mielone - 47549 przepisów (strona:340/3170)

Zasmażana kapusta kiszona 10406

idealna jako dodatek do kopytek, klusek śląskich, schabowego,... Składniki: 700 g kapusty kiszonej 2 średnie cebule olej 2 czubate łyżki mąki pszennej sól pieprz szczypta mielonego kminku szczypta mielonych liści laurowych szczypta mielonego ziela angielskiego Wykonanie: Kapustę siekamy, aby była drobniejsza i jeśli jest bardzo kwaśna przepłukujemy wodą. Kapustę zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości

Smak mojego domu
Drożdżowe trójkąty z powidłem, rodzynkami i cynamonem 118

ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 4 łyżki oleju 2 jajka 6 łyżek cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 cukier waniliowy Na nadzienie: 1 słoiczek powidła śliwkowego 1 łyżeczka mielonego cynamonu pół szklanki rodzynek Na skorupkę: 1 białko pół szklanki cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych drożdżowych trójkątów z powidłem

Izabelawkuchni
Krakersy z cheddarem 231

końcu czegoś, co nie zrujnuje naszego domowego budżetu. Czymś takim może być właśnie taka krakersowa przekąska. To nic innego jak podgrzane w piekarniku krakersy z cheddarem i szczyptą mielonej papryki. Niby nic, a jednak coś;) Bardzo proste. Bardzo fajne. U nas zawsze znikają w mgnieniu oka. Świetne(...)domowe spotkania, na Sylwestra, czy nawet na co dzień, do pochrupania przy fajnym filmie;) Całość do zrobienia w mniej niż kwadrans:) około 20 krakersów 200 g sera cheddar papryka mielona słodka Krakersy rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy je tartym serem cheddar. Wierzch oprószamy mieloną papryką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni do czasu

Smaki Na Talerzu
Pulpety w delikatnym sosie pomidorowym 110

passaty pomidorowej * 150 ml śmietanki 30% * ok. 2 łyżek bułki tartej * 1 łyżka masła * przyprawy: sól smakowa włoska, pomidory z bazylią i czosnkiem, pieprz, sól Zrobiłam pulpety. Do mielonego mięsa wbiłam jajko, dodałam bułkę tartą, podsmażoną na maśle cebulkę ( wcześniej pokroiłam ją w kostkę) i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiłam do smaku solą włoską i pieprzem. Zrobiłam kulki większe(...)czosnkiem i bazylią. Na sam koniec wlałam śmietankę. Wymieszałam delikatnie.  Podawałam z ziemniakami a dla mojej latorośli z kaszą jęczmienną. Dodatkiem była mizeria Notatki: * można użyć ulubionego mięsa mielonego * jeśli nie macie na stanie takich przypraw jak w przepisie, proponuję użyć zwykłej soli i pieprzu * do przyprawienia dania użyłam przypraw firmy Tensmak Smacznego! Lidka Artykuł Pulpety w delikatnym

Pieprzyć z Fantazją
Norweskie ciastka świąteczne last minute 127

obok talerzyka z aromatycznymi łakociami ;) Norweskie ciastka bożonarodzeniowe z pieprzem na 20szt Potrzebujesz: 100g masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1/2 łyzeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego szczypta soli 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 szklanki mąki + do podsypania Sposób przyrządzenia: 1. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Wigilijne pieczone pierogi z makiem – pyszne i mogą zastąpić makowiec 194

pokrojonych suszonych moreli i śliwek 50 g roztopionego i przestudzonego masła otarta skóra z cytryny i pomarańczy około 4-5 łyżek miodu kilka kropli aromatu migdałowego można użyć maku mielonego w domu lub gotowej masy makowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Pieczone pierogi z makiem Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około(...)ciasto podwoiło swoją objętość. Ciasto wyrasta, teraz przygotuję masę makową – można użyć gotowej masy makowej: W garnku zagotowuję mleko, do gotującego się mleka dodaję mak (użyłam gotowego maku mielonego ze sklepu), i gotuję jeszcze około 1 minuty cały czas mieszając. Następnie odstawiam do wystudzenia. Jeżeli używamy maku sparzonego i mielonego w domu, to już nie gotujemy

