ogórki - 26028 przepisów (strona:312/1736)

NALEŚNIKI FASZEROWANE PIECZONYMI UDKAMI 117

stopniach przez ok 70 minut.  Następnie obieram z kości i skóry drobno kroimy.  Pieczarki myjemy i kroimy w pół plastry.  Cebulę obieramy i kroję w piórka. Ogórki kiszone kroimy w plastry. Do garnka o grubym dnie dodaję łyżkę oleju rzepakowego a następnie pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem a następnie dusimy,dodajemy cebulkę,mieszamy i dusimy dalej(...)podduszonych pieczarek dodaję mięso,ogórki ,ketchup i majonez.mieszam. Na środek naleśników nakładam porcję farszu,posypuję serem a następnie zawijam według uznania.  Każdy naleśniki posypuję serem żółtym i wkładam do piekarnika na ok 3 minuty w 200 stopniach by ser się roztopił. podaje z sosem tzatziki lub czosnkowym

Gotowanie Patki
Potrawka z indyka a la strogonow 192

niedzieli) i wtedy można pominąć ten punkt i użyć po prostu mięsa na gulasz. Przygotować produkty. Mięso pokroić w paski. Pieczarki pokroić w talarki. Cebule posiekać dość drobno. Ogórki obrać ze skóry i ich miąższ pokroić w kostkę. Cebulę przesmażyć na łyżce oliwy. Po chwili dodać do niej pokrojone mięso i smażyć na dość mocnym ogniu do czasu(...)żeby go nie rozgotować. Pieczarki przesmażyć na drugiej patelni na łyżce oliwy, dodać do mięsa. Śmietanę wymieszać z 50 ml gorącego wywaru i też wlać na patelnię. Dodać kiszone ogórki pokrojone w kostkę, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, można do środka dodać też natkę pietruszki. Wymieszać dokładnie. Taką potrawkę z indyka a la strogonow proponuję podawać

Dietolog
Noodle z kurczakiem i świeżym ogórkiem na wynos 113

subtelną, nienarzucającą się, nieoczywistą). Do makaronu można dorzucić wcześniej upieczonego lub ugotowanego kurczaka (przed podaniem warto przesmażyć go jeszcze na patelni). Całość doskonale uzupełnia surowy, pokrojony w cienkie paski ogórek, który dodaje niesamowitej świeżości i lekkości. Makaron można zjeść na ciepło, ale co do zasady te noodle to typowe danie na wynos, konsumowane na zimno. Nasza rada jest taka, żeby(...)osób, które chcą odżywiać się zdrowo. Dietetycy zalecają spożywanie nawet trzech porcji makaronu razowego (3 x 100 g) w tygodniu. Składniki: 2 filety z piersi kurczaka 4 świeże ogórki Makaron linguini 200 g 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 1/2 szklanki pasty tahini 2 łyżki miodu 1 łyżka octu 1 łyżeczka tartego imbiru 1/2 łyżeczki pieprzu Siekany

Niedzielny kucharz
Zapiekanka a la gyros 518

minut. 2. Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać kawałki fileta z kurczaka i całość usmażyć. 3. Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 4. Ogórki pokroić w talarki, a paprykę w paseczki. Kukurydzę odsączyć z zalewy, a ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 5. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ryż, 3 łyżki majonezu, następnie(...)polać ketchupem, posypać startym serem, wyłożyć kawałki fileta, kukurydzę, 3 łyżki majonezu, ponownie polać ketchupem i posypać serem, talarki ogórków, czerwoną paprykę, resztę żółtego sera i na końcu polać ketchupem. 6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. 7. Przed podaniem posypać posiekaną natką z pietruszki

Szalona Kuchnia Eweliny
Klasyczne zrazy wołowe 209

kluskami śląskimi i modrą kapustą. Dobre zrazy powinny być mięciutkie, kruche i aromatyczne, zanurzone w pysznym sosie pieczeniowym. Składniki: 8 plastrów wołowiny zrazowej 10 dkg wędzonego boczku 1- 2 ogórki kiszone 1-2 cebule skórka(...)chleba, najlepiej razowego 4-5 łyżek musztardy sól, pieprz około pół litra wody 1 łyżka mąki 1-2 łyżki śmietany opcjonalnie: kilka suszonych grzybków     *** Boczek wędzony, cebulę, ogórki i skórkę od chleba kroimy w kosteczkę *** *** Mięso rozbijamy na cienkie płaty. Delikatnie solimy i pieprzymy. Na każdy płat mięsa nakładamy cienką warstwę musztardy oraz po łyżeczce krojonych ogórków

Blog z Apetytem
3 pomysły na domowe sosy do sałatek i rady jak zrobić dobry dressing 190

ogórka możesz dodać starta cukinię albo buraczka. Do czego pasuje? Do sałatki z ogórka (zdrowsza wersja mizerii), do sałatki z ogórka, pomidora i papryki, do której można też dorzucić sałatę lodową. Albo do sałatki wiosennej z sałaty rzymskiej, pomidorów, ogórków, rzodkiewki i cebulki dymki. Do sałatki z pieczonych buraków, do sałatki ziemniaczanej, do grillowanej cukinii i bakłażana

Chilli Czosnek i Oliwa
Ryżowy rarytas 128

oleju - 3-4 ogórki konserwowe - sól, pieprz do smaku Ryż ugotować na sypko, odstawić do wystygnięcia. Dodać odsączony z oleju tuńczyk, kapary, pokrojone drobno pomidory, paprykę i ogórki. Posolić i popieprzyć do smaku. Jeżeli sałatka wyszła za sucha można skropić odrobiną oleju z pomidorów i zalewą z ogórków

Kulinarne przemyslenia
SAŁATKA WIOSENNA Z BROKUŁAMI 116

octu jabłkowego. Sałatka może być samodzielnym daniem jak i dodatkiem do obiadu.   PRZEPIS mix sałat 1 op. jaja ugotowane na twardo 2 szt. rzodkiewki 4-5 szt. ogórki korniszony małe 4 szt. brokuł kilka różyczek szczypior do posypania  Różyczki brokuła ugotować w osolonej wodzie. Przecedzić i przelać zimną wodą. Mix sałat umieścić w misie. Jaja pokroić(...)połówki, ogórki w plastry, szczypior posiekać. Wszystkie składniki umieścić na sałacie.  Sos oliwa z oliwek 2 łyżki woda 3 łyżki ocet jabłkowy 1 łyżka miód 1 łyżeczka musztarda 1 łyżka sok z cytryny 1 łyżeczka sól/ pieprz szczypta Oliwę, wodę, ocet, sok z cytryny, miód, musztardę razem wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem przed

Kuchnia Paulettes
Sałatka leśna polana ze śledziami. Sałatka grzybowa polana. 1960

łyżek majonezu   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka leśna polana ze śledziami – Wykonanie: Marchew i ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, a następnie obrać z łupin i pokroić w kosteczkę. Ogórki również pokroić w kosteczkę. Kukurydzę i pieczarki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać. Śledzie wymoczyć w mleku lub w wodzie (przez kilka godzin(...)szczypiorkiem. Na to wyłożyć marchewkę. Rozsmarować warstwę majonezu, lekko dogniatając warstwy. Posypać solą i pieprzem. Następnie wyłożyć śledzie, cienką warstwę majonezu, kukurydzę (odsączoną z zalewy), cienką warstwę majonezu oraz ogórki. Ponownie posmarować majonezem oraz doprawić odrobiną soli i pieprzu. Wysypać drobno posiekane jajka, lekko osolić, posmarować majonezem. Na koniec wyłożyć ziemniaki, doprawić solą oraz pieprzem i również posmarować cienko

Kulinarne Przeboje
Sałatka z ryżem i tuńczykiem 211

sosie własnym, będzie on znacznie mniej tłusty od tego w oleju. Składniki 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 woreczek ryżu 1 czerwona cebula 1 puszka kukurydzy 3-4 ogórki konserwowe(...)łyżki majonezu sól pieprz Sałatka z ryżem i tuńczykiem – przepis Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Tuńczyka i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Cebulę, ogórka drobno kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego! Post Sałatka z ryżem i tuńczykiem pojawił się poraz pierwszy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka gyros 816

