mielone - 47549 przepisów (strona:368/3170)

Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów 234

stołowa miodu 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1 lub 2 zmielone goździki Opcjonalnie 1/4 łyżeczki cukru waniliowego lub szczypta gałki muszkatołowej Opcjonalnie mała szczypta kashmiri chili lub duża szczypta mielonego czarnego pieprzu (jeśli żurawina ma być podawana tylko do mięsa, pasztetów lub serów). Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów - przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Do garnka wlać(...)cała. Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook Do naczynia głównego wsypać 500 g żurawiny, zalać sokiem z pomarańczy i gotować przez 5 minut, temperatura 90, prędkość 3. Dodać cukier, miód, mielony cynamon i goździki i ponownie zagotować – czas 5 minut, temperatura 80, prędkość 2-3 Dodać wiśniówkę oraz pozostałe 100 g żurawiny i gotować 5 minut, temperatura 80, prędkość

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Weneckie ragù z kaczki – ragù alla veneta 238

smażymy przez 5-6 minut, do zrumienienia. Wyjmujemy przygotowaną kaczkę na bok. Do rondla na wytopiony tłuszcz wrzucamy wszystkie pokrojone wcześniej warzywa i zmiażdżone ząbki czosnku, wsypujemy płatki chili, mielony cynamon, szałwię, anyż i liście laurowe. Smażymy soffritto na niskim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez 6-8 minut – warzywa powinny wyraźnie zmięknąć i zeszklić się. Do zeszklonych warzyw(...)120g 2-3 ząbki czosnku, 15g 3-4 szalotki, 60-70g 1 mała marchew, 120g 1 pełna łyżeczka suszonej szałwii 1 niepełna łyżeczka płatków chili 1 niepełna łyżeczka mielonego cynamonu 2 gwiazdki anyżu 2-3 liście laurowe 150ml czerwonego wytrawnego wina 200ml rosołu drobiowego lub wołowego 1 puszka obranych pomidorów w sosie własnym, 400g sól pieprz DO PODANIA

Karo in the Kitchen
Orientalne risotto z kurczakiem i pomarańczą 190

kurczaka umyć i pokroić w kotkę. Cebulę obrać i pokroić również w kostkę. Do głębokiej patelni wlać oliwę, dodać mięso i cebulę, po czym całość przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Następnie smażyć, do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Paprykę umyć, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Pomarańczę obrać ze skóry (również z białej części(...)przykryciem kilka minut, po czym dodać również pomarańczę. Całość dusić do momentu, aż papryka zmięknie. Do mięsa i warzyw dodać ryż i curry, wymieszać i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Podawać udekorowane cząstkami pomarańczy

Passions hobbies life
Piernik z masą orzechowo śliwkową 232

masła 500 g miodu 1 1/2 szklanki cukru 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki śmietanki 30 % 1/2 łyżeczki soli po 1  łyżce mielonych goździków, cynamonu,imbiru i kardamonu 1/2 szklanki posiekanej smażonej w cukrze skórki pomarańczowej 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych masa orzechowa 400 g zmielonych orzechów(...)pudru 3 żółtka 1/2 laski wanilii pół kieliszka koniaku lub rumu masa śliwkowa 500 g suszonych śliwek bez pestek 1/2 szklanki koniaku lub rumu 3 łyżki miodu 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonych goździków 1/2 szklanki płatków migdałowych 2 łyżki posiekanych pistacji Wykonanie: W rondlu rozgrzać miód z cukrem stale mieszając podgrzewamy aż do wrzenia. Zdejmujemy

kgwjanczewo
Pomidorowa zupa z brukselką 155

Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Taki pomidorowy misz masz z dodatkiem brukselki i mięsa mielonego. Składniki 250 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 3 ziemniaki 10 szt brukselki 200 g krojonych pomidorów z puszki 1 łyżeczka suszonej bazylii(...)wrzątku kminek mielony natka pietruszki sól, pieprz       Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mięso, rozdzielając je drewnianą łyżką. Następnie dodajemy pokrojone jarzyny, ziemniaki, oczyszczoną brukselkę (większe kroimy na pół). Razem chwilę podsmażamy, dodajemy pomidory wraz z zalewą, suszoną bazylię, dusimy pod przykryciem kilka minut, zalewamy wrzątkiem, gotujemy do miękkości

R'n'G Kitchen
Chrupiące pałki z kurczaka – bez tłuszczu, z piekarnika 309

sosem – zimny kurczak przestaje chrupać. SKŁADNIKI 800-900g pałek z kurczaka 1 pełna łyżka mieszanki ziół włoskich 1,5 łyżki suszonej mielonej cebuli 1,5 łyżki suszonego mielonego czosnku 1,5 łyżeczki drobnej soli 1 pełna łyżeczka mielonej papryki – słodkiej lub ostrej ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu ¼ łyżeczki pieprzu cayenne 1 płaska łyżka proszku do pieczenia

Karo in the Kitchen
Przedświąteczne upojenie i pierwsze w tym roku pierniczki 213

melasie Składniki: (na 100-120 sztuk) 1020 g mąki pszennej 50 g masła 440 g cukru 200 ml melasy 200 ml wody 1 łyżka mielonego cynamonu 1 łyżka mielonego imbiru 1 łyżka mielonego kardamonu 1 łyżka sody oczyszczonej W garnuszku rozpuścić masło. Dodać cukier, melasę i wodę, podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Przelać mieszankę do dużej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Deser z kruszonką, jabłkami i bitą śmietaną. 138

masła 5 dag cukru Bita śmietana: 330 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku cynamon mielony według uznania Jabłka: 4 duże jabłka cukier do smaku cynamon mielony według uznania odrobina gorącej wody Wykonanie:  1. Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie wkładamy ją do lodówki na około(...)sztywno, następnie dodajemy cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na jabłka, na koniec deser posypujemy według uznania mielonym cynamonem. 4. Podanie: Tak przygotowany deser podajemy i smacznego życzę

Izabelawkuchni
Pulpety zapiekane w sosie śmietanowo-serowym 311

jakąś ostrzejszą surówką, np. z porów :)  Składniki na ok. 4 porcje: Pulpety: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki  1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz kilka łyżek mąki pszennej  Sos: ok. 300-330 ml śmietany 18% 150 g tartego żółtego sera(...)kilka łyżek mleka 1 łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz   W misce dokładnie wymieszać mięso z posiekaną w kostkę cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mieloną słodką papryką, jajkiem, bułką tartą, solą oraz pieprzem. Uformować z masy pulpeciki, obtoczyć je delikatnie w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.   Po obsmażeniu przełożyć je do naczynia żaroodpornego

Simply Food
Sałatka z pieczonej dyni, fety i granatu 194

mnie powalił! Sałatka z pieczonej dyni, fety i granatu 1 dynia Hokkaido, po obraniu około 500 g, pokrojona na kawałki 3 cm 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki 1/2 łyżeczki płatków chilli 4 ząbki czosnku (bez obierania) 2 czerwone cebule pokrojone w ósemki oliwa z oliwek 100 g owczej fety

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rozgrzewający i sycący kociołek mięsno-warzywny 164

mielony pieprz kolorowy, chilli, słodka papryka WYKONANIE Cebulę obrać i pokroić w duże piórka. Mięso wołowe umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, po czym przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym. W dużej brytfannie rozgrzać oliwę. Mięso posypać lub obtoczyć w mące pszennej i wrzucić wraz z cebulą do brytfanny. Smażyć około 8 minut mieszając od czasu(...)miękkości. Jeżeli odparuje nadmiar wody, to ponownie jej dolać. W szklance wymieszać dwie łyżki mąki pszennej z wodą i wlać do potrawy mieszając. Gulasz doprawić dobrze solą, świeżo mielonym pieprzem, słodką papryką i chilli. Podawać z kaszą lub pieczywem. Rabat 10% na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar obowiązuje do 31.12.2017 r. Nóż i łyżki widoczne na zdjęciach

Passions hobbies life
PIECZONA KACZKA 138

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Składniki: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 kaczka 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżeczka przyprawy do grilla 1 kostka grzybowa  2 łyżeczki soli   2 duże ząbki   olej masło Przygotowanie: Kaczkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miski wlać(...)olej około 1,5 łyżki i dodać według uznania przyprawy (majeranek, pieprz czarny mielony, papryka słodka, przyprawa do grilla oraz kostkę grzybową). Dokładnie wymieszać, tak aby powstała pasta. W przypadku gdyby pasta była zbyt gęsta dodać odrobinę oleju. Obrane ząbki czosnku przekroić na pół i bardzo starannie natrzeć nimi kaczkę z wierzchu i od środka. Czosnek odłożyć

Ciastka - domowe słodkości
Pieczarki faszerowane wołowiną 171

mozzarella. Przepis na pieczarki faszerowane wołowiną, warzywami i serem mozzarella. Składniki na 8 sztuk dla 2 osób: 8 dużych pieczarek posiekane ogonki pieczarek 1 mały por 150 g mielonej wołowiny 2 łyżki siekanego sera mozzarella ½ czerwonej papryki olej rzepakowy sól, pieprz, majeranek do smaku Jak przygotować pieczarki nadziewane wołowiną i warzywami? Pieczarki płuczemy, obieramy ze skórki. Wykręcamy ogonki(...)bardzo drobną kostkę. Por i paprykę kroimy w kosteczkę, dodajemy pokrojone ogonki pieczarek i podsmażamy na złoto na rozgrzanym oleju rzepakowym. Doprawiamy odrobiną soli. Gdy farsz wystygnie, dodajemy mieloną wołowinę wraz z siekanym serem mozzarella. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Faszerujemy pieczarki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do chwili rozpuszczenia się sera i lekkiego przyrumienienia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogale świętomarcińskie 208

masę makową: - 500 g białego maku - 300 g okruchów biszkoptowych z domowego biszkoptu (dałam biszkopty) - 250 g cukru - 250 g miodu - 85 g masła - 85 g rodzynków - 100 g mielonych migdałów - 2 łyżki domowej skórki pomarańczowej - 5 jaj (250 g) - ekstrakt migdałowy Składniki na ciasto półfrancuskie: - 1 kg przesianej mąki pszennej (dałam tą samą, jak do bułeczek puszystych(...)garnka, zalewamy wrzątkiem. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Ugotowany mak odsączmy na gęstym sicie, następnie mielimy trzykrotnie maszynką do mięsa z sitkiem o najdrobniejszych oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, miód, posiekane rodzynki, domową skórkę pomarańczową, mielone migdały. Podgrzewamy chwilę na małym ogniu, aż składniki się połączą, następnie dodajemy zmielony mak i smażymy (cały

mojewypiekiinietylko
Aromatyczna sałatka z ciecierzycą, kaszą quinoa, warzywami oraz świeżą miętą 231

garść świeżych liści mięty sól morska  opcjonalnie 1 szczypta pieprzu  1 szczypta pieprzu cayenne  1 szczypta kurkumy  1 szczypta mielonej kolendry 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki 1 szczypta cynamonu 1 szczypta mielonych goździków  1 łyżka miodu  oliwa z pierwszego tłoczenia  1 cytryna Wykonanie: Marchew obrać, opłukać, zetrzeć na tarce

Wino Francja Kuchnia