Uwaga Babcia Gotuje
Gulasz wołowy z morelami i przyprawą do piernika 96

szklanki wody sól pieprz tłuszcz do smażenia (ja użyłam smalcu) (przepis na 4-5 porcji) Mięso kroimy w większą kostkę, dodajemy do niego pokrojone w plasterki ząbki czosnku, mieloną paprykę i rozmaryn. Mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę. Po tym czasie mięso obsmażamy na mocnym ogniu (najlepiej partiami), przekładamy z garnka. W tym samym garnku smażymy pokrojone w drobną(...)wolnym ogniu, pod przykryciem, do miękkości mięsa (u mnie trwało to około 1,5 godziny). Kiedy mięso jest już miękkie, gulasz doprawiamy przyprawą do piernika, solą i świeżo mielonym pieprzem. Do 1/4 szklanki wody wsypujemy mąkę, mieszamy. Dolewamy do tego trochę sosu z gotowania, mieszamy i wszystko wlewamy do garnka z mięsem, mieszamy i zagotowujemy

Kardamonovy
PRZYPRAWA DO SPECULOOS 109

przyprawa do piernika, gdyż oryginalne ciasteczka speculoos mają specyficzny smak i armat. Poniżej przedstawiam swoje proporcje mieszanki: 0,5 łyżeczki goździków 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4  łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Wszystkie składniki zmielić w młynku do kawy lub rozetrzeć w moździerzu lub zmielić w maszynce do ziół. Jeśli używamy moździerza należy

Ciastka - domowe słodkości
SOPECULOOS - CIASTKA ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA 139

cukru pudru trzcinowego 150 g margaryny 50 ml mleka przyprawa do speculaaskruiden Składniki na przyprawę do speculaaskruiden: 0,5 łyżeczki goździków 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4  łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Przyprawa do speculaaskruiden - wszystkie składniki zmielić w młynku do kawy lub rozetrzeć w moździerzu lub zmielić w maszynce do ziół. Jeśli

Ciastka - domowe słodkości
KACZKA PIECZONA Z NADZIENIEM Z WARZYW 128

wybieramy łyżką nadzienie, umieszczamy je w garnku z podsmażonym nadzieniem, które nie zmieściło się do kaczki. Ja swoją kaczkę pokroiłam na mniejsze kawałki, posoliłam jeszcze lekko każdy kawałek, posypałam mielonym czosnkiem oraz roztartym  w dłoniach majerankiem i umieściłam z powrotem w piekarniku na kolejne pół godziny, w temp. 200*C.  Następnie obłożyłam kawałki kaczki pokrojonymi, wydrążonymi jabłkami(...)termoobieg). W czasie podpiekania kaczki nadzienie cały czas dusiło się w garnku na malutkim palniku, co jakiś czas dolewałam tylko trochę wody. Nadzienie doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem, dodajemy także masło oraz dolewamy trochę tłuszczu od kaczki. Kiedyś do nadzienia dodawaliśmy też namoczoną czerstwą bułkę, ale już od jakiegoś czasu pominęliśmy jej dodatek i jest również

Smaczne Zdrowe
Makowiec biszkoptowy 127

soli Makowiec biszkoptowy – masa: 400 g niebieskiego maku (zmielonego lub w całości) 200 g masła 4 duże jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ szklanki cukru ½ szklanki płynnego miodu ½ szklanki mielonych migdałów lub orzechów ekstrakt migdałowy, amaretto lub kilka kropel aromatu migdałowego – wg uznania Makowiec biszkoptowy – polewa: 100 g masła 4 łyżki kakao 4 łyżki mleka(...)zostawiamy do napęcznienia na co najmniej godzinę. Mak odsączamy z nadmiaru płynu – jeśli kupiliśmy zmielony przechodzimy do następnego etapu, jeśli nie – mielimy dwukrotnie przez maszynkę na sitku o małych oczkach. Do maku dodajemy jajka, mielone migdały i mąkę ziemniaczaną. W drugim garnku rozpuszczamy masło, dodajemy miód i cukier, całość zagotowujemy. Łączymy obie masy i gotujemy, ciągle

Poezja smaku
Pyszny makowiec na kruchym cieście 161

kilka pokrojonych suszonych moreli i śliwek 50 g roztopionego i przestudzonego masła otarta skóra z cytryny i pomarańczy około 5 łyżek miodu kilka kropli aromatu migdałowego można użyć maku mielonego w domu lub gotowej masy makowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Makowiec na kruchym cieście Przygotowanie:  Najpierw przygotuję ciasto: Na blat wysypuję mąkę, cukier(...)ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 45 minut. Przygotowanie masy makowej: W garnku zagotowuję mleko, do gotującego się mleka dodaję mak (użyłam gotowego maku mielonego ze sklepu), i gotuję jeszcze około 1 minuty cały czas mieszając. Następnie odstawiam do wystudzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeżeli używamy maku sparzonego i mielonego w domu, to już

Uwaga Babcia Gotuje
Mięso z suszonymi owocami i opiekanymi ziemniaczkami 145

masła papryka słodka mielona według uznania pieprz ziołowy według uznania przyprawa do kurczaka według uznania 2 łyżeczki cukru 300 g owoców suszonych HELIO Dodatkowo: ziemniaki według uznania papryka mielona według uznania koperek suszony według uznania masło do smażenia sól do smaku Wykonanie: 1. Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Następnie nacieramy olejem i posypujemy przyprawami, następnie odstawiamy(...)kroimy na cząstki, następnie gotujemy w osolonej wodzie. Miękkie odcedzamy i lekko studzimy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy ziemniaki i smażymy do zrumienienia posypując suszonym koperkiem i papryką mieloną. 4. Na talerze nakładamy po jednym filecie z kurczaka, porcji ziemniaków i owoców. Podajemy. Smacznego życzę. A tutaj produkt, którego użyłam do przygotowania tego pysznego obiadu

Izabelawkuchni
ŚLEDZIE PO CYGAŃSKU 249

konserwowe 2 cebule Sos: 4 łyżki oleju 6 łyżek ketchupu 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej mielonej szczypta pieprzu Dodatkowo: 500 ml mleka Wykonanie: Śledzie dokładnie myjemy z soli, suszymy, wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Zakrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum(...)Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. W dużym kubku mieszamy ketchup z musztardą i olejem, na przemian, aby sos się nie rozwarstwił. Dodajemy przyprawy: cukier, paprykę słodką mieloną, paprykę ostrą oraz pieprz i przeciśnięte ząbki czosnku. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitego sosu. W dużym słoiku (lub dwóch mniejszych) na dnie umieszczamy cebulę, następnie układamy filety śledziowe

Kuchnia MagdaLeny
ŚLEDZIE PO CYGAŃSKU 249

konserwowe 2 cebule Sos: 4 łyżki oleju 6 łyżek ketchupu 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej mielonej szczypta pieprzu Dodatkowo: 500 ml mleka Wykonanie: Śledzie dokładnie myjemy z soli, suszymy, wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Zakrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum(...)Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. W dużym kubku mieszamy ketchup z musztardą i olejem, na przemian, aby sos się nie rozwarstwił. Dodajemy przyprawy: cukier, paprykę słodką mieloną, paprykę ostrą oraz pieprz i przeciśnięte ząbki czosnku. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitego sosu. W dużym słoiku (lub dwóch mniejszych) na dnie umieszczamy cebulę, następnie układamy filety śledziowe

Kuchnia MagdaLeny