mielone - 47549 przepisów (strona:348/3170)

Marokańskie tajine: pyszne jedzenie z jednego garnka 132

korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam. Marokańsko-polskie tajine w aromatycznym sosie pomidorowym.  Oto składniki i przyprawy na marokańsko-polskie tajine: na kotleciki z indyka: 400g mięsa mielonego z indyka 1 średnia cebula, posiekać 1 jajko 1 łyżka śmietany albo majonezu ok. 2 płaskie łyżki bułki tartej i mleko (tyle ile wchłonie bułka) + dodatkowa porcja do panierowania(...)plastry sos pomidorowy: 200g koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 szklanka rosołu 2 łyżki posiekanej kolendry 1 płaska łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kopru włoskiego 1/2 łyżeczki mielonej, ostrej papryki sos sojowy do smaku 3 ząbki czosnku - obrać i posiekać cukier do smaku Przepis na tajine krok po kroku: Krok 1. Wszystkie składniki na kotleciki z indyka dokładnie

Moja Książka Kucharska
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów, z aksamitnym puree ziemniaczanym 164

ziemniaków ok. 1/3 łyżeczki) lub chrzan do smaku. Inne zioła i przyprawy pasujące do puree to m. in.: cząber, czosnek, koper, słodka i ostra papryka, mielona kolendra, rozmaryn, estragon, pieprz. Pamiętajcie jednak, że dodatki nie mogą zdominować smaku ziemniaków. Trzeba - według własnego smaku - znaleźć odpowiednie dla siebie proporcje. Puree ziemniaczane wspaniale pasuje także do zup takich jak barszcz czerwony(...)biały czy też żurek. Wtedy najlepszymi dodatkami są przysmażona na złoto cebulka, pokrojony w kostkę i podsmażony boczek lub słonina. Dodatkowo takie ziemniaki można przyprawić odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Jeśli lubisz polędwicę wieprzową, to wypróbuj także przepisu na roladki z polędwiczek z boczkiem, uduszonych w maślanym sosie . Do tych roladek wspaniale pasuje puree z pietruszki z rozmarynem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki warzywno ziemniaczane z kawałkami schabu 140

czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżka octy jabłkowego 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka , czubata , czosnku granulowanego 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 płaska łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka brązowego cukru sól do smaku olej rzepakowy do smażenia Wszystkie warzywa oprócz chilli i papryki ,obieramy ,ścieramy na tarce o grubych oczkach . Chilli i paprykę siekamy(...)odstawiamy na około 30 minut . Po tym czasie lekko odciskamy z nadmiaru soku , który się wytrącił , inaczej placki podczas smażenia mogły by się rozpadać . Wsypujemy przyprawy , czosnek , gałkę , paprykę mieloną , czosnek niedźwiedzi , cukier i sól do smaku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodajemy także pokrojony w średniej wielkości kostkę i lekko posolony , schab . Nie można kroić na zbyt małe kawałki

Ogrodnik w podróży
Najlepsza zupa z zielonej soczewicy 183

soczewicy 500 ml bulionu warzywnego 1 filiżanka wody 1 średnia cebula 2 marchewki obrane i pokrojone w kostkę 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kuminu 1,5 łyżeczki mielonego curry 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżeczka soli (lub więcej do smaku) szczypta płatków chili świeżo mielony czarny pieprz posiekana natka pietruszki

Kukuleczki
Śledzie gajowego , z żurawiną 130

kulek ziela angielskiego sos : 3 cebule 3 łyżki suszonej żurawiny 1 czerwona papryka grubościenna 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki słodkiej mielonej papryki 2 łyżki ostrej mielonej papryki ( jeśli nie lubicie pikantnych , zmniejszcie jej ilość ) 1 łyżka brązowego cukru 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki ketchupu 4 łyżki oleju sól do smaku Śledzie wyjmujemy z zalewy , przekładamy(...)kroimy drobno i podsmażamy na patelni , na oleju z cukrem , aż zupełnie zmiękną . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następnie dodajemy pomidory z puszki i sparzoną wrzątkiem żurawinę . Czosnek , mieloną paprykę , ostrą i łagodną , ketchup i sól do smaku . Smażymy na małym ogniu , co jakiś czas mieszając aż sos się zagęści , a warzywa rozgotują . Odstawiamy do wystygnięcia . Zimny sos łączymy z kawałkami

