cukru duża szczypta lubczyku lub do smaku 1- 2 łyżki octu jabłkowego lub ryżowego lub soku z cytryny 1 liść laurowy ziarenko ziela angielskiego pęczek koperku sól, pieprz i mielony kminek do smaku Ocet ryżowy jest dostępny m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata. 100 gramów duszonej kapusty przygotowanej według tego przepisu to niespełna 36 kalorii. Jak zrobić młodą kapustę(...)góry dnem, przykrywam ściereczką i pozostawiam do wystygnięcia. Do czego pasuje młoda kapusta duszona Duszona młoda kapusta w słoikach po podgrzaniu jest świetnym dodatkiem do wszystkich panierowanych kotletów (schabowych, mielonych), klusek śląskich i klusek na parze. Można ją też zjeść z chlebem albo z ziemniakami i jajkiem sadzonym. Jeśli kapusta duszona ma być głównym daniem wystarczy dodać do niej
Cztery Fajeryuwadze, że ciężko jest znaleźć na rynku produkty tego typu z idealnym składem! Składniki: Rolada: 200 g plastrów Bez deka mleka o smaku Goudy 2 łyżki lnu mielonego 6 łyżek wody 2 łyżki majonezu wegańskiego sól, pieprz Farsz: 2 cebule 500 g pieczarek 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Farsz: Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy(...)oleju. Następnie dodajemy starte pieczarki i smażymy do momentu, aż cała woda z nich odparuje. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy, a następnie dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Rolada: Len mielony rozprowadzamy w ciepłej wodzie tak, aby powstała jednolita "papka" bez grudek. Plastry "Bez deka mleka" ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy majonez wegański oraz lnianą papkę. Przyprawiamy szczyptą
Kuchnia MagdaLenyuwadze, że ciężko jest znaleźć na rynku produkty tego typu z idealnym składem! Składniki: Rolada: 200 g plastrów Bez deka mleka o smaku Goudy 2 łyżki lnu mielonego 6 łyżek wody 2 łyżki majonezu wegańskiego sól, pieprz Farsz: 2 cebule 500 g pieczarek 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Farsz: Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy(...)oleju. Następnie dodajemy starte pieczarki i smażymy do momentu, aż cała woda z nich odparuje. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy, a następnie dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Rolada: Len mielony rozprowadzamy w ciepłej wodzie tak, aby powstała jednolita "papka" bez grudek. Plastry "Bez deka mleka" ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy majonez wegański oraz lnianą papkę. Przyprawiamy szczyptą
Kuchnia MagdaLenyugotowanej kaszy quinoa ( może być też każda inna kasza, która pozostała z obiadu 2 łyżki pestek słonecznika sól i pieprz do smaku czerwona cebula ząbek czosnku bułka tarta lub mielony len ok 2-3 łyżki 2 łyżki posiekanej natki sałata rzymska 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżką tahiny sok z połówki cytryny 150 ml jogurtu naturalnego jajko sól(...)kolendrę, nasiona kopru włoskiego, kminu, anyż i cynamon) i zeszkloną cebulę. Posiekaj drobno żurawinę i dodaj do buraków, dodaj sezam, pestki słonecznika i posiekany czosnek. Następnie dodaj mielony len lub bułkę tartą i posiekaną natkę. Wymieszaj masę. . Uformuj jednakowe kulki. Obtocz w bułce tartej lub mielonym lnie. Rozgrzej olej, włóż kotlety i lekko spłaszcz dociskając palcami
AZgotuj!Może Wam też posmakują? Składniki na ciasto: 600g mąki pszennej 500 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Składniki na farsz: 300g mielonego mięsa wołowego 200g mielonego mięsa wieprzowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świezo mielonego pieprzu 1 cebula 250ml bulionu lub rosołu 1 łyżeczka ziaren kolendry 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Ciasto
