Specyficzną kuchnię meksykańską z dużą ilością smaku, ostrości, fasoli i kukurydzy albo się kocha albo nie. ;-) Zwykłe kotlety mielone bardzo mnie nudzą, dlatego staram się by za każdym razem smakowały inaczej. Dziś przedstawiam(...)pikantną wersję meksykańską, z dużą ilością warzyw i kolorów. Są tak barwne, że wręcz uśmiechają się z talerza. ;-) Wielbiciele chili con carne na pewno je polubią. 500g mięsa mielonego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki bułki tartej 1 jajko L 2 krople Tabasco 1/2 łyżeczki przyprawy chilii sól
Szefowa kuchniprzepisu zawiera gluten Ilość porcji: 8-10 Czas przygotowania: 15 minut + 50 minut pieczenia Składniki: Na biszkopt: 200g cukru 200g mąki pszennej 175g masła 75g jogurtu naturalnego 50g mielonych migdałów 4 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie : 250g truskawek 200g serka śmietankowego 25g cukru 1 jajko Garść płatków migdałów W małej misce(...)serowego tj. serek śmietankowy, jajko oraz cukier. Masa po wymieszaniu powinna być płynna. Odstawiamy ją na bok. W dużej misce umieszczamy miękkie masło, cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały, jogurt, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Całość ucieramy mikserem. Truskawki odszypułkowujmy i kroimy w plasterki. Okrągłą formę do tortownicy ( nasz miała śr. 23 cm) wykładamy papierem
Kolizje SmakówGołąbki w nowej odsłonie - zamiast ryżu kasza gryczana, do tego mięso mielone z szynki, pieczarki, cebulka, papryka i... keczup :) Całość zawinięta(...)liście kapusty włoskiej i polana sosem pomidorowym z cebulką. Wyszło pysznie :) SKŁADNIKI: 1 główka kapusty włoskiej 2 szkl ugotowanej kaszy gryczanej (ok 2/3 szkl suchej) 50 dag mięsa mielonego 30 dag pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2 cebule 3 jajka 1/2 szkl Keczupu Kieleckiego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1. Kaszę
Kto ugości moich gości?młodej kapuście. Wyśmienite danie, polecam:) Muffiny podałam na talerzu Gina od Porcelana Bogucice 50 dag mięsa z szynki ( można kupić gotowe KLIK ) pieprz czarny mielony czosnek 40 dag pieczarek masło cebula pieprz cytrynowy sól 1 jajko 2 łyżki otrąb lub bułki tartej 6 plasterków sera żółtego główka młodej kapusty łyżka masła(...)łyżki koperku sól pieprz cytrynowy 2 łyżki skrobi kukurydzianej + łyżka gęstego jogurtu Mięso myję i mielę. Pieczarki obieram, przepłukuję, osuszam , kroję drobno i przesmażam z pokrojoną drobniutko cebulą. Studzę i mieszam z mięsem. Doprawiam, dodaję surowe jajko, otręby lub bułkę tartą i wyrabiam masę mięsną. Formę na muffiny smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą, nakładam masę mięsną
Takie tam pichcenieuznawany jest za afrodyzjak, więc okazja wydaje się być idealna! Dajcie mi znać, co powiedzieli! I jak bardzo byli zdziwieni! Składniki: 2 duże/3 średnie bakłażany 500 gramów mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 2 puszki pomidorów 2 średnie cebule 100 ml czerwonego wina wytrawnego 1,5-2 łyżeczki cynamonu 5 łyżeczek oregano 60 gramów masła 100 gramów sera grana padano(...)pozbyć się wody z górnej warstwy. Kolejno należy posmarować plastry bakłażana oliwą z oliwek i obsmażyć je z obu stron na patelni grillowej. Odstawić do wystygnięcia. Mielone mięso wrzucamy do miski. Kroimy w kostkę mozarellę i jedną cebulę, dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem, 3 łyżeczkami oregano oraz 1 łyżeczką cynamonu. Dodajemy starty na tarce
Garniec Magalietaki sos będzie pasował również do kasz. Pulpety: 500g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk 1 mała cebula Sos: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego duży pęczek koperku 250ml śmietanki 12% 1 łyżka mąki sól, pieprz 1. Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną drobno cebulą i przyprawami. Zagniatamy
Szefowa kuchnimięsa mielonego 1,5 litra bulionu 2 ogórki szklarniowe 3 cebule 3 papryki kolorowe(czerwona, zielona, żółta) mały pikantny ketchup 3 łyżeczki przecieru pomidorowego ząbek czosnku chili tymianek pieprz sól Wykonanie: Ogórki, papryki i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Gdy warzywa będą już miękkie dodać do nich mielone mięso i całość podsmażyć
