mielone - 47549 przepisów (strona:349/3170)

Placki z kalafiora 161

aromatyczne, pikantne i pachną obłędnie. Na końcu podam wam przepis na sos czosnkowy i sposoby podania placków. Potrzebujemy: 1 mały kalafior podzielony na jak najmniejsze różyczki 1 łyżeczkę mielonej kurkumy + 1 łyżeczkę dodatkowo do gotowania kalafiora 1 nieduży pęczek(...)pietruszki – same listki, posiekane 1 czerwoną cebulę drobno pokrojoną 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 małe chilli drobno posiekane – ostrość zależy od upodobań, możecie dodać lub pominąć ½ łyżeczki mielonego kminku ½ łyżeczki mielonego kuminu ½ łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz do smaku 6 jajek dokładnie roztrzepanych i lekko ubitych mąkę pszenną – około 300 g (może trochę zostać

ladykitchen
Wielkanoc – co można zrobić wcześniej, zrób wcześniej 112

jesteśmy fanami deserów, to dokładnie w ten sam sposób możemy przygotować twarożek warzywny . Spokojnie możemy przygotować go dzień wcześniej i potem tylko podać Składniki twarożku warzywnego pół kilo twarogu mielonego (pół opakowania twarogu na sernik) 100 g fety pół opakowania serka mascarpone ok. 125 g pół pęczka botwinki drobno pokrojonej garść umytego i posiekanego szpinaku pęczek drobno posiekanego koperku(...)gotujemy przez 5 minut w osolonej wodzie. Po odcedzeniu studzimy go zimną wodą i siekamy. Cebulę obieramy i drobno siekamy, mieszamy z sosem tatarskim, szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu. Białka jajek oddzielamy od żółtek i ścieramy na tarce (osobno białka i żółtka). A co przygotować już bliżej Wielkanocy, żeby było świeższe? Może schab nadziewany suszonymi owocami? Jeśli zostanie

Ugotowane pozamiatane
Marokańskie tajine: pyszne jedzenie z jednego garnka 106

korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam. Marokańsko-polskie tajine w aromatycznym sosie pomidorowym.  Oto składniki i przyprawy na marokańsko-polskie tajine: na kotleciki z indyka: 400g mięsa mielonego z indyka 1 średnia cebula, posiekać 1 jajko 1 łyżka śmietany albo majonezu ok. 2 płaskie łyżki bułki tartej i mleko (tyle ile wchłonie bułka) + dodatkowa porcja do panierowania(...)plastry sos pomidorowy: 200g koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 szklanka rosołu 2 łyżki posiekanej kolendry 1 płaska łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kopru włoskiego 1/2 łyżeczki mielonej, ostrej papryki sos sojowy do smaku 3 ząbki czosnku - obrać i posiekać cukier do smaku Przepis na tajine krok po kroku: Krok 1. Wszystkie składniki na kotleciki z indyka dokładnie

Moja Książka Kucharska
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów, z aksamitnym puree ziemniaczanym 133

ziemniaków ok. 1/3 łyżeczki) lub chrzan do smaku. Inne zioła i przyprawy pasujące do puree to m. in.: cząber, czosnek, koper, słodka i ostra papryka, mielona kolendra, rozmaryn, estragon, pieprz. Pamiętajcie jednak, że dodatki nie mogą zdominować smaku ziemniaków. Trzeba - według własnego smaku - znaleźć odpowiednie dla siebie proporcje. Puree ziemniaczane wspaniale pasuje także do zup takich jak barszcz czerwony(...)biały czy też żurek. Wtedy najlepszymi dodatkami są przysmażona na złoto cebulka, pokrojony w kostkę i podsmażony boczek lub słonina. Dodatkowo takie ziemniaki można przyprawić odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Jeśli lubisz polędwicę wieprzową, to wypróbuj także przepisu na roladki z polędwiczek z boczkiem, uduszonych w maślanym sosie . Do tych roladek wspaniale pasuje puree z pietruszki z rozmarynem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki warzywno ziemniaczane z kawałkami schabu 118

czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżka octy jabłkowego 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka , czubata , czosnku granulowanego 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 płaska łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka brązowego cukru sól do smaku olej rzepakowy do smażenia Wszystkie warzywa oprócz chilli i papryki ,obieramy ,ścieramy na tarce o grubych oczkach . Chilli i paprykę siekamy(...)odstawiamy na około 30 minut . Po tym czasie lekko odciskamy z nadmiaru soku , który się wytrącił , inaczej placki podczas smażenia mogły by się rozpadać . Wsypujemy przyprawy , czosnek , gałkę , paprykę mieloną , czosnek niedźwiedzi , cukier i sól do smaku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodajemy także pokrojony w średniej wielkości kostkę i lekko posolony , schab . Nie można kroić na zbyt małe kawałki

Ogrodnik w podróży
Najlepsza zupa z zielonej soczewicy 155

soczewicy 500 ml bulionu warzywnego 1 filiżanka wody 1 średnia cebula 2 marchewki obrane i pokrojone w kostkę 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kuminu 1,5 łyżeczki mielonego curry 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżeczka soli (lub więcej do smaku) szczypta płatków chili świeżo mielony czarny pieprz posiekana natka pietruszki

Kukuleczki
Śledzie gajowego , z żurawiną 103

kulek ziela angielskiego sos : 3 cebule 3 łyżki suszonej żurawiny 1 czerwona papryka grubościenna 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki słodkiej mielonej papryki 2 łyżki ostrej mielonej papryki ( jeśli nie lubicie pikantnych , zmniejszcie jej ilość ) 1 łyżka brązowego cukru 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki ketchupu 4 łyżki oleju sól do smaku Śledzie wyjmujemy z zalewy , przekładamy(...)kroimy drobno i podsmażamy na patelni , na oleju z cukrem , aż zupełnie zmiękną . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następnie dodajemy pomidory z puszki i sparzoną wrzątkiem żurawinę . Czosnek , mieloną paprykę , ostrą i łagodną , ketchup i sól do smaku . Smażymy na małym ogniu , co jakiś czas mieszając aż sos się zagęści , a warzywa rozgotują . Odstawiamy do wystygnięcia . Zimny sos łączymy z kawałkami

Ogrodnik w podróży
Kaczka w musztardzie 136

udka z kaczki 2 jabłka 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżeczki nasion kolendry szczypta mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Udka z kaczki umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, po czym przełożyć do naczynia

Passions hobbies life
Zasmażane naleśniki z serem i bananem 129

środku. Przepis na naleśniki zazwyczaj każdy ma swój ulubiony, jeśli jeszcze takiego nie macie to polecam TEN ;) Składniki: (na farsz do 4 naleśników) 200 g serka naturalnego, 3 łyżki mielonych migdałów, łyżeczka cukru, duży dojrzały banan, dodatkowo: łyżka masła, truskawki do dekoracji Przygotowanie: Naleśniki smażymy jak zawsze lub wgprzepisu powyżej. Banana kroimy w małą kostkę, dodajemy do sera wraz(...)cukrem, mielonymi migdałami. Mieszamy. Nakładamy masę na naleśniki. Składamy w kopertę. Na patelni rozpuszczamy masło. Ukłdamy naleśniki. Podsmażamy na średnim ogniu przez około 2 minuty z każdej strony. Podajemy ciepłe wraz z truskawkami

Lena Gotuje
Kotlety pożarskie 122

Kotlety pożarskie z mięsa drobiowego to smaczna, delikatniejsza odmiana klasycznych mielonych z wieprzowiny (lub wieprzowiny i wołowiny). Przygotowuje się je równie szybko, nie ma w tym nic skomplikowanego, a zawsze(...)coś innego czym można zaskoczyć rodzinkę. Myślę, że u nas będą się one pojawiać częściej, spróbujcie jeśli jeszcze nie jedliście :) Składniki na ok. 6 kotletów: 400 g mięsa mielonego drobiowego 2 ząbki czosnku  przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka 1 jajko 1 pełna łyżeczka rozpuszczonego i ostudzonego masła pęczek szczypiorku ok. 2 łyżek bułki tartej na panierkę

