ogórki - 26028 przepisów (strona:288/1736)

Kluski śląskie z gulaszem wołowym / Silesian Dumplings with Beef Goulash 70

wołowina w ciemnym sosie własnym. Możecie przygotować go w wersji podstawowej, tylko mięsnej, ale ja bardzo lubię dodawać do niego kawałeczki papryki (czasem też pieczarki) i obowiązkowo 1-2 ogórki kiszone, które wspaniale ,,podkręcają" smak gulaszu .  Kluski możecie też podać z gulaszem wieprzowym lub drobiowym - czas przygotowania znacznie się wtedy skróci.  Jeśli zostanie Wam trochę klusek(...)ugotowanych, ugniecionych ziemniaków, 2 surowe żółtka, szczypta soli, mąka ziemniaczana (skrobia) na gulasz: 500 g wołowiny na gulasz,  ok. 2-3 szklanek bulionu wołowego lub wody, 2 ogórki kiszone, duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżeczka musztardy (lub do smaku), opcjonalnie listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, opcjonalnie mała czerwona papryka

Lekcje w kuchni
Sałatka tatarska 10476

każdą okazję: kolację, imprezę, a także podczas świąt. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Sałatkę tatarską: 3 jajka 1 słoiczek marynowanych grzybów 1 słoiczek marynowanej papryki w occie 4 nieduże ogórki konserwowe 1 mała puszka kukurydzy konserwowej (170 g) 1 mała puszka zielonego groszku (170 g) 1/2 pęczka szczypiorku 1 łyżka majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka ostrej(...)widelcem. Dodać majonez, kwaśną śmietanę i ostrą musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny lub dodać ocet jabłkowy. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Odstawić. Paprykę marynowaną, ogórki konserwowe i grzybki marynowane odsączyć z zalewy na stiku. Paprykę pokroić w kostkę, przełożyć do miski, w której będziemy robić sałatkę. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę i dodać

Danka Pichci
Ogórki z miodem -przetwory na zimę 69

skórki. Nie tylko dobry dodatek do obiadu ale również świetna zagryzka na imprezę..:-)                     Ja je uwielbiam ! Potrzebujemy: 2 kg ogórków gorczyca czosnek koper Zalewa: 1,5 szklanki cukru 4,5 szklanki wody przegotowanej letniej 1,5 szklanki octu 9 łyżek miodu naturalnego sól do smaku Ogórki  myjemy(...)wyparzonych słoikach.Do każdego słoika litrowego  wsypujemy ½ łyżeczki gorczycy,wrzucamy 2-3 ząbki czosnku i wkładamy koszyczek kopru. Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.Zalewamy ogórki,zakręcamy i pasteryzujemy 5-7 minut. Smacznego

Przepisy mojej mamy
Ryba po japońsku 82

rzepakowego 4 łyżki octu 4 łyżki cukru 1 i 1/3 szklanki wody 7 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego sól i pieprz Składniki dodatkowe: 1 słoik papryki konserwowej ( duży ) 1 słoik ogórków konserwowych ( około 300 g bez zalewy ) olej 3 średnie cebule (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ryba po japońsku sposób wykonania: Filety zamrożone trzeba dobrze odmrozić. Rybkę kroimy na kawałki(...)złoty kolor. Rybkę wykładać na papier, aby odsączyć ją z nadmiaru tłuszczu. Następnie cebulkę kroimy w piórka. Przygotować drugą patelnię i usmażyć cebulę na małym ogniu do zeszklenia. Ogórki z papryką należy pokroić w cienkie paski takie około 4 cm. Przygotować garnek do zalewy. Wkładamy do niego wszystkie składniki na zalewę i zagotowujemy. Doprawić solą i pieprzem. Gotujemy przez

Olcia gotuje!
Pity z pikantnymi klopsikami jaglanymi oraz sałatą z ogórkiem i jogurtem 58

zachwalałam klopsiki jaglane, to wypada również zaprezentować ich praktyczne zastosowanie Wybornie smakują przede wszystkim w pitach oraz z zieloną sałatką, gdzie pikantny smak przełamany jest łagodnym jogurtem oraz chłodnym ogórkiem. Kiedy już „wyposażycie się” w klopsiki, to samo przygotowanie pit zajmuje kilka minut. Świetna i prosta przekąska. Składniki na 4 sztuki: 4 pełnoziarniste pity 12-16 klopsików jaglanych(...)ogórka szklarniowego lub 2-3 ogórki gruntowe spora garść liści sałaty 1 cebula dymka ze szczypiorem 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki poszatkowanych liści mięty i kolendry (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku Przygotować sałatkę. Ogórka pokroić na cienkie plasterki, sałatę poszarpać, dymkę pokroić na plasterki, zioła poszatkować. Składniki umieścić w misce, dodać jogurt, sól, pieprz – wymieszać. Pity podpiec

