Dzień dobry :-) Lubicie pasty na kanapki? My bardzo, córka przekonuje się do awokado, więc tym razem właśnie z nim, do tego jajko, świeże ogórki i cebulka. Wszystko doprawione solą i pieprzem. Pasta pyszna, polecam i pozdrawiam :-) Składniki: 1 awokado 4 jajka 2 - 3 ogórki gruntowe zielona cebulka sól pieprz 1. Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu(...)obieramy ze skorupek, i siekamy. 2. Awokado obieramy, dajemy do miseczki i zgniatamy widelcem, dodajemy posiekane jajka. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy na drobną kostkę, dodajemy do awokado i jajka. Tak samo dodajemy posiekaną zieloną cebulkę. Wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe :-) Smacznego
kruche babeczkinawet trzeba trochę wcześniej, wstawić do lodówki, do przegryzienia smaków i w odpowiednim momencie podać na stół. Polecam :) Składniki - 5-6 ziemniaków średniej wielkości - 4-5 rzodkiewek - 2-3 ogórki kiszone - 1 cebula czerwona - zielona cebulka - 3 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki octu 10% - sól, pieprz do smaku Wykonianie Ziemniaki gotuję w mundurkach, obieram, studzę, kroję w grubsze(...)kawałki, rzodkiewki i ogórki kroję w półplasterki, cebulę siekam. Polewam oliwą i octem, dodaję sól, pieprz do smaku. Sałatkę delikatnie, ale dokładnie mieszam. Odstawiam do lodówki na minimum godzinę, aby smaki się przegryzły. Smacznego :) Poniżej jeszcze kilka propozycji sałatek ziemniaczanych w moim wydaniu ( wystarczy kliknąć w tytuł, a ukaże się przepis ) zapraszam : Sałatka ziemniaczana z koperkiem. Super dodatek
Kuchnia z widokiem na ogródspołeczności, która wykorzystywała to, co miała akurat pod ręką. Uważam, że nie ma nic wspanialszego o tej porze roku jak dojrzewające w słońcu pomidory, soczysta papryka czy pełne wody ogórki. To budzi tyle moich pozytywnych emocji, że najchętniej pomroziłabym i zajadała to w zimie, gdyby ....nie było tak zimno a to danie jednak zjada się schłodzone :) Będzie jednak(...)pieczywa to może dodatkowo przekonam do tej zupy wielbicieli filozofii zero weste, którą zresztą sama wyznaję. Porcja na 3-4 osoby Składniki : - 3 duże, mięsiste pomidory - 1 duży, szklarniowy ogórek - 1 średniej wielkości, czerwona papryka - 1 mała, lub pół dużej cebuli białej - 4 ząbki czosnku - 4 łyżki oliwy - ok.300 ml zimnej wody - 6 kromek chleba tostowego, wieloziarnistego ( możecie użyć
Kuchnia Pełna EmocjiSkładniki : 5 kg ogórków 1 kg cebuli 0,5 kg marchewki 1 szklanka wody 2/3 szklanki cukru 1 łyżka mielonej kurkumy 3 - 4 łyżki soli niejodowanej np. kłodawskiej 1/2 szklanki oleju 5 listków laurowych 20 ziaren czarnego pieprzu 15 ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 2/3 szklanki octu 10 % Sposób wykonania : O górki umyj(...)obierz ze skórki, 1/3 małych ogórków pozostaw ze skórką , możesz tylko obrać ciemne końcówki od ogonka ( tam skórka jest twardsza i gorzka ). Wszystkie ogórki zetrzyj na tarce na cienkie plasterki. Cebulę obierz, pokrój w cienkie piórka. Marchewkę obierz, umyj dokładnie , zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pokrojone warzywa wsyp do dużego garnka najlepiej z grubym dnem, dokładnie wymieszaj
Przepisy i porady kulinarneSezon na ogórki w pełni, więc trzeba to wykorzystać. Przepis na tą sałatkę jest dość znany, robiła ją moja mama i babcia. Pyszna, kolorowa w słodko- kwaśnej zalewie. Przygotowuje się ją w sezonie letnim, zamyka w słoikach i zimą jest doskonałym dodatkiem do obiadu. Więc jeśli lubicie ogórkowe sałatki to polecam Was ten przepis :) Składniki: * około 2 kg ogórków(...)laurowy (użyłam Skworcu ) * pół łyżeczki gorczycy białej (użyłam Skworcu ) Składniki na zalewę: * 1 litr wody * 250 ml octu spirytusowego 10% * 200 g cukru * 1 łyżka soli Wykonanie: Ogórki umyć, pokroić na cienkie plasterki. Cukinię pokroić wzdłuż na ćwiartki, następnie każdy kawałek pokroić w plasterki. Papryki pokroić w cienkie nieduże paski. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić
Zrób to smaczniepiersi z kurczaka -400 g pieczonego boczku -500 g kiełbasy podlaskiej lub zwyczajnej -250 g cebuli -1 czerwona papryka (270 g) -2 białe papryki (270 g) -2-3 ogórki konserwowe (200 g) -200 ml wytrawnego wina czerwonego -1 łyżka kminku -1 łyżka majeranku -1 łyżka papryki słodkiej -1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej -główka czosnku -pieprz(...)kiełbasę przekrawamy wzdłuż na pół, następnie w pół talarki cebulę w piórka papryki w drobne paski ogórki ścieramy na tarce czosnek obieramy, ale kroimy w plasterki przed samym dodaniem do zupy Dno kociołka wysmarować olejem, rozgrzać nad ogniem i włożyć kiełbasę, podsmażać do zrumienienia często mieszając. Następnie dodajemy: pokrojone
Kulinarne przemysleniamój przepis na idealną sałatkę grecką, którą wykonasz w kilka chwil, przez cały rok. SKŁADNIKI: 2 średnie pomidory – 295 g 1 mała czerwona cebula – 90 g 5 ogórków gruntowych – 270 g 200 fety garść czarnych oliwek – 60 g 2 płaskie łyżeczki oregano 4 łyżki oliwy świeżo zmielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Pomidory myję i kroję na ósemki(...)Cebulę i ogórki obieram. Cebulę przekrawam wzdłuż na pół i kroję w półplasterki, ogórka w większą kostkę. Oliwki siekam na pół. Część sera feta kroję w większą kostkę i dodaję do sałatki, resztę zostawiam do dekoracji na talerzu. W misce mieszam wszystkie składniki, przyprawiam, dodaję 4 łyżki oliwy. Na talerzu / miseczce układam porcję sałatki, dekoruję plastrem fety, skrapiam jeszcze
Zasmakuj KuchniFajne połączenie warzyw z metką Składniki: 1,5 kg ogórków gruntowych czerwona i żółta papryka cebula 4 pomidory (ok. 400 g ) 500 g wieprzowej metki 2 łyżki oleju 1/8 litra rosołu 2 łyżki listków tymianku sól pieprz pęczek koperku 100 g kwaśnej śmietany Przygotowanie: Ogórki i paprykę umyłem. Paprykę przepołowiłem, oczyściłem. Ogórki i cebulę również przekroiłem
R'n'G Kitchenzdziwieni jak bardzo przypomina go smakiem:). 200g makaronu 400g mielonej wołowiny 100g boczku wędzonego w plastrach 150g sera 2 duże cebule 3 pomidory 4 ząbki czosnku kilka ogórków konserwowych 2 łyżki musztardy 3 łyżki keczupu olej 1. Cebulę i pomidory kroimy w dużą kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, ogórki kroimy w plastry(...)odkładamy i mocno rumienimy osobno na patelni). Po chwili dodajemy cebulę i czosnek, smażymy 10 minut, po czym dodajemy pomidory. Smażymy do odparowania wody. 3. Dodajemy keczup, musztardę, ogórki i starty ser. Przed podaniem posypujemy serem zarumienionym boczkiem
Szefowa kuchnipełni, a że lato-to przetwory. Chcę Was dziś zaprosić na pyszną sałatkę warzywną do słoików na zimę. Robię ją co roku, jest wspaniała. Składa się z ogórków, kapusty białej, papryki czerwonej, marchewki i cebulki. Przy okazji tegorocznej produkcji sałatki nagrałam film, na którym pokazuje co i jak. Zapraszam na film SKŁADNIKI *z tych proporcji(...)wyszło mi 12 średnich słoików. SAŁATKA -3 kg poszatkowanej kapusty białej (waga po poszatkowaniu) -1kg ogórków -4 papryki czerwone -700g cebuli -800g marchwi -sól ZALEWA -2 l wody -250ml octu spirytusowego 10% -1,5 szkl cukru -ok 14 liści laurowych -ok 20 sztuk ziela angielskiego Paprykę szatkujemy na cienkie paseczki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuidealna na tę porę roku. Mamy sezon przetworów,myślę że ta książka każdemu by się przydała i zaciekawiła. Kiszonki i fermentacje Aleksander Baron. Co to jest kiszenie? najczęściej kisimy ogórki i kapustę ale nie wiemy jak wiele produktów i warzyw można zakisić. Autor książki wprowadza nas w tajniki kiszenia i fermentacji. Smak kwaśny jest bardzo znany Polskiej kuchni.Ale wiedza(...)kiszeniu warzyw, owoców, zboża oraz o wyrabianiu octu to dziedzina zapomniana w naszej kulinarnej tradycji.Chociaż życia bez kiszonych ogórków i kapusty nie potrafimy sobie wyobrazić Aleksander Baron umie wyobrazić sobie życie znacznie bogatsze. Odkrywa kiszonki niepowtarzalne, zaskakujące i po prostu piękne, bo smak to przecież część estetyki. Ma niezwykły kontakt z historią,zapomnianą kulinarną wiedzą i sztuką
