każdej restauracji. Udostępnij Tatar wołowy – składniki 1 opakowanie wołowiny na tatar (200 g) 1 łyżka oliwy 2-3 łyżki zimnej wody 3 żółtka 1 / 2 małej cebuli kilka ogórków korniszonów kilka grzybów marynowanych łyżka małych kaparów sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Gotowe mięso na tatar przełożyć do miski, wlać oliwę oraz wodę, dodać żółtko. Wyrabiać(...)przez kilka minut, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę. W drobną kostkę pokroić również ogórki, grzyby oraz kapary. Do zrobienia tatara w wersji warstwowej można wykorzystać okrągłą wykrawaczkę do ciastek. Wykrawaczkę położyć na talerzu, kolejno wsypywać i dociskać łyżeczką połowę pokrojonej cebuli, ogórków korniszonów, kaparów i grzybów. Na koniec wyłożyć połowę
niecodziennikpary20cm 300g dowolnego makaronu (użyłam muszli) 2 łyżki oleju rzepakowego 2 piersi z kurczaka (ok 450g) ½ opakowania przyprawy kebab-gyros ½ puszki kukurydzy lub całe opakowanie malutkiej 5 małych ogórków konserwowych 4 cząstki papryki konserwowej 5 dużych pieczarek 1 czerwona cebula 200g sera żółtego Sos: 2 pełne łyżki majonezu 6 łyżek ketchupu 3 małe ząbki czosnku Natka pietruszki(...)gyros minimum godzinę. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju. Do przesmażonego mięsa dodajemy pieczarki i posiekaną cebulę. Smażymy aż odparuje nadmiar wody. Kukurydzę odcedzamy, paprykę kroimy w kostkę, ogórki w talarki. Ser ścieramy na dużych oczkach. Z majonezu, ketchupu i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotowujemy sos. W wyłożonym papierem do pieczenia naczyniu (można wysmarować masłem, ale używałam starej
Kuchnia w czekoladziebył ten smak, który pamiętam z mojego dzieciństwa! Składniki (na 6 porcji): 5 skrzydełek z kurczaka 150g szponder wołowy 2 marchewki 1 średnia pietruszka 400g ziemniaków 400g ogórków kiszonych (plus woda z kiszenia) 1 listek laurowy 3 ziela angielskie 2 ziarna jałowca 1 łyżka soli 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu pęczek koperku 100 ml śmietany 1 łyżka masła Mięso myjemy(...)Następnie dodajemy startą na grubych oczkach marchew i pietruszkę, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz przyprawy. Gotujemy do miękkości ziemniaków. W międzyczasie podsmażamy na maśle starte na grubych oczkach ogórki kiszone. Do zupy dodajemy podsmażone ogórki, posiekany koperek i świeżo mielony pieprz (ew. dosalamy do smaku). Podgrzewamy. Odlewamy trochę gorącej zupy do kubka i hartujemy śmietanę. Dodajemy
CookYourselfKolorowa sałatka z pomidorkiem, mozzarellą i chrupiącym dodatkiem w postaci ogórka i papryki. To moja dzisiejsza propozycja na zdrową kolację. Składniki: mix sałat (140G) 1 garść roszponki 150 g mozzarelli 200 g pomidorków koktajlowych 1/2 dużej papryki czerwonej 4 ogórki konserwowe 1/2 malej cebuli sos 4 łyżki oliwy 1 łyżka cytryny 1/2 łyżeczki oregano sól, pieprz Wykonanie(...)Pomidorki przekroić na pół, ogórki w półplasterki, Paprykę w paseczki, a mozzarellę w kostkę. Cebulę pokroić w cienkie półksiężyce. Sałaty wrzucić do miski, dodać pozostałe składniki. Do słoika wlać wszystkie składniki na sos, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Sałatkę polać sosem i delikatnie wymieszać. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiinicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, biorą udział w niej także inne zrzeszenia: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kluczowym celem kampanii „Moc Polskich Warzyw” jest edukacja konsumentów na temat różnorodności polskich warzyw, ich właściwości(...)targu. Dlatego ja również chciałabym Was zachęcić do urozmaicenia Waszej diety i dostosowania jej do zmieniających się pór roku. To ważne, aby nie jeść cały czas tego samego, np. ogórków i pomidorów. Latem kocham kupować nasze polskie pomidory malinowe i ogórki gruntowe i przygotowywać z nich sałatkę grecką, ale gdy tylko nadchodzi jesień przestawiam się na surówki
