wieprzowego * 1 woreczek ryżu surowego * 1/4 średniej główki białej kapusty * 2 surowe jajka * około 1/3 szklanki bułki tartej * sól do smaku * pieprz do smaku * 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego * olej do smażenia * odrobina mąki pszennej do zaklepania sosu (opcjonalnie) * garść suszonych grzybów Wykonanie: Białą kapustę drobno poszatkować. Ryż podgotować w osolonej wodzie około 10 minut, odcedzić. Mięso wymieszać(...)jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Dodać do mięsa ryż i kapustę białą, wszystko dłonią wymieszać. Formować małe podłużne klopsiki. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć klopsy z każdej strony na złoty kolor. Całość podlać wodą, tyle by klopsy były nią pokryte, dodać suszone grzyby. Mięso dusić około 30 minut na małym ogniu, doprawić
Zrób to smacznieziemniaków szklanka kapusty kiszonej - obgotowanej 1/2 szkl suszonych i ugotowanych grzybów lub ok. 10 szt. świeżych pieczarek 2 cebule 2 jaja sól, pieprz 1/2 łyżeczki mielonego kminku bułka tarta - zwykła, bezglutenowa lub mielone płatki kukurydziane olej do smażenia (może być 1/2 oleju plus 1/2 smalcu) Na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulkę, dodać grzyby suszone lub pieczarki posiekane(...)plastry. Smażyć na niewielkim ogniu do czasu odparowania wody. Dodać kapustę i odparować płyn. Całość przestudzić. Kaszę, ziemniaki, kapustę z grzybami zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub rozdrobnić w malakserze. Dodać jedno jajko, doprawić tak, aby całość miała wyraźny smak i wyrobić na w miarę gładkie i jednolite ciasto. Formować niewielkie krokiety - z masy powinno wyjść ok 10 sztuk
Ze smakiem bez glutenu. liść laurowy cebula, 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki pokrojonego świeżego koperku kilka łyżek koncentratu pomidorowego, majeranek Przygotowanie: Ugotowane mięso zmielić, dodać jajka, sól, przeciśnięty czosnek, pieprz mielony, kaszę mannę, szczyptę majeranku, koperek i wyrobić dokładnie Z masy uformować małe okrągłe pulpeciki, wrzucać je na wrzątek z liściem laurowym, pieprzem i cebulą, gotować ok. 5 min. Pulpety(...)już takie mięso, (najczęściej z rosołu) i nie ma na nie amatorów to pulpeciki będą odmianą:) Gotujemy je w wodzie z pokrojoną cebulą, liściem laurowym i kilkoma ziarnami pieprzu mielonego. A sos proponuję zrobić wg tego przepisu ( od punktu
Proste Potrawylunchboxa. 6. Wegańskie kofty - klopsiki z cukinii i ciecierzycy Kofty to różnej wielkości klopsy i klopsiki przygotowywane w krajach arabskich i na Bałkanach. Tradycyjnie robi się je w mielonego mięsa, te są jednak wegańskie, zrobione z ciecierzycy i cukinii. 7. Tradycyjne falafele - przepis krok po kroku Serię przepisów na falafele zaczynamy oczywiście od tego klasycznego. We wpisie znajdziecie zdjęcia(...)twarogu. Kotleciki pieczone są w piekarniku i zagęszczone płatkami owsianymi. 12. Wegetariańskie jajka po szkocku Kotlet z niespodzianką w środku czyli jajka po szkocku w wersji wege! Zamiast mielonego mięsa mamy pysznie przyprawioną masę z ugotowanej ciecierzycy. Takie kotleciki są genialne na przyjęcia jako finger food lub na pikniki. Jestem bardzo ciekawa, który przepis spodobał Wam się najbardziej