Ogrodnik w podróży
Kaczka w musztardzie 157

udka z kaczki 2 jabłka 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżeczki nasion kolendry szczypta mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Udka z kaczki umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, po czym przełożyć do naczynia

Passions hobbies life
Zasmażane naleśniki z serem i bananem 151

środku. Przepis na naleśniki zazwyczaj każdy ma swój ulubiony, jeśli jeszcze takiego nie macie to polecam TEN ;) Składniki: (na farsz do 4 naleśników) 200 g serka naturalnego, 3 łyżki mielonych migdałów, łyżeczka cukru, duży dojrzały banan, dodatkowo: łyżka masła, truskawki do dekoracji Przygotowanie: Naleśniki smażymy jak zawsze lub wgprzepisu powyżej. Banana kroimy w małą kostkę, dodajemy do sera wraz(...)cukrem, mielonymi migdałami. Mieszamy. Nakładamy masę na naleśniki. Składamy w kopertę. Na patelni rozpuszczamy masło. Ukłdamy naleśniki. Podsmażamy na średnim ogniu przez około 2 minuty z każdej strony. Podajemy ciepłe wraz z truskawkami

Lena Gotuje
Kotlety pożarskie 148

Kotlety pożarskie z mięsa drobiowego to smaczna, delikatniejsza odmiana klasycznych mielonych z wieprzowiny (lub wieprzowiny i wołowiny). Przygotowuje się je równie szybko, nie ma w tym nic skomplikowanego, a zawsze(...)coś innego czym można zaskoczyć rodzinkę. Myślę, że u nas będą się one pojawiać częściej, spróbujcie jeśli jeszcze nie jedliście :) Składniki na ok. 6 kotletów: 400 g mięsa mielonego drobiowego 2 ząbki czosnku  przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka 1 jajko 1 pełna łyżeczka rozpuszczonego i ostudzonego masła pęczek szczypiorku ok. 2 łyżek bułki tartej na panierkę

Simply Food
Kurczak makhani 148

rzymskiego 1 łyżka nasion kolendry 0,5 łyżeczki nasion kardamonu wyjętych z łupinek 4 goździki 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach 2 łyżeczki mielonej kozieradki 1 łyżeczka mielonej kurkumy 2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki lub pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka soli 2 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru

Codzienne Gotowanie
Kotlety rybne najlepsze 150

razem z nami krok po kroku, a przekonasz się jakie to łatwe! Kotleciki rybne to doskonała alternatywa dla klasycznych, tradycyjnych kotletów mielonych , mięciutkie i bardzo smaczne, niejedno dziecko zje je z przyjemnością, gdyż są bardzo delikatne. Takie mielone rybne kotleciki są idealnym rozwiązaniem, mogą je jeść wszyscy, dzieci i dorośli, nie zawierają ości, wszystkim będą smakować. Dlatego(...)opcjonalnie) lub 2 ząbki czosnku posiekana natka pietruszki, 2-3 łyżki olej rzepakowy do smażenia Ja przygotować najlepsze kotlety rybne? Filety z ryby płuczemy, osuszamy na ręczniku papierowym. Rybę mielimy lub rozdrabniamy wraz z białkiem, solą, pieprzem, czosnkiem i natką w elektrycznej szatkownicy. Masę rybną mieszamy z bułką tartą. Z masy rybnej formujemy owalne kotlety, każdy obtaczamy w bułce tartej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak po cygańsku 139