Even Better Food
Sałatka śledziowa z burakami 72

czasem tyle wystarczy by było pysznie. Sałatka jest bardzo efektowna idealna na święta czy przyjęcie. Składniki: 500 g filetów śledziowych 4 średnich buraków 3-4 ziemniaki 2 ogórki kiszone 1 jabłko 3 łyżki zielonego groszku 1/2 cebuli 2 łyżki posiekanego szczypioru majonez sok z cytryny  kminek mielony cukier sól, pieprz Wykonanie: Filety wymoczyć w wodzie przez(...)umyć, owinąć w folię aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 °C i pieczemy przez 60-70 minut.  Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach, ostudzić i obrać.  Filety, ogórki oraz ziemniaki pokroić w kostkę .  Jabłko, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Do miski wrzucić filety śledziowe, ziemniaki, ogórek, groszek, cebulę oraz jabłko, dodać majonez i doprawić

magiczna kuchnia Kasi
Pity z pikantnymi klopsikami jaglanymi oraz sałatą z ogórkiem i jogurtem 51

zachwalałam klopsiki jaglane, to wypada również zaprezentować ich praktyczne zastosowanie Wybornie smakują przede wszystkim w pitach oraz z zieloną sałatką, gdzie pikantny smak przełamany jest łagodnym jogurtem oraz chłodnym ogórkiem. Kiedy już „wyposażycie się” w klopsiki, to samo przygotowanie pit zajmuje kilka minut. Świetna i prosta przekąska. Składniki na 4 sztuki: 4 pełnoziarniste pity 12-16 klopsików jaglanych(...)ogórka szklarniowego lub 2-3 ogórki gruntowe spora garść liści sałaty 1 cebula dymka ze szczypiorem 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki poszatkowanych liści mięty i kolendry (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku Przygotować sałatkę. Ogórka pokroić na cienkie plasterki, sałatę poszarpać, dymkę pokroić na plasterki, zioła poszatkować. Składniki umieścić w misce, dodać jogurt, sól, pieprz – wymieszać. Pity podpiec

Even Better Food
Pity z pikantnymi klopsikami jaglanymi oraz sałatą z ogórkiem i jogurtem 50

zachwalałam klopsiki jaglane, to wypada również zaprezentować ich praktyczne zastosowanie Wybornie smakują przede wszystkim w pitach oraz z zieloną sałatką, gdzie pikantny smak przełamany jest łagodnym jogurtem oraz chłodnym ogórkiem. Kiedy już „wyposażycie się” w klopsiki, to samo przygotowanie pit zajmuje kilka minut. Świetna i prosta przekąska. Składniki na 4 sztuki: 4 pełnoziarniste pity 12-16 klopsików jaglanych(...)ogórka szklarniowego lub 2-3 ogórki gruntowe spora garść liści sałaty 1 cebula dymka ze szczypiorem 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki poszatkowanych liści mięty i kolendry (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku Przygotować sałatkę. Ogórka pokroić na cienkie plasterki, sałatę poszarpać, dymkę pokroić na plasterki, zioła poszatkować. Składniki umieścić w misce, dodać jogurt, sól, pieprz – wymieszać. Pity podpiec

Even Better Food
Sałatka z grillowaną ośmiornicą 102

czosnku – 3 liście laurowe – 3 ziela angielskie – sól, pieprz Sos: – ½ cytryny – 1 łyżka masła – ½ natki pietruszki – ½ chili Dodatkowo: – 1-2 długie ogórki – 1 łyżka sosu sojowego – sezam OŚMIORNICA: Z ośmiornicy usuwamy głowę wraz z oczami oraz aparat gębowy. Wino wlewamy do garnka i dolewamy wody mniej więcej do połowy(...)wraz z ząbkami czosnku. Grillujemy około 10 minut, co jakiś czas obracając. SOS: Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy posiekaną natkę i papryczkę chili oraz skórkę startą z cytryny. SAŁATKA: Ogórka kroimy obieraczką w cienkie plastry. Sezam podprażamy na patelni. Ogórka mieszamy z sosem sojowym i sezamem. Ośmiornicę podajemy z sosem oraz z sałatką z ogórka. Smacznego! Artykuł Sałatka z grillowaną

Be Fit Be Strong
Tatar wołowy 99

każdej restauracji. Udostępnij Tatar wołowy – składniki 1 opakowanie wołowiny na tatar (200 g) 1 łyżka oliwy 2-3 łyżki zimnej wody 3 żółtka 1 / 2 małej cebuli kilka ogórków korniszonów kilka grzybów marynowanych łyżka małych kaparów sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Gotowe mięso na tatar przełożyć do miski, wlać oliwę oraz wodę, dodać żółtko. Wyrabiać(...)przez kilka minut, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę. W drobną kostkę pokroić również ogórki, grzyby oraz kapary. Do zrobienia tatara w wersji warstwowej można wykorzystać okrągłą wykrawaczkę do ciastek. Wykrawaczkę położyć na talerzu, kolejno wsypywać i dociskać łyżeczką połowę pokrojonej cebuli, ogórków korniszonów, kaparów i grzybów. Na koniec wyłożyć połowę

