mielone - 47549 przepisów (strona:356/3170)

Lazania. 156

pierwszy przygotowywałam lazanie. Niestety w niektórych miejscach makaron był twardy. Od tej pory obgotowuję dosłownie 1-2 minuty i to wystarczy. Składniki: makaron lazania 800 g. mięsa mielonego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku przyprawy (sól, pieprz, kilka listków świeżej bazylii) przecier pomidorowy (miałam swojski 500 g.), może być w kartoniku 200 sera żółtego olej do smażenia Sos beszamelowy(...)makaronu wkładać do garnka z wrzącą, osoloną woda. Wkładajcie po tyle płatów ile potrzebujecie na jedna warstwę. W naczyniu żaroodpornym ułożyć płaty makaronu, posmarować beszamelem, następnie wyłożyć porcję mięsa mielonego. Posypać utartym serem żółtym. Układamy kolejne obgotowane płaty makaronu, beszamel, mięso i ser. Kolejne warstwy tak samo. Ostatnia warstwa to makaron, beszamel i spora ilość sera żółtego. Tak przygotowana

Agusiowe smakołyki
Sernik dyniowy na ciasteczkowym spodzie 117

dyniowy na ciasteczkowym spodzie","recipeInstructions":["Sp\u00f3d\r","Herbatniki kruszymy - najpro\u015bciej przesypa\u0107 do torebki i przejecha\u0107 kilka razy wa\u0142kiem.\r","Mas\u0142o rozpuszczamy a orzechy mielimy drobno\r","Wszystkie sk\u0142adniki mieszamy.\r","Mas\u0105\u00a0wylepiamy dno wysmarowanej t\u0142uszczem blaszki. Dociskamy dnem kubka, aby wyr\u00f3wna\u0107 powierzchni\u0119.\r","\r","Masa\r","\u017b\u00f3(...)u0142 puszki masy.\r","Mieszamy.\r","Ciasto smarujemy mas\u0105 lub robimy z niej paski."]} Drukuj Sernik dyniowy na ciasteczkowym spodzie Składniki Spód 175 g herbatników czekoladowych 25 g mielonych orzechów włoskich 100 g masła Masa serowa 1 kg sera wiaderkowego (dałam Wieluń) 300 g puree z dyni 170 g brązowego cukru 6 jajek 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki

Mieszam w Garnku
Spaghetti w sosie pomidorowym z pulpetami 180

tylko pięknie wygląda ale również w łatwy sposób można je podgrzać i zaspokoić podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Przepis i listę składników przedstawiam poniżej. Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 pęczek natki pietruszki 100 g ser mozzarella 250 g makaronu spaghetti 250 ml passaty pomidorowej Sól, pieprz 1-2 ząbki czosnku 1 cebula 2-3 łyżki oliwy(...)oliwek 1 łyżeczka cukru Przepis na spaghetti w sosie pomidorowym z pulpetami Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu Natkę pietruszki drobno posiekaj, dodaj do mięsa mielonego, dopraw solą i pieprzem, nafaszeruj serem mozzarella pokrojoną w kostkę Przygotowane mięso podsmaż na złoty kolor na rozgrzanej patelni W garnku zeszklij czosnek przeciśnięty przez praskę, dodaj passatę, sól, pieprz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowa przyprawa do piernika 145

zabierałam się za nią kilka lat, ale wiecznie nie miałam jakiegoś składnika.   W tym roku, byłoby podobnie, ale cudem jakimś znalazłam wśród przypraw kardamon. Posłużyłam się więc mielonym, podobnie zresztą jak cynamonem. Na samym końcu dosypałam jeszcze odrobinę ziarnistego pieprzu, by wyostrzyć nieco smak. Gotowej przyprawy użyłam(...)niemal od razu do przygotowania ciasta na piernik długo dojrzewający (staropolski) i właśnie dzisiejsze wypieki. Jest intensywna, nie za ostra i doskonale spełnia swoją rolę.  Składniki: 4 łyżeczki mielonego cynamonu 3 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżeczki imbiru 3 płaskie łyżeczki mielonego kardamonu Ziarenka wyłuskane z dwóch gwiazdek anyżu 3 płaskie łyżeczki goździków 1 łyżeczka ziela angielskiego ½ łyżeczki

