konstrukcja, która może być wykonana w wersji glutenowej lub bezglutenowej. Nie może się nie udać. Kruche ciasto bezglutenowe: 200 g mąki kukurydzianej 100 g skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka mielonego lnu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru 150 g margaryny lub masła 2 jajka Suche składniki wymieszać. Dodać margarynę lub masło i przegnieść całość a następnie dodać(...)będzie się nadawała do wałkowania. Dużą tortownicę wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i wykleić cienką warstwą ciasta. Wykleić również boki do ok. 3/4 wysokości tortownicy. Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu - używam gotowych twarogów mielonych dobrej jakości ok 250 g mrożonych jagód - można też użyć borówek ale jagody dadzą głębszy kolor i wyraźniejszy smak 250 g drobnego cukru
Ze smakiem bez glutenubulgur, plasterki zielonego ogórka i zieloną sałatkę z pietruszki i czerwonej cebuli. Właśnie dlatego lubię orientalną kuchnię, prosta i kolorowa. Kofte z jagnięciny Składniki: na 4-6 porcji 1kg mielonego z jagnięciny 2 duże cebule 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżeczka zmielonego pieprzu ¾ łyżeczki chili w proszku ¾ łyżki soli Dip z ciecierzycy 100 g ugotowanej ciecierzycy 1 pieczona papryka(...)czerwona cebula 50 g liści pietruszki Obierz cebulę i zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę i zmiksuj w malakserze. Do cebuli dodaj przyprawy, sól i wymieszaj z mieloną jagnięciną. Dokładnie wymieszane mięso wstaw do lodówki na dwie godziny. Namocz 16 drewnianych patyczków. Obklej patyczki mięsem i grilluj na patelni grillowej. Ja grillowałam na elektrycznym grillu około 4 minut
codojedzeniaSkładniki 300 g kapusty kiszonej 3 liście laurowe 1 cebula 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 50 ml oleju rzepakowego 250 g makaronu łazanki kminek mielony maggi sól, pieprz Przygotowanie Kapustę siekamy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z dodatkiem liści laurowych. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Jeśli będzie za dużo(...)płynu, to kapustę odciskamy. Cebulę siekamy, razem z mięsem mielonym smażymy (szpatułką mięso rozdrabniamy) na rozgrzanym oleju, lekko oprószamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, do smaku doprawiamy solą, pieprzem oraz maggi
R'n'G KitchenSkładniki: 100 g czerwonej soczewicy 100 g świeżego szpinaku 1 duża cebula 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 4 ząbki czosnku ok. 1 cm świeżego imbiru papryczka chilli 1 łyżeczka garam masali świeża kolendra 1 i 1/2 łyżeczki soli 6 jajek
zadanie-gotowanieSkładniki : 1 płaska łyżeczka mielonego kminku 1 płaska łyżeczka imbiru w proszku 1 płaska łyżeczka otartej skórki z cytryny szczypta mielonego cynamonu 1 szklanka przegotowanej ciepłej wody Sposób wykonania : C ytrynę dokładnie umyj ( np. szczoteczką pod bieżącą wodą ), sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę na tarce. Do szklanki ciepłej wody dodaj wszystkie składniki, wymieszaj, wypij. Pij ten napój(...)efekty powinny być widoczne po tygodniu, dwóch. Warto pamiętać, że samo picie napoju nie wystarczy. Jest on tylko dodatkiem do zbilansowanej diety oraz ćwiczeń fizycznych. R ada : Zamiast mielonego kminku możesz użyć cały, ale wtedy dobrze jest go utłuc np. w moździerzu. K minek ma działanie odchudzające. Potwierdzają to badania ekspertów Irańskiego Uniwersytetu Medycznego Shadid Sadoughi
Przepisy i porady kulinarnenasion gorczycy 3 ząbki czosnku 2 małe cebule 2 szklanki mleczka kokosowego Radix-Bis Marynata do kurczaka: 1/2 łyżeczki kurkumy 1 i 1/2 łyżki mielonej kolendry 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki wody Do podania: ryż, surówka z kapusty. Najpierw przygotowujemy marynatę z podanych
MamaOskarkaząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka mąki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1,7 l bulionu warzywnego 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżka majeranku sól, pieprz Przygotowanie Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. W czasie smażenia, warzywa
R'n'G Kitchenśrednie cebule 2 ząbki czosnku 2 puszki czerwonej fasoli 3 łyżki kukurydzy konserwowej 150 g fasolki szparagowej 2 puszki pomidorów czerwona papryka 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonego chili sól pieprz do smaku Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju. Podsmażamy cebulę do zarumienienia. Następnie do garnka wrzucamy mięso i czosnek i podsmażamy(...)razem. Następnie dodajemy odsączoną fasolę, fasolkę szparagową oraz kukurydzę i smażymy razem kilka minut. Dodajemy pomidory, pokrojoną w paski paprykę. Doprawiamy kminem (można go wcześniej rozetrzeć w moździerzu), mielonym chili, pieprzem i solą. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Dusimy razem pod przykryciem przez 30 minut. Gotowe
Dieta bez mlekaustach, a każdy kęs przypomina smaki z dzieciństwa, dodatkowo dużo bardziej dietetyczne od zwykłych kotletów mielonych. Pulpety w sosie pomidorowym Składniki na 4-5 porcji: Pulpety: 700g mięsa mielonego (łopatka, szynka) 1 jajo 1 cebula 1 ząbek czosnku 5 łyżek bułki tartej Sól około ½ łyżeczki Pieprz świeżo zmielony Oliwa do smażenia Sos: 500g przecieru pomidorowego – passata ½ łyżeczki soli(...)mieszamy i gotowy sos odstawiamy na bok. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię z łyżką dobrze rozgrzanej oliwy, i smażymy do momentu, aż się zeszkli. Do mielonego mięsa dodajemy jedno rozmącone jajo, zeszkloną cebulę, bułkę tartą i jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem, i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy mięsnej formujemy kulki
Księga-Smakujeśli lubicie takie smaki:) 1,5 kg boczku bez kości 4 ząbki czosnku 3 łyżki drobno posiekanej pietruszki 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka mielonego kuminu około 120 ml ciemnego piwa sól, pieprz Boczek myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórę nacinamy w kratę. Doprawiamy z każdej strony solą oraz pieprzem. Czosnek
Smaki Na Talerzucebule 2 ząbki czosnku 1 – 2 papryczki jalapeño lub inne, bez pestek (pominełam, dałam szczypte mielonego chili) olej do smazenia 2 łyżeczki papryki wędzonej po 1/2 łyżeczki mielonego kuminu i mielonej kolendry po 1/4 łyżeczki suszonego oregano i tymianku oraz cynamonu i ostrej papryki 1 puszka pomidorów krojonych 2 puszki białej fasoli 2 puszki kolorowej fasoli
Dzieje kuchennej Wiewiórymasła - 1 jajko - 1 proszek budyniowy śmietankowy lub waniliowy (lub 40g mąki ziemniaczanej) - 1/2 szklanki mielonego ksylitolu (lub pudru) Miękkie masło umieścić w misie miskera i utrzeć z mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy partiami ser, jajko oraz proszek budyniowy. Dokładnie ucieramy do połączenia składników. Masę serową wykładamy na schłodzony kruchy spód. Dodatkowo: - puszka brzoskwiń(...)ok.45 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Z termoobiegiem krócej. Ciasto wystawiamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Ja moje polewam delikatnie lukrem (moi domownicy tak lubią) z mielonego pudru trzcinowego z kremówką i kilkoma kroplami olejku migdałowego, to nasz ulubiony lukier marcepanowy. Smacznego
Smaczne Zdrowełyżki do polania ciasta – 100 g cukru trzcinowego – 150 g masła – 2 jajka – 100 g mąki pszennej – 1/2 łyżeczki mielonego imbiru – 1/2 łyżeczki cynamonu – 1/2 łyżeczki mielonych goździków – 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego – 1/2 łyżeczki sody Wykonanie: – Owoce i orzechy włoskie pokroić na małe kawałki. Migdały zalać wrzątkiem i po 15 minutach
To co kochamzrobić, bo jest bardzo smaczne. Składniki ( 2 porcje): 1 cebula 400 g pieczarek 2 łyżki oleju roślinnego 500 g polędwicy wołowej 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki sól i pieprz 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 4 ogórki kiszone sól, pieprz Przygotowanie: Cebule pokrój w piórka, posól i zeszklij na łyżce oliwy w średniej(...)szary) na łyżce oliwy na dużej patelni. Posól i przełóż do garnka z warzywami. Mięso z warzywami zalej wodą, lekko ponad poziom mięsa i warzyw. Dopraw pieprzem i mieloną papryką (słodką i ostrą). Zagotuj i duś na małym ogniu do miękkości mięsa (w przypadku polędwicy mięso będzie od razu miękkie). Ogórki pokrój z kostkę i dodaj do garnka
Oka w rosole czyli KaFka gotujeczegoś bardziej pobudzającego - proponuję użyć zwykłej kawy, też będzie pysznie. Kawa korzenno-karmelowa Składniki: (na 1 porcję) 3 łyżeczki kawy zbożowej 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 250 ml wrzątku 1 łyżka masy krówkowej 100 ml mleka Kawę i przyprawy wsypać do szklanki, zalać wrzątkiem, odstawić do zaparzenia
Pożeraczka, czyli raz adobrze