mięsa 18 g/kg soli do tłuszczu (podgardla) Przyprawy na kg masy mięsnej: 2,5 g pieprzu białego 2 g cukru 0,5 g gałki muszkatołowej 0,5 g kolendry mielonej 2 g czosnku Dodatki: 20% lodowatej wody lub lodu jelita baranie kaliber 16-18 mm lub 20-22 mm (4 - 4,5 m/kg mięsa) lub osłonki kolagenowe, jelita wieprzowe(...)kostkę około 2cm x 2cm. Zasypać peklosolą (dawką 18 g/kg) i peklować 48 h w temperaturze 4-6 0 C. Można peklować w jednym pojemniku, ponieważ całość będzie mielona na jednym sicie. Peklujemy samo mięso - podgardle będzie solone. Podgardle (sam tłuszcz, bez przerostów mięsnych) oczyścić z gruczołów i węzłów chłonnych. Zasolić solą, dawką 18 g/kg. Po czasie peklowania mięso
Kocham..lubię..gotuję..marokańsku: 1,5 litra obranych i posiekanych moreli 375 ml posiekanej cebuli 1 łyżka startego imbiru 1 szklanka miąższu z cytryny, około 4-5 cytryn przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 550 ml cukru 1,5 łyżeczki soli do przetworów 1/2 łyżeczki cayenne odrobina czarnego pieprzu 125ml octu
Moja Książka Kucharskagołąbki z serem w tak aromatycznym sosie paprykowym, najwyższa pora.Polecam. Składniki: · 1 główka kapusty · ½ kg mięsa mielonego wieprzowego · 1 torebka ryżu · 4 papryki czerwone · 4 pomidory(...)szklanka wody Sposób przygotowania: 1. Kapustę myjemy i parzymy gotując w gorącej wodzie. 2. Ryz gotujemy w osolonej wodzie. 3. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą, papryką ostrą, dodajemy obraną i startą na tarce o dużych oczach marchew oraz starty żółty ser. Na koniec łączymy z ugotowanym ryżem
Kulinarna ChwilaZupa z łodyg selera naciowego z mielonymi orzechami włoskimi. Kremowa i aksamitna zupa, zakłócona gęstą śmietanką kokosową. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Zupa krem z selerem naciowym i orzechami w\u0142oskimi","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/zupa-krem-z-selera-naciowego.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/zupa-krem-z-selera-naciowego-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/zupa-krem-z-selera-naciowego-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020(...)u0142a cebula","1 kostka bulionowa ekologiczna","1\/3 szklanki orzech\u00f3w w\u0142oskich zmielonych na m\u0105k\u0119","50 g g\u0119stej \u015bmietanki kokosowej","s\u00f3l morska i mielony pieprz","30 g mas\u0142a"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"W garnku z grubym dnem rozpu\u015b\u0107 mas\u0142o, zeszklij na nim poszatkowan\u0105 cebul\u0119. Dodaj pokrojone \u0142odygi selera
ProstePesto.plposzatkowan\u0105 zielenin\u0119: koperek, szczypiorek, natk\u0119 pietruszki. Zak\u0142\u00f3\u0107 zup\u0119 g\u0119st\u0105 \u015bmietan\u0105 i ewentualnie przypraw do smaku sol\u0105 i grubo mielonym czarnym pieprzem.","text":"Dodaj poszatkowan\u0105 zielenin\u0119: koperek, szczypiorek, natk\u0119 pietruszki. Zak\u0142\u00f3\u0107 zup\u0119 g\u0119st\u0105 \u015bmietan\u0105 i ewentualnie przypraw do smaku(...)u0105 i grubo mielonym czarnym pieprzem.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/zupa-kalafiorowa-z-ziemniakami\/#wpzoom-rcb-direction-step-15970533531304854","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/zupa-z-ziemniakami-i-kalafiorem-750x563.jpg"}]}],"aggregateRating":{"@type":"AggregateRating","ratingValue":"5.0","reviewCount":1}} Drukuj Zupa kalafiorowo – ziemniaczana 5 od 1 osoby Autor: Martyna Pietruszka Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 6 porcji Przygotowanie 20 min. Gotowanie 2 godz. Kalorie