Słodki Zakątekczasem będzie ich więcej. To co? Testujemy bida potrawę naszych przodków? Oberiba na gęsto to trochę taki zamiennik młodej kapusty. Idealnie pasuje do młodych ziemniaków i koletów mielonych. Składniki: 3 - 4 młode kalarepki 1 duża cebula 2 łyżki masła 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 pęczek koperku 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz Przygotowanie: Kalarepki obieramy (zostawiamy(...)gotującej się kalarepki. Mieszamy, aby nie powstały grudki. Do potrawy dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. Podajemy z młodymi ziemniakami i kotletami mielonymi (lub innym mięsem). Smacznego
bistro mamapierwszego razu. Zjadły na obiad a później jeszcze jak my za dawnych czasów biegały po podwórku z kotletem w ręce. Dodatek kaszy jaglanej fajnie odmienił smak zwykłych mielonych, marchewka nadała chrupkości a curry egzotycznego smaku. Do tego duuużo czosnku i zielonej cebulki. Można(...)podac klasycznie z ziemniakami i buraczkami a mogą też być fajną wkładką do domowych burgerów. A tak poza tym ten przepis się przyda kiedy będziecie mieć mało mięsa mielonego a zapotrzebowanie na więcej kotletów. No po prostu palce lizać. Składniki: 300 g mięsa mielonego 50 g kaszy jaglanej duża marchewka duża cebula 2 ząbki czosnku jajko
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawtedy “ciasto” nasiąknie pomidorami i zrobi się zbyt miękkie. Ilość porcji: 4 małe pizze Czas przygotowania: około godziny Składniki: kalafior – 400 g jajko – 1 sztuka mielone migdały – 50 g oregano suszone – ½ łyżeczki pomidory w puszce – 120 g (½ puszki) cebula – 50 g (½ sztuki) czosnek – 2 ząbki mozzarella w kulkach(...)kilka listków olej do smażenia – 1 łyżka sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200°C bez termoobiegu. Surowego kalafiora zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj jajko, mielone migdały, parmezan i oregano. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj całość. Z powstałej masy rękoma formuj na blaszce do pieczenia cienkie placki. Im cieńsze tym bardziej chrupiące. Wstaw do piekarnika
wiecejwarzyw.plSzaszłyki kifta przygotowuje się z mięsa mielonego a podaje(...)się je przeważnie z plackami pita lub tortilla. Szaszłyki są bardzo smaczne w polączeniu z warzywami i sosami to po prostu pycha, polecam. SKŁADNIKI : 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku kmin mielony odrobina, do smaku 1 łyżka słodkiej papryki, ostra do smaku 1/2 pęczka posiekanej natki 2 łyżki pasty
Kulinarne Fantazje Mariolimasło i dodajemy ser i śmietankę. Następnie podgrzewamy całość na średnim ogniu. Mieszamy i czekamy aż gorgonzola całkowicie się rozpuści. Później dodajemy starty parmezan i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Sos gotujemy do momentu aż stanie się gęsty. Na koniec do gotowego sosu dorzucamy ugotowane według przepisu i odsączone kluseczki gnocchi, dokładnie mieszamy. Podajemy posypane drobno posiekaną natką(...)pietruszki, parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego Artykuł Gnocchi w sosie z gorgonzoli pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujetypu pambazo, kajzerki lub minibagietki (wedle uznania) -4 duże suszone chili -1 duża cebula -3 ząbki czosnku -300 g mielonej wołowiny -100 g chorizo -1/2 łyżeczki kminku mielonego -2 garści poszatkowanej sałaty rzymskiej -2 dojrzałe awokado -1 szkl. wody -1 łyżka oliwy z oliwek -sól, pieprz -opcjonalnie: passata pomidorowa Przygotowanie W rondlu umieścić papryczki, czosnek, pół cebuli(...)kminek i wodę. Ugotować. Zblendować na sos. Chorizo pokroić w kostkę. Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę. Przesmażyć chorizo. Dodać mięso mielony i smażyć na średnim ogniu aż się zetnie. Wlać przygotowany wcześniej sos. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Poddusić kilka minut. Jeżeli całość jest zbyt ostra - można użyć passaty pomidorowej dla złagodzenia smaku. Awokado obrać, pokroić
