ogórki - 26028 przepisów (strona:297/1736)

Śledzie w śmietanie 85

jest prosty i szybki. Ja serwuję to danie często na piątkowy obiad z dodatkiem ziemniaków gotowanych w mundurkach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 40dag filetów śledziowych matias 2 cebule 2 ogórki konserwowe 330g kwaśnej śmietany 12% 2 łyżki octu 1/2 łyżeczki cukru(...)sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Śledzie zalać zimną wodą, odstawić na parę godzin. 2. Cebulę pokroić w półplasterki i sparzyć wrzątkiem na durszlaku, pozostawić do ostygnięcia. Pokroić ogórki w kostkę. 3. Do miseczki wlać śmietanę, dodać ogórki, cebulę i cukier. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać. 4. Śledzie wyjąć z wody, pokroić na mniejsze kawałki

Danka Pichci
Zrazy z mięsa mielonego 81

tego przepisu! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 600 g wieprzowego mięsa mielonego 1 kajzerka 1 jajko 2 ząbki czosnku mleko do namoczenia kajzerki sól, pieprz, majeranek 1 cebula 3 ogórki konserwowe 1 papryka czerwona kilka plasterków boczku wędzonego olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kajzerkę namoczyć w mleku i odstawić do napęcznienia(...)jajko, dodać wyciśniętą kajzerkę. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszać dłonią na jednolitą masę. 3. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Ogórki pokroić w paski lub ćwiartki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. 4. Mięso podzielić na 5-6 części (zależy jakie duże chcemy zrazy) i każdą część rozklepać

Danka Pichci
Sałatka z kalafiorem i ziemniakami 79

dodatkiem koperku i w efekcie powstała pyszna sałatka, którą zjedliśmy na kolację! Polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 500 g obranych i ugotowanych ziemniaków 1/2 kalafiora 3 jajka 3 ogórki konserwowe 1 cebula czerwona 1/2 pęczka koperku Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej śmietany 18% lub jogurtu  sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kalafior podzielić(...)której będziemy robić sałatkę. 2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w większą kostkę. Przełożyć do kalafiora. 3. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do miski.  4. Ogórki pokroić w niezbyt drobną kostkę i przełożyć do pozostałych składników. 5. Koperek opłukać, posiekać i włożyć do miski.  6. Składniki sosu wymieszać w miseczce, dodać do sałatki

Danka Pichci
Surówka kopenhaska 88

kopenhaska przygotowana w ten sposób od jakiegoś czasu gości na moim stole i bardzo nam smakuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 2 marchewki 3 średniej wielkości ogórki kiszone 1 nieduża cebula 1/2 pęczka szczypiorku  garść posiekanej natki pietruszki 3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy (u mnie rosyjska, ale jeżeli wolicie łagodniejsze smaki(...)może być delikatesowa) sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski, w której będziemy robić surówkę. Ogórki potrzeć do marchwi. Cebulę obrać, drobno posiekać, przełożyć do miski. Szczypiorek umyć, pokroić, dodać do pozostałych składników. Sałatę porwać na nieduże kawałki, dodać do miski. 2. W małej miseczce wymieszać majonez

Danka Pichci
Smażone śledzie w zalewie słodko-kwaśnej 351

rzepakowy do smażenia ZALEWA: 3 cebule 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 30% 1 szklanka przecieru pomidorowego 80 g koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki wody 5 ogórków kiszonych 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe Jajka zmiksować z mąką i solą na jednolite ciasto. Płaty śledziowe przekroić na pół i kawałki obtaczać w surowym cieście. Smażyć(...)rozgrzanym oleju z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku. Cebulę pokroić na piórka i smażyć na oleju, aż będzie miękka. Dodać pozostałe składniki zalewy i zagotować. Ogórki pokroić w małą kostkę i dodać do pomidorowej zalewy. Usmażone śledzie przekładać w słoiku pomidorową zalewą. Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni. Smacznego

https:KKuchniaMniam
TARTA Z MAKRELĄ 103

dopasowujemy ciasto do formy. Nadmiar ciasta z brzegów odcinamy nożem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Nadzienie: makrelę - oczyszczamy z ości i kroimy w kostkę. Cebulę czerwoną obrać i pokroić w kostkę. Ogórki konserwowe -  kroimy w kostkę. Ser żółty - należy zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach Masa jogurtowo - jajeczna - w misce mieszamy łyżką jogurt z jajkami i startym żółtym serem(...)Dodajemy posiekany koperek, mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Przygotowanie: Na ciasto układamy kawałki makreli, a następnie pokrojone w kostkę ogórki konserwowe, a następnie pokrojoną w kostkę cebulę. Na koniec farsz zalewamy masą jogurtowo - jajeczną. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni

Ciastka - domowe słodkości
Przepyszne śledzie po węgiersku – sałatka śledziowa 143

pół i kroję na mniejsze kawałki Przygotowanie sosu: Cebulę kroję w piórka, umytą paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w cienkie paseczki. Umyte pieczarki kroję w półplasterki, ogórki kroję w półplasterki. Natkę pietruszki drobno siekam. Teraz na rozgrzanym oleju na patelni smażę cebulę przez kilka minut, tak żeby się zeszkliła. Następnie dodaję paprykę, pieczarki i smażę na małym(...)całość jeszcze smażę około 3 minut. Następnie sos przekładam do miski i odstawiam do wystudzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Końcowe przygotowanie śledzi: Do miski z sosem dodaję śledzie, natkę pietruszki, ogórki, dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Tak przygotowane śledzie odstawiam na kilka godzin do lodówki, żeby śledzie przeszły smakiem. Śledzie po węgiersku są gotowe, życzę smacznego

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka z wędzoną kiełbaską w towarzystwie kolorowych warzyw 85

prażonej cebuli 3 łyżki posiekanego szczypiorku 6 łyżek majonezu 5 łyżek ketchupu sól pieprz Wykonanie: 1. Kiełbasę pokroić w małą kostkę. 2. Kukurydzę i pieczarki odsączyć z zalew. 3. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę, a kapustę pekińską poszatkować. 4. Cebulę drobno posiekać. 5. W salaterce sałatkę układać warstwowo: 1/2 kapusty pekińskiej, 1/2 konserwowej papryki, 3 łyżki ketchupu, sól(...)pieprz, kukurydza (2 łyżki zostawić na wierzch), kiełbasa pokrojona w kostkę, ogórki konserwowe, 4 łyżki majonezu, czerwona cebula, pozostała ilość papryki konserwowej, 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, pozostała ilość kapusty pekińskiej, pieczarki konserwowe, posypać prażoną cebulą, szczypiorkiem i kukurydzą. 6. Gotową sałatkę wstawić do lodówki aby smaki się przegryzły. Kiełbasy Morlińskie nie zapadają w zimowy

Szalona Kuchnia Eweliny
Boeuf Stroganow 107

śmietanki Opcjonalnie jeżeli lubicie 1 łyżka przecieru pomidorowego ( ja  nie dodaję  ) 1 łyżka mąki pszennej Mięso umyć i oczyścić z błon, kroimy w nieduże paseczki. Cebulę i ogórki pokroić w półplasterki. Pieczarki pokroić grubsze plasterki. Na dużej patelni roztopić masło, dodać mięso i smażyć aż się zetnie i lekko przyrumieni. Następnie dodajemy cebulę, krótko przesmażamy aż nieco(...)jakiś czas mieszając. Dodajemy musztardę ( opcjonalnie przecier pomidorowy) ziele angielskie, liść laurowy, ok. 300 ml bulionu wołowego lub warzywnego i dusimy pod przykryciem do miękkości.(ok.45-60 minut) Następnie dodajemy ogórki, przyprawiamy solą i pieprzem, zagotować. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z odrobiną wody i wlać śmietankę jeszcze chwilkę gotujemy aż całość zgęstnieje. Smacznego

Andzia Pichci
Sałatka śledziowa z buraczkami 116

śledzie marynowane 1 duża cebula pół słoiczka buraków konserwowych bądź 2 duże surowe buraki ćwikłowe 4 jajka ugotowane na twardo 5 ugotowanych marchewek 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 5 ogórków kiszonych około 5 łyżek majonezu około 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka śledziowa z buraczkami – Wykonanie Śledzie pod pierzynką najlepiej wyglądają najlepiej w szklanej(...)warstwą jest marchewka. Ugotują ją przez kilka minut, aby była miękka, pozostaw do ostygnięcia. Pokrój w niewielką kostkę, nałóż na ziemniaki, posól, popieprz oraz dodaj kolejną warstwę majonezu. Kiszone ogórki pokrój w kostkę, zlej nadmiar soku i nałóż jako kolejną warstwę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka ugotuj na twardo, zimne pokrój w kostkę, nałóż na ogórki, posól, popieprz, nałóż

To Musisz Wiedzieć

Proponowane wyszukiwania