ProstePesto.pltego szybko się ją przygotowuje. Polecam! Składniki: 2 laski kiełbasy podwawelskiej / toruńskiej 300-400 g fasolki szparagowej 1 duża cebula masło klarowane olej sól, pieprz 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka mąki krupczatki 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego liść laurowy ziele angielskie 1 płaska łyżeczka cukru Sposób wykonania: 1. Cebulę(...)dodać liść laurowy i 2-3 kulki ziela angielskiego. Gotować, aż fasolka będzie miękka - ok 20 minut. 4. Jak już fasolka jest miękka, dodać koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą mieloną paprykę, majeranek. Z mąki i masła klarowanego zrobić zasmażkę, dodać do potrawy, zagotować i doprawić solą, pieprzem i cukrem. 5. Podawać z pieczywem. Smacznego
Kuchnia domowa AniPodaję dwa sposoby na takie ziemniaki, jedne przygotowane bezpośrednio z surowych ziemniaków, a drugie z gotowanych z poprzedniego dnia. Oto pierwszy: Składniki: surowe ziemniaki masło klarowane kurkuma - odrobinka słodka mielona papryka tymianek suszony lub świeży koperek suszony lub świeży sól Sposób wykonania: 1. Ziemniaki obrać, gotować w lekko osolonym wrzątku przez 5 minut od zagotowania się wody. Następnie odcedzić(...)chwilkę odparować. Pokroić ziemniaki w ćwiartki lub grubą kostkę. 2. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego, wrzucić ziemniaki i oprószyć kurkumą i słodką mieloną papryką oraz odrobiną soli. Smażyć, co jakiś czas mieszając ok 10-15 minut na wolnym ogniu. Pod koniec dodać świeże lub suszone zioła. A jeśli ugotowaliście za dużo ziemniaków, to nawet następnego dnia śmiało
Kuchnia domowa Anipapryczka jalapeno dla dodatkowej ostrości lub kleks śmietany dla łagodności. Dla mnie taka miski, oczywiście z każdym dodatkiem po trochu, to pełnia szczęścia. Składniki (na 4 duże porcje): 500g mielonego mięsa z indyka puszka czerwonej fasoli puszka białej fasoli puszka kukurydzy puszka krojonych pomidorów 1 czerwona papryka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku płaska łyżeczka mielonego kuminu płaska(...)łyżeczka słodkiej czerwonej papryki łyżeczka siekanej marynowanej papryki jalapeno – można zastąpić mielonym chili sól i pieprz do smaku łyżka oleju Do podania: kwaśna śmietana kilka świeżych pomidorków koktajlowych szczypior z dymki 2 łyżki tartego żółtego sera kilka plasterków papryczki jalapeno Przygotowujemy warzywa – cebulę obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy i kroimy w małą kostkę. Obie puszki fasoli odcedzamy
Smaczna Stronaróżnymi dodatkami. Pulpety w sosie pomidorowym z papryką możecie doprawić tak, jak najbardziej lubicie, sprawdzi się większość ulubionych suszonych ziół. Wybierzcie też ulubione mięso na pulpeciki, pasuje tu mielona wieprzowina, wołowina, kurczak, indyk lub mięso mieszane. Do sosu pomidorowo-paprykowego możecie użyć kilku odmian kolorowej papryki zamiast jednej, możecie też zabielić go śmietanką, mlekiem lub mleczkiem kokosowym. Jeśli lubicie(...)smacznego:) Polecam też wiele innych moich przepisów na klopsiki :) Wypróbujcie też przepis na pyszny gulasz cygański z klopsikami : Przepis na klopsiki w sosie paprykowym, składniki: na pulpeciki: 500 g mielonego mięsa, mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone) kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki), duże jajko, przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku
Lekcje w kuchnipastę można też zawekować w słoikach! Egipski Foul - pasta z bobu i pomidorów Potrzebujesz: 1 czerwona cebula 2 pomidory malinowe 1/2 papryczki chili 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego kuminu garść liści kolendry / 1/2 łyżeczki mielonej kolendry + garść liści pietruszki 400g bobu 1 szklanka wody oliwa z oliwek sól i pieprz sok z 1/2 cytryny Do podania(...)kostkę. Czosnek, chili i kolendrę/pietruszkę drobno posiekaj. 2. Na głębokiej patelni rozgrzej kilka (ok.4) łyżek oliwy i podsmaż cebulę. 3. Dodaj posiekane chili z czosnkiem i mielony kumin - smaż 1 min. 4. Dodaj pomidory i kolendrę, dopraw dużą szczyptą soli i duś przez 5-7min. 5. Do pomidorów wsyp bób i zalej wodą, gotuj całość przez
Kuchnia w Słońcu Skąpanaczasem stanowią one posiłek sam w sobie. Doskonałe ze szklanką mleka czy maślanki. I choć często staram się przygotować je z dodatkiem innych przypraw, to jednak te z dodatkiem mielonej papryki są tymi, do których wracam najczęściej. Dla fajnego efektu wizualnego część ziemniaków obrałam i za pomocą widelca „zeskrobałam” na nich „wzorek”. młode ziemniaki, najlepiej(...)takie o jasnej skórce, zbliżonych do siebie rozmiarów olej mielona słodka papryka kilka ząbków czosnku sól Młode ziemniaki dokładnie szorujemy. Mniejsze sztuki kroimy na pół, większe kroimy na półksiężyce. Te najmniejsze można zostawić w całości. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy kilka łyżek oleju. Wsypujemy mieloną paprykę, mniej więcej 1 łyżkę, lub więcej, wg uznania. Mieszamy. Dodajemy ziemniaki
Smaki Na TalerzuSoczyste klopsiki z ryżem i warzywami Bardzo szybkie, proste i przepyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa 100g białego ryżu 1 pełna łyżeczka kurkumy(...)łyżka masła 1 opakowanie ulubionej mrożonki warzywnej olej do smażenia *** Do mielonego mięsa dodajemy bułkę tartą, jajko oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano *** *** W tym czasie gotujemy ryż według przepisu na opakowanie
Blog z ApetytemPaprykarz z indyka z makaronem ryżowym SKŁADNIKI: 800 g filetu z indyka 1 duża cebula – 235 g 2 ząbki czosnku 1 nieduża żółta papryka (lub czerwona) łyżeczka słodkiej mielonej papryki (jeśli chcecie uzyskać głębszy smak dodajcie nieco wędzonej mielonej papryki) większa szczypta ostrej papryki i oregano sól, pieprz ½ szklanki bulionu 1 szklanka śmietanki 30% 3 łyżki oleju(...)bazylia, posiekana natka lub kolendra PRZYGOTOWANIE: Mięso myję i kroję na mniejsze kawałki. Paprykę, cebulę i czosnek siekam w drobną kosteczkę. Na rozgrzanym oleju przesmażam cebulę, przyprawiam ją papryką mieloną słodką i ostrą. Gdy cebula się zeszkli dodaję posiekaną paprykę, smażę 2 minuty, mieszam. Po tym czasie dodaję mięso, przyprawiam świeżo zmielonym pieprzem i oregano. Gdy mięso zmięknie wlewam
Zasmakuj KuchniBiszkopt z mąki pszennej tortowej i mielonych migdałów, miękki i puszysty. Nie suchy i zbity, lecz delikatny i lekki. Do tego krem śmietankowy i galaretka borówkowa z zatopionymi świeżymi owocami. To ciasto to mój faworyt podczas bieżącego lata. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Biszkopt z galaretk\u0105 le\u015bn\u0105 i owocami lata","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads(...)PT30M","cookTime":"PT25M","totalTime":"PT55M","recipeCategory":["Ciasto"],"recipeCuisine":["Polska"],"recipeYield":["20","20 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"260 cal"},"recipeIngredient":["1\/2 szklanki m\u0105ki pszennej","1\/2 szklanki mielonych migda\u0142\u00f3w","4 jajka od szcz\u0119\u015bliwych kur","3\/4 szklanki cukru drobnego do wypiek\u00f3w","szczypta soli","500 ml sch\u0142odzonej \u015bmietanki 30 %","3 \u0142y\u017cki
ProstePesto.pl