mielone - 47549 przepisów (strona:341/3170)

SOPECULOOS - CIASTKA ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA 126

cukru pudru trzcinowego 150 g margaryny 50 ml mleka przyprawa do speculaaskruiden Składniki na przyprawę do speculaaskruiden: 0,5 łyżeczki goździków 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4  łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Przyprawa do speculaaskruiden - wszystkie składniki zmielić w młynku do kawy lub rozetrzeć w moździerzu lub zmielić w maszynce do ziół. Jeśli

Ciastka - domowe słodkości
KACZKA PIECZONA Z NADZIENIEM Z WARZYW 113

wybieramy łyżką nadzienie, umieszczamy je w garnku z podsmażonym nadzieniem, które nie zmieściło się do kaczki. Ja swoją kaczkę pokroiłam na mniejsze kawałki, posoliłam jeszcze lekko każdy kawałek, posypałam mielonym czosnkiem oraz roztartym  w dłoniach majerankiem i umieściłam z powrotem w piekarniku na kolejne pół godziny, w temp. 200*C.  Następnie obłożyłam kawałki kaczki pokrojonymi, wydrążonymi jabłkami(...)termoobieg). W czasie podpiekania kaczki nadzienie cały czas dusiło się w garnku na malutkim palniku, co jakiś czas dolewałam tylko trochę wody. Nadzienie doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem, dodajemy także masło oraz dolewamy trochę tłuszczu od kaczki. Kiedyś do nadzienia dodawaliśmy też namoczoną czerstwą bułkę, ale już od jakiegoś czasu pominęliśmy jej dodatek i jest również

Smaczne Zdrowe
Makowiec biszkoptowy 110

soli Makowiec biszkoptowy – masa: 400 g niebieskiego maku (zmielonego lub w całości) 200 g masła 4 duże jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ szklanki cukru ½ szklanki płynnego miodu ½ szklanki mielonych migdałów lub orzechów ekstrakt migdałowy, amaretto lub kilka kropel aromatu migdałowego – wg uznania Makowiec biszkoptowy – polewa: 100 g masła 4 łyżki kakao 4 łyżki mleka(...)zostawiamy do napęcznienia na co najmniej godzinę. Mak odsączamy z nadmiaru płynu – jeśli kupiliśmy zmielony przechodzimy do następnego etapu, jeśli nie – mielimy dwukrotnie przez maszynkę na sitku o małych oczkach. Do maku dodajemy jajka, mielone migdały i mąkę ziemniaczaną. W drugim garnku rozpuszczamy masło, dodajemy miód i cukier, całość zagotowujemy. Łączymy obie masy i gotujemy, ciągle

Poezja smaku
Pyszny makowiec na kruchym cieście 143

kilka pokrojonych suszonych moreli i śliwek 50 g roztopionego i przestudzonego masła otarta skóra z cytryny i pomarańczy około 5 łyżek miodu kilka kropli aromatu migdałowego można użyć maku mielonego w domu lub gotowej masy makowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Makowiec na kruchym cieście Przygotowanie:  Najpierw przygotuję ciasto: Na blat wysypuję mąkę, cukier(...)ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 45 minut. Przygotowanie masy makowej: W garnku zagotowuję mleko, do gotującego się mleka dodaję mak (użyłam gotowego maku mielonego ze sklepu), i gotuję jeszcze około 1 minuty cały czas mieszając. Następnie odstawiam do wystudzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeżeli używamy maku sparzonego i mielonego w domu, to już

Uwaga Babcia Gotuje
Mięso z suszonymi owocami i opiekanymi ziemniaczkami 132

masła papryka słodka mielona według uznania pieprz ziołowy według uznania przyprawa do kurczaka według uznania 2 łyżeczki cukru 300 g owoców suszonych HELIO Dodatkowo: ziemniaki według uznania papryka mielona według uznania koperek suszony według uznania masło do smażenia sól do smaku Wykonanie: 1. Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Następnie nacieramy olejem i posypujemy przyprawami, następnie odstawiamy(...)kroimy na cząstki, następnie gotujemy w osolonej wodzie. Miękkie odcedzamy i lekko studzimy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy ziemniaki i smażymy do zrumienienia posypując suszonym koperkiem i papryką mieloną. 4. Na talerze nakładamy po jednym filecie z kurczaka, porcji ziemniaków i owoców. Podajemy. Smacznego życzę. A tutaj produkt, którego użyłam do przygotowania tego pysznego obiadu