łyżki oleju dodać przyprawę i wymieszać. Włożyć na co najmniej godzinę do lodówki. Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski a ogórki w plasterki. Kukurydzę odsączyć. Majonez wymieszać z ketchupem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i lekko przesmażyć cebulę i paprykę. Chodzi o to by zmiękła a się nie zrumieniła. Przełożyć(...)pokrojone piersi. Naczynie żaroodporne o wymiarach 23*23 cm wysmarować lekko olejem. Na dno wyłożyć ryż, cienko posmarować sosem zetrzeć goudę, wyłożyć mięso, ponownie posmarować sosem, rozłożyć paprykę, cebulę, ogórki i kukurydzę, posmarować resztą sosu i na wierzchu posypać mozzarellą. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 30 minut w 180 stopniach

Ala piecze i gotuje
Grzyby leśne w sosie śmietanowym 107

Grzyby w sosie śmietanowym zawsze się sprawdzają. Tym razem dodaliśmy warzywa i kiszone ogórki. Sprawdziło się. Składniki półtora kg leśnych grzybów 1 marchewka 4 średnie cebule 2 kiszone ogórki 1 łyżka smalcu 200 ml śmietany 18% sól pieprz mielona papryka Przygotowanie Grzyby obgotowałem w lekko osolonej wodzie, odcedziłem, przełożyłem do garnka, dodałem smalec oraz pokrojona marchewkę i posiekaną(...)wodą tak aby grzyby były przykryte. Dusiłem 30 minut na małym ogniu do miękkości warzyw, czasami mieszałem. Doprawiłem solą i dużą ilością pieprzu, dodałem śmietanę oraz drobno pokrojone kiszone ogórki i mieloną paprykę. Dusiłem jeszcze ok. 10 minut, cały czas mieszając. Podałem z pieczonymi młodymi ziemniakami

R'n'G Kitchen
Sałatka z paluszkami krabowymi z ryżem i ogórkiem 198

Przepyszna i bardzo sycąca sałatka z ryżem,  paluszkami krabowymi i ogórkiem. Do tego jest bardzo łatwa i szybka  do zrobienia.  Doskonale sprawdzi się na domową imprezę. Składniki: 250 g paluszków krabowych 2/3 szklanki ryżu 3-4 ogórki konserwowe 1 średnia czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 pęczka szczypiorku majonez sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować al dente(...)lekko osolonej wodzie. Gotowy ryż przepłukać zimną wodą i odcedzić. Przełożyć do miski. Kukurydzę osączyć z zalewy. Paluszki krabowe pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Szczypior posiekać. Wszystko dodać do miski z ryżem, wypieszać. Na koniec dodać majonez i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeszcze raz wymieszać.  Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Najprostszy sos tatarski 133

sól, biały pieprz. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i odstaw do przestygnięcia. Grzyby i ogórki przełóż na sitko, aby obciekły. Wystudzone jajka oraz odsączone grzyby i ogórki drobno posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do miseczki i dobrze wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem i ponownie wymieszaj. W razie potrzeby (gdy majonez a tym samym gotowy(...)będzie zbyt gęsty, dodaj do sosu odrobinę zalewy z ogórków lub grzybów

blog.moje-pasje.info
Sałatka z wędzonym łososiem i awokado 182

ocet winny Zielony ogórek tniemy w paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Umieszczamy je w miseczce i skrapiamy odrobiną soli i łyżką octu winnego czerwonego. Dorzucamy ¾ posiekanego koperku i zagniatamy, odstawiamy na bok.  Na talerzach układamy łososia, obrane i przekrojone na pół awokado oraz po łyżce serka wiejskiego. Na to wykładamy po połowie zamarynowanych ogórków. Skrapiamy delikatnie oliwą

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania