przygotować. Zapraszam do garnków. Składniki: Mielone wołowo – wieprzowe 500 g Mieszanka leczo mrożona 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka almette Bulion Sól Pieprz Natka pietruszki Wykonanie: Mielone doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masą i formujemy klopsiki. Wykładamy do gotującego się bulionu warzywnego ( gotujemy na wolnym ogniu ). Dodajemy mieszankę leczo i dalej gotujemy
Smaki Ewywymagają obierania). Szparagi zalewamy bardzo zimną wodą na ok. 10 min. Szparagi osuszamy, skrapiamy olejem (nie za dużo) i obtaczamy je w nim, delikatnie oprószamy solą Imalską świeżo mieloną. Polędwiczki wyciągamy z marynaty i równocześnie grillujemy ze szparagami, nieco krócej grillujemy pomidorki. Czas do 10 min. Wszystkie zioła siekamy bardzo drobno. Polędwiczki podajemy z szparagami, pomidorkami, całość posypujemy świeżymi(...)ziołami i świeżo mielonym pieprzem kolorowym
Moniki Smakołykimleka sojowego / ryżowego 500 ml mocno gazowanej wody mineralnej 50 ml oleju sezamowego płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski) szczypta mielonej kurkumy 2 łyżki siekanej świeżej pietruszki/ kolendry 2 łyżki siekanego szczypiorku szczypta czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki nasion kminku 1 łyżka czarnego sezamu olej(...)smażenia Na kawior : 200 ml świeżego soku z buraka 1 łyżeczka agar-agar pół szklanki zimnego oleju rzepakowego Szczypta pieprzu i soli szczypta mielonego czosnku do smaku Dodatki : Zioła Pomidorki koktajlowe jogurt sojowy Wykonanie : 1. Oba rodzaje mąki przesiewamy starannie do miski. Wlewamy mleko oraz wodę a także
vaniliowoczekoladowaSkładniki 2 mielone ze skórą kacze piersi łyżeczka soli łyżka sosu sojowego łyżeczka miodu szczypta anyżu gwiazdkowego szczypta cynamonu mielony lub utarty w moździerzu goździk po łyżeczce białego i czarnego sezamu Bio Planet łyżka skrobi ziemniaczanej szczypiorek papryczka chili ogórek ocet ryżowy olej rzepakowy ryż naturalny basmati Bio Planet kolendra opcjonalnie Mięso mielimy ze skórą
AZgotuj!sałatkę; przepis o tutaj- KLIK . Porcja dla 2-3 osób: około 350-400 g fileta z miruny 1/3 szkl. kaszy jaglanej 1 mała cebula 1 średnie jajko 1 łyżka mielonych orzechów laskowych bułka tarta do panierowania 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki 1 łyżka oleju Wielkopolski rzepakowy z chilli olej rzepakowy do smażenia Salsa: 2 owoce mango 1 czerwona(...)trzymamy pod przykryciem przez kilka minut. Cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju Wielkopolski rzepakowy z chili i dodajemy cebulę. Smażymy przez chwilę. Gdy cebula się podsmaży dodajemy mielone orzechy i stale mieszając, smażymy całość przez około 1 minuty. Zawartość patelni łączymy z ugotowaną kaszą. Ugotowaną rybę, kaszę oraz cebulę przekładamy partiami do rozdrabniacza i mielimy. Gdyby
Smaki Na Talerzupieczywem. Taki obiad to niebo w ustach! Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 młoda kapusta 1 cebula 2 marchewki 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego sól, pieprz pęczek koperku 1 niepełna szklanka bulionu warzywnego(...)rosołu pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron *** *** Mięso zdejmujemy z patelni. Cebulę kroimy w kosteczkę i lekko podsmażamy, następnie dodajemy startą
Blog z Apetytemktóry zrobicie z TEGO przepisu. Delikatny (choć zdecydowanie nie fit!), mocno ziołowy i aromatyczny. Reasumując - częstujcie się! PIECZONY KALAFIOR 1 główka kalafiora sól, pieprz, mielona słodka papryka, mielona kurkuma Sposób przygotowania: Kalafiora obieram z zielonych liści, ścinam też "ogonek". Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Kalafiora owijam szczelnie folią aluminiową, wkładam do piekarnika (najlepiej(...)pieca, posypuję go solą tak, by część wpadła między różyczki. Ponownie wkładam do piekarnika. Powtarzam ten schemat jeszcze 2 razy, przy czym za drugim razem posypuję solą, ale także mieloną słodką papryką i kurkumą oraz pieprzem. Podaję zaraz po upieczeniu. SMAŻONY ŁOSOŚ 2 płaty łososia atlantyckiego (lub pstrąga łososiowego) sól, pieprz, tymianek suszony sok z 1/2 cytryny Sposób
W kuchni Karmel-itkimasę makową: - 500 g białego maku - 300 g okruchów biszkoptowych z domowego biszkoptu (dałam biszkopty) - 250 g cukru - 250 g miodu - 85 g masła - 85 g rodzynków - 100 g mielonych migdałów - 2 łyżki domowej skórki pomarańczowej - 5 jaj (250 g) - ekstrakt migdałowy Składniki na ciasto półfrancuskie: - 1 kg przesianej mąki pszennej (dałam tą samą, jak do bułeczek puszystych(...)garnka, zalewamy wrzątkiem. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Ugotowany mak odsączmy na gęstym sicie, następnie mielimy trzykrotnie maszynką do mięsa z sitkiem o najdrobniejszych oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, miód, posiekane rodzynki, domową skórkę pomarańczową, mielone migdały. Podgrzewamy chwilę na małym ogniu, aż składniki się połączą, następnie dodajemy zmielony mak i smażymy (cały
mojewypiekiinietylkocebuli grillowałam do której świeżą kolendrę dodałam. Soli nie używałam, bo w przyprawie do warzyw i sosie sojowym ją miałam. Tuż przed podaniem jeszcze świeżej kolendry dołożyłam i słodką mieloną papryką wędzoną 🌶️ doprawiłam. Jak dla mnie to było danie ekspresowe i w smaku(...)wyjątkowe 😍 . Składniki na 2 porcje: 200 g wątróbki z indyka, 2 cebule czerwone, przyprawa grill do warzyw, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 1 łyżka oleju rzepakowego, świeża kolendra, mielona słodka papryka wędzona, suszona chili świeżo mielona do smaku. Przygotowanie: Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy z żyłek, odsączamy w ręcznik papierowy. Cebulę kroimy w cienkie plastry i posypujemy przyprawą grill
Moniki SmakołykiSkładniki: 1 kg biodrówki wieprzowej 2 szklanki suchej ciecierzycy 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 marchewki 1 świeża papryczka chili lub 1/2 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka mielonego kuminu 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cząbru 1/2 łyżeczki mielonego kminku sól do smaku 3 - 4 łyżki mąki 2 - 3 łyżki tłuszczu do smażenia (adsbygoogle
Kuchcik gotujeskrzydełek: 3 łyżki płynnego miodu 2 łyżki oleju 6 łyżek ulubionego ketchupu 2 lekko czubate łyżeczki soli 2 lekko czubate łyżek mielonej ostrej papryki 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą. Skrzydełka opłukać pod zimną, bieżącą wodą. Dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i pokryć na całej powierzchni marynatą. Przełożyć do naczynia, przykryć szczelnie i wstawić(...)łyżeczkami dobrego majonezu. 3-4 większe ząbki czosnku obrać, posiekać, dodać sporą szczyptę soli i całość razem rozetrzeć czubkiem noża. Dodać do śmietany z majonezem, przyprawić świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Dobrze wymieszać i odstawić na kilka-kilkanaście minut do lodówki. Sos czosnkowy w wersji dietetycznej: śmietanę zastąpić naturalnym jogurtem (najlepiej greckim) i zrezygnować z majonezu. Skończył
Codzienna kuchnia niecodziennazachęcająco ale smakuję bardzo dobrze, Dodatkowo do picia takiego koktajlu przekonuje mnie fakt, że dostarcza mojemu organizmowi wiele cennych wartości odżywczych, witamin i minerałów. Poza tym zawarty w nim mielony len wpływa korzystnie na pracę naszych jelit(...)odchudzanie i jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego Na zdrowie ! Składniki /1 porcja: – garść jarmużu – 2 garść malin (mogą być mrożone) – 1 banan – 1 łyżeczka lnu mielonego – 250 ml wody Przygotowanie: Jarmuż opłukać. Banana obieramy i wrzucamy do blendera. Następnie jarmuż i maliny. Dodajemy wodę i wszystko miksujemy. Na koniec wrzucamy łyżeczkę lnu mielonego
I LOVE LIFEpłaskie łyżeczki * duża cebula 1 szt * czosnek – 3 ząbki * soda oczyszczona – 1 łyżeczka * natka pietruszki – 1 pęczek * olej do smażenia * przyprawy: mielony kumin, pierz czarny, mielona kolendra, kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Namoczoną przez noc ciecierzycę odcedzamy, płuczemy, mielimy razem z cebulą. Dodajemy czosnek, natkę, sodę oraz sól i inne przyprawy ( po szczypcie(...)mielimy, aż masa będzie klejąca. Odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki. Z zimnej masy formujemy małe, okrągłe kulki ( możemy spłaszczyć ), mocno je ugniatamy, by się nie rozpadały. Smażymy po ok. 2-3 minuty na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na ręczniku i zajadamy! Smacznego! Ps. tak jak mówiłam możemy podać je również w formie „obiadowej”. Którą wolicie
Ostra na Słodkoprzepyszny, no i dodatkowo błyskawiczny... ;-) Składniki: - filet z kurczaka (u mnie piersi)- 1,5-2kg - kilka łyżek dobrego aromatycznego majeranku - słodka papryka w proszku - ostra papryka w proszku - mielony czosnek - sól - pieprz - oliwa lub olej (u mnie oliwa(...)wytłoczyn) Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierem. Odciąć polędwiczki, gdy są, każdy kawałek przeciąć wzdłuż na pół, najlepiej nożem do filetowania. Kawałki rozłożyć na desce (blacie), każdy posypać mielonym czosnkiem, papryką słodką, delikatnie ostrą, świeżo mielonym pieprzem i bardzo delikatnie solą (raz zapomniałam o soli i też były super..), dość obficie posypuję także roztartym w dłoniach majerankiem. Kawałki
Smaczne Zdrowemiodu jak u mnie); 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego (lub oleju rzepakowego czy innego, roślinnego); 1 łyżeczka cynamonu; 1/2 łyżeczki soli; 1/4 łyżeczki mielonego imbiru; 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej; Szczypta mielonych goździków. DODATKOWO: Blacha do pieczenia o wymiarach około 33 x 23 cm; Papier do pieczenia. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżeczka
Gospodyni Miejska