przybrania: oliwa z oliwek do polania na wierzchu, duża szczypta kashmiri chilli (można zastąpić pieprzem kajeńskim albo ostrą papryką), orzeszki piniowe, plasterki świeżego ogórka obsypane słodką lub ostrą mieloną papryką, natka z pietruszki albo kolendry lub inne ulubione dodatki Idealny arabski hummus (hummus bi tahini) Idealny arabski hummus - przygotowanie Uwagi: Po ugotowaniu ziarenko ciecierzycy powinno być idealnie(...)czas 1 minuta, obroty 10, Gotowy hummus przełożyć do płaskiej miseczki, łyżką zrobić niezbyt głębokie rowki do których będzie spływała oliwa, polać oliwą, posypać kashmiri chili lub ostrą mieloną papryką albo udekorować plasterkami świeżego ogórka lub natką pietruszki. Podawać z chlebem z chlebem markook, pita lub tandoori, jako dodatek do falafeli, krakersów itp. Idealny arabski hummus (hummus
Cztery Fajerystołowa miodu 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1 lub 2 zmielone goździki Opcjonalnie 1/4 łyżeczki cukru waniliowego lub szczypta gałki muszkatołowej Opcjonalnie mała szczypta kashmiri chili lub duża szczypta mielonego czarnego pieprzu (jeśli żurawina ma być podawana tylko do mięsa, pasztetów lub serów). Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów - przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Do garnka wlać(...)cała. Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook Do naczynia głównego wsypać 500 g żurawiny, zalać sokiem z pomarańczy i gotować przez 5 minut, temperatura 90, prędkość 3. Dodać cukier, miód, mielony cynamon i goździki i ponownie zagotować – czas 5 minut, temperatura 80, prędkość 2-3 Dodać wiśniówkę oraz pozostałe 100 g żurawiny i gotować 5 minut, temperatura 80, prędkość
Cztery Fajerypakowanych do szkoły, do pracy, do przygotowania deseru dla niespodziewanych gości. Mus wyszedł pyszny, ale czas na przepis. Mus z jabłek 5 dużych jabłek 100 gram cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 150 ml wody sok z 1 cytryny Jabłka obrałam, wycięłam gniazda nasienne i pokroiłam na ćwiartki. Do garnka wlałam wodę, dodałam cukier i sok z cytryny, wszystko wymieszałam(...)ostro 5 jabłek 100 ml białego wytrawnego wina kawałek (tak 2 cm) świeżego imbiru 1 czerwona papryka 5 goździków garść śliwek suszonych 2 cebule 3 ziela angielskie 1 łyżeczka mielonej kolendry kawałeczek (nie za duży) papryczki habanero pół łyżeczki mielonego pieprzu pół szklanki octu jabłkowego Na początek trzeba wszystko przygotować : Jabłka obrałam i wykroiłam z nich gniazda nasienne
Kuchnia na wzgórzukubka rodzynków 1/2 kubka oleju 1 łyżka pasty z czosnku (zblendowany czosnek, z odrobiną wody i soli) 1 łyżka czerwonego chili 1 łyżka mielonej kurkumy 1 łyżka mielonej kolendry 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżka cukru garam masala: 2 kawałki cynamonu 6 goździków 6 owoców zielonego kardamonu 6 ziaren czarnego pieprzu 2 liście laurowe
stajnia gołębie od kuchnipieczona rolada z cukinii: 1300 g wydrążonej cukinii 200 g cebuli 1 duży ząbek czosnku 4 jajka 40 g mąki kokosowej sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony koperek inne ulubione zioła i przyprawy opcjonalnie 300 g sera żółtego lub mozarella – w wersji z laktozą (na zdjęciu opcja bez nabiału) Farsz: 400 g boczku wędzonego (patrz skład(...)którym była pieczona. Roladę ponownie zapiekać przez ok 15-20 minut w temperaturze 150 ° C pilnując by nie przypiekła się za bardzo. Używając innego farszu np z mięsa mielonego trzeba dobrać odpowiednia temperaturę. Gotową roladę lekko ostudzić a następnie pokroić. Smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno np z różnego rodzaju dipami jak czosnkowy, tzatziki, ziołowy
Ola la LCHFporcji): 400g suchych ziaren ciecierzycy (namoczonych przez noc w wodzie) 5cm kawałek pora 2 ząbki czosnku pęczek pietruszki łyżka soli 1/2 łyżki mielonego kopru włoskiego (kuminu) 1/2 łyżki mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżki mielonej kolendry 1/2 łyżki cynamonu 1/2 łyżki cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki wody 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (opcjonalnie) 80g ziaren sezamu
Dietologsztuk: Kotleciki 500 g mięsa mielonego z indyka 2 jajka 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych Sól i pieprz do smaku 2 łyżki przyprawy do kotletów mielonych 1 łyżka papryki mielonej słodkiej i ostrej 2 łyżki musztardy 1 łyżka ketchupu Dodatkowo 500 ml przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia mięsa PRZYGOTOWANIE
Gotowanie Patkisera tartego Bagietka 4 bagietki ok 15 cm 2 filety z kurczaka Przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżka papryki mielonej wędzonej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej Olej do smażenia 1 papryka 1 pęczek dymki 1 cebula czerwona 15 dag sera żółtego tartego PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka myję, osuszam i kroję w kostkę. Doprawiam solą(...)pieprzem, papryką wędzoną i papryką mieloną ostrą. Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy mięso, smażymy na rumiano. Mięso przekładamy do osobnej miski. Międzyczasie myjemy paprykę i dymkę, kroimy drobno. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Dusimy na tym samym oleju co smażyliamy mięso . Wystarczy kilka sekund. Międzyczasie przygotowujemy sos. Łączymy wszystkie składniki sosu. Mieszamy. Bagietki przekraczamy wzdłuż
