octu balsamicznego 1/2 szkl. bulionu 1 pęczek natki pietruszki około 100-150 g tartego żółtego sera (u mnie tarta mozzarella) 1 płaska łyżeczka mąki pszennej mielona papryka słodka mielona papryka ostra sól, pieprz, cukier olej Oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Oprószamy mieloną papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem, mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut
Smaki Na Talerzuszklanka czerwonej soczewicy 1 i 1/2 szklanki kaszy bulgur 3 szklanki wody 1 średnia cebula 2 łyżki oliwy sól do smaku świeżo mielony pieprz do smaku słodka mielona papryka do smaku 1 łyżka salça z papryki * 1 łyżka salça z pomidorów * szczypior z 2 cebul dymek świeży koperek - po posiekaniu około 1 łyżka Jak zrobić klopsiki(...)namiastka, więc w przepisie podałam oryginalny składnik. Przepis na dip czosnkowy Składniki: 3 łyżki majonezu 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 3 większe ząbki czosnku 2/3 łyżeczki grubo mielonego pieprzu sól do smaku Jak zrobić dip czosnkowy? Czosnek obrać i posiekać drobno. Na posiekany czosnek nasypać dużą szczyptę soli i przy użyciu noża rozetrzeć na miazgę. Do kubeczka
Codzienna kuchnia niecodziennacebule dymki (cebulki i szczypior) 2 duże ząbki czosnku 2 duże jajka 4 łyżki mąki pszennej ½ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 150 g łososia Mowi wędzonego na zimno 4 usmażone, sadzone jajka 1 łyżeczka soli morskiej olej do smażenia lub pieczenia do podania: jogurt naturalny lub serek chrzanowy Bataty obieramy i ścieramy(...)dużej misce mieszamy ze sobą: roztrzepane widelcem jajka, wyciśnięte ząbki czosnku, dwie łyżki mąki pszennej, po pół łyżeczki ostrej papryki i kminu rzymskiego oraz po łyżeczce soli i mielonej kolendry. Do tak przygotowanej mikstury wrzucamy pokrojoną dymkę oraz starte bataty. Dokładnie mieszamy (najlepiej dłonią), do wymieszania składników. W trakcie mieszania, gdy bataty puszczą nieco wody, dodajemy pozostałe dwie łyżki
Poezja smakuprzygotowania kalarepy w sosie śmietanowym. 70 dkg świeżej kalarepy 2 duże marchewki 1 średniej wielkości cebula 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 3/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej pęczek świeżego koperku pieprz do smaku 1,5 łyżeczki soli dodatkowa sól do smaku 20 dkg kwaśnej śmietany (18%) 1 łyżka mąki pszennej
mecooksSkładniki : • wołowina – 1 kg • czerwona papryka – 1 szt. • zielona lub żółta papryka – 1 szt. • mielona słodka papryka – 3 łyżki • mielona ostra papryka – 1 łyżka • liście laurowe – 5 szt. • ziele angielskie – 5 szt. • czosnek – 3 ząbki • cebula – 2 szt. • pieczarki – 500 g • marchew – 1 szt. • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki • pomidory pelati – 1 puszka • cytryna – 1 szt. • mąka pszenna(...)mniejsze kawałki. Marchew kroimy w kostkę. Mięso oprószamy mąką i przesmażamy na smalcu na brązowy kolor. Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy paprykę mieloną (i słodką, i ostrą) i koncentrat. Chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy pomidory z puszki i skórkę otartą z cytryny. Dusimy przez ok. 10 minut, w razie potrzeby podlewamy wodą
KUCHNIA POLSKASkładniki/ na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka (500 g ) 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy sól i pieprz do smaku 3 łyżki oliwy Monini Czosnek & Chilli 1 cebula pokrojona w kostkę 70 g suszonych śliwek, pokrojonych 250 g ugotowanej białej fasoli 350 g dyni
Chilli Czosnek i Oliwa125ml wody – 3 jabłka – 60ml syropu klonowego – 150g mąki żytniej 720 – 150g musu jabłkowego – 2 łyżki melasy – 2 jajka (lub 2 łyżki mielonego siemienia zmieszanego z 6 łyżkami(...)wody) – 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej – 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia – 1 łyżeczka cynamonu – 1/2 łyżeczki imbiru w proszku – 1/2 łyżeczki soli – 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego – 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej – kilka kropli aromatu/ekstraktu waniliowego Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Wrzucamy
Be Fit Be Strongkości Marynata : 4 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka sosu sojowego łyżka papryki mielonej słodkiej Skworcu łyżka papryki mielonej ostrej Skworcu łyżka czosnku mielonego Skworcu 3 łyżki cebuli suszonej Skworcu 2 łyżki suszonego koperku Skworcu 1 łyżka warzyw suszonych Skworcu Sól i pieprz
