mielone - 47549 przepisów (strona:344/3170)

Fraszynki z podsmażonym mięsem z rosołu 96

jajka 1 szklanka mąki sól do smaku farsz : 2 szklanki mięsa drobiowego ,obranego z kości ( oczywiście z rosołu , gotowanego ) 3 -4 ząbki czosnku 1 łyżeczka maggi 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 cebula sól ,pieprz do smaku masło do smażenia 100 ml kremówki 30 % dodatkowo: smalec lub olej bułka tarta do obtoczenia Składniki z listy ciasto , umieszczamy(...)Ciasto dzielimy na małe kulki , mniej więcej jak łyżka od zupy . Kulki rozpłaszczamy na grube placki . Mięso mielimy na grubym sitku w maszynce do mięsa . Następnie podsmażamy na maśle siekaną cebulę z wyciśniętym praską czosnkiem . Jak już zacznie się rumienić dodajemy mielone , gotowane mięso , doprawiamy gałką , maggi , sola i pieprzem . Smażymy do momentu aż farsz będzie robił się

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka a'la lasagne 140

zwolenników kuchni włoskiej. Można śmiało powiedzieć, że to taka zmieniona wersja lasagne. Za to jaka pyszna! Trudno się od niej oderwać. Główne dwie warstwy zapiekanki tworzy mięso mielone i makaron w sosie pomidorowym wymieszane razem. Do tego jedną z warstw stanowi szpinak. Poza tym jest tradycyjnie sos beszamelowy między warstwami, płaty makaronu, a na wierzchu na bogato(...)prowansalskie, chilli 2 łyżki mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) Pozostałe: 18 płatów makaronu lasagne olej rzepakowy 2 kulki mozzarelli 100 g żółtego sera WYKONANIE Warstwa mięsno- makaronowa: Mięso mielone przełożyć do głębokiej patelni, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, polać całość oliwą, posypać solą i pieprzem, po czym włączyć palnik. Mięso smażyć mieszając od czasu

Passions hobbies life
dorsz atlantycki z patelni z ziemniakami na obiad... 123

mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy, ziemniaki ugotowane 1 kg, koperek siekany 1/2 pęczka, pomidory 4 sztuki mizeria: ogórki gruntowe 4 sztuki, cukier 1 łyżka, sól 1/2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, śmietana 12% 200 gram, koperek siekany 1/2 pęczka Filety z dorsza atlantyckiego i pokroić na cztery porcje, obtoczyć je w mące wymieszanej(...)solą i pieprzem mielonym. Na patelni rozgrzać mocno olej rzepakowy, kłaść filety i smażyć na złocisto z każdej strony na średnim ogniu. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odlać z wody i na ogniu postawić garnek na chwilę aby odparować. Ogórki zetrzeć na tarce, wymieszać z cukrem, solą, pieprzem, octem jabłkowym, koperkiem, śmietaną. Rybę podać z ziemniakami, pomidorem

W Mojej Kuchni Lubię
Wtorek: Shawarma z kaszą bulgur 97

indyka, lub udek z kurczaka bez kości 1 szklanka kaszy bulgur 2 łyżki oliwy Sól Marynata 3 łyżki oleju łyżeczka kminu łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka czosnku w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (lub według upodobań do ostrości) Duża szczypta cynamonu Przygotowanie: Krok 1 Mięso pokrój z dość dużą kostkę, wielkości(...)sporego kąska. Przełóż do misy, posyp płaską łyżeczką soli. Wymieszaj. Krok 2 Do oddzielnej misy przesyp składniki marynaty: 3 łyżki oleju, łyżeczkę kminu, łyżeczkę słodkiej papryki, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę mielonego ziela angielskiego, łyżeczkę czosnku w proszku, szczyptę cynamonu oraz pieprz kajeński według uznania. Wymieszaj. Wlej 3 łyżki oleju, ponownie wymieszaj. Przełóż pastę do misy z mięsem i dokładnie obtocz

