pojedyncza pierś z kurczaka - 3/4 szklanki kaszy kuskus - kilka pomidorków koktajlowych - kulka mozzarelli (125g) - kawałek sera żółtego (ok. 100g) - 1/2 szklanki bulionu lub rosołu - 100 ml passaty pomidorowej - czosnek mielony - sól, pieprz do smaku - olej Wykonanie Cukinię myję, osuszam, kroję wzdłuż na połówki, delikatnie przy pomocy łyżeczki wyjmuję miąższ, tak aby powstały łódeczki. ( miąższ siekam i zostawiam, dodam(...)farszu ) Piersi z kurczaka, myję, osuszam, oczyszczam ze zbędnych błonek i tłuszczu. Kroję w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam mięso, dodaję do smaku sól i czosnek mielony. chwilkę smażę, aż mięso straci kolor i lekko się zrumieni. Odstawiam. Kuskus przesypuję do miski, zalewam wrzątkiem, tylko trochę ponad powierzchnię kaszy. Miskę przykrywam talerzem, odstawiam do napęcznienia
Kuchnia z widokiem na ogródZdrowe i smakowite danie. Pulpety z cukinią składają się z mielonego indyka i kaszy. Zdrowa jest też panierka z pokruszonych suchych chlebków żytnich. Czas : 30 minut Poziom trudności: Raczej łatwe Liczba porcji: 4 Pulpety z cukinią, kasza i indykiem Klasyczny obiad: kotlet, ziemniaki i warzywa, można dość łatwo zamienić na danie zdrowsze i o bardziej złożonym smaku. Takie(...)pokruszonym na proszek chrupkim pieczywie. Jest ono lżejsze od zwykłej panierki a na dodatek ma swój smak, dzięki czemu dodatkowo aromatyzuje pulpety z cukinią. Składniki: Pulpety 250 g mielonego indyka 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej ½ szklanki tartego parmezanu 1 mała cukinia 1 łyżeczka mielonego czosnku 1 łyżeczka tymianku Szczypta kminu rzymskiego 4 kromeczki chrupkiego żytniego pieczywa (typu
Niedzielny kucharzsię . 1 kg surowych ziemniaków 0,5 kg ugotowanych ziemniaków szczypta soli Dodatkowo: boczek do przygotowania skwarków i polania pyz woda i sól do gotowania pyz Farsz: 250g mięsa mielonego (najlepiej z łopatki lub szynki) do smaku sól i świeżo zmielony pieprz czarny. Zobacz jak zrobić staropolskie pyzy ziemniaczane z mięsem. Pyzy z przepisu mojej babci zawsze się udają(...)oraz cedzak do wyławiania pyz. Krok 1. Gotuję ziemniaki. Dzień wcześniej gotuję 0,5 kg ziemniaków. Odcedzam, a następnie odstawiam do ostudzenia i odparowania. Wkładam do lodówki. Następnego dnia mielę ziemniaki w maszynce lub wyciskam na prasce. Należy uzbroić się w cierpliwość i koniecznie odczekać 1 dzień, gdyż świeżo ugotowane ziemniaki z pewnością są mokre i nie byłyby kleiste. Krok
Ania gotujejest trafiony przepis na taką okazję. Jeszcze lepsze jest to, że możesz za jednym razem przygotować przekąskę na imprezę i obiad dla rodziny. Roladki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i karmelizowaną cebulą to coś nowego czym możesz zaskoczyć nawet wymagające podniebienia. Roladki są bardzo treściwe, pełne smaku i według mnie są prostsze, niż to wygląda. Idąc śladem przepisu(...)calzone z mięsem mielonym i domowym sosem BBQ który jest HITEM , przygotowałam te roladki. Wiem, że lubisz proste przepisy – to tak jak ja . Obiecuję, że przepis jest prosty (wiem, wiem, nie wygląda, ale…) i poradzisz sobie bez większych trudności. Zacznij od przygotowania mięsa, bo nie ma nic prostszego. Wymieszaj wszystkie składniki farszu i zostaw, niech mieszanka połączy
Słodkie Gotowaniełyżki oleju (do podduszenia jarzyn) przyprawy: sól - ok. 2 płaskie łyżeczki pieprz czarny - 1 płaska łyżeczka pieprz ziołowy lub cytrynowy - 1 płaska łyżeczka słodka mielona papryka - 1 czubata łyżeczka ostra mielona papryka - 1 płaska łyżeczka suszony lubczyk - 1 łyżeczka mielony kmin rzymski - 1 łyżeczka gałka muszkatołowa - 1/2łyzeczki ziarna do posypania
bistro mamaprodukty smażone na oleju rzepakowym spożywamy zdrowy tłuszcz. Pamiętajcie jednak, aby smażyć jednorazowo, ale nawet do 20 minut – wtedy olej będzie na pewno niezmieniony czyli zdrowy. SKŁADNIKI: KLOPSIKI: * mielone mięso wołowe – 500 g * mielone mięso wieprzowe – 250 g * cebula – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * jajko – 1 szt * bułka tarta
Ostra na Słodkojakiś czas temu i pomyślałam, że będę szła w tym kierunku. No i poszłam. Jeżeli chodzi o dobór przypraw, dajcie co lubicie. Mi do drobiu pasuje rozmaryn, czosnek i mielona papryka. Taki zestaw przypraw już prawie wylądował na indyku, ale okazało się, że w lodówce mam sporą ilość koperku, postanowiłam więc do tej potrawy go wykorzystać. I zupełnie tego(...)słoikach. Jest pyszna. Może o niej też kiedyś napiszę. Składniki: 500 g piersi z indyka 1 cebula 1 łyżeczka czosnku granulowanego (można spokojnie użyć świeżego) 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 500 ml bulionu (ja użyłam warzywnego) 1 duża marchewka z gotowania bulionu pół pęczka koperku 1 czubata łyżka mąki pszennej sól pieprz olej rzepakowy Piersi kroimy w plastry
Kardamonovyobiad zrobisz w mniej niż 30 minut. Jak za chwilę się przekonasz, do tego przepisu potrzeba tylko kilku głównych składników, aby powstały najlepsze smaki. Czosnek - można użyć mielonego lub świeżego startego na tarce albo przeciśniętego przez praskę. Świeży czosnek zwykle daje więcej smaku i aromatu ale jak najbardziej można użyć mielonego w proszku lub ze słoika(...)około 1/2 główki brokułu (różyczki), zblanszowane Sos Dijon: 2 łyżki masła i oliwy (pół na pół) 1 cebula, posiekana 4 ząbki czosnku, starte albo posiekane (albo około 1 łyżka mielonego) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki rozmaryn i tymianek, według uznania 1/3 szklanki dobrego białego wina wytrawnego 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% 1-2 łyżki musztardy Dijon około
Moja Książka Kucharskabatata podawać z twarożkiem, posypanego posiekaną kolendrą i słonecznikiem. 2. Muffiny jajeczne z mięsem SKŁADNIKI na 8 muffinek: – Indyk pieczony lub wcześniej podsmażony ok 70g – Mięso wołowe mielone podsmażone 70g – Cebula czerwona 1 sztuka – Pomidor 1 sztuka (bez skórki) – Pół cukini – 3 jajka – Ser Grana Padano 60g – Majonez 2 duże(...)Musztardą ostra łyżka – Orzechy włoskie garść PRZYGOTOWANIE: Po pierwsze mięso jedno i drugie musi być wcześniej upieczone lub podsmażone. U mnie indyk był w wczorajszego obiadu, a wołowe mielone podsmażyłam na maśle. Następnie cebulę i pomidora pokroiłam w drobną kosteczkę i wrzuciłam do miski z 3 jajkami. Później cukinię i ser starłam na tarce na dużych oczkach
Czynniki pierwszepapryką. W daniach słodkich lubię jego połączenie z przyprawami korzennymi oraz owocami cytrusowymi. Poniżej mam dla Was przepis na kotlety z batatów i komosy ryżowej . Kotlety przyprawiłam odrobiną czosnku, mielonego kminku oraz słodkiej papryki. W tym przepisie zdecydowałam się na użycie trójkolorowej komosy ryżowej. Komosa trójkolorowa to nic innego jak mieszanka komosy białej, czarnej oraz czerwonej(...)kotlety z batatów i quinoa. 15 dkg komosy ryżowej (u mnie trójkolorowa) 50 dkg batatów (po obraniu) 1 i 1/4 łyżeczka soli 2 jajka 1/4 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 10 dkg bułki tartej bezglutenowej olej słonecznikowy do smażenia Jak zrobić kotlety z batatów
MeCookskostki tłustego twarogu 3-4 łyżki tartego sera dowolnego gatunku 2 łyżki śmietany kremówki 1 łyżka miodu 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku farsz czerwony z mięsem mielonym na 4 małe: 0,3 kg mięsa mielonego 1 cebula 4 łyżki pasty Ajwar lub Pindżur w zależności od upodobań 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól(...)dodaj śmietanę, wyciśnięty praską czosnek, miód, sól i pieprz do smaku. Na koniec starty żółty ser i wymieszaj, tak żeby składniki równo się rozłożyły ;). Kolej na farsz z mięsem mielonym. Cebulę posiekaj drobniutko , podsmaż, dodaj mięso, ponownie smaż aż się zezłoci. Na koniec wlej Ajwar lub Pinżdżur i koncentrat. Dopraw czosnkiem, solą i ostrą papryką do smaku. Chwilę podduś
Ogrodnik w podróżywykonania użyjemy indyka. Do ich przygotowania użyć można zarówno mięsa z piersi, jak i indyczego udźca. Składniki: 750 g indyka 2 ząbki czosnku 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki przyprawy sambal oelek 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/4 łyżeczki curry 2 łyżki oleju z orzechów arachidowych 1/2 szklanki orzeszków arachidowych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sałatka obiadowa z zielonej sałaty, nadająca lekkości i soczystości daniom obiadowym. Pasuje zarówno do schabowego jak i kotlecików mielonych z puree ziemniaczanym. Sałatka z sałaty najlepiej smakuje w sezonie na młodą sałatę, szczypiorek i pikantną rzodkiewkę. Wtedy warzywa smakują najlepiej, jednak możesz ją przygotować na okrągło przez cały rok. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałata zielona ze szczypiorkiem i sosem(...)sałaty, zielenina i słodko słona śmietanka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 główka zielonej sałaty 1 pęczek szczypiorku kilka rzodkiewek 200 g kwaśnej śmietany 18 % zwykły cukier, sól i grubo mielony pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Liści sałaty poodrywaj z główki, włóż je do dużej misy lub zlewu i zalej zimną wodą. Delikatnie zanurzaj je dłonią w wodzie, oczyszczając
ProstePesto.plteż gęsta śmietana i pulpety z włoskiej, wieprzowej surowej kiełbasy. Nasza wersja jest znacznie lżejsza: nie ma w niej śmietany, bo uważamy, że jest zbyteczna, a mięso wieprzowe zastąpiliśmy mielonym indykiem. I jeszcze jedno: do pulpetów dodaliśmy ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej. To nasz stały patent na robienie burgerów i pulpetów z mięsa mielonego, które dzięki temu są zdrowsze(...)pomidorki suszone z zalewy pokrojone w kostkę ½ łyżeczki suszonego tymianku ½ łyżeczki suszonego rozmarynku, roztartego na proszek 2 litry bulionu lub wody 2 łyżki masła Sól Pieprz Pulpety 250 g mielonego indyka ½ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej Szczypta kminu rzymskiego ½ szklanki tartego parmezanu ½ łyżeczki soli 1 łyżka siekanej natki pietruszki Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu 2 łyki masła. Kiedy
Niedzielny kucharzproszku pół łyżeczki chili w proszku 3-4 łyżki oleju do smażenia 2 ząbki czosnku około 1,5 cm imbiru obranego ze skórki duża szczypta mielonego cynamonu 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duża cebula bardzo drobno posiekana 2 średnie pomidory pokrojone na małe kawałki, ale jeśli nie masz to dodaj nieco więcej koncentratu pomidorowego(...)pół szklanki wody lub bulionu drobiowego albo warzywnego. 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego mielona kolendra, sól i pieprz dla smaku posiekane liście kolendry do dekoracji Indyk w sosie curry przepis 1. Pokrojone w kostkę mięso z indyka posyp mielonym chili, kurkumą, pieprzem i wymieszaj. Odstaw mięso na około 30 minut do lodówki. 2. Cebulę, czosnek, imbir
Cztery Fajery