Zielona Kuchniadlatego warto przygotować większą liczbę porcji i zamrozić. Czas przechowywania w zamrażalniku wynosi do 3 miesięcy. Przepis pochodzi ze strony Greatitalianchefs.com Składniki: 250 g mielonej wieprzowiny 250 g mielonego indyka Kilka plastrów prosciutto lub boczku 2 małe marchewki 2 łodygi selera naciowego lub kawałek korzennego (mniej więcej tak duży jak 2 posiekane marchewki) 1 cebula 500 ml passaty(...)Umyj, obierz i bardzo drobno posiekaj marchewki i selera. Pokrój w drobną kostkę cebulę i prosciutto. Krok 2 Rozgrzej rondel, włóż do niego posiekane proscitto, smaż chwilę, następnie dodaj mieloną wieprzowinę, a gdy mięso nie będzie już czerwone dodaj do niego indyka. Smaż rozdrabniając mielonkę drewnianą szpatułką, aż w mięsie nie będzie już ani jednego czerwonego kawałka. Zdejmij
Niedzielny kucharzSkładniki: 2 filety z kurczaka Marynata: 3 łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz – po około pół łyżeczki szczypta chilli 1 łyżeczka przyprawy garam masala 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oleju Sos: ok. 0,8 kg pomidorów lub pomidory(...)puszki 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła ok 3-4 łyżki mleka kokosowego lub śmietanki 30% sól, pieprz, szczypta chilli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka mielonej papryki, 1 łyżeczka garam masala Do podania: posiekana natka pietruszki, gęsty jogurt naturalny, makaron lub ryż *** Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy
Blog z Apetytemmąki ziemniaczanej, 20 gramów mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 0.5 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego 250/300 gramów serka twarogowego mielonego 1 garść ziaren słonecznika duża garść rukoli opcjonalnie szczypta chili Oddzielamy żółtka od białek ,białka ubijamy na sztywną pianę. Paprykę blendujemy, dodajemy olej i żółtka,dokładnie mieszamy. Dodajemy skrobię(...)ziemniaczaną ,mąkę pszenna, proszek do pieczenia ,mieloną paprykę ,sól i pieprz, ponownie dokładnie mieszamy. Ubitą pianę z białek łączymy z przygotowaną masą paprykową delikatnie mieszając. 5. Blachę ( 24cm./27cm.) wyłożyć papierem do pieczenia,przekładamy gotową masę. i wyrównujemy. Piec w nagrzanym piekarniku 15 minut w 170 stopniach. 6. Wyciągnąć z piekarnika ,studzimy,zdejmujemy delikatnie papier. Smarujemy
Andzia Pichciczerwonej soczewicy 1/4 średniego selera 3-4 większe marchewki 1 średnia cebula 3 większe ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki mielona wędzona papryka - opcjonalnie ok. 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu sól do smaku 3 łyżki oleju 2 pętka ulubionej kiełbasy - ja użyłam białej dodatkowo: natka pietruszki i szczypiorek oraz chleb tostowy Seler i marchewkę obrać, pokroić(...)resztę przypraw. Kiedy warzywa i soczewica będą miękkie, dodać kiełbasę i przyprawić do smaku. (W razie potrzeby dolać więcej wody.) Dla podkreślenia smaku kiełbasy, można zupę przyprawić dodatkowo mieloną wędzoną papryką. Podawać posypaną posiekaną pietruszką i szczypiorkiem z dodatkiem chrupiącego tosta. Jeśli lubicie i jadacie soczewicę, to spróbujcie także i tych potraw: Pikantna kanapkowa pasta z czerwonej soczewicy Kotleciki
Codzienna kuchnia niecodzienna