Chilli Czosnek i Oliwapłatków owsianych bezglutenowych -80g mąki kokosowej -100g cukru kokosowego -1 łyżka oleju kokosowego -200ml napoju roślinnego -100g masła orzechowego o dość płynnej konsystencji -2 łyżki mielonego lnu -1 łyżeczka proszku do pieczenia -cynamon opcjonalnie CIASTECZKA 1. Mąki, proszek, cynamon wymieszać razem. 2. Cukier, olej i mleko wymieszać i podgrzać so rozpuszczenia składników. 3. Do ciepłego(...)mleka z olejem i cukrem (ale nie gorącego) dodać masło orzechowe oraz mielony len i wymieszać. 4. Mokre składniki wlać do suchych i całość zagnieść tworząc ciasto, które da się formować. 5. Ciasto można włożyć do lodówki na kilka minut a następnie formować ciasteczka, które piec w 170’C do zarumienienia. PRALINY KOKOSOWE 6. Pastę, mleko i ksylitol pogrzać
Candy Pandaspięknie różowiutkie oraz mięciutkie w środku. Po prostu niebo w ustach! Składniki: polędwica wołowa oliwa z oliwek lub olej grubo mielony pieprz sól morska mielona kawałki masła *** Polędwicę wołową wyjmujemy z lodówki, myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki o grubości około 4-5 cm. Mięso pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około(...)godzinę *** *** Po tym czasie mięso przyprawiamy z dwóch stron mielonym pieprzem i smarujemy (również z dwóch stron) olejem lub oliwą *** *** Patelnie (najlepiej patelnie grillową) mocno nagrzewamy. Jednocześnie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180’C. Na rozgrzaną patelnie wkładamy mięso i smażymy 3 minuty *** *** Następnie delikatnie za pomocą drewnianej łopatki lub szczypiec przewracamy mięso na drugą stronę i smażymy ponownie
Blog z Apetytemrobię noworocznych postanowień. To co tu robi FIT szarlotka zapytacie? Bo szarlotka pachnąca jabłkami i cynamonem to zawsze dobry pomysł! Spód i wierzch ciasta to mieszanina mąki i grubo mielonych orzechów laskowych z odrobiną masła i cukru, a między nimi warstwa jabłek z cynamonem. Mimo małej ilości cukru (4 łyżki na całe ciasto) szarlotka jest słodka i zaspokoi ochotę(...)kochani abyście w tym roku spełniali swoje marzenia, byli szczęśliwi i zdrowi. Składniki: 1,5 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego 150 g mąki pszennej lub orkiszowej 150 g mielonych orzechów laskowych 4 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 75 g masła 2 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie: Mąkę mieszamy z mielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia
Smakowity Blog Kulinarnysię w ustach, polecam! Scroll down for recipe in English Pieczone kacze udka w sosie słodko-kwaśnym (4 porcje) Składniki: 4 udka z kaczki 1 łyżeczka mielonej kolendry, mielonej gałki muszkatołowej i mielonego imbiru Składniki na sos: sos z pieczenia udek 25 g cukru 2 łyżki miodu 150 ml octu z czerwonego wina sok z 2 pomarańczy
karmelowypapryka czerwona grubościenna 2 cebule 4 ząbki czosnku wędzona mielona papryka ( słodka ) 2 strąki świeżego chilli 4 duże łyżki gęstego majonezu 4 plastry sera żółtego Gołda lub Natan mielony kminek do smaku sól do smaku Plastry karkówki nacieramy wyciśniętym praską czosnkiem , solą i mielonym kminkiem . Odstawiamy na godzinę do lodówki , a najlepiej na całą noc . Następnie układamy
Ogrodnik w podróżykawy, na deser lub podwieczorek. Pokruszone świetnie się nadadzą do tortów, ciast, lodów i serników. Można je przełożyć bitą śmietaną, kremem lub czekoladą. SKŁADNIKI: - migdały mielone (200 g.) - cukier puder (150 g.) - 2 białka (60 g.) - likier(...)amaretto (20 ml.) Potrzebne gadżety: ✔ Mikser ✔ Miarka kuchenna ✔ Blaszka do pieczenia: WYKONANIE: - Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając do nich cukier puder. Mikser wyłączamy, do białka dodajemy mielone migdały , likier amaretto i wszystko mieszamy szpatułką do uzyskania gęstej klejącej masy. - Masę nakładamy łyżeczką lub szprycą na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę . Wilgotnymi palcami kształtujemy masę
