chińska (łagodna), 1 puszka kukurydzy konserwowej, 1 słoik (370 ml) selera konserwowego (najlepiej z dodatkiem ananasa), 2 puszki (po 170 g) tuńczyka w sosie własnym, 4 jajka, 20 dag ogórków konserwowych, 6 łyżek majonezu, sól, pieprz. Już od dawna miałam ochotę wypróbować jakiś przepis na sałatkę z wykorzystaniem makaronu z popularnym zupek chińskich. Swój test :) zacznę od sałatki(...)Kukurydzę, seler konserwowy i tuńczyka odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Oddzielić białko od żółtka. Osobno zetrzeć białka i osobno żółtka, na tarce o dużych oczkach. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kosteczkę. Teraz do miski ułożyć warstwami: - połowę makaronu z zupek chińskich, - kukurydzę, - 3 łyżki majonezu, - sól, pieprz, - seler konserwowy, - tuńczyk, - starte białka jajek, - ogórki
Świat Domowej Kuchnipyzy, kluski lane, śląskie - nic tylko zajadać! 4) Bigos i potrawy z kapusty kiszonej - oczywiście sporą popularnością cieszy se także bigos a także przeróżne inne dania wykonane z kiszonych ogórków, kapusty, marynowanych grzybów czy piklowanych warzyw. 5) Maślanka, kefir - tego w wielu miejscach na świecie zupełnie nie ma! 6) Pierogi - oczywiście nie można zapominać także o pierogach! 7) Miód(...)pyzy, kluski lane, śląskie - nic tylko zajadać! 4) Bigos i potrawy z kapusty kiszonej - oczywiście sporą popularnością cieszy se także bigos a także przeróżne inne dania wykonane z kiszonych ogórków, kapusty, marynowanych grzybów czy piklowanych warzyw. 5) Maślanka, kefir - tego w wielu miejscach na świecie zupełnie nie ma! 6) Pierogi - oczywiście nie można zapominać także o pierogach! 7) Miód
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżeczki czerwonej papryki Wykonanie : Jajka ugotować na twardo, obrać z łupek. Fasolę, szalotki i kukurydzę odsączyć z zalewy, fasolę przepłukać. Tuńczyka odsączyć z wody, lekko rozdrobnić widelcem. Ogórki obrać, pokroić w plastry, fetę pokroić w kostkę, a szczypior posiekać. Na dnie salaterki wyłożyć kukurydzę, potem tuńczyka. Wierzch posmarować majonezem, lekko posolić i popieprzyć. Na majonez wyłożyć czerwoną(...)fasolę, a na fasoli marynowane szalotki. Polać cienką warstwą keczupu. Następnie wyłożyć plastry ogórków i posypać je szczypiorem. Na wierzch zetrzeć jajka, następnie posmarować majonezem. Posypać solą, pieprzem oraz słodką papryką. Na sos wyłożyć pokrojoną w kostkę fetę i schłodzić
Czerwień i błękittwardo 20 dkg sera w plastrach 20 dkg sera w kawałku 15 dkg salami w plastrach 20 dkg szynki konserwowej 20 dkg szynki mielonej papryka konserwowa ogórki konserwowe ( kilka ) dowolne sosy do polania(...)PRZYGOTOWANIE : Bagietki kroimy na trzy kawałki. Nacinamy wzdłuż i posypujemy w środku oregano. Ogórki, jajka kroimy w plastry a paprykę w paseczki. Ser w kawałku ścieramy na tarce jarzynowej. Każdą bułkę zaczynamy nadziewać, pierwszy kładziemy ser w plastrach, następnie szynka konserwowa, szynka mielona, salami, papryka, ogórki i plastry jajka. Posypujemy po wierzchu tartym serem
Kulinarne Fantazje MarioliSposób wykonania: 1. Ser rozdrobnić widelcem. Dodać makrelę dokładnie oczyszczoną z ości. 2. Cebulkę i ogórka kiszonego pokroić w kosteczkę, dodać do sera. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku. W ogóle nie użyłam soli, bo makrela i ogórki były dla mnie już wystarczającym słonym dodatkiem. Smacznego