Kuchnia w czekoladzie
Koszyczki z ciasta francuskiego z pieczarkami 89

zasmakować. 1 op. ciasta francuskiego 1 cebula 8-10 dużych pieczarek 1 małe jajko 3 łyżki mascarpone 2-3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18% 1/2 łyżeczki suszonego tymianku szczypta mielonej słodkiej papryki sól(...)pieprz masło Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę. Po chwili dorzucamy pieczarki. Smażymy na rumiano. Pod koniec doprawiamy je szczyptą mielonej papryki oraz solą i pieprzem. Studzimy. Do przestudzonych pieczarek dodajemy mascarpone, kwaśną śmietanę oraz jajko. Doprawiamy mielonym tymiankiem i w razie potrzeby jeszcze solą i pieprzem. Ciasto francuskie

Smaki Na Talerzu
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem i warzywami 339

półmiękko (ok. 20 minut). Po odcedzeniu odkładamy do przestudzenia. Obieramy i kroimy na plasterki. Pieczarki kroimy na półplasterki. Podsmażamy je na niewielkiej ilości masła doprawiając pod koniec solą oraz mieloną papryką. Cebulę kroimy w piórka. Boczek i kiełbasę kroimy na paseczki. Obsmażamy krótko na rozgrzanej patelni. Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na cienkie paseczki. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego(...)rozkładamy plasterki ziemniaków, oprószamy je szczyptą soli oraz mieloną słodką papryką. Następnie rozprowadzamy podsmażone pieczarki, boczek z kiełbasą oraz piórka cebuli i paseczki papryki wymieszane z natką pietruszki. Wierzch posypujemy tartym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 20-25 minut. Uwagi: połowę warzyw przesmażyłam w kiełbasą i boczkiem. Ziemniaki można rozłożyć podwójną warstwą

Smaki Na Talerzu
FALAFEL 158

płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka mąki z ciecierzycy lub zwykłej pszennej / można pominąć PRZYPRAWY: po 1 płaskiej łyżeczce:  mielonego kminu rzymskiego, słodkiej papryki w proszku, mielonej kolendry, świeżo zmielonego pieprzu, soli  himalajskiej ( lub nieco mniej soli morskiej);   szczypta chili w proszku i gałki muszkatołowej,  500-700 ml oleju do smażenia SOS TAHINI(...)łyżki pasty sezamowej TAHINI 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 250 g jogurtu naturalnego PRZYPRAWY: szczypta mielonego kminu rzymskiego, soli, pieprzu i ostrej papryki w proszku DO PODANIA: pestki granatu, świeża kolendra, CHLEBEK PITA WYKONANIE SOS TAHINI: Do miseczki ścieramy ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pozostałymi przyprawami. Dodajemy sok z cytryny i 2 łyżki pasty sezamowej. Krótko

cool and minty
Gołąbki bez zawijania z kaszą i soczewicą 176

czerwonej soczewicy 1 duża cebula 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki oleju 2 duże jajka 3 łyżki bułki tartej Sól morska   lub jarzynka do smaku świeżo mielony czarny pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do obsmażenia 2 szklanki bulionu drobiowego lub rosołu Dodatkowo: Sos pomidorowy do polania Sposób przygotowania: Kaszę jęczmienną i soczewicę ugotować osobno(...)drobną kostkę, zeszklić na małej patelni   na oleju na   jasnozłocisto, zostawić do przestudzenia. Kapustę czerwoną drobniutko posiekać, wymieszać z kaszą, soczewicą, posiekaną natką pietruszki oraz mięsem mielonym, dodać cebulkę, wbić jajka , wsypać bułkę tartą, doprawić do smaku jarzynką lub solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać. Wilgotnymi dłońmi uformować z masy podłużne kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Na patelni

Wanilia i Kardamon
GULASZ Z UDEK KURCZAKA ZE SZPINAKIEM 219

SKŁADNIKI: 👌800 gr. filetów z udek kurczaka 👌1 cebula 👌10 gr. świeżego imbiru 👌2 ząbki czosnku 👌1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 👌1 łyżeczka kolędry mielonej 👌1 łyżeczka kurkumy mielonej 👌1 łyżeczka musztardy mielonej 👌1 łyżeczka kuminu rzymskiego 👌1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 👌200 ml. przecieru pomidorowego 👌1 pomidor 👌200 ml. bulionu z kurczaka 👌200 gr. szpinaku świeżego

