indyka, u mnie zmielony udziec 150 g szpinaku, u mnie mrożony pół bułki kajzerki namoczonej w mleku sól,pieprz Szpinak wrzucić na patelnię i odparować nadmiar wody. Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę namoczoną wcześniej w mleku oraz szpinak. Masę dobrze wyrobić, do smaku doprawić solą i pieprzem. Odstawić. Każdą pierś rozciąć na dwa płaty mięsa. Następnie rozbić tłuczkiem(...)przez folię spożywczą. Rozbity płat mięsa ułożyć na desce. Oprószyć solą i pieprzem. Rozłożyć cienką warstwę mięsa mielonego ze szpinakiem i zwinąć w roladkę. Farsz może nieco wystawać z boków. Delikatnie okręcić sznurkiem aby roladka zachowała swój kształt ale nie ściskać za macno aby nie wycisnąć farszu. W ten sam sposób przygotować pozostałe roladki. Gotowe roladki ułożyć w naczyniu
Monia miesza i gotujeczubata łyżeczka soli pół łyżeczki mielonego pieprzu, ale można więcej, jeśli lubicie pikantne potrawy 1 czubata łyżeczka majeranku, ale można dodać więcej duża szczypta cynamonu pół łyżeczki mielonej ostrej lub słodkiej papryki od 3 do maksymalnie 5 goździków 3-4 ząbki czosnku drobno posiekane lub 1 łyżeczka suszonego, mielonego czosnku Do podania: jeśli są akurat świeże morele
Cztery Fajerymięsem mielonym, ryżem i parmezanem do tego pyszny sos pomidorowo-paprykowy z serkiem mascarpone - obiad idealny! Składniki na ok. 9 szt.: 1 biała kapusta 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 1 torebka ryżu jaśminowego 1 cebula 2 ząbki czosnku starty parmezan - ok. 5 łyżek sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego oregano, tymianek ostra papryka 1 kostka
Alutka-Gotujesłodkiej śmietanki 30%, 100 g surowego boczku w bardzo cienkich plasterkach, ok. 9 szt. jaj przepiórczych, pieprz świeżo mielony do smaku, suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku, zielona pietruszka. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozwałkowujemy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki formy. Wkładamy do lodówki(...)delikatnie zgęstniała, ale ma pozostać płynna. Masę przelewamy na kruche ciasto, w dowolnych miejscach ustawiamy przygotowane wcześniej wałeczki, a pomiędzy nimi wkładamy luźno zwinięte plasterki boczku. Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem i chili. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200°C na ok. 6-7 min, następnie wyciągamy ją, wyjmujemy wałeczki, a w ich miejsca wbijamy po jednym jajku
Moniki Smakołykiłyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 liście laurowe łyżka naturalnej jarzynki płaska łyżeczka suszonego lubczyku kawałek pora 3-4 gałązki natki pietruszki sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 jajka 1 czerstwa bułka łyżka masła i trochę do wysmarowania formy Kurczaka dokładnie myjemy, odcinamy kuper i całego wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą(...)warzywa do ostygnięcia. Czerstwą bułkę zalewamy rosołem do namoczenia. Gdy kurczak ostygnie, dokładnie obieramy mięso od kości oraz chrząstek. Mięso wraz z przesmażoną cebulką przepuszczamy przez maszynkę do mielenia dwa razy, mielimy także odciśniętą bułkę, ale wyciśniętego rosołu nie wylewamy. Włączamy piekarnik na 200°. Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem. Do masy mięsnej dodajemy około 3-4 łyżki
Smaczna Stronaprzymusowego pobytu w domu zabraknie mi warzyw i zrobiłam spory zapas m.in. brokułów, które przygotowuję na różne sposoby. Dziś zapraszam po przepis na placki brokułowe à la kotlety mielone. Niewiele składników, a obiad jak się patrzy 😊 Składniki (na 3 porcje): brokuł (ok. 500 g) czerstwa bułka łyżka pestek dyni jajko sól łyżeczka czosnku niedźwiedziego olej do smażenia Bułkę(...)durszlaku do odparowania i ostygnięcia. Brokuła, pestki i bułkę zmiksować np. malaksarem. Do masy dodać jajko i czosnek niedźwiedzi. Całość dobrze wymieszać. Formować placki w rękach jak kotlety mielone. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim placki z obu stron. Przewracać dopiero wówczas, gdy skórka się podsmaży. Placki odkładać na ręcznik papierowy. Podawać np. z ziemniakami
Weekendy w domu i ogrodzieprzypominają prostokąt. Składniki (4 porcje): - 4 płatki ciasta filo - 25-30 daktyli - sok z 2 mandarynek - łyżeczka soku z cytryny - łyżeczka cynamonu - pół łyżeczki mielonych goździków - szczypta mielonego anyżu - odrobina ekstraktu z wanilii - olej (do smażenia) - cukier puder (do podania) Przygotowanie: 1) Daktyle pozbawiamy pestek, przekładamy do garnuszka i zalewamy ciepłą wodą. Jeśli nie mamy mielonego anyżu i goździków, ale posiadamy te przyprawy w całości, możemy dodać je w tym momencie do daktyli. W takim wypadku, dodajmy z 5-6 goździków i 2 gwiazdki anyżu. Dzięki wspólnemu moczeniu się w ciepłej wodzie, daktyle wspaniale wchłoną aromat przypraw. Daktyle moczymy przez jakieś 10-15 minut. 2) W międzyczasie do kielicha blendera wlewamy sok z mandarynek
