Gyros - bardzo fajny smak kurczaka , plus dodatki w postaci kukurydzy , cebuli i ogóreczków , to wszystko powoduje , że jest pycha . Potrzebne składniki pierś z kurczaka 500 g piersi z kurczaka ogórki konserwowe 5 szt. mała puszka kukurydzy konserwowej cebula 3 szt. mała kapusta pekińska ketchup 4 łyżki majonez 4 łyżki przyprawa Gyros oliwa(...)łyżka sól , pieprz do smaku Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Rozgrzewamy olej , obtaczamy kurczaka w przyprawie gyros , solimy , pieprzymy i podsmażamy mięso. Ogórki i cebule kroimy w kosteczkę . Kukurydzę odsączamy z zalewy . Kapustę pekińską myjemy i kroimy dość cienko. Tak przygotowane składniki układamy warstwowo : -kurczak -cebula -ketchup -ogórki -majonez
Różne smaki w kuchnijest prosta w przygotowaniu i smaczna, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować: 1 ugotowany burak (około 250 g) 1 puszka 400 g groszku około 400 g ogórków kiszonych 150 g sera żółtego około 400 g jabłek winnych 1 duża cebula (około 150 g) 3-4 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego typu greckiego 1 łyżeczka soku(...)filmu z przepisem na: Sałatkę z buraczkami do wędlin Przygotowanie: Cebulę kroję w drobną kostkę i przekładam na durszlak, następnie przelewam wrzątkiem i dostawiam do odsączenia i wystygnięcia. Ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach. Jabłka obieram ze skórki, ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do ogórków. Ugotowane i obrane buraki również ścieram na tarce
Uwaga Babcia Gotujedniach i nadal była jak świeża. Składniki: - ok.1250 g obranej marchewki - ok.1250 obranej pietruszki - 10-12 jajek ugotowanych na twardo - kawałek białej części pora - 1 większy słoik ogórków kiszonych lub 2 mniejsze (po ok.600g) - 1/2 -3/4 słoika musztardy sarepskiej - 1 pełna łyżeczka musztardy dijon - ok.400g dobrego majonezu (lub dowolnie) - sól i świeżo mielony pieprz do smaku dodatkowo(...)zamrażarki i mam gotowy bulion, który wykorzystuję jako bazę do zup. Ugotowaną marchew z pietruszką wykładam na talerz i odstawiam do przestudzenia. Do większej miski kroję w kostkę ogórki, białą część pora oraz przestudzone warzywa (marchew, pietruszkę) oraz jajka. Dodaję majonez, musztardę oraz sól (daję ok.1 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej) i pieprz. Całość dokładnie mieszam. Odstawiam na chwilę
Smaczne Zdrowemnie ratuje - super się ją chrupie :}. Swoją rzodkiewkę już powoli mam ( oczywiście w szklarni),jej ostry smak robi tutaj robotę. Składniki: 1 kalarepa 5 rzodkiewek - takich większych 2 ogórki gruntowe bądź 1 dłuższy 1/2 pęczka szczypiorku kiełki rzodkiewki 1 łyżka śmietany sól,pieprz Kalarepkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem z rzodkiewką,dodać pokrojone(...)drobną kostkę ogórki - posolić,wymieszać i odstawić na 10 min. Po tym czasie odlać sok,połączyć go ze śmietaną oraz pieprzem. Do surówki dodać pokrojony szczypiorek oraz przygotowany sos ze śmietany i soku - dokładnie wymieszać. Wierzch surówki posypać kiełkami rzodkiewki
Niespełnione zdolności kulinarnesmak wędzonki... Mniam :) Sałatka z wędzonym kurczakiem Składniki: 200g wędzonego kurczaka (piersi lub udek) puszka kukurydzy 4 jajka ugotowane na twardo 3 duże ogórki kwaszone słoiczek selera konserwowego przyprawy: sól, pieprz 3-4 łyżki majonezu pęczek posiekanego szczypiorku Wykonanie: Kukurydzę odsączamy, seler odsączamy i dodatkowo wyciskamy z nadmiaru zalewy, kroimy na długość(...)Ogórki i jajka kroimy w kostkę. Mięso z kurczaka drobno kroimy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy majonez i szczypiorek. Mieszamy i schładzamy w lodówce. SMACZNEGO
Smak mojej kuchnisałatkę z ogórkiem i koperkiem. Idealna na wszelkie przyjęcia ale też na co dzień. Pychotka Składniki: 200g szynki konserwowej 100g ryżu pół puszki kukurydzy 1 długi ogórek szklarniowy lub 4 ogórki gruntowe garść koperku majonez, jogurt Sposób wykonania: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Wstudzić. Kukurydzę odcedzić na sitku. Ogórek obrać i pokroić
Cukiernia PychotkiOgórek jest mało kaloryczny i składa się głównie z wody. Wody, która jest dobrze przyswajana przez organizm, wypłukuje toksyny i zasila opony mózgowe. Jeśli ktoś ma problemy z bólami głowy związanymi z niedoborem wody w oponach mózgowych (część migren) powinien przetestować terapie ogórkami naturalnymi. Przez 2-3 miesiące codziennie zjeść przynajmniej 1 świeży ogórek i obserwować czy problemy(...)może być spadek wagi ciała i trzeba będzie kupić nowe ubrania... :) Nie wiele osób wie, że odtoksycznienie organizmu to może być nawet 10-15 kg na wadze mniej. Składniki: ogórek świeży śmietana lub jogurt naturalny sól pieprz Przygotowanie: Ogórek obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, dodajemy śmietanę, solimy i pieprzymy do smaku. Wszystko razem mieszamy. Jeśli lubimy to możemy