Gotowanie Patkimałosolnych. Składniki 500 g wołowiny z udźca 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 ogórki małosolne 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka mąki 700 ml bulionu warzywnego mielony cynamon mielona czerwona papryka sól, pieprz Przygotowanie Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w dużą kostkę mięso, obrane i pokrojone w kostkę ogórki. Chwilę smażymy(...)oprószamy mąką, dokładnie łączymy i zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Dusimy pod przykryciem przez 40 min. Następnie doprawiamy do smaku cynamonem, mieloną papryką, solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami
R'n'G Kitchenzewnątrz otulone chrupiącą, lekko spieczoną skórką. Pasują doskonale do wszystkich grillowanych mięs i lekkich sałatek. Polecam :) Składniki - ziemniaki ( polecam równej wielkości ) - sól, czosnek mielony, papryka czerwona mielona, majeranek - olej - patyczki do szaszłyków Wykonanie Wyszorowane ziemniaki gotuję w skórkach ok 8 minut, studzę. Nabijam na patyczki. Przy pomocy pędzelka z każdej strony smaruję olejem. Obsypuję kolejno : solą, mielonym czosnkiem, papryką i roztartym majerankiem. Gotowe ziemniaczki kładę na rozgrzany ruszt i grilluję z obu stron do zrumienienia. Około 10 minut. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródrazem zapraszam na leczo w innej odsłonie niż poprzednio, bo bez mięsa, za to z ciecierzycą. Pierwszy raz robiłam taką wegetariańską wersję, ale naprawdę smakuje świetnie. Dodatek wędzonej mielonej papryki robi robotę, nie wspominając o tych wszystkich sezonowych, aromatycznych warzywach. Pomidory nigdy nie smakują tak dobrze jak o tej porze roku, więc trzeba korzystać :D Składniki(...)ciecierzycy ze słoika (lub puszki, ewentualnie samodzielnie ugotowanej) 3 czerwone papryki 1 żółta papryka 1 nieduża cukinia 3 dojrzałe pomidory (sparzone i obrane ze skórki) 1 czubata łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 płaska łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka miodu sól i pieprz natka pietruszki Cebulę obrać i pokroić
Simply Foodmielonego mięsa z indyka 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (u mnie Kupiec) 1 łyżka posiekanego koperku 1 jajko sól świeżo mielony pieprz 1 łyżka masła 500 ml wody 1 listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka mąki 50 ml śmietanki Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle,marchewkę zetrzeć(...)drobnych oczkach tarki. Do mielonego dodać przesmażoną cebulkę,startą marchewkę,rozgnieciony czosnek,kaszę, koperek,wbić jajko i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić masę mięsną. Dłonie maczać w wodzie i formować nieduże pulpeciki,które należy delikatnie obsmażyć na patelni wykorzystując pozostałe masło po smażeniu cebuli. Lekko zarumienione pulpeciki przełożyć do garnka,zalać wodą,dodać przyprawy i gotować pod przykryciem
Kolorowa kuchnia Elkiotrzymany przy pieczeniu sok, który puściło mięso zamieniam na sos :-) Składniki: 1,2 kg karkówki 4 zmiażdżone ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki sól świeżo zmielony pieprz 2-3 łyżki oleju 2 liście laurowe Składniki na sos: sos otrzymany z pieczonej karkówki woda mąka sól, pieprz sos sojowy siekana natka pietruszki Sposób(...)przygotowania mięsa: 1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć mięso zmiażdżonymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem, mielonymi papryką - słodką i ostrą, olejem. Następnie mięso można związać nicią kuchenną - wtedy zachowa ładny kształt przy pieczeniu. Pomiędzy nić włożyć dwa liście laurowe. 2. Gotowe mięso przełożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. 3. Mięso przełożyć do rękawa lub do naczynia żaroodpornego
Kuchnia domowa Anitymczasem: Składniki: Opakowanie boczniaków 1 średnia cebula 1-2 ząbki czosnku Oliwa z oliwek Po 1 małej łyżeczce (naprawdę bardzo małej): garam masala, mielonego kardamonu, kuminu, kurkumy, mielonego chili LUB ½ opakowania gotowej mieszanki curry Sól do smaku wg uznania 2 duże pomidory lub 4-5 małych 200 g ryżu basmati 1 malutka cukinia Czerwona/żółta papryka Curry(...)utworzyły sos. Odparowujemy nadmiar wody. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię oraz papryki kroimy w cieniutkie paski, a następnie podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Sposób serwowania: z ryżu tworzymy „wianuszek”. Na środek nakładamy curry, a następnie ozdabiamy warzywami. Fajnie smakuje z lekkimi różowymi winami Bon appetit
Kate's Kitchenmielonego jest bardzo uniwersalnym daniem - możemy zjeść ją na obiad na gorąco lub wystudzić i zrobić z nią kanapki. Wersja z papryką przypadła nam do gustu:). 500g mięsa mielonego 1 czerwona papryka 2 marchewki 1 pietruszka 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 4 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 1. Marchew i pietruszkę obieramy(...)ścieramy na małych oczkach tarki. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. 2. Warzywa łączymy z mięsem mielonym i przyprawami. Dodajemy jajko i bułkę tartą. Mieszamy do połączenia składników. Przekładamy do aluminiowej foremki jednorazowej (wysmarowanej olejem). 3. Pieczemy w temperaturze 170 stopni, przez około 1 godzinę 20 minut
Szefowa kuchni