Krakowskie smaki Anisosie pomidorowym. Bogaty smak tego dania sprawia ze doskonale pasuje do wszystkich dodatków typu ryż, makaron czy ziemniaki. No i oczywiście jest łatwe do zrobienia Składniki 1 kg mięsa mielonego 1 kg pieczarek 3 cebule 10 ogórków kiszonych 1 jajko duży słoiczek przecieru pomidorowego ketchup sól, pieprz, papryka Przygotowanie: Pieczarki, cebulę i ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Ogórki(...)żeby się mocniej rozgotowały, lub nie obierajcie, wtedy będą bardziej wyczuwalne w sosie. Wszystko podsmażamy na patelni (kolejność: najpierw cebula, jak zmięknie, dodajemy ogórki a na końcu pieczarki) Mięso mielone doprawiamy raczej pikantnie, dodajemy jajko i w razie potrzeby odrobinę wody. Zagniatamy, aż przestanie lepić się do rąk. Z mięsa formujemy małe kuleczki i podsmażamy na oliwie. Podsmażone
Kulinarna PatilogiaSkładniki: 300 g mielonego mięsa wołowego 1 łyżka oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka suszonej bazylii 200 g makaronu typu 'kolanko' 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka 1 łyżeczka sosu Worcestershire (opcjonalnie) 300 g tartego sera cheddar sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania mięsa: na patelni rozgrzewamy łyżkę(...)konsystencji budyniu. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy łyżeczką soli i sosem Worcester. Wrzucamy makaron, mieszamy. Dodajemy 200 g sera i ponownie mieszamy. 3. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną tłuszczu. Wykładamy mięso mielone i wyrównujemy, a następnie makaron. Całość posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut - na ostatnie 5 minut możemy włączyć funkcję grilla, aby ser ładnie się
My Culinary Artmigdały. Nam bardzo smakuje. Spróbujecie? Składniki: (12 sztuk) 120 g gorzkiej czekolady, 120 g masła, 185 g cukru, 3/4 łyżeczki cukru, 90 g mąki pszennej, 30 g mielonych migdałów, szczypta cynamonu, 2 duże jajka, 150 g malin (u mnie mrożone) śmietana kremówka 30%, cukier puder, maliny Czekoladę rozpuścić razem z masłem, lekko ostudzić. W misce umieścić wszystkie
Plate of JoySKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego ząbek czosnku jajko bułka odciśnieta w mleku gałka muszkatałowa bułka tarta mąka sól 4 łyżki oleju z oliwy papryczka chili marchew cebula listek laurowy ziarenka pieprzu 100 ml śmietany SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wymieszać dokładnie ze sobą mięso mielone, jajko, bułkę odciśniętą w mleku, kilka łyżek bułki tartej, sól, szczyptę gałki muszkatałowej, ząbek czosnku
zielonacukinkapołączenie, którym postanowiłam urozmaicić "zwyczajne" mielone kotlety. W połączeniu z kaszą jaglaną i kalafiorem otrzymujemy pyszne, zdrowe i dietetyczne danie obiadowe. Z całego serca polecam. :-) 500g mięsa mielonego 1/2 kostki sera feta garść świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 1 średnia czerwona cebula 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, sos tabasco 1. Ser feta kroimy
Szefowa kuchnimięsa mielonego wieprzowego 1 żółta papryka 1 zielona papryka 2 cebule 100 g pieczarek 1 łyżeczka czosnku granulowanego 0,5 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki keczupu pikantnego Sól Pieprz Olej Zieloną oraz żółtą oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Pieczarki natomiast w plasterki. W głębszym garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojone warzywa i lekko dusimy. Następnie dokładamy mielone mięso
VioletoweKucharzenieReszta składników zależy od naszych upodobań i tego na co aktualnie mamy ochotę. Ja dzisiaj chciałabym wam zaproponować następującą wersję: Składniki: Quesadilla: opakowanie tortilli pszennych 500 g mięsa wieprzowego mielonego 1 duża czerwona cebula 3 ząbki czosnku puszka czerwonej fasolki pół żółtej papryki puszka pokrojonych pomidorów z puszki 250 g sera żółtego papryczki jalapeno łyżka oleju sól pieprz ziołowy(...)bazylii. Do smaku dodajemy soli. Wszystko mieszamy. Proponuję przygotować sos na samym początku, tak aby przez czas, gdy będziemy przygotowywać nasze dnia, zdążył się przegryźć w lodówce. Mięso mielone podsmażamy na łyżce oleju. Czerwoną cebulę oraz czosnek siekamy oraz dodajemy do mięsa. Następnie kroimy żółtą paprykę w kostkę i dodajemy na patelnię. Czerwoną
Taste Therapydużo wcześniej przed pieczeniem. Składniki: 4 - 6 dużych papryk 2 cebule 500 g mięsa mielonego podsmażone świeże lub mrożone grzyby 3 pomidory 1 szklanka ryżu sól pieprz oregano bazylia Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać mielone mięso i smażyć, aż całe mięso zmieni kolor. Dalej smażąc dodać grzyby
Mama Gotuje