w kapuście, w pysznym sosie z pieczarkami. Składniki: · 1 główka kapusty włoskiej · ½ kg mięsa mielonego z łopatki · Majeranek · Sól · Jajko
Kulinarna ChwilaBoczkowa niespodzianka Zwykłe kotlety mielone z niespodzianką. Składniki: · ½ kg mięsa mielonego z łopatki · 20 pasków boczku parzonego · Sól · Jajko · Tymianek · Chili
Kulinarna ChwilaKlopsiki Oleksego Pyszne małe kotleciki w sosie z naszymi ulubionymi warzywami. Składniki: · ½ kg mięsa mielonego z łopatki · Duża cebula · ½ kg pieczarek · Pieprz · Sól(...)koncentratu pomidorowego · 2 łyżki mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Najpierw robimy kotleciki, do miski przekładamy mięso mielone, doprawiamy solą. 2. Połowę cebuli kroimy drobno, dodajemy do mięsa. 3. Wbijamy jajko, wsypujemy majeranek, paprykę ostrą oraz bułkę tartą. 4. Dolewamy śmietanę i wyrabiamy
Kulinarna Chwilałyżka cukru Przygotowanie: Wieczorem, dzień przed pieczeniem kurczaka - nogi z kurczaka oczyścić, opłukać, osuszyć i przeciąć na dwie części (udko i podudzie). Kurczaka oprószyć solą, pieprzem i papryką mieloną. Schować do lodówki w pojemniku z przykrywą na całą noc. Rodzynki przełożyć do miseczki, wsypać 1 łyżkę cukru i zalać piwem. Zostawić na godzinę do namoczenia. Kurczaka ułożyć(...)grzałki górnej, aż do zrumienienia skórki. Można podnieść temperaturę w piekarniku. Ziemniaki: ugotowane ziemniaki (ja gotuję na parze 30 min) przełożyć do miski, skropić olejem lub oliwą, posypać papryką mieloną, tymiankiem, szczyptą cukru i wymieszać. Ziemniaki wsypuję na pokrywę, którą ściągam z naczynia z kurczakiem i piekę obok do zarumienienia. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 370 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 3 łyżki cukru pudru 155 g masła 3 łyżki miodu 2 jajka 170 ml mleka 3 jabłka, obrane i pokrojone w małe kawałki 1 łyżeczka mielonego
Gotujemy i jemyłyżki oliwy lub oleju pół łyżeczki brązowego cukru lub do smaku 1 łyżeczka soli lub do smaku pół łyżeczki mielonego chili mała szczypta mielonego cynamonu mała szczypta gałki muszkatołowej - dosłownie dwa pociągnięcia po tarce - raz w górę, raz w dół opcjonalnie kawałek selera - około 30 do 50 g ulubione zioła (np. tymianek, bazylia, oregano) do smaku(...)można je dodać od razu, ale najczęściej dodaję dopiero po otwarciu słoika, kiedy wiem, do jakiej potrawy użyję sosu. świeżo mielony czarny pieprz lub pieprz cayenne do smaku po 2 łyżeczki oliwy lub oleju na każdy słoik na wierz sosu Prosty sos pomidorowy do wszystkiego - przepis Skórkę na pomidorach nacinamy na krzyż. Pomidory wkładamy na 1 minutę do wrzątku
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamasło ucieramy wraz z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy po jednym jajku, ucieramy do połączenia. Obroty miksera zmniejszamy i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz mielone orzechy laskowe. Miksujemy tylko do połączenia (w razie potrzeby – masa będzie gęsta – mieszamy łyżką). Na końcu dodajemy czekoladę oraz śliwki, mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem
Smaki Na TalerzuGrochówka z kiełbasą i boczkiem Flaki wołowe najlepsze Żołądki drobiowe ( flaczki drobiowe) Zupa szparagowa ekspresowa Barszcz wigilijny z uszkami. Barszcz ukraiński Zupa gulaszowa z papryką Zupa pieczarkowa z mięsem mielonym . Zupa ziemniaczana z grzybami . Zalewajka z grzybami Halászlé. Węgierska zupa rybna halaszle. Zupa z łososiem i ziemniakami Zupa kurkowa z ziemniakami Zupa kurkowa. Zupa z kurek Zupa jesienna(...)Żurek z klopsikami z białej kiełbasy Domowy żurek na zakwasie Krupnik na żeberkach (zupa z kaszy) Grzybowa z grzankami Zupa brokułowa z grzankami i chili Zupa meksykańska z mięsem mielonym Zupa cygańska Zupa krem z zielonego groszku Zupa kalafiorowa z kaszką kukurydzianą Fasolowa Ciecierzówka. Zupa z ciecierzycy Zupa z kalarepy z grillowanym kurczakiem Kremowa zupa szczawiowa Pikantna zupa paprykowa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękapusty włoskiej lub zwykłej białej (ok.250g) 500 g mięsa mielonego z łopatki 100 g ryżu 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 jajko sól świeżo mielony pieprz 3 łyżki oleju 700 ml passaty pomidorowej 1 łyżka ziół śródziemnomorskich Kapustę drobno posiekać,zalać wrzątkiem i po 5 minutach odcedzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć(...)maśle. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie i odstawić do wystudzenia. Do mięsa mielonego dodać ugotowany ryż,posiekaną kapustę,przesmażoną cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,surowe jajko i sól i pieprz. Wszystko dokładnie wyrobić dłonią na jednolitą masę. Dłonie zwilżyć w wodzie i formować zgrabne podłużne kotlety. Na patelni rozgrzać olej i smażyć je na rumiano
