proporcji sami możecie komponować, ale połączenie tych składników warto spróbować. Składniki: 400 ml majonezu dekoracyjnego, 100 – 150 g kaszy kuskus, puszka kukurydzy konserwowej, puszka groszku konserwowego, 2 duże ogórki kiszone, 3 łyżki zielonych oliwek w plasterkach, 3 łyżki kapary, puszka cieciorki, 1 łyżeczka pieprzu marynowanego zielonego, ok. 10 suszonych pomidorów z zalewy, suszona papryczka chili świeżo mielona. zielona(...)pozostawiamy do przestygnięcia, w tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Na kuskus, warstwami nakładamy kolejno: Kukurydzę wymieszaną z 200 ml majonezu, wierzch doprawiamy papryczką chili. Następnie dodajemy warstwę groszku. Kolejno ogórki pokrojone w kostkę wymieszane z 2 łyżkami kaparami i oliwkami, które również zostały pokrojone na mniejsze kawałki, a na to wszystko nakładamy cieciorkę. Pomidory suszone kroimy w bardzo drobna
Moniki Smakołykisię przepisem na zrazy wołowe zawijane z ogórkiem i słoniną, pochodzącym ze starej, a starej książki kucharskiej "Kuchnia polska" (moje wydanie z 1990 roku), do której sięgam najczęściej - prawdziwa skarbnica wiedzy kulinarnej! Składniki (na 8 zrazów): 8 plastrów wołowiny (zrazowa, krzyżowa, z karkówki też robiłam) 50 g boczku wędzonego w kawałku 2 ogórki kiszone 1-2 cebule musztarda sarepska(...)dijon (ostra) sól, pieprz mąka, bułka tarta śmietana - 100 ml Przygotowanie: 1. Mięso opłukać, rozbić na cienki płat. Boczek pokroić w paski - na każdy płat po dwa-trzy paseczki. Ogórek też pokroić w paski, też aby było po 2-3 paseczki na zraza. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. 2. Mięso posolić i popieprzyć, posmarować cienko musztardą. Na każdy płat nakładać
dobra gospodyni dom wesołym czynikostkę i gotujemy ok. 15 minut aż zaczną być miękkie ale nie będą się rozpadały. Przelewamy je na sito i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Jajka gotujemy na twardo, ogórki kroimy w drobną kostkę. Jabłko obieramy kroimy w dużą kostkę, cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Namoczone śledzie kroimy w paseczki, w misce mieszamy: śledzie, ostudzone ziemniaki, jabłko(...)ogórki, cebulę i jajka pokrojone w większą kostkę. Dodajemy przygotowany sos, delikatnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin - najlepiej całą noc. Sałatkę możemy ozdobić odrobiną koperku i kilkoma ziarenkami czerwonego pieprzu, od razu wygląda bardziej świątecznie
Gotowanie i blogowaniedebiut za bardzo udany i w święta będzie powtórka. Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowane białej quinoy 4-5 filetów śledziowych w zalewie solankowej 1 por 4 -5 ogórków kiszonych 2 średnie buraki 6 jajek 3 łyżki 100% soku z wiśni 200 ml ekologicznego oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki soku z cytryny(...)buraki marynujemy w soku wiśniowym. Por pozbawiamy zielonych końcówek (zostawiamy tylko zwartą jasno zieloną część) i kroimy w drobną kosteczkę, zalewamy wrzątkiem, ostawiamy na parę minut i przecedzamy. Ogórki kiszone również kroimy w kosteczkę. Na dno szklanej miski, lub szklaneczek wykładamy śledzie, na nie kładziemy majonez, warstwę pora, znów majonez, ugotowaną quinoę, majonez, ogórki
Quinoa Raz!samym olejem, solą i pieprzem, bez octu winnego. Niektórzy do sosu dodają również musztardę. Mój przepis pochodzi z Kijowa. Składniki: 3 buraczki czerwone 3 ziemniaki 3 marchewki 3 ogórki kiszone 3 cebule 1 puszka zielonego groszku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oleju roślinnego (najlepiej na pestek dyni, orzechowego itp.) 1 łyżka octu winnego sól i pieprz(...)gotujemy w mundurkach. Po wystudzeniu obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchewkę i ziemniaki również gotujemy w mundurkach i po wystudzeniu obieramy i kroimy w ten sam sposób, co buraczki. Ogórki kiszone kroimy w kosteczkę razem ze skórką. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Do pokrojonych warzyw dodajemy zielony groszek i natkę pietruszki. Do octu winnego dodajemy sól