Niedzielny kucharz
domowy smalec z prawdziwkami... 101

Składniki: słonina wieprzowa bez skóry 70 dag, prawdziwki pokrojone 2 szklanki, sól 1/2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, koperek posiekany 1 łyżka Świeżą słoninę wieprzową bez skóry zmielić w maszynce do mięsa na drobnych oczkach. Słoninę włożyć do garnka rozgrzanego i topić na średnim ogniu co jakiś czas zamieszać, na dużym słonina się zrumieni i mało wytopi. Gdy słonina(...)smalec odlać do pojemnika i zostawić trochę smalcu ze skwarkami, wsypać drobno pokrojone prawdziwki z cebulą, zamieszać i smażyć w smalcu z 5 minut , do smaku posolić i dodać mielony pieprz, posiekany koperek, smalec wylać do miski i zostawić do stężenia - domowy smalec ze słoninki mielonej z prawdziwkami jest idealny do pieczywa, do zasmażki, do smażenia...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sos paprykowo-pomidorowy (Lutenica) 107

bakłażanów 3 kg papryki 2 duże cebule 2 papryczki chilli 4 dużych ząbków czosnku 1/2 łyżki soli 1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej 2 łyżeczki czerwonej czubricy 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki   Wykonanie: Pomidory umyć, naciąć na krzyż i zalać wrzątkiem. Następnie przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Można je zblendować

Pasja Smaku
Pieczarkowe bombki 117

Pieczarkowe bombki Pomysł na kotlety mielone na bogato. Składniki na kotlety: ·        ½ kg mięsa mielonego ·        Jajko ·        Sól ·        2 łyżki bułki tartej ·        Majeranek

Kulinarna Chwila
MAKARON PIÓRA Z SOSEM DYNIOWYM 134

angielskiego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 300 g obranego miąższu z dyni 1 średnia marchewka 1 mały korzeń pietruszki 200 ml wody 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki 200 g suchego makaronu pióra Lubella prażone pestki dyni do podania Jak zrobić

W kuchni Karmel-itki
Spaghetti pełnoziarniste w pomidorach żółto czerwonych 124

pomidorków koktajlowych, 400 g żółtych pomidorów mięsistych, 1 łyżka sosu sojowego, ½ łyżeczki cukru, ½ łyżeczki przyprawy curry, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól   do smaku, ponadto: mielona słodka papryka wędzona, świeże listki mięty, świeże listki bazylii greckiej, ser   grana padano lub parmezan. Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Pomidory żółte sparzamy, zdejmujemy skórkę(...)sobie różną zawartość wody. Na końcu dodajemy makaron (najlepiej tuż po odcedzeniu), garść posiekanej bazylii,   całość mieszamy. Doprawiamy sola, pieprzem do smaku. Makaron tuż przed podaniem posypujemy mieloną słodką papryką wędzoną, startym serem i dodatkowo dodajemy listki świeżej mięty

Moniki Smakołyki
Niedzielny obiad kurpiowski 123

lanymi kluseczkami Przygotować 2 małe garnki. W pierwszym zagotować litr wody, w którym będą gotowały się kluseczki, w drugim pół litra wody na zupę i przyprawy (po szczypcie mielonych goździków, kardamonu, soli i cynamonu). W miseczce wymieszać 2 jajka z mąką i solą, żeby uzyskać rzadkie ciasto na kluseczki. Kiedy woda się zagotuje do garnka z pół litrem wody(...)tarce marchwi ćwierć szklanki cukru pół kilo mąki pszennej (lub pół na pół pszennej z żytnią) płaska łyżka proszku do pieczenia płaska łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu płaska łyżka mielonego cynamonu duża szczypta soli Przepis na fafernuchy Marchew zetrzeć na tarce. Dodać cukier i zagotować przez minutę w garnku aż marchew puści sok i połączy się z cukrem. Mąkę wymieszać

