sama za ich zrobienie. Tym razem będąc u rodziców męża uczestniczyłam przy ich przygotowaniu. Składniki : (z tej ilości wyjdzie ok.18 dużych gołąbków) 1duża główka kapusty, 1kg200g mięsa mielonego, 3paczki ryżu (każda po 100g), sól, pieprz, majeranek, 1,5L bulionu, przecier pomidorowy - 2 małe słoiczki, mąka, 2 kostki rosołowe na bulion lub mięso i świeże warzywa na bulion(...)Kapustę umyć, oberwać niepotrzebne liście i wyciąć głąb kapusty. Zagotować wodę - taką ilość by kapusta się prawie cała zanurzyła. Gdy liście kapusty lekko zmiękną, pojedynczo wyciągać z wody. Mięso mielone wymieszać z ryżem, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Z każdego liścia odciąć zgrubienie. Na liść kapusty położyć taką ilość mięsa by swobodnie go zawinąć . Przygotować min.2.5L
W kuchni u MonikiDrugi przepis na spaghetti wzbogacony o pieczarki i kukurydzę. Składniki: 350g pieczarek, 1 duża cebula, 1 puszka pomidorów (400g), 4 ząbki czosnku, 750g mięsa mielonego, 3 łyżki kukurydzy (niekoniecznie, jeżeli nie ma się do czego reszty z puszki wykorzystać), 200g przecieru pomidorowego lub kartonik soku pomidorowego, sól, pieprz, bazylia, oregano i ewentualnie przyprawa uniwersalna lub jarzynka, starty ser żółty(...)umyć, pokroić i podsmażyć razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodać przyprawy oraz wyciśnięty czosnek. Nie żałować bazylii, oregano dać dużo mniej. Gdy pieczarki będą już podsmażone, dodać mięso mielone. Od czasu do czasu zamieszać tak by mięso się podzieliło. Dobrze podsmażyć. Dodać kukurydzę i pomidory z puszki. Puszkę po pomidorach zalać do połowy wodą, opłukać
W kuchni u Monikiobraniu), 0,5 kg mięsa mielonego, mała główka czosnku, sól, pieprz, majeranek, bazylia, vegeta (niekoniecznie), olej do smażenia. Naleśniki: Tu przepis lub według własnego. Panierka: 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia. Przygotowanie: Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości tłuszczu. Doprawić. Dodać mięso mielone i razem podsmażać, dodać posiekany czosnek
W kuchni u Monikiinnymi :) Składniki: (9 sztuk) Ciasto: 2 jajka, 1 i 1/2 szklanki mleka, 1 i 1/2 szklanki mąki, szczypta soli, olej do usmażenia naleśników. Farsz: 500g mięsa mielonego, 1 cebula, 4-5 ząbków czosnku, vegeta (przyprawa uniwersalna,warzywko lub sól), pieprz, papryka czerwona, Sos: 300 ml gęstego soku pomidorowego lub przecieru pomidorowego z kartonika, 3 ząbki czosnku, bazylia(...)ciasto było zbyt gęste dodać więcej mleka. Cebulę pokroić w kostkę i lekko zarumienić z wyciśniętymi ząbkami czosnku w małej ilości oliwy lub oleju. Po chwili dodać mięso mielone i przyprawy. Podsmażyć. Po dwie łyżki wyłożyć na placek naleśnika i zawinąć. Naleśniki włożyć do naczynia żaroodpornego. Do soku pomidorowego wcisnąć ząbki czosnku i wsypać bazylię
W kuchni u Moniki500g mięsa mielonego, puszka czerwonej fasoli ( po odsączeniu 240g), puszka pomidorów - 400g, 100g sera żółtego, sól, pieprz, czerwona papryka słodka ( jeżeli lubisz ostrzejsze potrawy dodaj ostrą paprykę czerwoną), olej, 6 placków tortilli. Przygotowanie: Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Gdy obydwa składniki są już dobrze podsmażone dodać mięso mielone
W kuchni u MonikiSkładniki: (8 sztuk) Farsz: 500g mięsa mielonego, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 1 puszka pokrojonych pomidorów, sól, pieprz, bazylia, majeranek, garść startego sera żółtego. Naleśniki: 1 jajko, 1 i 1/2 szklanki mleka ( 375ml), 1 i 1/2 szklanki mąki ( 275g), olej, sól. Ponadto: dwie garście startego sera żółtego, 500g przecieru pomidorowego z kartonika. Przygotowanie: Farsz: Cebulę(...)pokroić w kostkę, dodać do niej wyciśnięte ząbki czosnku oraz łyżkę masła. Podsmażyć do zarumienienia. Następnie dodać mięso mielone. Doprawić. Gdy mięso jest już dobrze podsmażone dodać pomidory z puszki. Wymieszać razem i po chwili ściągnąć z ognia. Pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodać garść startego sera żółtego i wymieszać farsz. Naleśniki: Mąkę, jajko, mleko i odrobinę soli
W kuchni u MonikiSkładniki: 250g szpinaku, ok.70g serka topionego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, sól, pieprz, majeranek, 1 jajko, 500g mięsa mielonego wieprzowego, bułka tarta, olej do smażenia, ok.1/3 szklanki mleka. Przygotowanie: 1/2 cebuli pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła oraz z dwoma wyciśniętymi ząbkami czosnku. Gdy cebula jest już miękka dodać umyty szpinak ( wcześniej pourywać grubsze(...)czasu należy zamieszać. Mieszać drewnianą łopatką i delikatnie szpinak rozdrabniać. Na koniec dodać serek topiony i mieszać do jego roztopienia. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Mięso mielone włożyć do miski, dodać jajko, posypać dwoma łyżkami bułki tartej, dodać mleko, sól, pieprz, majeranek i połówkę cebuli pokrojonej w kostkę. Mięso dobrze wymieszać. Brać po kawałku mięsa
W kuchni u Monikiszanującego się wastelandowca! Nietypowo połączyliśmy dwa przepisy w jednym, w końcu Insta-Mash i Salisbury Steak to para idealna. Niech nie zwiedzie Was zdjęcie, to nie jest klasyczny polski mielony z cebulką, o nie! Inspirowaliśmy się amerykańskimi wersjami na podanie tego dania, więc smak Was zaskoczy. Pozycja obowiązkowa dla mięsożerców – będziecie tak szczęśliwi po zjedzeniu tego rarytasu(...)musztardę, sos worcester, drobno posiekaną natkę pietruszki, pieprz oraz płaską łyżeczkę soli. Dokładnie mieszamy i formujemy z powstałej masy ok. 6 płaskich, owalnych kotletów (podobnie ja na tradycyjne kotlety mielone). 3. SMAŻENIE STEKÓW (10 min) Na dobrze rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę oleju i i umieszczamy uformowane kotlety. Smażymy na średnim ogniu ok. 4-5 min do mocnego zrumienienia
Nerds Kitchenmielonych - nie dość, że są bardzo efektowne, to jeszcze wymagają mniej pracy, bo kotleciki są pieczone. Bardzo polecam :) SKŁADNIKI: (na 10-12 kotlecików) 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 jajko 2 cebule 1 duża marchew 1 bułka 1/2 szkl mleka 1 łyżeczka(...)drobnych oczkach. Zeszklić razem na maśle, posolić i udusić do miękkości. 2. Bułkę namoczyć w ciepłym mleku. 3. Marchewkę i cebulę rozgnieść widelcem na drobno (gdy sama mielę mięso to wrzucam je takie uduszone razem z mięsem do maszynki). 4. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką. Dodać marchewką z cebulą. Doprawić do smaku. 5. Formować kotleciki, obtaczać
Kto ugości moich gości?się również jako danie główne z ziemniaczkami. Danie podałam na talerzyku od Porcelana Bogucice 500 g wieprzowego mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia Pęczek natki pietruszki 1 duża cebula Sól Pieprz Do miski przekładamy mielone mięso, jajko, bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy. Cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę, natkę pietruszki siekamy. Dodajemy
