rzymskiego 1 łyżka nasion kolendry 0,5 łyżeczki nasion kardamonu wyjętych z łupinek 4 goździki 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach 2 łyżeczki mielonej kozieradki 1 łyżeczka mielonej kurkumy 2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki lub pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka soli 2 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru
Codzienne Gotowanierazem z nami krok po kroku, a przekonasz się jakie to łatwe! Kotleciki rybne to doskonała alternatywa dla klasycznych, tradycyjnych kotletów mielonych , mięciutkie i bardzo smaczne, niejedno dziecko zje je z przyjemnością, gdyż są bardzo delikatne. Takie mielone rybne kotleciki są idealnym rozwiązaniem, mogą je jeść wszyscy, dzieci i dorośli, nie zawierają ości, wszystkim będą smakować. Dlatego(...)opcjonalnie) lub 2 ząbki czosnku posiekana natka pietruszki, 2-3 łyżki olej rzepakowy do smażenia Ja przygotować najlepsze kotlety rybne? Filety z ryby płuczemy, osuszamy na ręczniku papierowym. Rybę mielimy lub rozdrabniamy wraz z białkiem, solą, pieprzem, czosnkiem i natką w elektrycznej szatkownicy. Masę rybną mieszamy z bułką tartą. Z masy rybnej formujemy owalne kotlety, każdy obtaczamy w bułce tartej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępapryka zielona , grubościenna 1 papryka żółta , grubościenna 1 puszka pomidorów krojonych 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka miodu 2 łyżki słodkiej , mielonej papryki sól , ostra mielona papryka do smaku 1 łyżka smalcu do smażenia 1/2 szklanki mąki do obtoczenia kurczaka Kurczaka podzielić na kawałki dowolnej wielkości . Każdy kawałek solimy i doprawiamy ostrą papryką do smaku(...)smażymy na złoty kolor na smalcu . Zdejmujemy mięso z patelni i wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę i obie papryki , dodając jednocześnie wyciśnięty praską czosnek, miód i mieloną słodką paprykę . Wszystko smażymy krótko na patelni , ciągle mieszając . Jak już warzywa delikatnie zmiękną i się podsmażą przekładamy do brytfanki lub garnka o wyższych brzegach i nie przywierającym dnie . (adsbygoogle
Ogrodnik w podróżypolecam! Składniki: kilka białych kiełbasek (surowych) 3 cebule 2 łyżki miodu wielokwiatowego 2 łyżki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy) olej 1/2 szklanki piwa słodka mielona papryka ostra mielona papryka szczypta pieprzy cayenne Sposób przygotowania: 1. Cebulę obrać, pokroić w półtalarki. Zrumienić na patelni na oleju, dodać paprykę mieloną i pieprz cayenne i wymieszać. Przełożyć do naczynia
Kuchnia domowa Aniszynki (użyłam drobiowej) 1/2 pęczka szczypiorku 1-2 łyżka majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej ok 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej sól, pieprz Dodatkowo: pół czerwonej papryki pół żółtej papryki *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i przecinamy na połówki. Za pomocą łyżeczki wyciągamy żółtka ( nie uszkadzając białek(...)miseczki *** *** Szynkę kroimy w drobną kosteczkę *** *** Szczypiorek drobno siekamy *** *** Żółtka rozgniatamy widelcem. Dodajemy szynkę, szczypiorek, majonez i jogurt. Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mielonymi paprykami. Mieszamy *** *** Farsz przekładamy do wcześniej wydrążonych białek *** *** Jajka dekorujemy z wierzchu drobno pokrojonymi papryczkami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ
Blog z Apetytempropozycja na sycący, rozgrzewający obiad. Obok pizzy, to moje drugie ulubione danie. SKŁADNIKI Nadzienie: 500 g mięsa mielonego, 1 cebula, ½ małej cukinii, 1 papryka czerwona przyprawa do mięsa mielonego, bazylia, sól, pieprz, olej 200 ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, bazylia słodka papryka w proszku olej Sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szkl(...)Nadzienie: Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, dodajemy mięso, obsmażamy, dodajemy przyprawę do mięsa mielonego. Następnie dodajemy cukinię, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dusimy aż warzywa zmiękną. Zalewamy przecierem pomidorowym, doprawiamy do smaku. Sos beszamelowy: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy aż się
słodki bratekCzas przygotowania: 70 minut Składniki na pulpeciki z indyka w sosie curry: Pulpeciki: 1 kg mielonego mięsa z indyka 1 bułeczka pszenna 100 ml mleka 2 łyżeczki mielonego kuminu 2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki soli 1 jajko 3 ząbki czosnku Dodatkowo: mąka pszenna pełnoziarnista do obtoczenia pulpetów kilka łyżek oleju do smażenia Sos curry: 2 cebule(...)ząbki czosnku 2 marchewki 400 ml mleczka kokosowego 250 ml passaty pomidorowej 4 łyżki sosu sojowego 3 - 4 łyżeczki curry w proszku 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki chilli (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki cukru sok z 1/2 limonki lub cytryny 4 łyżki oleju do smażenia sól do smaku szczypiorek do podania
Kuchcik gotujegotowała moja babcia, mama i często gotuję i ja. Prosty, smaczny, bez zbędnych dodatków, Klasyczny. Polecam :) Składniki: - 70 dag mięsa wieprzowego ( u mnie łopatka ) - czosnek mielony - czerwona mielona papryka - kminek mielony - majeranek - sól - śmietana 18% - maka 1 łyżka - olej Wykonanie Mięso oczyszczam, odkrawam zbędne błonki i tłuszczyk. Kroję w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju
Kuchnia z widokiem na ogródkurczaka ½ kg mrożonej marchewki z groszkiem 2 małe cebule 1 szklanka bulionu lub rosołu ½ szklanki śmietanki 30% ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 łyżka soku z cytryny Świeżo mielony czarny pieprz do smaku Sól morska lub jarzynka uniwersalna do smaku 2 łyżki masła klarowanego Dodatkowo: Mąka pszenna do obtoczenia mięsa Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania(...)chwilę przesmażyć-około 3-5 minut. Wsypać mieszankę z groszku i marchewki, wlać gorący bulion i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Doprawić mieloną słodką papryką , wlać śmietankę oraz sok z cytryny, gotować jeszcze chwilę mieszając aż sos zgęstnieje. Przed podaniem posypać świeżo posiekaną natką pietruszki. Doskonale komponuje się z ryżem na sypko. Smacznego
Wanilia i Kardamonparze Hortex (można użyć dowolnej mieszanki) około 200 ml śmietanki 30% około 3 łyżki oleju 5-6 plasterków ulubionej szynki świeżo mielony czarny pieprz do smaku świeżo mielona sól ziołowa do smaku Dodatkowo: listki świeżej bazylii do podania Przygotowanie: Jak przygotować pampuchy? Odlewamy pół szklanki ciepłego mleka, wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i niewielką ilość mąki(...)mieszance są plastry ziemniaków można odłożyć je na bok lub podzielić na mniejsze części podczas smażenia. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę lub paski szynkę. doprawiamy całość świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą ziołową i jeszcze chwilę smażymy. Zmniejszamy płomień pod patelnią i dolewamy śmietankę. Mieszamy, doprawiamy zostawiamy na palniku tak długo aż śmietanka zacznie gęstnieć. Tak przygotowany
Słodkie okruszkiprzede wszystkim za smak, ale i za jego jakość. Mięso z indyka jest zdrowsze niż z kurczaka, ze względu na czas wzrostu i podawane antybiotyki. Mięso na kotlety najlepiej mielić samemu i łączyć różne części indyka, wtedy kotlety będą miały odpowiednią strukturę. Najbardziej lubię mięso z udźca indyka i często je wykorzystuję. Kotlety z indyka z serem dobrze smakują(...)wolicie z indyka, kurczaka, a może zwykłe mielone wieprzowe? Ilość porcji: 20 Czas przygotowania: 50 minut Składniki na kotlety z indyka z serem: 1 kg mięsa mielonego z indyka 200 g sera żółtego (u mnie cheddar) 2 jajka 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki majonezu 2 łyżeczki
Kuchcik gotujepeklowane) przednie golonki (u mnie łącznie 2,4kg) - ok. 2 szklanek (0,5l) czerwonego wytrawnego wina (u mnie Chianti) - 1 duża cebula - świeżo mielony pieprz - czosnek (świeży i/lub mielony) - po łyżce masła klarowanego i oleju kokosowego (bezzapachowego) lub smalcu - 3 liście laurowe - 6 kulek ziela angielskiego - suszony rozmaryn (lub inne zioło) - 50g soli himalajskiej (do zalewy) - 1/2 łyżeczki(...)patelni obsmażamy na maśle klarowanym i oleju kokosowym (lub smalcu) golonki, z każdej strony po kilka minut. Następnie przekładamy golonki do żaroodpornego naczynia, zalewamy tłuszczem z patelni, posypujemy świeżo mielonym pieprzem oraz czosnkiem, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, wlewamy ok.3/4 -1 szklanki wina. Ganek zamykamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C. Po ok.1-1,5h zmniejszamy temperaturę
Smaczne Zdrowełyżeczki papryki słodkiej mielonej sól, pieprz Sos: 250 ml soku ananasowego 3 łyżki ketchupu 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka cukru 1/2 szklanki wody 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz Wykonanie: Podudzia z kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej. Marynata: Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce(...)małych oczkach. W misce łączymy ze sobą oliwę, sos sojowy, posiekany czosnek, starty imbir, paprykę słodką mieloną oraz szczyptę soli i pieprzu. Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy i czyścimy z niepotrzebnych części. Obtaczamy je w przygotowanej marynacie i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Przygotowujemy składniki: Cebulę obieramy i kroimy w piórka
Kuchnia MagdaLenyzamiennikiem jajka. Chleb mieszałam w Thermomixie, jednak i tak korzystałam ze zmielonych już orzechów, które zostały mi po świątecznych zakupach. Składniki: 100 g mielonych orzechów włoskich 100 g mielonych migdałów 50 g mielonych orzechów laskowych 150 g ziaren słonecznika 80 g siemienia lnianego 80 g babki płesznik (lub jajowatej) łyżeczka soli (i dowolne przyprawy, jakie lubicie
Cytryna&Co.minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Wyjąć kotlety z mleka, usunąć cebulę i osuszyć je na sicie a następnie ręcznikiem papierowym. Oprószyć niewielką ilością soli i czarnym mielonym pieprzem. Panierować kotlety w mące, następnie w roztrzepanym jajku i w bułce tartej (kolejność panierowania jest ważna;) Smażyć kotlety na dobrze rozgrzanej patelni. Ja smażę każdego kotleta osobno(...)kotlety schabowe podawać z zasmażaną kapustą. Zasmażana kapusta Zasmażana kapusta-składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 20 dkg wędzonego boczku 1 duża cebula 1-2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Przygotowanie zasmażanej kapusty: Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na patelni. Następnie dodać cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć aż się zeszkli. Kapustę pokroić i dodać
Codziennik Kuchenny