżki oleju  - ulubione przyprawy - pieprz, sól  - 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Szpinakowe muffiny - 2 szklanki szpinaku(...)Muffiny robi się podobnie, do jednych trzeba zblendować szpinak z odrobiną wody, do drugich zblendować buraczka ( lub przepuścić przez maszynkę), jeśli macie zbyt słaby blender lepiej zblendować ugotowanego buraka, następnie wymieszać w jednej misce buraka z pozostałymi składnikami, w drugiej szpinak, nalewać po łyżce masy do muffinowej formy wyłożonej papierowymi foremki, włożyć 4 kostki fety i przykryć masą, piec

zdrowa vege kuchnia
Tarta z fetą i boćwiną 122

moje menu. Marzy się coś ciepłego, co nie będzie owsianką instant. Na szczęście w lodówce jest samotne opakowanie kruchego ciasta do tarty. Jakiś fer seta. A w ogrodzie burak liściowy pięknie sobie poczyna, po zimie spędzonej w gruncie. A właśnie! Czy znacie oficjalne stanowisko PWN w kwestii rozróżnienia botwiny i boćwiny? To ukręćmy tartę, a kiedy będzie się rumienić, zgłębimy(...)małą porcję wiedzy. Jak to jest z tą boćwiną? Według oficjalnej strony PWN , całkiem normalnie. Pomimo twierdzeń różnych mniej lub bardziej kulinarnych źródeł, że każda nazwa dotyczy innego rodzaju buraka, PWN rozwiewa wszelkie wątpliwości- "twi" i "ćwi" to tylko warianty i jedno, i drugie słowo znaczą to samo. End of story. Dlatego dziś- boćwina, a jutro, kto wie, może botwina

les mirabelles
Krem chłodnik z pieczonych buraków i tymianku 131

Pyszna, gęsta zupa, na ciepło i jako chłodnik. To krem z pieczonych buraków, z sokiem jabłkowym i tymiankiem. Idealna alternatywa dla innego niż tradycyjny barszcz. Z dodatkiem słonego sera np bałkańskiej fety będzie miłą odmianą dla codziennej zupy na ciepłe, letnie dni. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Krem chłodnik z pieczonych buraków i tymianku 146

Pyszna, gęsta zupa, na ciepło i jako chłodnik. To krem z pieczonych buraków, z sokiem jabłkowym i tymiankiem. Idealna alternatywa dla innego niż tradycyjny barszcz. Z dodatkiem słonego sera np bałkańskiej fety będzie miłą odmianą dla codziennej zupy na ciepłe, letnie dni. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zakwas buraczany 81

Blueberry Corner by "jagodzianka" Buraki to jedne z moich ulubionych warzyw. Zakwas buraczany to prawdziwa bomba zdrowotna dla naszego organizmu. Tak jak wszystkie kiszonki, … Przeczytaj cały artykuł Post Zakwas buraczany pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Koktajl Awocado-Banan-Limonka 118

limonki Dekoracja: szczypta kakao szczypta tartej czekolady deserowej opcjonalnie: łyżeczka koktajlu z czerwonego buraka-Przepis znajdziesz poniżej. Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki połączyć na gładki mus przy pomocy blendera bądź blendera ręcznego 2. Dekorować kakao bądź startą czekoladą, 3. Idealnie smakuje z kleksem koktajlu z czerwonych buraków. Smacznego :) Zobacz także

KreatywnePiny
Zupa z botwinki z rabarbarem i miętą 197

jakąkolwiek znaczącą ilość kalorii. POLECAM przygotowanie jej póki jest okazja! Dla 3 osób Czas przygotowania ok. godzina 15 minut Składniki: 1 Pęczek botwinki (ok.5 buraczków z liśćmi) 1 burak 2,5 łyżki suszonej włoszczyzny 3,5 łyżki śmietany do zupy 18%tł 2 łyżki masła 8 listków świeżej mięty 25cm kawałek rabarbaru sól, cukier, pieprz - do smaku Przygotowanie: 1/ Dokładnie(...)myjemy botwinkę, szatkujemy na mniejsze kawałki, a same bulwy wraz z 1 większą obranego buraka tniemy w słupki. Przesmażamy w garnku na maśle wraz z  pokrojonym w paski rabarbarem.  a następnie zalewamy 2-2,5L wody. Zagotowujemy. 2/ Dodajemy suszoną włoszczyznę i  gotujemy ok. godzinę a następnie przyprawiamy: solą, cukrem i pieprzem oraz dodajemy miętę. Chwilkę gotujemy

Kuchnia PROzdrowotna
Barszczyk dla niemowlaka. Rozszerzanie diety. 155

chcą jeść tzw. niejadki.  Nasz Oskar to złote dziecko, które pokrzykuje, kiedy jedzonka zabraknie, mam nadzieję, że to dzięki mnie (tak sobie po cichu marzę :p) Potrzebujemy: 1 burak ugotowany w mundurku 2 szklanki wody 1 ziemniak 1/4 marchewki 1 liść laurowy 1 ziele angielskie ząbek czosnku  łyżka soku z cytryny pieprz Ziemniaka kroimy w słupki, marchewkę ścieramy(...)tarce na grubych oczkach. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojonego ziemniaka i startą marchewkę oraz liścia laurowego i ziele angielskie. Gotujemy dopóki ziemniaki nie zmiękną. Ugotowanego buraka obieramy ze skórki i kroimy na ćwierć talarki. Z garnka wyjmujemy liscia i ziele. Pokrojonego buraka wrzucamy do gotujących się ziemniaków, dodajemy zmiażdżony czosnek, sok z cytryny i pieprz. Zajadamy! :) Skomentuj

MamaOskarka
Pulpety z migdałami i pesto bazyliowym w sosie, podawane z pieczonymi ziemniaczkami faszerowanymi burakiem z kapustą 146

puszka pomidorów posiekanych 0,5 papryki czerwonej 100 g pieczarek 1 łyżka papryki słodkiej i słonej sól z pieprzem do smaku faszerowane ziemniaki 6 dużych ziemniaków 0,5 buraka  1/4 kapusty czerwonej ( ok 2 kg miała kapusta) pęczek kopru 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku sos tatarski(...)przecinamy na pół ( jeżeli ziemniaki nie są dość duże to ścinamy górę w poprzek) i łyżeczką wydrążamy środek, tak aby powstała łódeczka.  Siekamy drobno kapustę i buraka kroimy w drobną kostkę, smażymy na masełku, dodając posiekany drobno koper z czosnkiem. Dodajemy miód i doprawiamy smażymy jeszcze ok 3-4 minut, aż lekko skarmelizują nam się warzywa. Gotowym farszem

Niezły Młynek
Barszcz Czerwony 139

będzie nam potrzebny. Składniki: kawałek dowolnego mięsa lub kość na wywar. Ja wykorzystuję porcję królika z kością 1 mała cebula 1 marchewka 1 pietruszka pół selera 2 – 3 niewielkie buraki 4 owoce ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka majeranku sól pół łyżki pieprzu w ziarnach 0,5l zakwasu na barszcz Przygotowanie: Jeśli

Mama Gotuje
Czerwony Barszcz Zabielany 175

zabielanego z ziemniakami. Składniki: kawałek dowolnego mięsa lub kość na wywar. Ja wykorzystuję porcję królika z kością 1 mała cebula 1 marchewka 1 pietruszka pół selera 2 – 3 niewielkie buraki 4 owoce ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka majeranku sól pół łyżki pieprzu w ziarnach ½ szklanki śmietany 0,5l zakwasu na barszcz

Mama Gotuje
Schab otulony Szynką Parmeńską z RÓżOWĄ Sałatką 292

porcji 5 plastrów ( ok 40 dkg)schabu bez kości 5 plasterków szynki parmeńskiej 5 łyżek musztardy miodowej kilka gałązek świeżego tymianku 1 limonka 10 ziemniaków 3- 4 buraki 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżeczki miodu 2 szalotki sól pieprz Przygotowanie buraczki gotujemy, podobnie ziemniaki schab myjemy, osuszamy, doprawiamy pieprzem, świeżym tymiankiem, skrapiamy sokiem z limonki, smarujemy

Luźna Kuchnia