Roślinożerni urlopowiczewiększe po 30 minutach. Pokochacie te rumiane kulki za ich wszechstronne zastosowanie. Ciekawe przepisy z wykorzystaniem mięsa mielonego znajdziesz tutaj: Pieczone ziemniaki z mięsnym farszem Calzone z mięsem mielonym i domowym sosem BBQ Makaron pappardelle z wieprzowiną i jarmużem w sosie pomidorowym Zupa Meksykańska Jesienna zupa z mięsem mielonym i kluskami Artykuł Pieczone pulpety drobiowe pochodzi
Słodkie Gotowanieowsianego) - 1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej - 3 łyżeczki cukru - 1/2 łyżeczki kardamonu Dodatki: - 3 łyżki wody różanej - szczypta cynamonu - malutka szczypta szafranu - 2 łyżki migdałów (mielonych) - 1 łyżka pistacji (mielonych) Przygotowanie: 1) W garnku podgrzewamy szklankę mleka. W tym samym czasie do kubka wsypujemy skrobię i wlewamy pół szklanki mleka. Dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolity płyn. 2) Płyn(...)rozbudowanej). Oczywiście co chwilę dokładnie mieszamy, szczególnie zwracając uwagę na to, aby skrobia nie osiadła na dnie garnuszka. 4) Budyń zagotowujemy, nie zapominając o nieustannym mieszaniu. W międzyczasie migdały mielimy w młynku do kawy lub ścieramy na drobnych oczkach tarki (w tym drugim przypadku należy bardzo uważać, bo z łatwością można zetrzeć sobie kawałek paluszka). Zmielone migdały dodajemy do budyniu
Roślinożerni urlopowiczemięsa z szynki wieprzowej 2 marchewki 200 g pieczarek 1 papryka pomarańczowa 1 papryka czerwona 4 ziemniaki 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka majeranku sól, pieprz Zasmażka: 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions
R'n'G Kitchendzieci, obiad podany w tak sposób skusi na pewno nie jednego smakosza. Składniki: · ½ kg ziemniaków · ½ kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej · Cebula · Jajko · bułka tarta(...)Kilka listków sałaty · Kilka pasków papryki czerwonej Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie. 2. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę. 3. Wbijamy jajko, wsypujemy sól, majeranek oraz trochę bułki tartej. 4. Wlewamy śmietanę, doprawiamy przyprawą do grosa
Kulinarna Chwilakiełbasy śląskiej 1 duża cukinia 2 czerwone papryki 2 cebule 1 butelka passaty pomidorowej 1 szklanka wody 1 łyzka oliwy (opcjonalnie) 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki mielonego chilli 2 łyżeczki cukru Przygotowanie: 1. Kiełbasę przekrajamy wzdłóż na pół, następnie kroimy w plastry. 2. Podsmażamy na patelni - BEZ OLIWY (wystarczająca ilość tłuszczu wytopi(...)Cukinię przekrajamy wzdłóż na 4 części, następnie kroimy w plastry. 6. Papryki kroimy na małe paseczki. 7. Wrzucamy warzywa do garnka, dodajemy mieloną paprykę, chilli i cukier, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 8. Doprowadzamy do wrzenia. 9. Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 20-30 minut, czyli do czasu
Prosto z Kotłapapryka 1 żółta papryka 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 kubeczek jogurtu naturalnego 1 łyżeczka majonezu 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki mielonego chilli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy 2 łyżki przyprawy do kurczaka sól i pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu - odstawiamy(...)misce mieszamy ze sobą: wystudzony ryż i kurczaka, kukurydzę, fasolę i papryki. 8. Czosnek przeciskamy przez praskę. 9. Do miseczki dodajemy: czosnek, jogurt, majonez, mieloną paprykę, chilli i cukier - wszystko dokładnie mieszamy. 10. Sos doprawiamy solą i pieprzem. 11. Dodajemy sos do sałatki i wszystko dokładnie mieszamy. Smacznego
Prosto z Kotłapostanowione, trzeba coś zrzucić (nie, nie telewizor z 6 piętra). Miałam w domu chudą szynkę, trzeba było coś wymyślić, a że gotowego mielonego nie trawię, nie kupuję i nie jem, zmieliłam ją sobie sama. Kotlety mielone zna chyba każdy. Odchudziłam je trochę piekąc w piekarniku i pomijając panierkę, a do przygotowania użyłam chudego mięsa z szynki. Musze(...)duża bułka namoczona w wodzie 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku sól pieprz Mięso umyć, osuszyć i zmielić na drobnych oczkach maszynki do mielenia mięsa. Bułkę odcisnąć z wody i dodać do mięsa. Cebule obrać i posiekać dość drobno. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do czosnku. Cebulę i czosnek dodać do mięsa, dodać również przyprawy
Krylowa Kuchniacukru 2 łyżki oliwy PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki sypkie połącz w głębszej misce, dodaj olej i wodę, mieszaj łyżką drewnianą (jeśli chcesz to dobry moment, by dodać większą szczyptę ulubionych mielonych ziół), następnie rękoma wyrób elastyczne ciasto odchodzące od dłoni. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut, przykryj ściereczką. Wybierz cieplejsze miejsce. Po tym czasie podziel ciasto na dwie części(...)boki tworzę dwie cienkie pizze. Na ciasto wykładaj: równomiernie sos pomidorowy zostawiając wolne brzegi ciasta, posiekaną mozzarellę i resztę składników. Jak już ułożysz wszystkie składniki posyp jedną pizzę dodatkowo mieloną roztartą w dłoniach bazylią, a drugą ziołami prowansalskimi (opcjonalnie). Pizze piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 200C przez ok. 20 minut (bez termoobiegu, programem grzaniem góra-dół). Gotowe
Zasmakuj Kuchni