papryka zielona , grubościenna 1 papryka żółta , grubościenna 1 puszka pomidorów krojonych 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka miodu 2 łyżki słodkiej , mielonej papryki sól , ostra mielona papryka do smaku 1 łyżka smalcu do smażenia 1/2 szklanki mąki do obtoczenia kurczaka Kurczaka podzielić na kawałki dowolnej wielkości . Każdy kawałek solimy i doprawiamy ostrą papryką do smaku(...)smażymy na złoty kolor na smalcu . Zdejmujemy mięso z patelni i wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę i obie papryki , dodając jednocześnie wyciśnięty praską czosnek, miód i mieloną słodką paprykę . Wszystko smażymy krótko na patelni , ciągle mieszając . Jak już warzywa delikatnie zmiękną i się podsmażą przekładamy do brytfanki lub garnka o wyższych brzegach i nie przywierającym dnie . (adsbygoogle

Ogrodnik w podróży
Biała kiełbasa z musztardą i piwem 207

polecam! Składniki: kilka białych kiełbasek (surowych) 3 cebule 2 łyżki miodu wielokwiatowego 2 łyżki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy) olej 1/2 szklanki piwa słodka mielona papryka ostra mielona papryka szczypta pieprzy cayenne Sposób przygotowania: 1. Cebulę obrać, pokroić w półtalarki. Zrumienić na patelni na oleju, dodać paprykę mieloną i pieprz cayenne i wymieszać. Przełożyć do naczynia

Kuchnia domowa Ani
Paprykowe jajeczka faszerowane 347

szynki (użyłam drobiowej) 1/2 pęczka szczypiorku 1-2 łyżka majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej ok 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej sól, pieprz Dodatkowo: pół czerwonej papryki pół żółtej papryki     *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i przecinamy na połówki. Za pomocą łyżeczki wyciągamy żółtka ( nie uszkadzając białek(...)miseczki *** *** Szynkę kroimy w drobną kosteczkę *** *** Szczypiorek drobno siekamy *** *** Żółtka rozgniatamy widelcem. Dodajemy szynkę, szczypiorek, majonez i jogurt. Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mielonymi paprykami. Mieszamy *** *** Farsz przekładamy do wcześniej wydrążonych białek *** *** Jajka dekorujemy z wierzchu drobno pokrojonymi papryczkami *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ

Blog z Apetytem
LAZANIA Z MIĘSEM, PAPRYKĄ I CUKINIĄ 183

propozycja na sycący, rozgrzewający obiad. Obok pizzy, to moje drugie ulubione danie. SKŁADNIKI Nadzienie: 500 g mięsa mielonego, 1 cebula, ½ małej cukinii, 1 papryka czerwona przyprawa do mięsa mielonego, bazylia, sól, pieprz, olej 200 ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, bazylia słodka papryka w proszku olej Sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szkl(...)Nadzienie: Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, dodajemy mięso, obsmażamy, dodajemy przyprawę do mięsa mielonego. Następnie dodajemy cukinię, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dusimy aż warzywa zmiękną. Zalewamy przecierem pomidorowym, doprawiamy do smaku. Sos beszamelowy: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy aż się

słodki bratek
Pulpeciki z indyka w sosie curry 158

Czas przygotowania: 70 minut Składniki na pulpeciki z indyka w sosie curry: Pulpeciki: 1 kg mielonego mięsa z indyka 1 bułeczka pszenna 100 ml mleka 2 łyżeczki mielonego kuminu 2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki soli 1 jajko 3 ząbki czosnku Dodatkowo: mąka pszenna pełnoziarnista do obtoczenia pulpetów  kilka łyżek oleju do smażenia  Sos curry: 2 cebule(...)ząbki czosnku 2 marchewki 400 ml mleczka kokosowego 250 ml passaty pomidorowej  4 łyżki sosu sojowego 3 - 4 łyżeczki curry w proszku 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki chilli (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki cukru sok z 1/2 limonki lub cytryny 4 łyżki oleju do smażenia sól do smaku  szczypiorek do podania

Kuchcik gotuje