dużo tłuszczu, mogą więc śmiało jeść je osoby na diecie. Warzywa dodane do sosu świetnie wzbogacają jego smak i sprawiają, że danie staje się zdrowsze. Pulpeciki zrobione są z mielonego mięsa indyka, które polecają dietetycy, jako bardzo wartościowe. Dużą zaletą(...)tego dania jest również to, że nie wymaga dużego wysiłku, aby je przygotować. Ilość porcji: 25 Czas przygotowania: 80 minut Składniki na pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym: 1400 g mielonego mięsa z indyka 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 gałązki natki pietruszki 2 małe jajka 2 - 3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonej kolendry
Kuchcik gotujeroladę z mięsa mielonego z indyka z tym pysznym nadzieniem. Nam bardzo smakowała, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu. Może Wam też przypadnie do smaku Składniki: -500g mięsa mielonego (u mnie z indyka, ale można wykorzystać każde inne) – 1 duża cebula – 3 ząbki czosnku – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, sól, pieprz, czubryca(...)tłuszczu wg uznania – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie bazylia, kolendra, papryka słodka wędzona, czubryca zielona, kurkuma, sól i pieprz) Cebulę zmielić lub zblendować, dodać do mięsa mielonego, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawić wg smaku, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 30 minut. W tym czasie robimy nadzienie. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki
Smaki Armineidealna jako dodatek do kopytek, klusek śląskich, schabowego,... Składniki: 700 g kapusty kiszonej 2 średnie cebule olej 2 czubate łyżki mąki pszennej sól pieprz szczypta mielonego kminku szczypta mielonych liści laurowych szczypta mielonego ziela angielskiego Wykonanie: Kapustę siekamy, aby była drobniejsza i jeśli jest bardzo kwaśna przepłukujemy wodą. Kapustę zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości
Smak mojego domuciasto: 3 szklanki mąki tortowej 4 łyżki oleju 2 jajka 6 łyżek cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 cukier waniliowy Na nadzienie: 1 słoiczek powidła śliwkowego 1 łyżeczka mielonego cynamonu pół szklanki rodzynek Na skorupkę: 1 białko pół szklanki cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych drożdżowych trójkątów z powidłem
Izabelawkuchnikońcu czegoś, co nie zrujnuje naszego domowego budżetu. Czymś takim może być właśnie taka krakersowa przekąska. To nic innego jak podgrzane w piekarniku krakersy z cheddarem i szczyptą mielonej papryki. Niby nic, a jednak coś;) Bardzo proste. Bardzo fajne. U nas zawsze znikają w mgnieniu oka. Świetne(...)domowe spotkania, na Sylwestra, czy nawet na co dzień, do pochrupania przy fajnym filmie;) Całość do zrobienia w mniej niż kwadrans:) około 20 krakersów 200 g sera cheddar papryka mielona słodka Krakersy rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy je tartym serem cheddar. Wierzch oprószamy mieloną papryką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni do czasu
Smaki Na Talerzupassaty pomidorowej * 150 ml śmietanki 30% * ok. 2 łyżek bułki tartej * 1 łyżka masła * przyprawy: sól smakowa włoska, pomidory z bazylią i czosnkiem, pieprz, sól Zrobiłam pulpety. Do mielonego mięsa wbiłam jajko, dodałam bułkę tartą, podsmażoną na maśle cebulkę ( wcześniej pokroiłam ją w kostkę) i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiłam do smaku solą włoską i pieprzem. Zrobiłam kulki większe(...)czosnkiem i bazylią. Na sam koniec wlałam śmietankę. Wymieszałam delikatnie. Podawałam z ziemniakami a dla mojej latorośli z kaszą jęczmienną. Dodatkiem była mizeria Notatki: * można użyć ulubionego mięsa mielonego * jeśli nie macie na stanie takich przypraw jak w przepisie, proponuję użyć zwykłej soli i pieprzu * do przyprawienia dania użyłam przypraw firmy Tensmak Smacznego! Lidka Artykuł Pulpety w delikatnym
Pieprzyć z Fantazjąobok talerzyka z aromatycznymi łakociami ;) Norweskie ciastka bożonarodzeniowe z pieprzem na 20szt Potrzebujesz: 100g masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1/2 łyzeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego szczypta soli 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 szklanki mąki + do podsypania Sposób przyrządzenia: 1. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę
Kuchnia w Słońcu Skąpanapokrojonych suszonych moreli i śliwek 50 g roztopionego i przestudzonego masła otarta skóra z cytryny i pomarańczy około 4-5 łyżek miodu kilka kropli aromatu migdałowego można użyć maku mielonego w domu lub gotowej masy makowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Pieczone pierogi z makiem Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około(...)ciasto podwoiło swoją objętość. Ciasto wyrasta, teraz przygotuję masę makową – można użyć gotowej masy makowej: W garnku zagotowuję mleko, do gotującego się mleka dodaję mak (użyłam gotowego maku mielonego ze sklepu), i gotuję jeszcze około 1 minuty cały czas mieszając. Następnie odstawiam do wystudzenia. Jeżeli używamy maku sparzonego i mielonego w domu, to już nie gotujemy
