może być dodatkiem do dań obiadowych lub pieczonych mięs. Zobacz również inne moje przepisy na słodko-kwaśne przetwory: sałatka z ogórków na zimę , sałatki z cukinii i papryki , ogórki curry , m arynowane grzyby , cukinia w zalewie curry , diabelskie ogórki , pikantna sałatka z cukinii i papryki . Składniki na dwa 1-litrowe słoiki: 1 główka kapusty średniej wielkości
Codziennik Kuchennyserowej wersji Składniki 500 g ogórków gruntowych 200 g chudego białego sera pęczek szczypiorku pęczek koperku sól czarny mielony pieprz pół łyżeczki octu 200 g śmietany 18 % Przygotowanie Ogórki obrałem, pokroiłem w talarki, posoliłem. Odstawiłem na kwadrans. Przełożyłem na sitko, opłukałem, osączyłem z wody. Koperek i szczypior posiekałem. Ogórki, koperek i szczypior włożyłem do miski, dodałem śmietanę
R'n'G Kitchenmnie paprykowy 300g wędzonego fileta z kurczaka 1 opakowanie mixu sałat kilka pomidorków koktajlowych 2 ogórki 1. Filet wędzony kroimy na kawałki. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, ogórki kroimy w połplastry. 2. Tortille podgrzewamy na patelni lub w piekarniku. Smarujemy hummusem, układamy kurczaka, sałatę, pomidorki i ogórki. Zwijamy, spinamy wykałaczkami, przekrawamy na pół
Szefowa kuchniryżem. Polecam! Składniki: 0,5 kg chudej wieprzowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 15 dkg pieczarek 2-3 szklanki bulionu lub wody 1 czerwona papryka 2 kiszone ogórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 kulki ziela angielskiego 4 kulki pieprzu 2 liście laurowe Przypraw: sól, pieprz, słodka papryka 3 łyżki mąki do obtoczenia mięsa oliwa lub olej(...)bulionem lub wodą, dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulkach oraz liście laurowe i zagotowujemy *** *** Potrawę dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem około 25 minut. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki ogórki kiszone oraz paprykę i gotujemy jeszcze około 25 minut do momentu, aż mięso całkowicie zmięknie *** *** Po tym czasie dodajemy do potrawy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy- do smaku, mieszamy
Blog z Apetytemgorczycy 1 ząbek czosnku 1 kwiat kopru Zalewa: 3szklanki wody 2 szklanki octu 2 szklanki cukru 2 łyżki soli 750g ostrego ketchupu 5 łyżeczek ostrej papryki Wykonanie: 1. Ogórki umyć, obrać ze skóry, pokroić w słupki, a cebulę pokroić w plastry. Wszystko razem wymieszać, posolić i odstawić na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. 2. Zalewa(...)Ocet, wodę i cukier zagotować, dodać ketchup, sól, wymieszać i ponownie zagotować. 3. Do każdego słoika włożyć wcześniej podane przyprawy, ułożyć dość ciasno pionowo ogórki i zalać ciepłą zalewą. 4. Pasteryzować około 15 minut. 5. Z porcji wychodzi około 12-13 słoików
Szalona Kuchnia Ewelinycebuli 2,5łyzki soli Zalewa: 3 szklanki octu 3 szklanki cukru 4 łyżeczki pieprzu mielonego 4 łyżeczki ostrej papryki 4 łyżeczki curry 4 łyżeczki gorczycy Wykonanie: 1. Ogórki umyć, wysuszyć i pokroić w słupki, a cebulę pokroić w plastry. Wszystko razem wymieszać, posolić i odstawić na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. 2. Zalewa: Ocet(...)cukrem zagotować, dodać przyprawy: pieprz, ostrą papryką, curry, gorczycę i dokładnie wymieszać. 3. Do słoików powkładać ogórki z cebulą, zalać jeszcze ciepłą zalewą i pasteryzować około 10 minut. 4. Z porcji wychodzi około 8-9 słoików
Szalona Kuchnia Ewelinysmaku. Dlatego też wreszcie chleb, czy bułki trzeba okroić ze skórek, zostawić sam miąższ i pozwolić mu rozpłynąć się w gaspacho. Przepis pochodzi z serwisu Seriouseats Składniki: 2 średnie ogórki obrane i pokrojone w kostkę 2 średnie czerwone papryki pokrojone w plastry 1 zielona papryka pokrojona w plastry 6 dojrzałych pomidorów, obranych ze skórki, pokrojonych w kostkę, pozbawione gniazd(...)szczypiorku Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Na dnie misy ułóż pokrojone pieczywo. Połóż na nim połowę posiekanych pomidorów. Posól i popieprz. Ułóż na nich warstwę z ogórków, papryk, czosnku i cebuli. Przykryj warstwą z pozostałych pomidorów. Przypraw solą i pieprzem. Skrop olejem i octem winnym. Odstaw do lodówki na 30 minut. Krok 2 Przemieszaj zawartość misy
Niedzielny kucharzgruntowych 1 duży ząbek czosnku pół pęczka koperku garść orzechów włoskich 1 łyżeczka oliwy extra virgin 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz (przepis na 2-3 porcje) Ogórki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki, wycinamy nasiona, kroimy w kostkę. Do miski wlewamy jogurt, wodę, olej i sok z cytryny. Wrzucamy do niej pokrojone ogórki, rozdrobniony ząbek czosnku
Kardamonovygotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI : 1 opakowanie ok 380 g ciasta kruchego 300 g mielonego mięsa ja dałam wołowe 1 cebula 3 ogórki małosolne 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 15 dag sera żółtego tartego 2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki przyprawy do mięsa: sól i pieprz do smaku, papryka słodka mielona(...)łyżki musztardy delikatesowej 2 łyżki ketchupu ostrego do posmarowania ciasta mleko sól i pieprz do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: Do miski przekładam mielone mięso, ja użyłam wołowe. Ogórki małosolne kroję w drobną kostkę dodaję do mięsa. Cebulkę obieram i również kroję drobno, przekładam do mięsa. Do miski dodaję jeszcze drobno posiekaną natkę pietruszki, przyprawy, tarty
Gotowanie Patkibrakowało. Składniki koktajlu truskawkowego: pół kilo truskawek pół łyżeczki kardamonu łyżka octu balsamicznego łyżka syropu klonowego Truskawki miksujemy z kardamonem, octem i syropem klonowym. 5. Lemoniada z ogórkiem i syropem z bzu Czarny bez to jeden z najlepszych sezonowych smaczków. Syrop można kupić już gotowy w sklepie ekologicznym, więc nie jest to bardzo wymagający przepis. Za to będzie pyszny(...)oryginalny! Składniki na lemioniadę z ogórka: duży ogórek szklarniowy – obrany i pokrojony na kawałki sok z 2 limonek 100 ml syropu z kwiatów czarnego bzu kilka listków świeżej mięty litr wody gazowanej szczypta soli Przepis na lemoniadę z ogórkiem i czarnym bzem Ogórek miksujemy z listkami mięty, sokiem z limonek i syropem z czarnego bzu. Przed podaniem rozcieńczamy wodą gazowaną
Ugotowane pozamiatanebagietka, kawałek hiszpańskiej kiełbaski, oliwki itp. Dziś pokażę Wam jak przygotować tapas z boczkiem i ogórkiem… całości smaku doda słodka żurawina …. Nasze tapas będzie podane na ciepło… idealne na spotkanie ze znajomymi, szybką, lekką kolację. Składniki bagietka plasterki boczku wędzonego ogórki kiszone konfitura z żurawiny Tapas z boczkiem i ogórkiem – przepis Bagietkę kroimy w średniej(...)układamy plasterek boczku i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 6-7 minut. Po wyjęciu z piekarnika na każdej kromce bagietki układamy plasterek ogórka i odrobinę żurawiny . Smacznego! Artykuł Domowe tapas z boczkiem i ogórkiem pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżki soli pół łyżeczki na słoik octu jabłkowego,lub szampana tu liść laurowy na słoik 2-3 ząbki czosnku na słoik 1-2 pęczki zielonego kopru Wykonanie Wymyte ogórki namoczyć w zimnej wodzie na 1 godzine . Po tym czasie pokroić w drobną kostkę ,odstawić .Czosnek obrać,koper umyć ,słoiki wyparzyć. Do każdego słoika włożyć 2-3 ząbki czosnku(...)wypełnione ,zalać każdy słoik wrzątkiem i zakryć pokrywką .Pozostawić na 10 minut. Odlać wodę do rondla przez sito tak ,aby ze słoika nic nie wypadło. Do wody z ogórków dodać cukier,sól i wszystko zagotować. Do każdego słoika dodać pół łyżeczki -na słoik - octu jabłkowego. Gorącą zalewą napełnić słoiki ,zakręcić
w mojej kuchniwydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Sałatka z bobu - kuchnia podkarpacka Składniki: 300- 400 g łuskanego bobu 2 jajka 6 ziemniaków 2 marchewki 2 ogórki kiszone 1 cebula 1 łyżka kminku sól, pieprz śmietana lub majonez. Świeży bób gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (około 15 minut). Jeśli bób jest lekko podsuszony, dzień(...)miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem mleka. Po wystudzeniu bób obieramy z łupin. Ziemniaki i marchewkę gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Podobnie kroimy ogórki kiszone. Jajka gotujemy i drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy kminek, sól, pieprz i mieszamy ze śmietaną lub majonezem. Podajemy schłodzoną. Zapraszam do zakładki
Trzeci talerzminut. Mięso: Filet z indyka miele. Na patelni rozgrzewamy olej . Cebulę kroję drobno . Przekładam na patelnię cebulę i po ok 1 minucie mięso . Doprawiam. Smażę na rumiano. Ogórki kiszone kroję w drobną kostkę. Sos: Przecier przekładam do garnka o grubym dnie , dodaję czosnek i przyprawy. Całość mieszam i odparowuje aż sos będzie gęsty. Studzę. Pizza: Wyrośnięte(...)ciasto dziele na 4 kulki. Foremkę wykładam papierem do pieczenia a następnie ciasto rozwałkowuje i przekładam do formy. Sosem smaruje ciasto. Następnie przekładam ser tarty , szpinak ,mięso i ogórki. Piekę ok 25 min w 200 stopniach. Podaję z ulubionym sosem
Gotowanie Patkipodejrzewam, że będziemy się żywić głównie chłodnikami przez najbliższe dni. Składniki: botwinka (mniej więcej tyle, ile na zdjęciu) ew. 1 średni czerwony buraczek lub 2 mniejsze 2 większe ogórki lub 4 mniejsze 1/2 pęczka koperku 1 pęczek szczypiorku 1 l maślanki mrągowskiej sól i świeżo zmielony pieprz do smaku Przygotowanie: Od botwinki odkrawamy buraczki, obieramy je i drobno(...)tylko część) kroimy drobno na desce. Wkładamy do garnka i zalewamy minimalną ilością wody, aby warzywa były lekko przykryte. Gotujemy ok. 15 minut i odstawiamy do wystudzenia. Ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę (lub ścieramy na tarce o grubych oczkach). Koperek i szczypiorek drobno kroimy. Wszystkie składniki łączymy z litrem maślanki mrągowskiej i doprawiamy do smaku
bistro mama