oleju rzepakowego 1,2 l wrzątku 2 łyżki bulionu warzywnego 1 szklanka soku pomidorowego (najlepiej Pudliszki) 1 łyżka majeranku 1 łyżka masła 1 łyżka mąki kukurydzianej mielony imbir mielona gałka muszkatołowa 1 łyżeczka czerwonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz Przygotowanie Cebulę i czosnek siekamy. Boczniaki kroimy w paski. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy(...)zalewamy wrzątkiem, dodajemy dwie łyżki bulionu warzywnego. Gotujemy przez 20 min. Następnie dolewamy sok z pomidorów. Zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową. Wsypujemy łyżkę majeranku, mieloną paprykę, ostrą paprykę. Masło roztapiamy, dodajemy mąkę, dokładnie łączymy. Wlewamy chochelkę wywaru z zupy, mieszamy by wszystkie składniki połączyły się. Całość dodajemy do zupy, ciągle mieszając, zagotowujemy. Podajemy
R'n'G Kitchenpomidorków koktajlowych 3-4 garści rukoli około 40 g pistacji 80-90 ml oliwy 2-3 łyżki parmezanu 1-2 ząbki czosnku mielona papryka słodka i ostra mielony imbir sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oprószamy z obu stron solą, pieprzem, dużą ilością słodkiej i trochę mniejszą ilością ostrej papryki, a także szczyptą mielonego
Smaki Na Talerzutymczasem: Składniki: Opakowanie boczniaków 1 średnia cebula 1-2 ząbki czosnku Oliwa z oliwek Po 1 małej łyżeczce (naprawdę bardzo małej): garam masala, mielonego kardamonu, kuminu, kurkumy, mielonego chili LUB ½ opakowania gotowej mieszanki curry Sól do smaku wg uznania 2 duże pomidory lub 4-5 małych 200 g ryżu basmati 1 malutka cukinia Czerwona/żółta papryka Curry(...)utworzyły sos. Odparowujemy nadmiar wody. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię oraz papryki kroimy w cieniutkie paski, a następnie podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Sposób serwowania: z ryżu tworzymy „wianuszek”. Na środek nakładamy curry, a następnie ozdabiamy warzywami. Fajnie smakuje z lekkimi różowymi winami Bon appetit! Artykuł Curry z boczniakami pochodzi
Kate's Kitchenzimne desery? Migdałowy jagielnik z karobem i owocami – wegański deser na zimno bez cukru spód: 125 g daktyli bez pestek 0,5 szklanki płatków owsianych 2 łyżki mielonych migdałów 1 łyżka karobu 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżka otrębów owsianych warstwa jaglana: 200 g kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 1 szklanka mleka (napoju) owsianego lub innego ulubionego(...)puszka mocno schłodzonego mleczka kokosowego (użyłam EnerBio z Rossmanna) 4 łyżki mielonych migdałów 5 łyżek erytrytolu lub ksylitolu 2 łyżki karobu do dekoracji: dowolne owoce, np. borówki amerykańskie Kaszę jaglaną gotować w wodzie i mleku roślinnym przez około 20 minut do wchłonięcia płynów. Odstawić do całkowitego przestudzenia. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na kilkanaście minut, odcedzić i zblendować
Fitkottymczasem: Składniki: Opakowanie boczniaków 1 średnia cebula 1-2 ząbki czosnku Oliwa z oliwek Po 1 małej łyżeczce (naprawdę bardzo małej): garam masala, mielonego kardamonu, kuminu, kurkumy, mielonego chili LUB ½ opakowania gotowej mieszanki curry Sól do smaku wg uznania 2 duże pomidory lub 4-5 małych 200 g ryżu basmati 1 malutka cukinia Czerwona/żółta papryka Curry(...)utworzyły sos. Odparowujemy nadmiar wody. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię oraz papryki kroimy w cieniutkie paski, a następnie podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Sposób serwowania: z ryżu tworzymy „wianuszek”. Na środek nakładamy curry, a następnie ozdabiamy warzywami. Fajnie smakuje z lekkimi różowymi winami Bon appetit! Artykuł Curry z boczniakami pochodzi
Kate's Kitchenczole, proponuję zmniejszyć ilość chilli i będzie pysznie. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Makaron z pikantnym sosem BBQ (6-7 porcji) Składniki: 450 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny 250 ml ulubionego sosu BBQ, gotowego lub z tego przepisu 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 1 papryka, pokrojona w kostkę(...)ćwiartki 1×400 g puszka krojonych pomidorów 200 ml passaty 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki sosu worcestershire (lub sosu sojowego) 1/2 łyżki mielonego kminu rzymskiego 1 1/2 łyżki mielonego chili (lub mniej jeśli nie lubisz bardzo pikantnych dań) sól i pieprz 250 g makaronu, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (al dente
karmelowyłyżki sosu sojowego ,jasnego 1 łyżka słodkiej ,mielonej papryki posypka: 2 szklanki, zwykłych ,kukurydzianych, płatków śniadaniowych 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżki słodkiej,mielonej papryki 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżka ostrej,mielonej papryki 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka soli ciasto : 2 szklanki mąki pszennej piwo , najlepiej słodka warka ( jedno ) szczypta soli
Ogrodnik w podróżySkładniki: 5-6 większych (grubszych) marchewek 250g mielonej jagnięciny 0,5 średniej cebuli 1 łyżeczka przyprawy siedem smaków 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 40g orzeszków piniowych 2 garście natki pietruszki Jak zrobić marchewki faszerowane jagnięciną? Marchewki obrać, przekroić wzdłuż na pół, a następnie