Uwaga Babcia Gotujeszklanki wody sól pieprz tłuszcz do smażenia (ja użyłam smalcu) (przepis na 4-5 porcji) Mięso kroimy w większą kostkę, dodajemy do niego pokrojone w plasterki ząbki czosnku, mieloną paprykę i rozmaryn. Mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę. Po tym czasie mięso obsmażamy na mocnym ogniu (najlepiej partiami), przekładamy z garnka. W tym samym garnku smażymy pokrojone w drobną(...)wolnym ogniu, pod przykryciem, do miękkości mięsa (u mnie trwało to około 1,5 godziny). Kiedy mięso jest już miękkie, gulasz doprawiamy przyprawą do piernika, solą i świeżo mielonym pieprzem. Do 1/4 szklanki wody wsypujemy mąkę, mieszamy. Dolewamy do tego trochę sosu z gotowania, mieszamy i wszystko wlewamy do garnka z mięsem, mieszamy i zagotowujemy
Kardamonovyprzyprawa do piernika, gdyż oryginalne ciasteczka speculoos mają specyficzny smak i armat. Poniżej przedstawiam swoje proporcje mieszanki: 0,5 łyżeczki goździków 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Wszystkie składniki zmielić w młynku do kawy lub rozetrzeć w moździerzu lub zmielić w maszynce do ziół. Jeśli używamy moździerza należy
Ciastka - domowe słodkościcukru pudru trzcinowego 150 g margaryny 50 ml mleka przyprawa do speculaaskruiden Składniki na przyprawę do speculaaskruiden: 0,5 łyżeczki goździków 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Przyprawa do speculaaskruiden - wszystkie składniki zmielić w młynku do kawy lub rozetrzeć w moździerzu lub zmielić w maszynce do ziół. Jeśli
Ciastka - domowe słodkościwybieramy łyżką nadzienie, umieszczamy je w garnku z podsmażonym nadzieniem, które nie zmieściło się do kaczki. Ja swoją kaczkę pokroiłam na mniejsze kawałki, posoliłam jeszcze lekko każdy kawałek, posypałam mielonym czosnkiem oraz roztartym w dłoniach majerankiem i umieściłam z powrotem w piekarniku na kolejne pół godziny, w temp. 200*C. Następnie obłożyłam kawałki kaczki pokrojonymi, wydrążonymi jabłkami(...)termoobieg). W czasie podpiekania kaczki nadzienie cały czas dusiło się w garnku na malutkim palniku, co jakiś czas dolewałam tylko trochę wody. Nadzienie doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem, dodajemy także masło oraz dolewamy trochę tłuszczu od kaczki. Kiedyś do nadzienia dodawaliśmy też namoczoną czerstwą bułkę, ale już od jakiegoś czasu pominęliśmy jej dodatek i jest również
Smaczne Zdrowesoli Makowiec biszkoptowy – masa: 400 g niebieskiego maku (zmielonego lub w całości) 200 g masła 4 duże jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ szklanki cukru ½ szklanki płynnego miodu ½ szklanki mielonych migdałów lub orzechów ekstrakt migdałowy, amaretto lub kilka kropel aromatu migdałowego – wg uznania Makowiec biszkoptowy – polewa: 100 g masła 4 łyżki kakao 4 łyżki mleka(...)zostawiamy do napęcznienia na co najmniej godzinę. Mak odsączamy z nadmiaru płynu – jeśli kupiliśmy zmielony przechodzimy do następnego etapu, jeśli nie – mielimy dwukrotnie przez maszynkę na sitku o małych oczkach. Do maku dodajemy jajka, mielone migdały i mąkę ziemniaczaną. W drugim garnku rozpuszczamy masło, dodajemy miód i cukier, całość zagotowujemy. Łączymy obie masy i gotujemy, ciągle
Poezja smakukilka pokrojonych suszonych moreli i śliwek 50 g roztopionego i przestudzonego masła otarta skóra z cytryny i pomarańczy około 5 łyżek miodu kilka kropli aromatu migdałowego można użyć maku mielonego w domu lub gotowej masy makowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Makowiec na kruchym cieście Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: Na blat wysypuję mąkę, cukier(...)ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 45 minut. Przygotowanie masy makowej: W garnku zagotowuję mleko, do gotującego się mleka dodaję mak (użyłam gotowego maku mielonego ze sklepu), i gotuję jeszcze około 1 minuty cały czas mieszając. Następnie odstawiam do wystudzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeżeli używamy maku sparzonego i mielonego w domu, to już
Uwaga Babcia Gotujemasła papryka słodka mielona według uznania pieprz ziołowy według uznania przyprawa do kurczaka według uznania 2 łyżeczki cukru 300 g owoców suszonych HELIO Dodatkowo: ziemniaki według uznania papryka mielona według uznania koperek suszony według uznania masło do smażenia sól do smaku Wykonanie: 1. Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Następnie nacieramy olejem i posypujemy przyprawami, następnie odstawiamy(...)kroimy na cząstki, następnie gotujemy w osolonej wodzie. Miękkie odcedzamy i lekko studzimy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy ziemniaki i smażymy do zrumienienia posypując suszonym koperkiem i papryką mieloną. 4. Na talerze nakładamy po jednym filecie z kurczaka, porcji ziemniaków i owoców. Podajemy. Smacznego życzę. A tutaj produkt, którego użyłam do przygotowania tego pysznego obiadu
Izabelawkuchni