RITA food channelmarchew 1 niewielki korzeń pietruszki 2 cebule 5-6 ziemniaków 50 g słoniny lub boczku kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego 2 listki laurowe 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki 1 kopiasta łyżka przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. kapustę kiszoną(...)kiszoną kapustę i poddusić razem. Krok 3. Zagotować rosół. Do rosołu wrzucić ziemniaki, marchew i pietruszkę - chwilę podgotować. Następnie do garnka dołożyć podduszoną z cebulą i słoniną kapustę kiszoną, mieloną paprykę i koncentrat pomidorowy. Całość doprawić solą oraz pieprzem, zagotować. Po kilku minutach zdjąć kapuśniak z ognia, wsypać posiekaną natkę pietruszki i podawać. Kapuśniak z kiszonej kapusty można podawać
Moja Książka Kucharskakolejny raz i zawsze wychodzą pyszne. Polecam je szczególnie osobom które lubią wyraziste smaki. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli pół łyżeczki mielonego kuminu pół łyżeczki ostrej papryki mielonej 1 mała pokrojona w drobną kostkę cebula 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania
Smaki Nataliirodzinny obiad. Składniki (na 3-4 porcje): 400g mielonego mięsa wołowego szklanka makaronu orzo puszka krojonych pomidorów puszka czerwonej fasoli 1 duża czerwona cebula 2 płaskie łyżeczki mielonego kuminu 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry 1/3 łyżeczki chili 2 łyżeczki suszonego oregano 1 szklanka bulionu wołowego 2 łyżki oleju sól do smaku Do podania (opcjonalnie): pokrojone w kostkę
Smaczna Stronaciecierzycą, koreczki z twarogowym serem paneer, który zrobicie sami, kuleczki serowe i warzywa z dipami. PASZTECIKI Z MIĘSEM MIELONYM PRZYGOTOWANIE: 30 minut SKŁADNIKI: – 400-500 g mięsa mielonego z indyka – 2 łyżki pasty Madras Patak’s Paste Pots – 1 jajko – 2-3 łyżki bułki tartej – arkusz ciasta francuskiego – ziarna sezamu do posypania(...)pasztecików Przygotowanie: Do mięsa mielonego z indyka dodaj jajko, pastę Tikka Masala Patak’s i bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszaj. PATAK’S MADRAS PASTE POTS – to pasta przyprawowa, w której znajdziesz kompozycje przypraw w oleju. W opakowaniu Paste Pots znajdziesz dwie nieduże porcje pasty. Idealnie nadają się do marynowania lub do dodania do sosu czy zupy
nietylkopasta.plpakowanych do szkoły, do pracy, do przygotowania deseru dla niespodziewanych gości. Mus wyszedł pyszny, ale czas na przepis. Mus z jabłek 5 dużych jabłek 100 gram cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 150 ml wody sok z 1 cytryny Jabłka obrałam, wycięłam gniazda nasienne i pokroiłam na ćwiartki. Do garnka wlałam wodę, dodałam cukier i sok z cytryny, wszystko wymieszałam(...)ostro 5 jabłek 100 ml białego wytrawnego wina kawałek (tak 2 cm) świeżego imbiru 1 czerwona papryka 5 goździków garść śliwek suszonych 2 cebule 3 ziela angielskie 1 łyżeczka mielonej kolendry kawałeczek (nie za duży) papryczki habanero pół łyżeczki mielonego pieprzu pół szklanki octu jabłkowego Na początek trzeba wszystko przygotować : Jabłka obrałam i wykroiłam z nich gniazda nasienne
Kuchnia na wzgórzu