Codzienne Gotowaniemięsa mielonego 700-900 ml bulionu kartonik przecieru pomidorowego papryka czerwona puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 3 łyżki ostrej papryki 2 łyżki słodkiej papryki sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przepis 1 Czosnek siekamy, cebule i papryczkę chili kroimy w kostkę. Podsmażamy na małej ilości oleju. Następnie dodajemy na patelnie mięso mielone i podsmażamy
Kuchnia Bazyliimnie Skubany PanSnack 1 jajko* 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki czarny mielony pieprz do smaku odrobina oleju do smażenia Dodatki: 2 pomidory, świeżo mielony kolorowy pieprz. *u mnie dziś większe, więc dodałam 4 łyżki bułki Przygotowanie: Słonecznik łupiemy, a potem delikatnie siekamy nożem. Wrzucamy do miseczki. Dodajemy 1/2 puszki tuńczyka, całe jajko, bułkę(...)masy formujemy małe kotleciki (około 4 sztuk). Obsmażamy je z dwóch stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Kotleciki podajemy z ulubionymi dodatkami – u mnie ćwiartki pomidorków oprószone świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Smacznego
Słodkie okruszkiCzasem w kuchni szukamy urozmaicenia tradycyjnych dań. By przełamać rutynę schabowego, mielonego czy smażonego kurczaka polecam zrobić pyszne kieszonki z fileta drobiowego wypełnione po wszystkie brzegi farszem z fetą i warzywami. Nasze ulubione warzywa to brokuły. Kontrastu dodała marchewka. Takie kieszonki są pieczone w piekarniku. Idealne na ciepło(...)jako danie główne lub na zimno na kanapkę. Po przekrojeniu mięsa widoczna jest kolorowa mozaika. Zapiekane kieszonki z fileta z fetą i warzywami filety drobiowe 4 szt. słodka mielona papryka 1 łyżka ostra mielona papryka 1 łyżeczka sól 1 i 1/2 łyżeczki pieprz 1 szczypta suszona natka pietruszki 1 łyżeczka czosnek granulowany 1/2 łyżeczki olej
Kuchnia Paulettesoliwa kilka gałązek tymianku 250 g sera feta sól, świeżo mielony pieprz kolorowy pęczek natki pietruszki Dip jogurtowy: 400 g jogurtu greckiego 1 mały ząbek czosnku sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, chili WYKONANIE Gofry: Jajka wbić do miski i zmiksować z solą i pieprzem. W osobnej misce wymieszać obie mąki i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej wlać(...)feta pokroić w kostkę. Natkę pietruszki umyć i posiekać. Dip jogurtowy: Jogurt grecki przełożyć do miseczki, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, następnie całość doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością chili. Podanie: Na gofry nałożyć odrobinę dipu jogurtowego, następnie klika plasterków pieczonych buraków i kilka kawałków fety. Na całość nałożyć kleks dipu jogurtowego. Przed podaniem
Passions hobbies lifeniego słabość – szczególnie jak spotykamy się razem z koleżankami. Prosecco zawsze nadaje elegancji. 500 g płatów lasagne (suszonych, zwykłych – nie błyskawicznych), 500-600 g mielonej wołowiny, 350 g gotowanej szynki w plastrach (u mnie włoska mortadela), 1 litr passaty pomidorowej i niecały 1 litr wody, 5 jajek ugotowanych na twardo, cebula, 60 ml czerwonego wytrwanego wina(...)warto włożyć je po ugotowaniu do zimnej wody, aż ostygną). W dużym garnku rozgrzewamy na dnie oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy mięso mielone i przesmażamy, aż będzie brązowe. Dolewamy wino, a następnie passatę. Butelkę po passacie płuczemy niecałym litrem wody i dolewamy. Doprowadzamy do wrzenia pod przykryciem. Solimy do smaku
Poezja smakugrzanie góra-dół, bez termoobiegu. Korpus i szyjkę zostawiamy do zupy, do przepisu używamy pozostałe mięso. Osuszamy mięso kurczaka papierowym ręcznikiem. W miseczce mieszamy wszystkie suche przyprawy – sól, pieprz, mielony kumin, oregano, płatki chili. Przyprawą dokładnie posypujemy z obu stron kurze piersi, skrzydełka, pałki i podudzia, dociskając przeprawę do skórki i mięsa żeby nie spadała. To co opadnie(...)wolnego wybiegu) 450ml domowego rosołu drobiowego 5 ząbków czosnku 1 pełna (z lekkim czubem) łyżka mąki pszennej T500-550 2-3 łyżki oliwy z oliwek 2 pełne łyżeczki mielonego kuminu 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżeczki suszonego oregano 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu ½ łyżeczki płatków chili 1,5 łyżki miodu 3 łyżki soku z limonki 2 łyżeczki skórki
Karo in the Kitchenoraz mizerią. SKŁADNIKI / 6 szt 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 batat (około 350 g) + 1 łyżka oliwy przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, szczypta chili i curry w proszku 2 łyżki mąki DO PODANIA: bułki, np. z tego przepisu , pomidor, czerwona cebula SOS RANCZERSKI 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki(...)ostygnięcia, lekko solimy i spulchniamy widelcem. Przekładamy do miski z batatami i soczewicą. Dosypujemy 2 łyżki mąki. Dodajemy sól, świeżo zmielony czarny pieprz oraz chili, curry i mielony kmin rzymski. Dokładnie mieszamy. Łyżką nabieramy porcje masy i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy kotlety. Smażymy na oleju, po 4 minuty z każdej strony, do lekkiego zrumienienia. ZŁOŻENIE BURGERÓW
cool and minty