Gotowanie Patkigorącym bulionem (rosołem). Dodajemy pokrojone w małą kostkę warzywa (marchew i pietruszkę) oraz pokrojone na małe kawałki łodygi selera. Gotujemy całość ok. 20 minut. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. W trakcie gotowania, na patelni smażymy na drugiej łyżce masła klarowanego (lub oleju kokosowego) pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy do miękkości, co jakiś czas mieszając, lekko solimy. Pod koniec(...)makaron już ugotowany w osobnym naczyniu, my lubimy jednak smak zupy z gotowanym w niej makaronem, jest o niebo lepszy... Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Moja zupa była lekko pikantna, wszak grzyby kochają pieprz... Podajemy posypane natką pietruszki lub szczypiorem, jak dla mnie szczypior zdecydowanie bardziej pasuje, ale to już rzecz gustu. Smacznego
Smaczne Zdrowekapusty kiszonej 150 g pieczarek 1 marchew 1 por Olej rzepakowy 4 plastry sera lub starty ser (ok.100 g) Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, czerwona słodka papryka mielona, kurkuma mielona, czosnek niedźwiedzi cięty, liść laurowy Zalewa: 4 czubate łyżki koncentratu, 700 ml letniej wody i wyżej wymienione przyprawy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Schab podzielić na trzy kawałki
Przepisy Babcimarchewka 1 puszka fasoli 1 puszka kukurydzy 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki ryżu suchego lub kaszy pęczak 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej pół łyżeczki kuminu mielonego pół łyżeczki kolendry mielonej 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego 3 łyżki oleju Jak zrobić zupę ziemniaczaną po meksykańsku: W garnku rozgrzewamy
Dorota Smakujemamy, tym razem wycięty z „tiny”. Składniki: 2 spore gruszki ¾ szklanki cukru 6 jajek 2 czekolady (gorzkie lub mleczne, w zależności od upodobań) 100 g śmietanki 30% 13 dag mielonych migdałów (czubata szklanka) 2 łyżki kaszy manny 3 łyżki konfitury morelowej lub innej ulubionej 3 łyżki likieru lub rumu 2 łyżki kakao Dodatkowo: 100 g śmietany 30% ½ gruszki(...)pół, usuwam gniazda, a następnie kroję w kostkę. Żółtka ucieram z połową cukru, dodaję likier. Kakao mieszam z kaszą manną i dodaję do masy razem z gruszkami i mielonymi migdałami. Całość mieszam łopatką. Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję drugą połowę cukru. Pianę dodaję do masy na dwie raty i delikatnie mieszam. Ciasto wylewam do wysmarowanej
Słodki sentymentokoło 30 minut. Składniki na bezę (skalniak): 4 białka 10 łyżek cukru 1 szklanka mielonych orzechów Cukier waniliowy Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję cukier po 1 łyżce dokładnie ubijając masę. Dodaję cukier waniliowy i jeszcze chwilę ubijam. Do białek wsypuję mielone orzechy i delikatnie mieszam łopatką. Masę wykładam na blaszkę (30cmx20cm) wyłożoną papierem(...)śmietany 30% Do nasączenia: 1 szklanka wody Sok z połowy cytryny Biszkopt kroję na pół. Nasączam wodą z cytryną. Pierwszy blat smaruję dżemem. Żelatynę rozprowadzam w gorącej wodzie. Orzechy mielę na masło. 300 ml śmietany ubijam na sztywno. Do śmietany dodaję masło orzechowe, cukier puder i żelatynę. Całość mieszam i wylewam na dżem. Przykrywam drugim blatem, który nasączam. Ciasto wstawiam
Słodki sentymentwody. Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1/4 małej główki kapusty lub kawałek większej pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa 1 mały por (lub pół większego) 200 ml bulionu warzywnego(...)serka śmietankowego (typu almette, turek, itp.) 50ml śmietanki 30% olej do smażenia 1 łyżka posiekanej pietruszki lub świeżych ziół – do posypania potrawy olej do smażenia *** Do mielonego mięsa dodajemy, drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Kapustę kroimy w drobną kosteczkę *** *** Pokrojoną kapustę dodajemy do mięsa i dokładnie
Blog z Apetytemnaprawdę warto. Lista zakupów (proporcje dla 4 osób): 4 bakłażany, 2 czerwone papryki, 2 żółte papryki, 2 cebule, 5 ząbków czosnku, 2 łyżeczki mielonej kolendry, 2 łyżki mielonego kuminu / kminu rzymskiego, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 400 g pomidorów, 1 puszka krojonych pomidorów, 1 czubata łyżeczka cukru, Oliwa z oliwek, Sól morska i świeżo mielony pieprz, Opcjonalnie: posiekane
Proste-przepisy.pl