VioletoweKucharzeniemięsa mielonego wołowego (Biedronka) 4 bułki do hamburgerów (Biedronka) 4 plasterki sera typu "hochland" cebula czerwona 4 plasterki boczku wędzonego sałata pomidor przyprawa do burgerów Kamis sos musztardowy do burgerów Kamis oliwa (aromatyzowana z ziołami) Przygotowanie : Zaczynam od położenia boczku na grillu, z boku tak aby spokojnie się grillował. Mięso mielone mieszam z przyprawą
Mechanik grillujebogato, mnóstwo warzyw: cukinia, papryka, pomidory, pieczarki, mięso mielone wszystko obsypane grubą warstwą żółtego sera i polane sosem beszamelowym . Przepysznie, polecam serdecznie. Składniki: 500 g mięsa mielonego 400 g makaronu (takiego jaki lubicie, u mnie świderki) 2 cebule 3-4 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów 2 małe cukinie 30 dag pieczarek 2 papryki 30 dag startego żółtego
na moim stole...naleśniki zapiekane z sosem pomidorowym, z farszem mięsno-warzywnym. Składniki: Naleśniki: 1,5 szklanki mąki 2 szklanki mleka 2 jaja łyżka oleju szczypta soli Farsz: cukinia 250 g mięsa mielonego sól, pieprz Sos: puszka pomidorów łyżeczka przecieru pomidorowego ząbek czosnku pół łyżeczki cukru oregano, bazylia sól i pieprz 2 łyżki oliwy Ponadto: 200 g sera żółtego Przygotowanie Wszystkie(...)minut. Następnie ciasto wlewamy chochlą na rozgrzaną, delikatnie natłuszczoną patelnię. Smażymy z obu stron i odstawiamy do wystygnięcia. Składniki na sos łączymy ze sobą i miksujemy blenderem. Mięso mielone podsmażamy na patelni, dodajemy startą na tarce o dużych oczkach cukinię. Smażymy jeszcze przez chwilę, następnie dodajemy 1/3 sosu pomidorowego i dusimy jakieś 10 minut. Na naleśniki nakładamy farsz
e-PrzepisyKulinarnemielonego wieprzowego 2 małe cukinie 1 cebula 4 ząbki czosnku puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej łyżeczka ziół prowansalskich kilka listków bazylii 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku Cukinię pokroić na słupki o długości około 4 cm. Czosnek pokroić w plasterki. Cebulę posiekać w pióra. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, zeszklić. Dodać czosnek oraz mięso mielone. Smażyć, aż mięso zmieni kolor. Dodać pomidory, koncentrat, cukinię i około 1 szklankę wody, tak, aby wszystkie składniki były pokryte. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dusić około 10-15 minut. Podawać z pieczywem lub ryżem. Źródło
Moja Galeria SmakuCzyż to nie wygląda jak kwiatek? :) Przepis zatem w sam raz na wiosnę :) Makaron w kształcie rurek nadziewany mielonym mięsem i pieczarkami. Zapiekany w sosie beszamelowym. Całość posypana żółtym serem. Podawane w kokilkach. Dietetyczne to nie jest, ale smaczne na pewno! Cannelloni zazwyczaj się nie gotuje. Ja jednak gotowałam go przez 3 minuty, żeby zmiękł i dał się(...)naczyniu żaroodpornym rezygnujemy z gotowania makaronu. Łopatkę zmielić. Cebulę posiekać. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, cebulę zeszklić. Dodać pieczarki. Smażyć 4 minuty. Dodać mielone mięso, smażyć 7 minut. Doprawić posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem, oregano oraz słodką papryką. Dodać jajko i ser żółty. Dokładnie wymieszać. Cannelloni ułożyć pionowo w kokilce. Napełnić farszem
Moja Galeria Smaku