dzieci, obiad podany w tak sposób skusi na pewno nie jednego smakosza. Składniki: · ½ kg ziemniaków · ½ kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej · Cebula · Jajko · bułka tarta(...)Kilka listków sałaty · Kilka pasków papryki czerwonej Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie. 2. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę. 3. Wbijamy jajko, wsypujemy sól, majeranek oraz trochę bułki tartej. 4. Wlewamy śmietanę, doprawiamy przyprawą do grosa
Kulinarna Chwilakiełbasy śląskiej 1 duża cukinia 2 czerwone papryki 2 cebule 1 butelka passaty pomidorowej 1 szklanka wody 1 łyzka oliwy (opcjonalnie) 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki mielonego chilli 2 łyżeczki cukru Przygotowanie: 1. Kiełbasę przekrajamy wzdłóż na pół, następnie kroimy w plastry. 2. Podsmażamy na patelni - BEZ OLIWY (wystarczająca ilość tłuszczu wytopi(...)Cukinię przekrajamy wzdłóż na 4 części, następnie kroimy w plastry. 6. Papryki kroimy na małe paseczki. 7. Wrzucamy warzywa do garnka, dodajemy mieloną paprykę, chilli i cukier, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 8. Doprowadzamy do wrzenia. 9. Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 20-30 minut, czyli do czasu
Prosto z Kotłapapryka 1 żółta papryka 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 kubeczek jogurtu naturalnego 1 łyżeczka majonezu 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki mielonego chilli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy 2 łyżki przyprawy do kurczaka sól i pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu - odstawiamy(...)misce mieszamy ze sobą: wystudzony ryż i kurczaka, kukurydzę, fasolę i papryki. 8. Czosnek przeciskamy przez praskę. 9. Do miseczki dodajemy: czosnek, jogurt, majonez, mieloną paprykę, chilli i cukier - wszystko dokładnie mieszamy. 10. Sos doprawiamy solą i pieprzem. 11. Dodajemy sos do sałatki i wszystko dokładnie mieszamy. Smacznego
Prosto z Kotłapostanowione, trzeba coś zrzucić (nie, nie telewizor z 6 piętra). Miałam w domu chudą szynkę, trzeba było coś wymyślić, a że gotowego mielonego nie trawię, nie kupuję i nie jem, zmieliłam ją sobie sama. Kotlety mielone zna chyba każdy. Odchudziłam je trochę piekąc w piekarniku i pomijając panierkę, a do przygotowania użyłam chudego mięsa z szynki. Musze(...)duża bułka namoczona w wodzie 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku sól pieprz Mięso umyć, osuszyć i zmielić na drobnych oczkach maszynki do mielenia mięsa. Bułkę odcisnąć z wody i dodać do mięsa. Cebule obrać i posiekać dość drobno. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do czosnku. Cebulę i czosnek dodać do mięsa, dodać również przyprawy
Krylowa Kuchniacukru 2 łyżki oliwy PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki sypkie połącz w głębszej misce, dodaj olej i wodę, mieszaj łyżką drewnianą (jeśli chcesz to dobry moment, by dodać większą szczyptę ulubionych mielonych ziół), następnie rękoma wyrób elastyczne ciasto odchodzące od dłoni. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut, przykryj ściereczką. Wybierz cieplejsze miejsce. Po tym czasie podziel ciasto na dwie części(...)boki tworzę dwie cienkie pizze. Na ciasto wykładaj: równomiernie sos pomidorowy zostawiając wolne brzegi ciasta, posiekaną mozzarellę i resztę składników. Jak już ułożysz wszystkie składniki posyp jedną pizzę dodatkowo mieloną roztartą w dłoniach bazylią, a drugą ziołami prowansalskimi (opcjonalnie). Pizze piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 200C przez ok. 20 minut (bez termoobiegu, programem grzaniem góra-dół). Gotowe
Zasmakuj Kuchnirównież Mojemu Bartkowi, być może w tym roku pojawi się ona na śląskim stole obok makówek . Udostępnij Wigilijna kutia – składniki 200 g pszenicy na kutię 100 g maku mielonego 1 szklanka mleka 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 8-10 łyżek miodu 3 krople olejku migdałowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Pszenicę namoczyć na noc w dużej ilości(...)świeżej wodzie, może to potrwać nawet 2 godziny, należy uważać, aby pszenica się nie przypaliła, w razie potrzeby dolewać wody. Ugotowaną odcedzić, przepłukać i zostawić na sitku do ostygnięcia. Mielony mak wsypać do garnka, zalać mlekiem i na wolnym ogniu gotować, aż mleko wyparuje. Wystudzić. Jeśli nie mamy mielonego maku należy ziarenka zalać mlekiem, gotować je do miękkości
niecodziennikparymakowa: 4 jajka 250 g cukru 1 / 2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 200 g mąki 1 / 2 małej paczki proszku do pieczenia (7-8 g) 100 g maku mielonego 1 / 2 szklanki mleka szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać zimne masło, razem posiekać. Wbić jajka, wsypać cukier, szybko zagnieść ciasto(...)Zawinąć w folię spożywczą, włożyć na 30 minut do lodówki. Masa serowa: Jeżeli nie używamy sera z wiaderka, należy go trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Żółtka oddzielić od białek. Ser, cukier, żółtka, masło i budyń waniliowy utrzeć na jednolitą, kremową masę. Delikatnie wmieszać ubite ze szczyptą soli na sztywno białka. Masa makowa: Mak zalać mlekiem, chwilę gotować