Trzeci talerzi grzybków), ale uwaga – bez jogurtu i soku z cytryny, który dodaję dopiero w dniu serwowania na stół Wykonanie Posiekaj lub pokrój w bardzo drobną kostkę cebulkę, ogórki i pieczarki. Wymieszaj je z jogurtem, majonezem i musztardą. Dodaj przyprawy, wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 30 minut. Podawaj ze śledziem lub z jakimś mięskiem Składniki(...)jogurtu naturalnego (najlepiej 0% tłuszczu) 125 g majonezu light 2 łyżki musztardy dijon (ewentualnie chrzanowej) 3 ogórki konserwowe średniej wielkości 10 grzybków marynowanych (mogą być pieczarki) 1/2 małej cebulki 1 łyżka soku z cytryny sól do smaku szczypta białego pieprzu opcjonalnie: 2 łyżki posiekanego koperku
Eat me! Fit me!Czyż nie je się najpierw oczami ? Dzisiaj prezentuję ogórki kiszone na różowo. Wyraziste w smaku, łatwe w przygotowaniu a kolor zaskakujący. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: 2-3 ogórki kiszone 2 małe jabłka 1 mała cebula Mały pęczek koperku 2 łyżki majonezu light 1 łyżka jogurtu naturalnego 2-3 ząbki czosnku Sól Pieprz 1 łyżka koncentratu barszczu czerwonego (użyłam krakusa(...)Wykonanie: Ogórki kroimy w słupki. Jabłka obieramy i również kroimy w słupki. Natomiast cebulę w kostkę a koperek siekamy. Do kubka wykładamy majonez i jogurt. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do sosu razem z łyżką koncentratu buraczanego. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy surówkę. Mieszamy. I smacznego. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewysztuką mięsa, komponowała się znakomicie; lekko kwaśna, dość pikantna - tak, jak lubię:) Stopień "ostrości" można regulować dodając mniej lub bardziej pikantną musztardę. składniki: 1 por 1 kwaśne jabłko 2 ogórki kiszone 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru sos: 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżka jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy Por pokroić w półkrążki, zasypać solą i cukrem, wymieszać, odstawić(...)minut. Składniki sosu wymieszać, odstawić w chłodne miejsce. Jabłko umyć, wyciąć gniazdo nasienne, wraz ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na tej samej tarce zetrzeć również ogórki. Por odcisnąć, wymieszać z ogórkami i jabłkiem oraz sosem. Przed podaniem schłodzić
6niebośniadanie ulubioną pasta rybną do domowego, własnoręcznie upieczonego pieczywka. Polecam, skosztujcie i Wy! :) Składniki na śniadanie dla kilku osób: 1 makrela wędzona – średnia 2 jajka – ugotowane na twardo 3 ogórki kiszone – średnie 1 pęczek szczypiorku – mały 1-2 łyżki jogurtu naturalnego – do uzyskania preferowanej konsystencji pasty 1 łyżka Remulady duńskiej od FOLWARK - płaska; zamiast majonezu sól, pieprz - do smaku(...)Makrelę obrać z ości i skóry. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Jajko ugotować na twardo i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystko wsypać do miski, przyprawić do smaku, dodać jogurt naturalny oraz Remuladę duńską . Wymieszać do dokładnego połączenia składników. Odstawić pod przykryciem na 30 minut do lodówki, aby całość dokładnie się „przegryzła” . Zajadałam
Grunt to przepis!zmodyfikowałam do wersji sałatkowej trochę lepiej się prezentującej na talerzu. A jeśli mielibyście ochot ę na inn ą wersję sałatki ze śledziami zajrzyjcie tutaj. SAŁATKA ŚLEDZIOWA Składniki: 3 ogórki kiszone 4 śledzie matiasy marynowane 1 cebula czerwona 1 jabłko sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany sok z 1 plastra cytryny sól pieprz po 1 łyżce wymieszanego(...)startego jabłka i ogórka Przygotowanie: sos: wszystkie składniki na sos mieszamy razem w misce , dodając po 1 łyżce startego i odciśniętego z soków ogórka kiszonego i jabłka Na talerzu układamy posiekaną czerwoną cebulę, sos, ogórki kiszone starte na tarce o grubych oczkach i odciśnięte z soku oraz pokrojone śledzie marynowane