Simply Food
Kurczak makhani 129

rzymskiego 1 łyżka nasion kolendry 0,5 łyżeczki nasion kardamonu wyjętych z łupinek 4 goździki 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach 2 łyżeczki mielonej kozieradki 1 łyżeczka mielonej kurkumy 2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki lub pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka soli 2 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru

Codzienne Gotowanie
Kotlety rybne najlepsze 118

razem z nami krok po kroku, a przekonasz się jakie to łatwe! Kotleciki rybne to doskonała alternatywa dla klasycznych, tradycyjnych kotletów mielonych , mięciutkie i bardzo smaczne, niejedno dziecko zje je z przyjemnością, gdyż są bardzo delikatne. Takie mielone rybne kotleciki są idealnym rozwiązaniem, mogą je jeść wszyscy, dzieci i dorośli, nie zawierają ości, wszystkim będą smakować. Dlatego(...)opcjonalnie) lub 2 ząbki czosnku posiekana natka pietruszki, 2-3 łyżki olej rzepakowy do smażenia Ja przygotować najlepsze kotlety rybne? Filety z ryby płuczemy, osuszamy na ręczniku papierowym. Rybę mielimy lub rozdrabniamy wraz z białkiem, solą, pieprzem, czosnkiem i natką w elektrycznej szatkownicy. Masę rybną mieszamy z bułką tartą. Z masy rybnej formujemy owalne kotlety, każdy obtaczamy w bułce tartej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak po cygańsku 119

papryka zielona , grubościenna 1 papryka żółta , grubościenna 1 puszka pomidorów krojonych 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka miodu 2 łyżki słodkiej , mielonej papryki sól , ostra mielona papryka do smaku 1 łyżka smalcu do smażenia 1/2 szklanki mąki do obtoczenia kurczaka Kurczaka podzielić na kawałki dowolnej wielkości . Każdy kawałek solimy i doprawiamy ostrą papryką do smaku(...)smażymy na złoty kolor na smalcu . Zdejmujemy mięso z patelni i wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę i obie papryki , dodając jednocześnie wyciśnięty praską czosnek, miód i mieloną słodką paprykę . Wszystko smażymy krótko na patelni , ciągle mieszając . Jak już warzywa delikatnie zmiękną i się podsmażą przekładamy do brytfanki lub garnka o wyższych brzegach i nie przywierającym dnie . (adsbygoogle

Ogrodnik w podróży
Biała kiełbasa z musztardą i piwem 179

polecam! Składniki: kilka białych kiełbasek (surowych) 3 cebule 2 łyżki miodu wielokwiatowego 2 łyżki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy) olej 1/2 szklanki piwa słodka mielona papryka ostra mielona papryka szczypta pieprzy cayenne Sposób przygotowania: 1. Cebulę obrać, pokroić w półtalarki. Zrumienić na patelni na oleju, dodać paprykę mieloną i pieprz cayenne i wymieszać. Przełożyć do naczynia

Kuchnia domowa Ani
Paprykowe jajeczka faszerowane 322

szynki (użyłam drobiowej) 1/2 pęczka szczypiorku 1-2 łyżka majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej ok 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej sól, pieprz Dodatkowo: pół czerwonej papryki pół żółtej papryki     *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i przecinamy na połówki. Za pomocą łyżeczki wyciągamy żółtka ( nie uszkadzając białek(...)miseczki *** *** Szynkę kroimy w drobną kosteczkę *** *** Szczypiorek drobno siekamy *** *** Żółtka rozgniatamy widelcem. Dodajemy szynkę, szczypiorek, majonez i jogurt. Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mielonymi paprykami. Mieszamy *** *** Farsz przekładamy do wcześniej wydrążonych białek *** *** Jajka dekorujemy z wierzchu drobno pokrojonymi papryczkami *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ

Blog z Apetytem