Izabelawkuchni
ŚLEDZIE PO CYGAŃSKU 236

konserwowe 2 cebule Sos: 4 łyżki oleju 6 łyżek ketchupu 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej mielonej szczypta pieprzu Dodatkowo: 500 ml mleka Wykonanie: Śledzie dokładnie myjemy z soli, suszymy, wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Zakrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum(...)Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. W dużym kubku mieszamy ketchup z musztardą i olejem, na przemian, aby sos się nie rozwarstwił. Dodajemy przyprawy: cukier, paprykę słodką mieloną, paprykę ostrą oraz pieprz i przeciśnięte ząbki czosnku. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitego sosu. W dużym słoiku (lub dwóch mniejszych) na dnie umieszczamy cebulę, następnie układamy filety śledziowe

Kuchnia MagdaLeny
ŚLEDZIE PO CYGAŃSKU 236

konserwowe 2 cebule Sos: 4 łyżki oleju 6 łyżek ketchupu 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej mielonej szczypta pieprzu Dodatkowo: 500 ml mleka Wykonanie: Śledzie dokładnie myjemy z soli, suszymy, wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Zakrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum(...)Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. W dużym kubku mieszamy ketchup z musztardą i olejem, na przemian, aby sos się nie rozwarstwił. Dodajemy przyprawy: cukier, paprykę słodką mieloną, paprykę ostrą oraz pieprz i przeciśnięte ząbki czosnku. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitego sosu. W dużym słoiku (lub dwóch mniejszych) na dnie umieszczamy cebulę, następnie układamy filety śledziowe

Kuchnia MagdaLeny
Makowiec zawijany 140

łyżką. Wykonanie masy makowej: Mak zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Odcedzamy i mielimy 2 razy w maszynce do mielenia mięsa.  Możemy również użyć maku mielonego. Wówczas zalewamy go taką ilością mleka, aby mak je zaabsorbował (mleko dolewamy do maku powoli). Maku mielonego nie trzeba gotować. Jeśli daliśmy za dużo

Smak mojego domu
Ciastka owsiane z mascarpone i orzechami laskowymi – Blogmas 2019 #3 129

orzechami włoskimi, czy z laskowymi Ciastka owsiane z mascarpone i orzechami laskowymi – bez cukru około 25 ciastek 180 g mielonych płatków owsianych lub mąki owsianej 1 jajko 50 g syropu klonowego 70 g ksylitolu lub erytrytolu szczypta ekstraktu ze stewii – opcjonalnie (można dodać trochę więcej sypkiego słodzika) 125 g serka mascarpone(...)łyżki oleju 40 g sypkiego budyniu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 45 g mielonych orzechów laskowych + dodatkowe do dekoracji ciastek, około 25 sztuk 1 łyżka karobu lub kakao Jajko ubić z syropem klonowym i sypkim słodzikiem na gładką masę, dodać olej. Zmielone płatki owsiane (lub mąkę owsianą) wymieszać z budyniem, proszkiem

Fitkot
Kurczak nadziany mięsem i żurawiną 132

Pachnący owocową nutą, miękki i soczysty kurczak ze złocistą, chrupiącą skórką, pieczony z dodatkiem słodkiej żurawiny, wątróbki, mięsa mielonego i aromatycznej natki z pietruszki to świetny pomysł na świąteczny rodzinny obiad. Składniki: 2,2kg kurczaka 2 łyżki przyprawy do kurczaka sól pieprz Farsz: 400g łopatki wieprzowej 250g fileta z kurczaka 400g boczku wieprzowego 500g wątróbki drobiowej 125g masła extra(...)następnie odcisnąć z jego nadmiaru. Mięso z łopatki, filet z kurczaka, boczek i bułki zmielić maszynką do mielenia mięsa. Wątróbkę drobiową drobno pokroić w kostkę, a natkę z pietruszki drobno posiekać. Masło utrzeć z żółtkami na puch, dodać mięso mielone z bułką, wątróbkę, żurawinę i natkę z pietruszki. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie

Szalona Kuchnia Eweliny
Golden milk - ajurwedyjskie złote mleko 105

stawów obniża poziom cholesterolu wspomaga trawienie działa przeciwnowotworowo Golden milk - ajurwedyjskie złote mleko - składniki 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżka drobno pokrojonego korzenia imbiru lub pół łyżeczki mielonego imbiru 1 szklanka mleka roślinnego np. migdałowego, ryżowego lub kokosowego duża szczypta mielonego czarnego pieprzu (jest niezbędny ponieważ piperyna podnosi biodostępność kurkuminy) pół łyżeczki cynamonu  1 łyżka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Najlepsze przepisy na śledzie 116

cebula drobno pokrojona połowa zawartości małego słoika śliwek w occie razem z zalewą (lub innych ulubionych owoców z octu: wiśni, gruszek) 3 ogórki kiszone pokrojone na grube plasterki świeżo mielony pieprz Pełny przepis tutaj. ŚLEDZIE Z WÓDKĄ I KISZONĄ CYTRYNĄ Składniki: 2 kiszone cytryny pokrojone na ósemki 2 małe czerwone cebule pokrojone w piórka 4 filety śledziowe typu matias(...)mnie majtasy SEKO) pokrojone ukośnie na 4 kawałki świeżo mielony pieprz szczypta cynamonu sok z całej cytryny kieliszek wódki olej lub oliwa Pełny przepis tutaj. Artykuł Najlepsze przepisy na śledzie pochodzi z serwisu Ugotowanepozamiatane.pl

Ugotowane pozamiatane
Imprezowe dania na Andrzejki – przepisy 132

bolońsku Kotlety mielone pieczone Krem z cukinii i pora Pieczona dynia i biała kiełbasa Chili con carne z fasolką szparagową Zapiekanka makaronowa z kozim serem Kotlety mielone gyros Imprezowe dania na Andrzejki Artykuł Imprezowe dania na Andrzejki – przepisy pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Ryba w kukurydzianej panierce 91

zalewie pomidorowo-octowej   Składniki: 350 g filetu ryby (jesiotr, dorsz) sól i pieprz 1,5 szklanki płatków kukurydzianych 1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki mielonej szczypta ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 jajko olej   Rybę pokrój na mniejsze kawałki. Posyp je solą i pieprzem, a następnie dłońmi lekko wetrzyj przyprawy w mięso. W blenderze zmiksuj(...)dłońmi, by panierka lepiej przylgnęła do mięsa. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.   Dania z piekarnika: – Cukinia faszerowana mięsem – Chaczapuri adżarskie – Gniazdka z mięsa mielonego – Ryba pieczona na ryżu

Kulinarny S.O.S.
Ryba w kukurydzianej panierce 91

zalewie pomidorowo-octowej   Składniki: 350 g filetu ryby (jesiotr, dorsz) sól i pieprz 1,5 szklanki płatków kukurydzianych 1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki mielonej szczypta ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 jajko olej   Rybę pokrój na mniejsze kawałki. Posyp je solą i pieprzem, a następnie dłońmi lekko wetrzyj przyprawy w mięso. W blenderze zmiksuj(...)dłońmi, by panierka lepiej przylgnęła do mięsa. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.   Dania z piekarnika: – Cukinia faszerowana mięsem – Chaczapuri adżarskie – Gniazdka z mięsa mielonego – Ryba pieczona na ryżu

Kulinarne S.O.S.

Proponowane wyszukiwania