Kolorowa kuchnia Elkihansi-theme-font:minor-latin;} średnia główka białej kapusty 500 g mięsa mielonego z łopatki 150 g ryżu 1 cebula 1 łyżka masła 1 jajko sól świeżo mielony pieprz 500 ml bulionu drobiowego 4 łyżki pasty pomidorowej lub gęstego przecieru przyprawy: liść laurowy,kilka kulek ziela angielskiego,kilka kulek pieprzu Z kapusty wyciąć głąb i włożyć do osolonej(...)Parzyć kilka minut i kolejno ściągać liście. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie i odstawić do wystudzenia. Do mięsa mielonego dodać ugotowany ryż,przesmażoną cebulę,surowe jajko i sól i pieprz. Wszystko dokładnie wyrobić dłonią na jednolitą masę. Osuszone liście kapusty pozbawić grubych nerwów ścinając je nożem
Kolorowa kuchnia Elkiragu pochodzi ze strony Greatitalianchefs.com Polecamy ciekawy i oryginalny przepis na sos al ragu z makaronem z dyni Składniki: 250 g mielonej wieprzowiny 250 g mielonego indyka Kilka plastrów prosciutto lub boczku 2 małe marchewki 2 łodygi selera naciowego lub kawałek korzennego (mniej więcej tak duży jak 2 posiekane marchewki) 1 cebula 500 ml passaty pomidorowej ½ szklanki wytrawnego(...)Umyj, obierz i bardzo drobno posiekaj marchewki i selera. Pokrój w drobną kostkę cebulę i prosciutto. Krok 2 Rozgrzej rondel, włóż do niego posiekane proscitto, smaż chwilę, następnie dodaj mieloną wieprzowinę, a gdy mięso nie będzie już czerwone dodaj do niego indyka. Smaż rozdrabniając mielonkę drewnianą szpatułką, aż w mięsie nie będzie już ani jednego czerwonego kawałka. Zdejmij
Niedzielny kucharzGrzyby umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Białą cześć pora pokroić na talarki. Grzyby i por przełożyć do mięsa, dodać łyżkę oliwy, polać sosem sojowym i posypać świeżo mielonym pieprzem, po czym włączyć palnik. Mięso dusić pod przykryciem, aż odparuje sos sojowy. Później krótko podsmażyć i wyłączyć palnik. Seler obrać i pokroić w dużą kostkę. Korzenie pietruszki(...)warzywa, skrzydełka i kości, po czym dodać cukinię i gotować około 7 minut, aż zmięknie. Marchewkę pokroić w słupki i wrzucić ponownie do zupy. Zupę doprawić sosem sojowym, świeżo mielonym pieprzem i imbirem. W osobnym garnku zagotować wodę, wyłączyć palnik, osolić ją i dodać makaron ryżowy. Zostawić go na około 3 minuty, aż lekko zmięknie. Następnie nałożyć makaron
Passions hobbies lifelanymi kluseczkami Przygotować 2 małe garnki. W pierwszym zagotować litr wody, w którym będą gotowały się kluseczki, w drugim pół litra wody na zupę i przyprawy (po szczypcie mielonych goździków, kardamonu, soli i cynamonu). W miseczce wymieszać 2 jajka z mąką i solą, żeby uzyskać rzadkie ciasto na kluseczki. Kiedy woda się zagotuje do garnka z pół litrem wody(...)tarce marchwi ćwierć szklanki cukru pół kilo mąki pszennej (lub pół na pół pszennej z żytnią) płaska łyżka proszku do pieczenia płaska łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu płaska łyżka mielonego cynamonu duża szczypta soli Przepis na fafernuchy Marchew zetrzeć na tarce. Dodać cukier i zagotować przez minutę w garnku aż marchew puści sok i połączy się z cukrem. Mąkę wymieszać
Ugotowane pozamiatanedania główne. Składniki: 500 g polędwicy wołowej 500 ml bulionu drobiowego 2 cebule 350 g pieczarek 150 ml przecieru pomidorowego 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka mąki Sól, pieprz Sposób przygotowania: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Następnie rozgrzewamy garnek z dodatkiem 1 łyżki oleju. Dodajemy cebulę(...)paski i podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Gdy mięso uzyska szary kolor, doprawiamy je solą i przekładamy do garnka. Następnie do garnka dodajemy bulion. Doprawiamy pieprzem, mieloną słodką i ostrą papryką. Dodajemy również do tego przecier pomidorowy. Całość delikatnie mieszamy ze sobą i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Łyżkę mąki mieszamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnepęczka natki pietruszki Przyprawy: 2-3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżka mieszanki suszonych ziół (np. oregano, bazylia, majeranek, zioła prowansalskie itp) 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej *** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dość duże kawałki *** *** Kawałki mięsa nacieramy przyprawami *** *** Ziemniaki obieramy, jeżeli są duże to należy
Blog z Apetytem