niecodziennikpary
Zapiekanka gyros z makaronem 115

20cm 300g dowolnego makaronu (użyłam muszli) 2 łyżki oleju rzepakowego 2 piersi z kurczaka (ok 450g) ½ opakowania przyprawy kebab-gyros ½ puszki kukurydzy lub całe opakowanie malutkiej 5 małych ogórków konserwowych 4 cząstki papryki konserwowej 5 dużych pieczarek 1 czerwona cebula 200g sera żółtego   Sos: 2 pełne łyżki majonezu 6 łyżek ketchupu 3 małe ząbki czosnku   Natka pietruszki(...)gyros minimum godzinę. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju. Do przesmażonego mięsa dodajemy pieczarki i posiekaną cebulę. Smażymy aż odparuje nadmiar wody. Kukurydzę odcedzamy, paprykę kroimy w kostkę, ogórki w talarki. Ser ścieramy na dużych oczkach. Z majonezu, ketchupu i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotowujemy sos. W wyłożonym papierem do pieczenia naczyniu (można wysmarować masłem, ale używałam starej

Kuchnia w czekoladzie
Zupa ogórkowa z ziemniakami 156

był ten smak, który pamiętam z mojego dzieciństwa! Składniki (na 6 porcji): 5 skrzydełek z kurczaka 150g szponder wołowy 2 marchewki 1 średnia pietruszka 400g ziemniaków 400g ogórków kiszonych (plus woda z kiszenia) 1 listek laurowy 3 ziela angielskie 2 ziarna jałowca 1 łyżka soli 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu pęczek koperku 100 ml śmietany 1 łyżka masła Mięso myjemy(...)Następnie dodajemy startą na grubych oczkach marchew i pietruszkę, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz przyprawy. Gotujemy do miękkości ziemniaków. W międzyczasie podsmażamy na maśle starte na grubych oczkach ogórki kiszone. Do zupy dodajemy podsmażone ogórki, posiekany koperek i świeżo mielony pieprz (ew. dosalamy do smaku). Podgrzewamy. Odlewamy trochę gorącej zupy do kubka i hartujemy śmietanę. Dodajemy

CookYourself
Sałatka z pomidorem, mozzarellą i ogórkiem 100

Kolorowa sałatka z pomidorkiem, mozzarellą i  chrupiącym  dodatkiem w postaci ogórka i papryki. To moja dzisiejsza propozycja na zdrową kolację. Składniki: mix sałat (140G) 1 garść roszponki 150 g mozzarelli 200 g pomidorków koktajlowych 1/2 dużej papryki czerwonej 4 ogórki konserwowe 1/2 malej cebuli sos 4 łyżki oliwy 1 łyżka cytryny 1/2 łyżeczki oregano sól, pieprz Wykonanie(...)Pomidorki przekroić na pół, ogórki w półplasterki, Paprykę w paseczki, a mozzarellę w kostkę. Cebulę pokroić w cienkie półksiężyce. Sałaty wrzucić do miski, dodać pozostałe składniki. Do słoika wlać wszystkie składniki na sos, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Sałatkę polać sosem i delikatnie wymieszać. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Francuski kurczak z 40 ząbkami czosnku oraz jesienna surówka 86

inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, biorą udział w niej także inne zrzeszenia: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kluczowym celem kampanii „Moc Polskich Warzyw” jest edukacja konsumentów na temat różnorodności polskich warzyw, ich właściwości(...)targu. Dlatego ja również chciałabym Was zachęcić do urozmaicenia Waszej diety i dostosowania jej do zmieniających się pór roku. To ważne, aby nie jeść cały czas tego samego, np. ogórków i pomidorów. Latem kocham kupować nasze polskie pomidory malinowe i ogórki gruntowe i przygotowywać z nich sałatkę grecką, ale gdy tylko nadchodzi jesień przestawiam się na surówki

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z kiszonego kalafiora 71

podstawę każdego posiłku w naszej diecie. Warto postawić na różnorodność nie tylko surowych, gotowanych, ale właśnie kiszonych warzyw. Kiszony kalafior jest mniej kłopotliwy do przygotowania i przechowywania niż tradycyjne ogórki i zawsze się udaje. Nawet jak długo stoi zachowuje cudowną chrupkość. Z ogórkami różnie bywa, często miękną i zniechęcają do przetwarzania. Aby jednak nie rezygnować z kiszenia proponuję(...)zamienić ogórki na kalafiora. Kalafior to bogactwo sulforafanu. To cenny związek chemiczny, który wspomaga usuwanie toksyn i substancji kancerogennych. Ukiszony kalafior jest smaczny wyjadany wprost ze słoika, a oto przepis na naszą ulubioną sałatkę z jego udziałem. Składniki: 1-1,5 szklanki ukiszonych różyczek kalafiora 1 duża marchewka 1 gruszka 3 łyżki oleju lnianego szczypta soli 1/2 łyżeczki miodu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!