Ugotowane pozamiatane
Kurczak w jogurtowej marynacie pieczony z warzywami 99

kurczaka 4-5 ziemniaków 1/2 niedużej cukinia 1/2 czerwonej papryki 1 czerwona cebula 1 marchew 2-3 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona 150 g gęstego jogurtu naturalnego opcjonalnie: świeże zioła     *** Mięso myjemy, osuszamy i oprószamy przyprawami *** *** Jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę papryki mielonej, pół łyżeczki soli, szczyptę

Blog z Apetytem
Jesienny kociołek z grzybami 125

WYKONANIE Cebule obrać i pokroić w kostkę, po czym przełożyć do dużej brytfanny. Mięso umyć, pokroić w kostkę i dodać do cebul. Całość polać obficie oliwą, doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, posypać dużą ilością słodkiej papryki i odrobiną ostrej. Wymieszać, następnie posypać dużą ilością mąki i ponownie wymieszać. Włączyć palnik i smażyć przez dosyć długi czas, aż mięso się(...)wielkości kostkę. Gdy mięso już zmięknie, dodać grzyby i ziemniaki. Nadal dusić do momentu, aż ziemniaki zmiękną. W razie potrzeby gulasz podlać wodą. Gotowy gulasz doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem

Passions hobbies life
Najlepszy babciny pasztet domowy 103

tego wcześniej? Nie ma nic lepszego niż babciny pasztet! Teraz zaczęłam przygotowywać go sama i wychodzi wyśmienicie. Wszyscy w domu się nim zajadamy, tak jak i moi znajomi, którzy mieli okazję go spróbować. W dodatku zapieczone w piekarniku grzanki polane oliwą, z plastrem pasztetu i żółtego sera to najlepsza imprezowa przekąska. Spróbujcie sami Pamiętajcie, że jeżeli używamy chudego mięsa(...)laurowe – 200g wątróbki drobiowej – 1 sucha, żytnia bułka – 3 jajka – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka majeranku – 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej – 1/4 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu – 1/4 łyżeczki mielonego, suszonego imbiru Dodatkowo: masło i bułka tarta do przygotowania formy Boczek kroimy i układamy na spodzie dużego, szerokiego garnka. Wołowinę, pierś

Be Fit Be Strong
Ciasto maślane ze śliwkami, z nutą migdałową, z kruszonką migdałową... pyszne 115

umytych, wypestkowanych śliwek, przekrojonych na połówki Składniki na kruszonkę: 120 g masła roztopionego, wystudzonego 150 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki cukru migdałowego 20 g mielonych migdałów Wykonanie: Obie przesiane mąki i proszek do pieczenia wymieszałam. Do misy miksera przełożyłam masło, wsypałam cukier i utarłam na gładki puch na wysokich obrotach miksera. W trakcie ucierania masy(...)mąki ziemniaczanej  2 łyżeczki proszku do pieczenia 380 g miękkiego masła  350 g cukru 8 jajek w temp. pokojowej 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego Czyli, nie dodałam mielonych migdałów. Dodałam więcej cukru. Można dodać cynamon, wanilię... co kto lubi Co to daje? Otóż ciasto jest bardzo wilgotne. Warstwa migdałów rozsypana na cieście stanowi „pierzynkę ochronną

Kuchnia u Krysi
ZUPA DYNIOWA Z SZAŁWIĄ I POSYPKĄ Z CIASTECZEK AMARETTI 85

małą kostkę 1 łyżka tartego imbiru 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy 700 ml gorącego bulionu  sól, pieprz DO PODANIA  2 łyżki pokruszonych ciastek amaretti +1 łyżka mielonych migdałów; 1 łyżka oliwy, kilka świeżych listków szałwii WYKONANIE W szerokim garnku, najlepiej z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną cebulkę i smażymy, na średniej mocy palnika, przez około(...)się rozpadać. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i miksujemy na gładki krem. W razie potrzeby dodajemy więcej bulionu.  Przed podaniem skrapiamy oliwą i posypujemy pokruszonymi ciastkami amaretti oraz mielonymi migdałami.  Dekorujemy, usmażonymi na mocno rozgrzanej oliwie, listkami szałwii

cool and minty