ogórki - 26528 przepisów (strona:316/1769)

Sałatka z paluszkami krabowymi z ryżem i ogórkiem 265

Przepyszna i bardzo sycąca sałatka z ryżem,  paluszkami krabowymi i ogórkiem. Do tego jest bardzo łatwa i szybka  do zrobienia.  Doskonale sprawdzi się na domową imprezę. Składniki: 250 g paluszków krabowych 2/3 szklanki ryżu 3-4 ogórki konserwowe 1 średnia czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 pęczka szczypiorku majonez sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować al dente(...)lekko osolonej wodzie. Gotowy ryż przepłukać zimną wodą i odcedzić. Przełożyć do miski. Kukurydzę osączyć z zalewy. Paluszki krabowe pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Szczypior posiekać. Wszystko dodać do miski z ryżem, wypieszać. Na koniec dodać majonez i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeszcze raz wymieszać.  Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Najprostszy sos tatarski 186

sól, biały pieprz. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i odstaw do przestygnięcia. Grzyby i ogórki przełóż na sitko, aby obciekły. Wystudzone jajka oraz odsączone grzyby i ogórki drobno posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do miseczki i dobrze wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem i ponownie wymieszaj. W razie potrzeby (gdy majonez a tym samym gotowy(...)będzie zbyt gęsty, dodaj do sosu odrobinę zalewy z ogórków lub grzybów

blog.moje-pasje.info
Sałatka z wędzonym łososiem i awokado 246

ocet winny Zielony ogórek tniemy w paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Umieszczamy je w miseczce i skrapiamy odrobiną soli i łyżką octu winnego czerwonego. Dorzucamy ¾ posiekanego koperku i zagniatamy, odstawiamy na bok.  Na talerzach układamy łososia, obrane i przekrojone na pół awokado oraz po łyżce serka wiejskiego. Na to wykładamy po połowie zamarynowanych ogórków. Skrapiamy delikatnie oliwą

Kolizje Smaków
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem (do obiadu) 140

Sałatka idealnie nadaje się na dodatek do dania głównego. Składniki 500 g ziemniaków 2 ogórki kiszone 1 mała czerwona cebula 30 ml oleju rzepakowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki(...)obieramy, kroimy w dużą kostkę, gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku ( nie możemy dopuścić do tego, by się rozgotowały). Studzimy. W tym czasie drobno siekamy cebulę i natkę pietruszki. Ogórki kroimy w 2- 3 mm pół plasterki. Ostudzone ziemniaki, cebulę, natkę i ogórki dokładnie mieszamy z olejem i przyprawami. Schładzamy w lodówce

R'n'G Kitchen
Zapiekanka gyros z ryżem 260

gyros. Odstawić na ok 30 minut aby mięso przeszło przyprawami, można też na dłużej. Potem mięso usmażyć na oleju. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w średnią kostkę. Ogórki konserwowe również pokroić w średnią kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Majonez wymieszać z keczupem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dno naczynia wsypać ugotowany ryż(...)ładnie wyrównać. Ryż posmarować cienka warstwa sosu z majonezu i keczupu. Posypać 1/3 startego sera. Na serze ułożyć kawałki usmażonego kurczaka. Na kurczaku rozłożyć warzywa-paprykę, kukurydzę oraz ogórki. Całość polać resztą sosu z majonezu i keczupu. Posypać pozostałym serem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż ser się rozpuści ok 15-20 minut

Monia miesza i gotuje
Meksykańska sałatka z kabanosem 201

Bardzo aromatyczna, pikantna sałatka na bazie polskich kabanosów, konserwowych ogórków, wyczuwalnego czosnku i wyrazistych meksykańskich smaków: ostrej papryczki chilli, czerwonej fasoli oraz kolorowych papryk. Składniki: 300g kabanosów 150g ogórków konserwowych 150g marynowanych pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółtka papryka 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1/2 papryczki chilli 180g żółtego sera 2 ząbki czosnku 1 łyżka ostrej(...)papryki 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego pieprz sól Wykonanie: 1. Kabanosy pokroić w 0,5 cm talarki, a kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy. 2. Papryki, ogórki i pieczarki pokroić w kostkę. 3.  Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a czosnek i papryczkę chilli drobno posiekać. 4.  Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski

Szalona Kuchnia Eweliny
Kolorowa sałatka z tuńczykiem 204

łyżki posiekanego szczypiorku 4 łyżki majonezu sól pieprz Wykonanie: 1.  Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. 2.  Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy. 3.  Paprykę i ogórki   pokroić w małą kostkę. 4.  Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. 5.  Cebulę i czosnek drobno posiekać. 6.  Wszystkie składniki sałatki: kaszę, tuńczyka(...)kukurydzę, paprykę, ogórki, jajka, cebulę, czosnek i szczypiorek przełożyć do dużej miski, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszać

Szalona Kuchnia Eweliny
tatar z wędzonego łososia układany warstwowo 211

ogórki 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób wykonania Łososia pokroić w drobną kostkę wymieszać z oliwą z oliwek. Cebulę obrać pokroić w kostkę lekko zgnieść z odrobiną soli. Ogórki obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Na talerzu postawić okrągłą foremkę bez dna, ułożyć pokrojonego łososia, ogórki, cebulkę, przykryć łososiem. Schłodzić , delikatnie usunąć foremkę. udekorować koperkiem