RITA food channel
Tarta z kurkami 114

mniejsze kawałki, kilka pozostawić w całości. Jeżeli korzystacie z mrożonych, to nie odmrażać ich wcześniej. Kilka zostawić w całości, a pozostałe pokroić. Cebulę i kurki doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, po czym smażyć, aż odparuje nadmiar wody (całość nie może być zbyt rzadka).  Do osobnej miski wbić jajka, dodać śmietanę, starty ser grana padano i tymianek. Całość(...)roztrzepać i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie dodać boczek, kurki z cebulą (wyciągnąć kurki, które były w całości) i wymieszać. Natkę pietruszki umyć i posiekać (zostawić odrobinę do dekoracji tarty), po czym dodać do pozostałych składników, wymieszać i przelać na podpieczony kruchy spód. Wyrównać wierzch, ułożyć pozostałe kurki i włożyć tartę do piekarnika (nadal nagrzanego

Passions hobbies life
Pęczotto z pomidorami, czerwoną fasolą, krewetkami i awokado 93

odgrzane podczas lunchu smakuje równie dobrze. Wymyślając ten przepis na pęczotto, inspirowałem się moją ulubioną meksykańską potrawą — chili co carne . Do gotowanej powoli w bulionie kaszy pęczak dodałem mieloną kolendrę, kumin, czosnek, ostrą paprykę i pomidory. Dzięki temu powstało bardzo aromatyczne danie, które może być już bazą pod Wasze ulubione dodatki. W moim pęczotto znajdziecie przysmażone na maśle(...)kaszy pęczak 500 -700 ml bulionu z warzyw 1 puszka pomidorów pelati 1 puszka czerwonej fasoli 250 g krewetek koktajlowych 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 papryczki chili ½ łyżeczki mielonego kuminu ½ łyżeczki mielonej kolendry mały pęczek świeżej kolendry garść orzechów ziemnych 1 awokado klarowane masło sól * PRZYGOTOWANIE Na rozgrzaną patelnię wrzuć łyżkę klarowanego masła. Dodaj posiekaną cebulę

Food Square
Gryczane ciasto czekoladowe z gruszkami i borówkami 114

Złagodzi ona posmak gryki. SKŁADNIKI 1 jajko szczypta soli 100 g gorzkiej czekolady 70 g masła 50 ml mleka 120 g cukru trzcinowego 200 g mąki gryczanej 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka octu winnego 2 gruszki 125 g borówki amerykańskiej dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Spód formy(...)miski wbić jajko, dodać szczyptę soli, cukier trzcinowy, masę czekoladową i ocet winny. Wszystko zmiksować do połączenia składników. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę gryczaną, sodę i mielony kardamon. Składniki sypkie wsypać do mokrych i krótko zmiksować. Na koniec dodać gruszki, wymieszać i przelać ciasto do formy. Wierzch wyrównać, po czym ułożyć na nim borówki i włożyć

Passions hobbies life
Szarpana wieprzowina (Pulled Pork) 127

łopatki wieprzowej duża cebula 2 łyki musztardy (yellow mustard ewentualnie dijon) 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki brązowego cukru czubata łyżeczka soli łyżeczka świeżo mielonego pieprzu łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego chilli Piekarnik nastawić na 140 stopni C. W małej miseczce wymieszać wszystkie przyprawy. Cebule i czosnek obrać i pokroić w grube plastry, ułożyć na dnie

wyzwania kuchenne
Klopsiki w kremowym sosie porowym 327

przygotowaniu, a w smaku… niebo w ustach!     Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa 1 mały por (lub pół większego) 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu 100ml śmietanki 30% 1 łyżeczka(...)mąki olej do smażenia 1 łyżka posiekanej pietruszki olej do smażenia   *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano *** *** Mięso zdejmujemy z patelni. Pora dokładnie myjmy, osuszamy, kroimy w plasterki

Blog z Apetytem
Syrop dyniowy 156

Korzenne przyprawy rozgrzewają i wprowadzają w aromatyczny nastrój :) Składniki: - 1/2 szklanki wody - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki puree dyniowego - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 1/2 łyżeczki mielonych goździków - szczypta mielonej gałki muszkatołowej Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i zagotowujemy. Następnie dodajemy resztę składników i gotujemy około 10 minut aż syrop zgęstnieje. Syrop przechowujemy

Zainspirowana w kuchni