płatów lasagni , 1 mały kalafior , pół litra mleka , 3 łyżki masła , 1 czubata łyżka mąki , sól - do smaku, mielona ostra papryka - do smaku, łyżka słodkiej mielonej papryki , świeżo zmielony pieprz (najlepiej biały) - do smaku, gałka muszkatołowa (najlepiej starta na świeżo) - do smaku, 1 łyżka ziół prowansalskich , żółty ser do posypania(...)łyżki oleju . Mięso mielimy. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę i czosnek. Dodać mięso i przesmażyć lekko z dodatkiem słodkiej papryki, soli i ziół prowansalskich. Zalać sokiem pomidorowym i zagotować. Doprawić ostra papryką. Przygotować sos beszamelowy: W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i zaparzyć. Wlać mleko
Codzienna kuchnia niecodziennawtedy staną się bardziej chrupiące i przypominające kruche ciasteczka. Udało się :) Składniki: 6 białek , szczypta soli , 1 szklanka cukru , 1 łyżeczka esencji waniliowej , 200 g mielonych migdałów - polecam BackMit . (Z podanej wyżej proporcji wyszły mi 4 duże blaszki - takie, które znajdują się na wyposażeniu każdej kuchenki.) Białka ubić z solą i dodawanym stopniowo(...)papieru zdejmować po lekkim przestudzeniu. Część ciasteczek lekko oblałam polewą czekoladową i obsypałam płatkami migdałowymi. Resztę schrupaliśmy bez dodatków. wyszły pyszne, słodkie i bardzo migdałowe :) Mielone migdały BackMit otrzymałam od firmy VOG . Obawiałam się. że ich jakość może nie być taka, jaką bym otrzymała po zmieleniu migdałów w domu. Bałam się, że znajdę w nich
Codzienna kuchnia niecodziennapopularne danie. Każdy ma swoje sposoby i połączenia smakowe. Ja niemal za każdym razem staram się urozmaicać składniki nadzienia. Czasem jest to surowe mielone, bardzo klasycznie przyprawione, a czasem jest to mięso przygotowane podobnie jak do sosu bolońskiego. Często jest to farsz jarski, bez grama mięsa(...)też jest pysznie :) Dzisiaj do mięsa dodałam suszone pomidory - to był strzał w dziesiątkę. Wyszło pyszne i aromatyczne danie :) Składniki: 2 średnie cukinie , 30 dkg mielonego mięsa , 6 połówek suszonych pomidorów w oliwie (polecam biedronkowe), pół suchej bułki , 1 jajko , 10-15 listków świeżej bazylii , 10-15 dkg mozzarelli , sól do smaku, 1 łyżeczka suszonych ziół
Codzienna kuchnia niecodziennasosu: - 50 dag mielonego mięsa mieszanego - 12 dag kwaśnej śmietany - cebula(...)sól i pieprz - łyżeczka musztardy (ja użyłam czosnkowej) - sól, pieprz, mielone ziele angielskie, majeranek - masło do smażenia Przygotowanie: Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Odcisnąć bułkę, wyrobić z nią mięso. Dodać jajko, cebulę oraz musztardę i znowu wyrobić. Doprawić solą, majerankiem, pieprzem i zielem angielskim., dokładnie wymieszać. Z masy uformować
W poszukiwaniu inspiracjidlatego sceptyków zapraszam do jadalni, a zarobione po łokcie panie domu do kuchni, gdyż przepis jest dziecinnie prosty i niewymagający. Potrzebne nam: - 2 litry soku pomidorowego - 500 g mielonego mięsa wieprzowego - duża cebula - 2 ząbki czosnku - pół szklanki ryżu - ser tarty (najlepiej parmezan lub inny o intensywnym smaku) - pieprz, chilli, czosnek granulowany lub w proszku - sól, pół łyżeczki(...)bazylia do przybrania - 2 łyżki oleju słonecznikowego Przygotowanie: Do garnka z gorącym tłuszczem wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Smażyć około 5 minut, doprawić pieprzem i chilli. Wsypać ryż i przesmażyć chwilę razem z mięsem. Następnie wlać sok pomidorowy i gotować na średnim ogniu aż ryż zmięknie
W poszukiwaniu inspiracjiciasta: - 3 szklanki mąki pszennej - 5 dkg świeżych drożdży - 3 łyżki oleju rzepakowego - 3/4 szklanki ciepłej wody - szczyptę soli - 1/4 szklanki ciepłego mleka * Do farszu: - 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego - 3/4 czerwonej papryki - nieco ponad pół puszki kukurydzy konserwowej - dużą cebulę - 20 dag sera tartego mozarella - 4 duże lub 6-7 małych ogórków konserwowych - pieprz, sól - chilli, słodka(...)ciepłym mleku. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem i chwilę wyrabiamy. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę, następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy wszystkimi przyprawami i smażymy razem parę minut. Gotowe mięso odstawiamy do wystygnięcia. Usuwamy gniazdo nasienne z papryki i kroimy ją w kostkę, wrzucamy do mięsa. Ogórki kroimy
W poszukiwaniu inspiracjiSkładniki (dla 4-6 osób): 500 g fasoli Jaś 200 g mięsa mielonego 250 g boczku 200 g koncentratu pomidorowego 1 duża cebula 2 łyżki suszonego tymianku 2 łyżki masła 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki cukru odrobina kminku sól, pieprz 1. Fasolę dokładnie płuczemy(...)kostkę, cebulę drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy boczek. Gdy się zarumieni, dodajemy cebulę i smażymy, aż do zeszklenia. Następnie dodajemy kolejną łyżkę masła, wrzucamy mięso mielone, doprawiamy tymiankiem, rozmarynem, oregano, ostrą papryką i kminkiem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Smażymy do momentu, gdy mięso nie będzie już surowe. 3. Do garnka z fasolą
My Culinary Artprzede wszystkim: 3/4 (lub całe, w zależności jakie macie naczynia i ile głodnych brzuchów) opakowanie makaronu I nadzienie: mięso mielone z pieczarkami w sosie pomidorowym 250g mięsa mielonego* 1 cebula 4-5 pieczarki 1 x pomidory z puszki sól/pieprz/papryka Chilli/czosnek 2 plastry serka topionego *w zależności od głodnych żołądków II nadzienie: łosoś wędzony na szpinaku
Kitchens Alphabetsmaczna ale i dużo szybciej się ją przygotowuje. No może pomijając fakt, że siedzi godzinę w piekarniku ;) Za to znika ze stołu w ekspresowym tempie. SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego 500 g płatów lazanii (suchych) 350 g szynki gotowanej w plastrach 1 litr passaty (gęstego przecieru pomidorowego) ok 1 litr wody 2 kulki mozzarelli 4 jajka ugotowane na twardo(...)czerwonego wina 3 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki soli Cebulę pokroić w kostkę, posolić i podsmażyć w dużym rondlu na dwóch łyżkach oliwy. Gdy cebula zmięknie dodać mięso mielone i smażyć kilka minut do momentu aż straci różowy kolor. Wlać czerwone wino, passatę oraz wodę. Doprowadzić do wrzenia a następnie gotować przez 5 minut pod przykryciem. Jajka
Złote przepisyRolada z Papryką Skład : 500 g mięsa mielonego z szynki 200 g papryki konserwowej przyprawa knorr do mięs Przygotowanie : Mięso mielone formujemy w placek Mięso ugniatamy żeby mięso miało zwartą konsystencje na górę układamy pokrojoną paprykę konserwową smarujemy roladę niewielka ilością oleju, posypujemy przypraw do mieś . Rozgrzewamy patelnie
Sylwetka Od Kuchnijakiejkolwiek sieci fast foodów :) Szczerze polecamy! Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 100g żółtego sera garść bułki tartej cebula jajko pomidor kilka ogórków konserwowych sałata masłowa 5 bułek sól, pieprz, ketchup, majonez Mięso mielone mieszamy z jajkiem oraz drobno pokrojoną cebulką. Dorzucamy trochę bułki tartej oraz doprawiamy według uznania solą
Kolizje Smakówwzględu na delikatny, słodkawy sos. Jeśli wolicie bardziej wyraziste smaki można doprawić ostrą papryką i większą ilością pieprzu. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 100g pędów bambusa 4 plastry ananasa z puszki + 4 łyżki soku z puszki 1 marchewka 1 cebula ½ czerwonej papryki 4 ząbki czosnku 3 łyżki octu z białego wina(...)oleju 2 łyżki mąki pszennej Kromka chleba Przyprawy: Sól, pieprz, ostra papryka *Makaron lub ryż jako dodatek do dania Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od przygotowania pulpetów. W misce umieszczamy mięso mielone, doprawiamy je solą i pieprzem. Dodajemy namoczoną w wodzie kromkę chleba. Formujemy kulki. Jeśli nasze pulpety będą przygotowywane na parze to układamy w misce od parownika. Jeśli jednak
Kolizje Smakówobiadowe to między innymi szynka pieczona z żurawiną, szynka faszerowana lub pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym. Polecam. Pieczeń rzymska na Świąteczny obiad Składniki: 1,5 kg mięsa mielonego (karkówka i boczek) 2 łyżki prażonej cebulki 2 ząbki czosnku 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej 2 jajka 2 łyżki majeranku sól + 2 łyżki soli peklowej pieprz tłuszcz(...)wysmarowania keksówki + bułka tarta do obsypania formy Przygotowanie: Ja wykorzystałam do doprawienia mięsa prażoną cebulkę, jeśli nie mamy to cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na oleju. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jaja, dodajemy prażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i kaszę jaglaną. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Żaroodporną keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępowiem jedynie nieskromnie, iż osoby którym miałam okazję ją zaserwować wylizywały talerzyki :) Potrzebujemy (na porcję dla 4-5 osób): Sos boloński: - oliwa z oliwek - 700 g mięsa mielonego (najlepiej mieszanki wołowo-wieprzowej) - 400 g mieszanki warzyw (ja użyłam cukinię, pora, cebulę, marchewkę, paprykę) - 1 puszkę obranych, krojonych pomidorów - 1 łyżkę koncentratu pomidorowego - sól - pieprz Płaty makaronu do lasage(...)pieprz - gałka muszkatołowa - ser zółty do posypania - naczynie żaroodporne do zapiekania (25x35cm) Rozgrzewamy dużą, wysoką patelnię (może być wok). Wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, na której smażymy mięso mielone. Gdy mięso się zrumieni, wsypujemy na patelnię mieszankę pokrojonych warzyw, dodajemy pomidory wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy przez kilka minut na niedużym
W mojej holenderskiej kuchniprzyprawiłam papryką i solą. Na koniec wymieszałam (można także zmiksować dla uzyskania drobniejszej konsystencji). Pozostawiłam do zawiązania smaku. naleśniki 400g mięsa mielonego ser żółty kukurydza zioła (oregano, bazylia, czosnek) sos tysiąca wysp Usmażyłam naleśniki. Mięso mielone podsmażyłam z dodatkiem ziół. Pod koniec smażenia dorzuciłam kukurydzę. Każdy naleśnik faszerowała mięsem i posypałam sporą ilością startego sera
bastalena