Sama słodycz i szczypta chiliDzisiejsza moja propozycja na mięso to rolady z szynki wieprzowej. Bardzo aromatyczne, kruche i smaczne. Nadziane boczkiem wędzonym, ogórkiem konserwowym, cebulą i papryką. Podane ze świeżymi ziemniakami, które posypałam koperkiem. Obiadek był przepyszny :) Takie rolady doskonale sprawdzą się podczas obiadu rodzinnego, ze znajomymi, lub na przeróżnych imprezach okolicznościowych. Zapraszam Was na mój kanał na YouTube , gdzie możecie zobaczyć(...)kliknij tutaj Zapraszam Was również do obserwowania mojego konta na Instagramie --> kliknij tutaj Składniki: * około 1 kg szynki wieprzowej * 1 cebula * pół czerwonej papryki * 2 ogórki konserwowe (użyłam Moryń ) * plasterki boczku wędzonego (tyle ile rolad) * plasterki wędzonej szynki (tyle ile rolad) * 2 łyżki musztardy sarepskiej * sól, pieprz do smaku * olej do smażenia
Zrób to smacznieobiadu, Jest dość łagodna, więc z powodzeniem mogą ją jeść dzieci. Z podanych proporcji wychodzi ok. 14 słoików 0,33 l Co potrzeba na sałatkę: 2 kg mniejszych ogórków, 2 kg fasolki szparagowej, 1 kg cebuli, 1 łyżka soli Co potrzeba na zalewę: 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 1 szklanka octu, 2 szklanki cukru, 2 koncentraty pomidorowe(...)końcach, płuczemy, gotujemy w wodzie z 1 łyżką soli przez 20 minut. Po tym czasie wylewamy na sitko, zostawiamy do wystudzenia. Jeśli macie długą fasolkę, przekrójcie ją na pół. Ogórki myjemy, osuszamy, kroimy bez obierania w plasterki, dajemy do miski, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Do tego dodajemy wystudzoną fasolkę. Składniki na zalewę mieszamy dokładnie, wlewamy do miski
Bułka z Chlebemjestem nią bardzo zachwycona i na stałe zagości w mojej kuchni. Otrzymałam ją od marki Kupiec . Potrzebujemy: 2 woreczki mixu Lunch od Kupiec 2 duże pomidory 2 duże ogórki gruntowe pół puszki kukurydzy 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka przyprawy do dipów i sałatek Wykonanie pysznej sałatki: 1. Ziarna gotujemy według przepisu na opakowaniu, wysypujemy z woreczków(...)większej miski i dokładnie studzimy. 2. Pomidory i ogórki myjemy i osuszamy. Ogórki obieramy i kroimy w grubsze plasterki, pomidory kroimy w w większą kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. 3. Wszystkie składniki sałatki mieszamy dokładnie ze sobą. Sałatkę odstawiamy żeby składniki się przegryzły. Można schłodzić w lodówce. 4. Gotową podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Porcja dla 4 osób
Izabelawkuchnipochodzi od arystokratycznego rodu rosyjskiego, jednak w Polsce przyjęła się inna nazwa, która funkcjonuje w gastronomii. Boeuf Strogonow to bardzo smaczny i aromatyczny gulasz wołowy z papryką, grzybkami i ogórkami kiszonymi. Moja dzisiejsza wersja została udoskonalona o wino, wędzony boczek i papryczkę chilli, co sprawia, że potrawa jest jeszcze bardziej aromatyczna i do tego pikantna. Polecam spróbować(...)wędzonego boczku 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego 1,5 -2 szklanki bulionu lub wody kilka suszonych grzybków 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli 2 kiszone ogórki Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 kulki ziela angielskiego 3 kulki pieprzu 2 liście laurowe 3-4 łyżki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia
Blog z Apetytem