niecodziennikparyczerwoną kapustę duszoną z jabłkami 1 kg czerwonej kapusty 1 / 2 kg jabłek 1 / 2 kg cebuli 1 ząbek czosnku 1 / 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 / 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 / 2 łyżeczki mielonych goździków 6 łyżek brązowego cukru 3 łyżki octu winnego 15 g masła 1 / 2 szklanki wody sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie
niecodziennikparymakaronu ryżowego oraz marynowanego imbiru. Ta wersja sajgonek wymagała dłuższego ich smażenia na patelni, stąd złocisty kolor na zdjęciu. Składniki na sajgonki 10 płatów papieru ryżowego 250 g mięsa mielonego 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku kilka płatków marynowanego imbiru 60 g suchego makaronu ryżowego 1 jajko 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu(...)posiekać. Imbir odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Makaron ryżowy zalać gorącą wodą i pozostawić na czas zalecany na opakowaniu. Odcedzić, pociąć na krótsze nitki. Do miski włożyć mięso mielone, startą marchewkę i pietruszkę, cebulę, czosnek, imbir, makaron. Wbić jajko, wlać sos sojowy i rybny, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Papier ryżowy zwilżyć wodą, położyć
niecodziennikparyróżne sposoby: nadaje się doskonale do marynowania, można je panierować i smażyć jak kotlety, można zrobić z niego ,,mielone”, w tym celu aby szybko przygotować ,,mielone”, pokrusz (odsączone z nadmiaru wody) tofu palcami na patelni i dobrze podsmaż, możesz dodać trochę sosu sojowego (wypróbuj przepis na Spaghetti bolognese z tofu ), tofu nadaje się znakomicie
365 dni dookoła kuchniząbki czosnku, 3 strąki papryki (czerwona, zielona), 100 ml przecieru pomidorowego lub pomidorów krojonych, 2 l bulionu (najlepiej wołowy), tłuszcz do smażenia (smalec, olej), papryka mielona słodka, papryka mielona ostra, papryka mielona wędzona, sól, pieprz, majeranek, cukier, sok z cytryny, Mięso pokroić w kostkę o boku około 1,5 – 2 cm. Cebulę i paprykę pokroić w niedużą
królestwo garówMielone Alladynki Soczyste mielone kotlety z kurczaka, aromatyczne warzywa, idealna propozycja na obiad. Składniki: · 1 filet z kurczaka · Cebula · 1 torebka ryżu · Papryka czerwona · ½ małej główki
Kulinarna Chwilazwykle kupuję w Lidlu) - 1 duża cebula - 5 ząbków czosnku - 2 łyżki oleju kokosowego (tym razem dałam zapachowy, nierafinowany) - 300g mleczka kokosowego - 1 łyżeczka mielonego kuminu - sól, świeżo mielony pieprz - chili z młynka Na rozgrzanym oleju (na niedużym palniku) smażymy do miękkości pokrojoną w kostkę cebulę, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy przeciśnięte przez praskę, obrane ząbki(...)czosnku. Mieszamy. Palnik zwiększamy i partiami dorzucamy kawałki jagnięciny. Obsmażamy z każdej strony. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Garnek z obsmażonym mięsem przykrywamy, palnik zmniejszamy i dusimy nasze mięso do miękkości ok. 2,5-3h. Kontrolujemy, co jakiś czas mieszając i ewentualnie podlewając niewielką ilością gorącej wody. W trakcie duszenia doprawiamy kuminem oraz dodajemy kilka przekręceń chili
Smaczne ZdroweZapiekanka z ryżu i mięsa mielonego to pyszny pomysł na rodzinny obiad. Zapewniam, że taka właśnie zapiekanka zniknie z talerzy szybko. Moje dzieciaki ze smakiem zjadły słuszną porcję jaką im naszykowałam. Zapiekankę piekłam(...)dużym naczyniu ok. 5 l, ponieważ takie właśnie miałam. Na te proporcje wystarczy naczynie 3 l. Zapiekanka nie jest wysuszona. Śmietana … Czytaj dalej Zapiekanka z ryżu i mięsa mielonego Artykuł Zapiekanka z ryżu i mięsa mielonego pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąoczyszczamy z tłuszczu i białych włókien, myjemy i osuszamy, a następnie nacinamy wzdłuż tak, aby otrzymać duży, prostokątny płat mięsa. Rozbijamy go tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Przyprawiamy papryką mieloną, solą oraz pieprzem. Kroimy na dwa równe kawałki. Na pierwszym kawałku układamy połowę szynki, rozkładamy jedną garść szpinaku i wykładamy połowę pokrojonych pomidorów suszonych. Schab zwijamy w roladę(...)obwiązujemy sznurkiem bawełnianym lub nitką. Z wierzchu nacieramy go papryką słodką mieloną oraz ziołami prowansalskimi. Roladę umieszczamy w rękawie do pieczenia i związujemy z dwóch stron. To samo powtarzamy z drugim kawałkiem mięsa. Obie rolady umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 60 min. Po tym czasie, rękaw przecinamy, a temperaturę zmniejszamy
Kuchnia MagdaLeny