Kuchnia domowa Aniobiad proponuję leczo. Pierwszy raz wykorzystałam małe patisony. I pewnie nie będzie to ostatni raz :) Składniki : ok 10 sztuk małych patisonów 1 cebula 3 zielone ogórki 2 małe ogórki kiszone 1 pomarańczowa papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka łyżek passaty z bazylią olej do smażenia sól, pieprz, cukier do smaku Przygotowanie: Umyte warzywa pokroić Cebulę przesmażyć dodać(...)patisony, ogórki, paprykę, przykryć i gotować na oleju i z odrobiną wody Gdy warzywa będą już miękkie dodać koncentrat, passatę, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem
Proste Potrawycreate', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -1,5 l bulionu warzywnego (marchew+pietruszka+pół bulwy selera+łodygi kopru+ duża cebula+2 ziela angielskie) -szklanka kwasu z ogórków kiszonych (ewentualnie 1-2 łyżki soku z cytryny ) -1 łyżka mąki pszennej -1 szklanka mleka -1 mały jogurt naturalny (ew. śmietana 18%) -2-3 garści posiekanego koperku -sól, pieprz(...)Ugotować bulion. Warzywa wyciągnąć, marchewkę zetrzeć na tarce i dodać do bulionu. Resztę warzyw odrzucić. Wlać kwas z ogórków. Mąkę rozprowadzić mlekiem, tak aby nie było grudek. Wlać do zupy, zagotować. Zdjąć garnek z ognia i dodać zahartowany zupą jogurt lub śmietanę oraz posiekany koperek. Posolić i popieprzyć do smaku. Podawać z ugotowanym jajkiem i ugotowanymi, tłuczonymi ziemniakami
Kulinarne przemysleniabyć podane jako szybki obiad, czy obiadokolacja. Wyjątkowego smaku dodaje im sos z dodatkiem świeżego ogórka. placki ziemniaczane z sosem tzatziki Prawie każda gospodyni domowa potrafi przyrządzić tradycyjne placki ziemniaczane, jednak nie każda wie, że doskonale smakują one ze świeżym sosem z dodatkiem ogórków. W takim wydaniu mają wyjątkowy smak i aromat, zatem warto rozkoszować nimi swoich domowników(...)smaku i dodajemy mąkę. Po wymieszaniu wszystkich składników pieczemy przepyszne, okrągłe placuszki. Cała tajemnica wyjątkowego smaku tkwi w przyrządzonym sosie z dodatkiem ogórka. Sos tzatziki jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Dwa ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach i odlewamy z nich wodę. Trzy ząbki czosnku wyciskamy, a następnie warzywa mieszamy z 150 g naturalnego serka
sierotka maRysia w kuchnilubię takie sałatki. Jeśli macie ochotę na taką sałatkę to kupcie składniki, zróbcie, a ja smacznego Wam życzę :) Potrzebujemy: 4 jajka pół puszki zielonego groszku pół puszki kukurydzy 4 ogórki kiszone 1 kwaśne(...)twarde jabłko ( duże ) około 20 dag buraczków tartych ( w occie ) sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 4 kopiaste łyżki majonezu Wykonanie pysznej sałatki z buraczków, jajek i ogórków: 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Ogórki kiszone również kroimy w kostkę
Izabelawkuchniulicy znajdziemy budki serwujące jedną z najpopularniejszych przekąsem – pitę z gyrosem. Ta przekąska to specjalny grecki chlebek wypełniony marynowanym i pieczonym mięsem. Całość podana z dodatkami – pomidorem, ogórkiem i sosem tzatziki. Czasem spotkacie również wersję z frytkami :) Wcale nie trzeba jechać do Grecji aby zjeść to danie. Pokażę Wam jak przygotować je w domu i do tego wszystkiego(...)wykorzystujemy filety z kurczaka, to moim zdaniem to mięso będzie zbyt suche. Składniki ćwiartka z kurczaka 2 chlebki pita (kupicie je w promocji w markecie podczas tygodni greckich) pomidor ogórek czerwona cebula przyprawa do gyrosa Składniki na sos tzatziki 200g jogurtu greckiego 1/2 ogórka zielonego 2 ząbki czosnku sól pieprz Przepis na sos tzatziki Ogórka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!resztę