Dieta Rozdzielna i Zdrowiestosowali to: talerz ciepłej, lekkiej zupy na śniadanie...😄 Najlepiej ogórkowej... 😋 Składniki: 2 - 2,5l rosołu lub bulionu 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1/3 pora 5 ogórków kiszonych (średniej wielkości) 6 - 7 ziemniaków (może być więcej) 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 3 łyżki śmietany koperek sól pieprz Przygotowanie: Wlewamy rosół do garnka, a do niego obrane(...)seler, drobno poszatkowany por. Dokładamy listek laurowy, ziele angielskie i stawiamy na kuchni. Gotujemy ok. 15 min. a później dokładamy ziemniaki. Gdy ziemniaki są na wpół miękkie wkładamy potarte ogórki (jeśli lubimy zupę mocno kwaśną to możemy dodać więcej ogórków) i gotujemy jeszcze z 10 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zestawiamy garnek z kuchni i zaprawiamy
Dieta Rozdzielna i Zdrowieprzyprawach w oleju 5 jajek ugotowanych na twardo kawałek pora 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1/2 szklanki groszku 5 małych ogórków korniszonów 4 łyżki majonezu kremowego FolWark W garnku rozpuszczamy masło wsypujemy ryż i lekko rumienimy, następnie zalewamy 2 kubkami przegotowanej wody, dodajemy łyżeczkę soli(...)malutki ogniu gotujemy aż wchłonie wodę i będzie sypki.Odstawiamy do przestygnięcia. Piersi myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, nacieramy solą, pieprzem.Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso. Jajka, ogórki kroimy w kostkę, por drobno siekamy. Do ryżu przekładamy zimnego kurczaka, pokrojone jajka, ogórki, groszek, por, kosteczki sera Korycińskiego bez oleju. Dodajemy majonez, musztardę, przyprawiamy do smaku solą
Sama słodycz i szczypta chiliwkładam warzywa, dusze ok 2 min. Następnie dodaję pastę tikka masala oraz wlewam 50 ml wody. Duszę ok 3 min. Międzyczasie gotuję makaronu tak jak w informacji na opakowaniu. Ogórki kroję w kostkę. Cebulę obieram a następnie kroję w kostkę.. W osobnej miseczce łącze ketchup i majonez. Do foremki ( ja użyłam kreskówki) przekładam makaron, następnie smaruję sosem, przekładam(...)duszone warzywa i kurczaka, posypuję tartym serem. Kolejno kładę szalotkę i ogórki oraz kolejną porcję makaronu. Smaruję sosem. Na kobiec kładę pozostałego kurczaka. Posypuję serem żółtym tartym. Zapiekam w piekarniku 30 min w 180 stopniach
Gotowanie Patkikiszone papryki, które pochłaniam(y) w tym czasie w dużych ilościach. Bogactwo witaminy C i co najważniejsze naturalny probiotyk. I jeszcze jeden plus tej kiszonki, jeśli lubicie wodę od ogórków kiszonych (my bardzo), to zdradzę Wam, że ta od papryki, jest od niej jeszcze smaczniejsza, jest wprost cudna w smaku. Ja dodaję do każdego słoika papryki po 1/2-1 małej(...)litra gorącej wody (filtrowanej lub źródlanej) dodaję 20g grubej soli himalajskiej. Dokładnie mieszam i wlewam do słoika- do pełna. Dokładnie zakręcam i odstawiam do kiszenia. Papryka w porównaniu z ogórkami kisi się trochę dłużej. Dla mnie najlepsza jest po 7 dniach. Gdy chcemy skrócić czas kiszenia wówczas możemy na dno słoika wlać ok.2 łyżeczek wody od kiszonych ogórków
Smaczne Zdrowebulion 1 marchewka por kilka ziemniaków 2 -3 łyżki ryżu kilka ogórków kiszonych 2 łyżki śmietany 18% koperek sól, pieprz listek, ziele Marchew, pora pokroić, ogórki zetrzeć na tarce, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Do bulionu dodać marchewkę, ziemniaki i przyprawy. Gotować, gdy warzywa będą półtwarde dodać ryż i pora.Pod koniec dodać starte ogórki,gotować do miękkości. Dodać śmietanę,doprawić do smaku
Moje domowe kucharzenieząbki czosnku mała cebula 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej 4 ogórki kiszone 2/3 szklanki słodkiej śmietanki sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanego koperku łyżeczka oregano Ogórki zetrzeć na grubej tarce, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Skrzydełka umyć, włożyć do drugiego, nieco większego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować(...)obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem, Gotować aż wszystkie warzywa i kasza będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek i ugotowane ogórki razem z wywarem. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać oregano, sól i pieprz do smaku. Śmietankę zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Mięso z można
Czerwień i błękit