Darcia w kuchni
Sałatka jarzynowa z chrzanem 147

sól, pieprz, cukier 3 jajka ugotowane na twardo 2 ogórki kiszone 1 łyżka startego chrzanu Przygotowanie Ugotowałem warzywa i jajka na twardo. Warzywa i jajka pokroiłem w kostkę. Ogórki i cebulę również. Groszek osączyłem z zalewy, z ogórków odcisnąłem lekko sok. Wszystkie składniki sałatki połączyłem, doprawiłem solą, pieprzem i cukrem. Dodałem majonez, musztardę i chrzan. Dokładnie wymieszałem

R'n'G Kitchen
Kapusta pekińska z kiszonym ogórkiem 172

warzywa, które są zdrowe, a ich jedzenie sprawia przyjemność. Tym razem kapusta pekińska z kiszonym ogórkiem jest z dodatkiem papryki, koperku, natki pietruszki i czosnku. Surówka jest bardzo soczysta i chrupiąca. Składniki: (3 - 4 porcje) 1 mała kapusta pekińska 1 papryka czerwona 5 małych ogórków kiszonych 3 gałązki świeżego koperku 1 gałązka natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 łyżka(...)majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Kapustę umyć i drobno pokroić. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w cienkie słupki. Ogórki pokroić w plasterki, jeśli nie lubimy ze skórką, należ je wcześniej obrać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Koperek i pietruszkę drobno posiekać. Majonez, jogurt i czosnek wymieszać i dodać

Kuchcik gotuje
Sałatka jarzynowa 157

sytości dodaję fasolkę. A ulubiona zieleninka dopełnia wspaniale całości. Polecam! Składniki: 4 ziemniaki 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 łodyga selera naciowego 1 małe jabłko 1 mała cebula 4 ogórki kiszone 1 szklanka fasolki czerwonej 1 szklanka kukurydzy z puszki 1 szklanka groszku konserwowego 1-2 łyżki ulubionej musztardy majonez domowy (przepis tutaj ) szczypta czarnej soli (dla “jajecznego” posmaku(...)marchewkę i pietruszkę gotujemy w mundurkach do średniej miękkości. Nie mogą zbyt miękkie, bo rozpadną się w sałatce. Jabłko i cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, podobnie jak ogórki kiszone. Seler naciowy myjemy o kroimy w cienkie plasterki. Fasolkę, kukurydzę i groszek odcedzamy. Ugotowane warzywa, odcedzamy, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Do większego naczynia wrzucamy przygotowane warzywa

Lamarida.pl
Sos tatarski 167

konserwowe kilka pieczarek konserwowych 1 mała cebulka 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka tartego chrzanu 4 łyżki gęstego majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego pieprz grubo mielony WYKONANIE: ogórki,pieczarki,cebulę kroimy w drobną kostkę, ogórki i pieczarki odsączamy na papierowym ręczniku, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, chrzan, pieprz, majonez i jogurt, wszystko dokładnie mieszamy, jeśli trzeba

Kuchnia Beaty
ZUPA ZIEMNIACZANA Z ZACIERKAMI - poczciwa kartoflanka z sokiem z kiszonych ogórków 256

pieprzu i ziela angielskiego 1/2 łyżeczki nasion kminku 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej posiekana natka pietruszki lub koperek sól i pieprz do smaku, maggi ok. 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków zacierki: 5 czubatych łyżek mąki pszennej+kilka łyżek do podsypywania 1 jajko 3 łyżki wody szczypta soli Z podanych składników wyrabiamy twarde ciasto, podsypując dodatkową ilością mąki około(...)kolejne 15 minut. Na około 5 minut przed końcem gotowania, do zupy dodajemy przygotowane wcześniej zacierki, zupę, w razie potrzeby, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z kiszonych ogórków - gotujemy aż zacierki będą gotowe (jakieś 5 minut). Krok 3. Wyjmujemy z zupy mięso z kurczaka, obieramy z kości i skóry, kroimy na kawałeczki i wrzucamy z powrotem

Moja Książka Kucharska
Bigos z pieczarek 198

cebule 100 g kiełbasy ( ja dodałam morlińską z piersi kurczaka ) 3-4 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Oregano Ostra papryka Łyżeczka oleju woda Wykonanie: Pieczarki, ogórki i kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Na wysoką patelnię wlewamy olej i podsmażamy cebulę. Po chwili dodajemy kiełbasę i dalej smażymy. Następnie wykładamy pieczarki. Smażymy tak długo(...)odparujemy cały płyn z pieczarek. W dalej dodajemy ogórki. Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w ½ szklanki wody. Dodajemy do bigosu. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i oregano do smaku. Dusimy jeszcze około 10-15 minut. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
FORSZMAK 217

mięsem. Wlałam gorący bulion, dodałam liść laurowy, ziela angielskie, majeranek, paprykę ostrą i słodką, całość zagotowałam. Gotowałam pod przykryciem (na małym palniku) 10 minut. Następnie dodałam pokrojone w paski ogórki kiszone i koncentrat pomidorowy. Można zagęścić danie mąką, my nie przepadamy za sosami, dlatego ja mąkę pominęłam. Po ok.5 minutach wyłączamy palnik. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem(...)dodałam także 2 łyzki wody od ogórków, dla podkręcenia smaku... Podajemy z pieczywem lub jako dodatek np.do kasz, makaronu, itp. posypane natką pietruszki. Smacznego

Smaczne Zdrowe