Chilli Czosnek i Oliwapodstawę każdego posiłku w naszej diecie. Warto postawić na różnorodność nie tylko surowych, gotowanych, ale właśnie kiszonych warzyw. Kiszony kalafior jest mniej kłopotliwy do przygotowania i przechowywania niż tradycyjne ogórki i zawsze się udaje. Nawet jak długo stoi zachowuje cudowną chrupkość. Z ogórkami różnie bywa, często miękną i zniechęcają do przetwarzania. Aby jednak nie rezygnować z kiszenia proponuję(...)zamienić ogórki na kalafiora. Kalafior to bogactwo sulforafanu. To cenny związek chemiczny, który wspomaga usuwanie toksyn i substancji kancerogennych. Ukiszony kalafior jest smaczny wyjadany wprost ze słoika, a oto przepis na naszą ulubioną sałatkę z jego udziałem. Składniki: 1-1,5 szklanki ukiszonych różyczek kalafiora 1 duża marchewka 1 gruszka 3 łyżki oleju lnianego szczypta soli 1/2 łyżeczki miodu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sprawdźcie też pozostałe sałatki jajeczne na blogu: Sałatka jajeczna z selerem konserwowym i kukurydzą Sałatka jajeczna Sałatka jajeczna z ciecierzycą i czerwoną fasolą Sałatka jajeczna z czerwoną fasolą i ogórkiem konserwowym Sałatka jajeczna z kukurydzą i oliwkami Sałatka jajeczna z ogórkiem zielonym i czosnkowym jogurtem Sałatka jajeczna z selerem, cieciorką i czerwoną fasolą Sałatka jajeczna z serem i kiełbasą krakowską(...)Sałatka z jajkiem, brokułami i kukurydzą Sałatka jajeczna z groszkiem Składniki: 400 g groszku konserwowego 5 jajek ugotowanych na twardo 3 małe ogórki konserwowe 1 mała cebula 1/2 serka topionego najlepiej ementalera 2 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Groszek odsączamy z zalewy, przekładamy do miski. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę, dodajemy
Moja smaczna kuchniaSałatka szwajcarska to jeden z najprostszych przepisów na tego typu danie. Składa się ona tylko z trzech podstawowych składników: szynki, sera i ogórków konserwowych. Przygotowując sałatkę szwajcarską nie musimy gotować żadnych składników. Wystarczy je pokroić, dodać majonez, doprawić, wymieszać i gotowe. Ja składniki na sałatkę szwajcarską pokroiłam w drobne paski, ale można je pokroić również w kostkę. Jednak jeśli(...)samym majonezem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Inspiracja: Kulinarne przeboje . Składniki na Sałatkę szwajcarską: 150 g szynki konserwowej lub gotowanej (u mnie polędwica sopocka) 150 g żółtego sera 3 nieduże ogórki konserwowe (warszawskie) 1/2 pęczka natki pietruszki 3 łyżki majonezu pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Sałatki szwajcarskiej: Szynkę pokroić w paseczki. Przełożyć do miseczki, w której będziemy mieszać sałatkę
Danka PichciSkładniki: ok. 150 g makaronu kokardki ok. 50 g żółtego sera np. gouda 2 ogórki konserwowe 0,5 papryki czerwonej 1 średnia marchewka 2 średnie buraczki 1 udo z mięsa kurczaka sól mielony czarny pieprz mielona czerwona słodka papryka Sposób przygotowania: Sałatka - makaron ugotować al dente osolonej wodzie, odcedzić i zahartować. Buraczki umyć i umieścić w garnku. Gotować(...)odsączyć z nadmiaru tłuszczu, przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę umyć i obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Paprykę umyć, przekroić na pół i wydrążyć pestki. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do dużej miski wsypać odparowany makaron, dodać kawałki kurczaka, ogórki i paprykę. Następnie dodać
Ciastka - domowe słodkościkrólową przyjęć. Zapraszam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); sałatka z tuńczykiem na krakersach – składniki: około półtorej paczki krakersów 1 pęczek szczypiorku 1 puszka dobrej jakości tuńczyka 3-4 ogórki korniszony 4 jajka ugotowane na twardo 150 gram żółtego sera majonez sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); sałatka z tuńczykiem na krakersach – wykonanie: Do przygotowania potrzebujemy(...)płaskie naczynie, ja użyłam tacki. Na tackę układamy warstwę krakersów. Ser ścieramy na drobnych oczkach. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Do sera i ogórków dodajemy 2 łyżki majonezu, mieszamy i rozprowadzamy na krakersach. Następnie kładziemy drugą warstwę krakersów. Tuńczyka odsączamy,rozgniatamy widelcem i dodajemy 1 łyżkę majonezu. Tuńczyka rozprowadzamy na drugiej warstwie. Ponownie rozkładamy krakersy. Białka jajek oddzielamy
Olcia gotuje!Składniki: ok. 150 g kolorowego makaronu ok. żółtego sera np. gouda 3 ogórki konserwowe 1,5 pomidora 0,5 papryki czerwonej ok. 100 g cienkiej wędzonej kiełbasy sól mielony czarny pieprz mielona czerwona słodka papryka Sos włoski: 6 łyżek oliwy 1 łyżeczka suszonej bazylii 0,5 łyżeczki oregano 1/4 łyżeczki natki pietruszki 1/4 łyżeczki suszonego tymianku kilka kropli(...)octu winnego Sposób przygotowania: Sałatka - makaron ugotować al dente osolonej wodzie, odcedzić i zahartować. Pomidory i paprykę umyć, sparzyć i przekroić na pół, wydrążyć pestki. Pomidory, paprykę oraz ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Wędzoną kiełbasę pokroić w półplasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Do dużej miski wsypać odparowany makaron, dodać starty żółty ser, wymieszać
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: 100 g ryżu (1 woreczek) 3 jajka 4 ogórki konserwowe 0,5 puszki groszku konserwowego ok. 100 g szynki pół pęczka rzodkiewki sól mielony czarny pieprz mielona słodka papryka ok. 4-5 łyżeczek majonezu 2 łyżeczki musztardy np. ostrej Sposób przygotowania: We wrzącej osolonej wodzie ugotować ryż według opisu na opakowaniu. ryż odsączyć i wystudzić. Jajka ugotować(...)twardo, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Rzodkiewkę umyć i pokroić w drobną kostkę. Następnie szynkę oraz ogórki konserwowe również pokroić w drobną kosteczkę. Do dużej miski wsypać odparowany i wystudzony ryż. Następnie dodać szynkę, jajka, rzodkiewkę, ogórki konserwowe i groszek - wymieszać. Doprawić do smaku według uznania mielonym pieprzem i papryką słodką ewentualnie dosolić. Na koniec w kubeczku
Ciastka - domowe słodkościNajprostsza wersja sałatki ziemniaczanej - z ogórkiem kiszonym i cebulą, z dodatkiem koperku oraz szczypiorku, podana z sosem majonezowo-jogurtowym z dodatkiem musztardy. Tylko 5 podstawowych składników + sos! Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, pod warunkiem, że mamy już ugotowane ziemniaki, gdyż z nimi najdłużej schodzi. Równie dobrze możemy wykorzystać ziemniaki, które zostały nam z obiadu(...)sosem i się chwilę "przegryzą" w lodówce. Jednak, gdy mam gości i chcę ją wystawić na stół, wtedy podaję ją w wersji warstwowej. Składniki: 6-7 ziemniaków 6 ogórków kiszonych (średniej wielkości) 1/2 cebuli 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżacą
Kuchnia MagdaLenyNajprostsza wersja sałatki ziemniaczanej - z ogórkiem kiszonym i cebulą, z dodatkiem koperku oraz szczypiorku, podana z sosem majonezowo-jogurtowym z dodatkiem musztardy. Tylko 5 podstawowych składników + sos! Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, pod warunkiem, że mamy już ugotowane ziemniaki, gdyż z nimi najdłużej schodzi. Równie dobrze możemy wykorzystać ziemniaki, które zostały nam z obiadu(...)sosem i się chwilę "przegryzą" w lodówce. Jednak, gdy mam gości i chcę ją wystawić na stół, wtedy podaję ją w wersji warstwowej. Składniki: 6-7 ziemniaków 6 ogórków kiszonych (średniej wielkości) 1/2 cebuli 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżacą
Kuchnia MagdaLenyobiorę i poszatkuję warzywa potrzebne do przygotowania domowej bulionetki . Zanim jednak to nastąpi zapraszam Was do zapisania przepisu na fajną sałatkę do słoików z wykorzystaniem przerośniętej cukinii i ogórków. Najlepsza do hot-dogów ale także jako dodatek do obiadu :) Składniki na ok 10 dużych słoików: 4 kg większych ogórków 2 cebule białe 2 cebule czerwone(...)szklanki (400g) oleju Kujawski 3 ziarna lub rzepakowego 1½ szklanki octu (300g) 4 duże łyżki soli do przetworów (160g) 2 szklanki cukru (400g) Sposób przygotowania: Ogórki i cukinię dokładnie myjemy i szatkujemy w plastry razem ze skórką. Marchewkę obieramy i razem z papryką ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Cebule siekamy w piórka. Wszystkie składniki umieszczamy
Kuchnia w czekoladzie