Bon appetit mon amiełyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, Dodatkowo: pietruszka do ozdoby, sól, pieprz WYKONANIE 1-2 śledzie kroimy w cienkie paski, resztę śledzi kroimy w drobną kostkę. Cebulę, paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Jajka, marchew, ziemniaki i pietruszkę ścieramy oddzielnie na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki mieszamy ze śledziem pokrojonym w kostkę. Układamy na dnie miski, następnie cebulę, posypujemy solą(...)pieprzem, smarujemy wierzch majonezem wymieszanym ze śmietaną. Następnie układamy marchew, pietruszkę i ogórki - smarujemy resztą sosu. Wierzch posypujemy jajkami. Układamy śledzia i kawałki papryki
słodki bratekupalne dni idealny, Do tego lekki i zdrowy. Schłodzony orzeźwi każdego który jest spragniony. Można taki chłodnik zrobić sobie do pracy na wynos. 1 garść roszponki 1 ogórek zielony długi 1/3 pęczka natki pietruszki 1/3 pęczka koperku 1 ząbek czosnku 6 rzodkiewek kawałek papryczki chili 4 gałązki mięty 300 ml jogurtu greckiego sól, pieprz czerwony 1 plaster cytryny Ogórka(...)kroję wzdłuż na krajalnicy do chleba bo chcę uzyskać cztery cienkie paski szerokie. Ogórek okrojony który mi został kroję na pół. Jedną połowę kroję w plastry, przekładam do pojemnika od blendera, dodaję pokrojony koper, natkę pietruszki, czosnek, listki mięty, jogurt grecki, sól, pieprz. Całość miksuję blenderem. Drugą połowę ogórka ścieram na tarce jarzynowej razem ze skórą, rzodkiewki kroję. Do szklanek
wesoła kuchniaostrości którą można pominąć jak ktoś nie lubi chili. 1/2 kalafiora 2 łyżeczki płaskie kurkumy 10 małych ziemniaków ugotowanych 2 jajka 2 garście roszponki 5 pomidorków koktajlowych 4 ogórki małosolne 1 cebula czerwona papryczka chili sos: 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz koper posiekany 2 ząbki czosnku Kalafiora dzielę na różyczki. Do garnka wlewam(...)kurkumę i zagotowuję, dokładam kalafiora i gotuję trzy minuty ma być aldente i odcedzam. Ziemniaki wykorzystałam z obiadu z dnia poprzedniego. Jajka gotuję na twardo. Pomidorki kroję na ćwiartki, ogórki na paski, cebule kroję w talarki cienkie, chili drobno. Na półmisku układam roszponkę, dodaję kalafiora, połówki ziemniaków, pomidorki, ogórki, cebulę, jajka. W miseczce mieszam jogurt, majonez, dodaję sól
wesoła kuchniaTakie śledzie doskonale sprawdzą się podczas świąt Bożego Narodzenia, będą również smaczną przekąską na rodzinnych spotkaniach. składniki na 3 porcje 500 g filetów śledziowych solonych 4 średnie ogórki konserwowe 1 duża cebula 3/4 szklanki ketchupu 1 łyżka musztardy 1-2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki szczypta ostrej papryki czarny pieprz przepis(...)łączymy musztardę, cukier, słodką i ostrą paprykę, stopniowo na przemian z olejem dodajemy ketchup i ciągle mieszamy do momentu aż sos będzie jednolity, całość doprawiamy pieprzem. Cebulę drobno siekamy, ogórki kroimy w małą kostkę, pokrojone składniki dodajemy do sosu i wszystko razem mieszamy. Wymoczone w zimnej wodzie i osuszone śledzie kroimy w większą kostkę lub w paski a następnie
Smakowite Daniawarzyw z rosołu. Składniki: Sałatka z warzyw z rosołu, wszystkie warzywa korzenne oprócz ziemniaków były składnikiem rosołu. 4 ugotowane marchewki 1 pietruszki ½ korzeń seler 1 jabłko 3-4 duże ogórki kiszone 1 por 1 cebula (opcjonalnie, sałatka musi być zjedzona od razu, cebula powoduje, że sałatka wcześniej się psuje) 5 dużych ugotowanych ziemniaków 1 mała puszka kukurydzy 1 mała(...)siekamy cebulę jeśli ją chcemy wykorzystać. Ugotowane marchewki, pietruszki, ziemniaki i selera kroimy w bardzo drobną kostkę i przekładamy do dużej miski. Dodajemy odlaną z zalewy kukurydzę i groszek. Ogórki kiszone wraz ze skórką, oraz obrane jabłko kroimy w bardzo kostkę i dodajemy do pokrojonych warzyw. Doprawiamy warzywa ostrą musztardą i mieszamy. Sałatkę z warzyw z rosołu mieszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię