mielonego mięsa (u mnie z kurczaka) 1 bułkę kajzerkę 5 plasterków boczku ok. 5 cm świeżego imbiru 3 małe ząbki czosnku 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, słodką mieloną paprykę, curry, cynamon płatki owsiane 200-300 ml mleka 200 ml płynnej śmietanki 12/18% (może być samo mleko) 1 kopiastą łyżkę mąki olej do smażenia Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie(...)czosnek drobniutko siekamy. Na patelni najpierw podsmażamy boczek, a gdy zmieni się w chrupiące skwarki, dodajemy imbir i czosnek i przesmażamy całość jeszcze minutkę. Zestawiamy z ognia. Płatki owsiane mielimy w blenderze na mączkę. (Ja wsypałam 20 łyżek i trochę mi zostało, ale to nic. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.) Mięso umieszczamy w misce, dodajemy do niego namoczoną
Ratunku obiadmnie jakoś wzięło na coś pikantnego, a że bardzo lubię burito to decyzja była prosta. Danie szybkie, aromatyczne, treściwe i sycące danie. Co potrzebujemy: 450 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego oliwa 3 średnie cebule 1 (pół litrowy) słoik przecieru pomidorowego 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy papryczka czerwona chili papryczka zielona chili ( proponuję aby łączna(...)tortilli Przygotowanie: Biorę patelnię, głęboką bo wszystkie składniki będą kolejno dodawane. I tak, na patelnię oliwę - rozgrzewam ją, dodaję drobno posiekaną cebulę, podsmażam do delikatnego zarumienienia. Dodaję mięso mielone i rozkruszoną kostkę wołową. Smażę kilka minut ciągle mieszając. Dodaję drobno pokrojone papryczki chilli wcześniej oczyszczoną z pestek. I znów kilka minut smażenia. Kolej na drobno posiekaną pietruszkę
Mechanik w kuchnidluzsza chwile. Quiche a la mussaka skladniki na ciasto: podaje za Liska 200g maki 100g masla 2 zoltka 1 lyzeczka soli 2-3 lyzek wody nadzienie: 2 baklazany 400g mielonego miesa 1 duza cebula 2 zabki czosnku 6 pomidorow suszone oregano sol, pieprz oliwa z oliwek do smazenia polewa: 1 zoltko 200ml mleka 20g masla 20g maki 80g startego(...)plastry. Lekko solimy i odstawiamy na 20 minut by puscily sok, w ten sposob pozbywamy sie goryczki. W tym czasie na patelni podsmazamy posiekana cebule i czosnek. Dodajemy mieso mielone i smazymy przez chwile. Pomidory nacinamy na krzyz, zalewamy wrzatkiem, a nastepnie wkladamy do zimnej wody. Sciagamy skorke i drobno kroimy. Najlepiej zrobic z nich miazge. Dodajemy
Przysmaki Karolkimłode 250g mielonego mięsa pieprz ziołowy pęczek koperku 1 kalarepa garść żółtej fasolki 1 mały seler 6 marchewek 2 pietruszki 6-8 ziemniaków sól, pieprz 1,5l wody wykonanie: Wszystkie warzywa kroimy w kostkę mniejszą lub większą w zależności od upodobań. Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie mięso mielone
Przysmaki KarolkiBifteki to takie greckie mielone- z wołowiny , fetą , miętą i ouzo .Z oryginału zostawiłam pomysł na dodanie do mielonych ouzo i nadanie im anyżkowego smaczku . Zamiast wołowiny jest wieprzowina. Zamiast mięty- natka pietruszki . No i nie dodawałam fety bo mi do mojej wersji nie pasowała. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnigotować15 min. Po tym czasie odcedzić większość wody, w której gotowała się kapusta, zostawiając niewielką ilość na dnie garnka. Do kapusty dodać pokrojony drobno koperek, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, sok z cytryny, cukier. Na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę i cały czas mieszając na średnim ogniu przygotować jasną zasmażkę. Zasmażkę dodać do kapusty wymieszać, postawić na delikatnym ogniu(...)gotować15 min. Po tym czasie odcedzić większość wody, w której gotowała się kapusta, zostawiając niewielką ilość na dnie garnka. Do kapusty dodać pokrojony drobno koperek, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, sok z cytryny, cukier. Na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę i cały czas mieszając na średnim ogniu przygotować jasną zasmażkę. Zasmażkę dodać do kapusty wymieszać, postawić na delikatnym ogniu
ememe kitchenkalafior 1 cukinia ½ pora 1 cebula 10 dag startego sera np. mozzarella 3 łyżki płatków migdałowych Pęczek natki pietruszki do posypania Sól morska lub jarzynka do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżka masła Sos musztardowo-beszamelowy: 500 ml mleka 3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej 1 pełna łyżka musztardy francuskiej-z ziarnami gorczycy Duża(...)szczypta gałki muszkatołowej Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Makaron i podzielony na mniejsze różyczki kalafior obgotować osobno na al dente w osolonym wrzątku, odcedzić na sicie, wymieszać razem. Cukinię pokroić na mniejsze kawałki, por w krążki,obraną cebulę w kostkę wrzucić na patelnię z roztopionym masłem i zeszklić pod przykryciem
Wanilia i Kardamonodnajdzie nawet najbardziej wymagający fan kawy, nieustannie poszukujący nowych i nieoczywistych smaków. Kilka minut, parę kliknięć i paczka z ziarnami jakich potrzebujesz będzie zmierzać do twojego domu. Ziarnista czy mielona – jaką kawę wybrać? Z doświadczenia wiem, że każdy miłośnik kawy ma swoje preferencje co do tego w jakiej postaci powinien kupować kawę. Wiele osób zwraca uwagę(...)dłużej zachowuje świeżość. Niestety, jest również droższa i wymaga zaopatrzenia się w dobrej jakości młynek, który pozwoli ją odpowiednio przygotować przed zaparzeniem. Problem ten nie występuje w przypadku kawy mielonej, która jest również idealnym rozwiązaniem dla osób niecierpliwych i zabieganych lub po prostu tych, które nie posiadają młynka. Jaka kawa najlepiej nada się do ciasta cappuccino? Jak już wspominałam
okolicepalnika.plsmaczne grillowane mięso drobiowe, które świetnie sprawdzi się na letni obiad na świeżym powietrzu. Nasza marynata do skrzydełek na ostro jest oparta na sosie chili, słodkiej i pikantnej papryce mielonej oraz odrobinie miodu i suszonych ziołach. Od wielu lat do tego przepisu z grilla wykorzystujemy gotowane skrzydełka. Według nas to sekret soczystego i delikatnego mięsa wewnątrz oraz chrupiącej skórki(...)gorąco polecamy! Skrzydełka z grilla na ostro – marynata Składniki: ostry sos chili (np. Frank’s Red Hot Original Cayenne): 2 łyżeczki miód: 1 łyżeczka papryka słodka mielona: 2 łyżeczki papryka ostra mielona: 1/4 łyżeczki czosnek: 2 ząbki majeranek: 1 łyżeczka suszona natka pietruszki: 1 łyżeczka olej: 1 łyżka sok pomarańczowy: 3 – 4 łyżki sól
Kuchnia Na Wypasiejałowca 5 ziaren ziela angielskiego 20 dkg białej cebuli 2 łyżki oleju 60 dkg golonki bez kości i skóry 1 łyżeczka kminku 4 liście laurowe 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego 1 łyżka soli 2 łyżki przecieru pomidorowego 1,3 l wody + dodatkowa woda do podgotowania surowej kapusty 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej Jak zrobić bigos. Grzyby włożyć(...)się obu kapust dodać do nich podsmażony boczek wraz z kiełbasą, podsmażoną golonkę, pokrojone grzyby, suszone śliwki, jałowiec, ziele angielskie, liście laurowe, kminek, pieprz, sól, przecier pomidorowy oraz paprykę mieloną. Bigos zagotować, zmniejszyć ogień na bardzo mały i gotować pod lekko uchyloną pokrywką przez 2,5 godziny. Od czasu do czasu bigos należy przemieszać. Na drugi dzień bigos ponownie
MeCookssmaku 1 łyżeczka octu z białego wina lub soku z cytryny, około 250-300 ml oleju roślinnego, 1 łyżka curry w proszku lub więcej, jeśli wolisz ostrzejsze, ćwierć łyżeczki mielonego imbiru lub więcej do smaku, opcjonalnie 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, dodajemy go na sam koniec i krótko miksujemy. Ps. Musztardę w proszku można kupić m.in. w sklepie(...)przepis wersja ekspresowa dla leniwych i zabieganych 1 szklanka dobrej jakości majonezu, pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka stołowa przyprawy curry w proszku, pół łyżeczki mielonego imbiru, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól i mielony pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i gotowe. Uprzedzając pytania - urządzenie na zdjęciu to mikser
Cztery FajeryZnajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Udka z kurczaka Składniki na pikantne udka z kurczaka. 2 kg udek z kurczaka 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1,5 łyżeczki ostrej papryki mielonej 1 łyżka soli 3 łyżki oleju 3 duże ząbki czosnku 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka drobno tartej białej cebuli
MeCookskrojone, wszystko i tak się rozpadnie. - dużo listków bazylii - 4 ząbki czosnku - oliwa z oliwek , sól i pieprz - marchewka pokrojona w cieniutkie plasterki - czerwona cebula - 2 łyżki mielonego mięsa opcjonalnie Umyjcie bakłażany i pokrójcie je w kostkę. Rozgrzejcie piekarnik na 180 stopni lub więcej. Bakłażany pokrojone w kostkę wrzućcie do miski, posólcie, dodajcie oliwy z oliwek, wymieszajcie(...)obkleić oliwą każdą kostkę bakłażana. Przełóżcie do naczynia żaroodpornego i pieczcie około 20 minut. Międzyczasie w garnku podsmażcie pokrojoną w paski cebulkę, czosnek i marchewkę, dodajcie opcjonalnie mięso mielone. Ja się Wam przyznam, że nie robiłam tego w garnku, ale w robocie planetarnym z funkcją gotowania indukcyjnego. Gdy marchewka okazała się mięciutka, wrzuciłam 3 puszki pomidorów
Z Kuchni Do Kuchniłyżeczka 5 ml , łyżka 15 ml . Składniki: 1 duża pierś kurczaka 1 średnia cukinia 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka curry ćwierć łyżeczki mielonej kurkumy ćwierć łyżeczki mielonego imbiru 2 gałązki natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2-3 porcje) Pierś kroimy w średnią kostkę, doprawiamy ją curry, kurkumą i imbirem(...)dość mocnym ogniu kurczaka. Jeżeli macie potrzebę możecie dodać do niego ciut więcej oleju. Do kurczaka dodajemy usmażoną cukinię, mieszamy i wyłączamy gaz. Wlewamy jogurt, dodajemy sól i świeżo mielony pieprz, poszatkowaną natkę pietruszki, mieszamy. Włączamy gaz i jedynie lekko podgrzewamy całość. Wtedy mamy pewność, że jogurt nam się nie zwarzy. Podajemy z ryżem (my jedliśmy z brązowym). Artykuł
Kardamonovy