wykorzystałam w inny sposób. Sałatka pożywna, świetnie nadaje się na lunch. Polecam! Składniki 1 szklanka quinoa (komosy ryżowej) 2 szklanki wody szczypta soli ok 250 g - 1 duży ogórek pokrojony w kostkę 380 g pomidorów pokrojonych w kostkę 1 dojrzałe awokado, pestka usunięta , pokrojone w kostkę ok 60 g - 1 długa papryka, pokrojona w kostkę 1/2 czosnkowej, białej cebuli(...)wchłonięcia wody. Schłodzić do temperatury pokojowej, przemieszać, tak aby ziarenka nie były sklejone. Wstawić na 20 minut do lodówki. Do schłodzonej komosy dodać pokrojone w kostkę pozostałe składniki - pomidory, ogórki, awokado, cebulę i paprykę. Wymieszać. Do słoika włożyć składniki sosu - ocet, oliwę, sól, paprykę, musztardę, pieprz. Zakręcić i dobrze wymieszać, energicznie potrząsając słoikiem. Jeżeli trzeba doprawić solą. Polać
Stare Garysmaczną i chrupiącą dzięki ogórkom pastę jajeczną. Świetnie smakuje na świeżej bułeczce lub kromce chleba. Polecam Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki majonezu 4 średnie ogórki gruntowe szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Jajka obieramy, kroimy w kosteczkę i przekładamy do miseczki. Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w drobną kosteczkę oraz dokładamy do pokrojonych jajek
słodkie i nie tylko historie kulinarneskórki i pokrojone na kawa łki 3 łyzki twarogu sypkiego czarne oliwki ,ilo ść dowolna miks salaty mini przysmak góralski -Zakopia ńskie specjały z Mlekovita- serki wędzone 1-2 ogórki pokrojone w plastry ,lub kostk ę p ęczek rzodkiewki pokrojone gar ść winogron sos 2-3 ły żki octu(...)arbuza tu 1 łyżka miodu sól,pieprz do smaku pó ł szkl. oliwy z oliwek Wykonanie Umyte i obrane pomidory pokroi ć i włożyć do miski. Obrać i pokroić ogórki,posypać solą i pieprzem ,odstawić .Pokroić i posolić rzodkiewkę ,odstawić Pomidory pokrojone posypa ć serem sypkim,na to oliwki ,sałatę i przysmak Zakopiański.Dorzucić winogrona i dodać odciśnięte ogórki
w mojej kuchniOrzeźwiająca zimna bułgarska zupa z jogurtu, ogórków, czosnku, orzechów włoskich, kopru, oleju i wody. Składniki 500ml jogurtu gęstego około 450 g ogórków około 100g orzechów włoskich , posiekanych i lekko prażonych na suchej patelni 3 łyżki oleju słonecznikowego 1/2 szkl. wody zimnej przegotowanej 2 -3 ząbki czosnku 1 mały pęczek naci pietruszki,lub kopru sól do smaku pieprz(...)Wykonanie Zmiksować jogurt ,czosnek,ogórki,połowę orzechów włoskich,połowę zieleniny i wodę . Do uzyskania jednorodnej konsystencji. Następnie dodać sól i pieprz Podawać schłodzone,posypać pozostałymi orzechami ,nacią pietruszki i chipsami z batatów. chipsy z batatów Składniki 1 batat olej rzepakowy sól ostra papryka w proszku Batata umyć pokroić na cienkie plasterki na mandolinie,lub nożem. Plasterki ułożyć
w mojej kuchniAromatyczny gulasz z dodatkiem ogórków małosolnych. Składniki 500 g wołowiny z udźca 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 ogórki małosolne 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka mąki 700 ml bulionu warzywnego mielony cynamon mielona czerwona papryka sól, pieprz Przygotowanie Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w dużą kostkę mięso, obrane i pokrojone(...)kostkę ogórki. Chwilę smażymy, oprószamy mąką, dokładnie łączymy i zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Dusimy pod przykryciem przez 40 min. Następnie doprawiamy do smaku cynamonem, mieloną papryką, solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami
R'n'G Kitchen